Boreo - Teollinen omistaja ja sarjayhdistelijä

Jonkinlainen kaksiteräinen miekka tuo Preaton ostoshalukkuus. Menee kuitenkin huonompaan suuntaan Boreon osakkeen liikkuvuus ja likvidisyys sijoitusinstrumenttina, kun yksi iso omistaja on vieläkin isompi. Pörssiyhtiöllä pitäisi olla päivittäistä vaihtoa myös jatkossa.

Pääomistajan myyntimahdollisuudet ovat paljon rajoitetummat, joten omistuksen hajautuminen takaisin pienomistajille ei ole niin helppoa. No, ehkä jotain liikettä siihen omistuksen hajauttamisen suuntaan tapahtuu, kun Boreoon tulevaisuudessakin yhdistyvät firmat maksetaan osittain Boreon osakkeilla…

6 tykkäystä

Suurien raksafirmojen osakkeissa SRV:ssä ja YIT:ssä on ollut oikea “romuralli” kasvavalla voluumilla maaliskuun puolesta välistä alkaen. Boreotakin on elvyttänyt Preaton ostot.

Raksadata on kuukausi kuukausilta surkeampaa, mutta niin on myös alan osakkeiden hinnoittelukin. Alkaakohan sijoittajat haistelemaan käännettä, kun korkojen uumoillaan kääntyvän laskuun? Boreon riippakiveksi muodustunut iso altistus rakentamiselle olisi helpompi manageerata, mikäli ympäristö muuttuisi vähemmän vihamieliseksi rakentamiselle.

15 tykkäystä

Voisi olla muut syyt pääajurina kuin rakennusmarkkina, kun Boreo on kuitekin vain osittain sille altistunut. Esimerkiksi:

  • Pörssi yleensä alkaa hinnoitella käännettä n. 1,5 vuotta ennen reaalitaloutta (nykyinen pörssialho kestänyt jo yli 2 vuotta). Kuten sanoit, tämä näkynyt jo muualla pörssissä pidempään, ehkä pikkuhiljaa Boreossakin.
  • Osingon pidättäminen veti Boreo sijoittajien sentimentin alas, mutta nyt Preaton ostot kääntävät sijoittajasentimenttiä luonnollisesti merkittävästi positiivisempaan suuntaan.

EDIT 1:
Iltapäivän pörssitiedote:

Boreo Oyj Johdon liiketoimet 27.3.2024 KLO 13:00


Ilmoitusvelvollinen

Nimi: Preato Capital AB

Ilmoituksen luonne: ENSIMMÄINEN ILMOITUS

Viitenumero: 56858/4/4


Liiketoimen päivämäärä: 2024-03-26

Instrumenttityyppi: OSAKE

Liiketoimen luonne: HANKINTA

Liiketoimien yhdistetyt tiedot (20):

Volyymi: 961 Keskihinta: 22.76337 EUR

EDIT 2.

Boreo Oyj Johdon liiketoimet 28.3.2024 KLO 13:00


Ilmoitusvelvollinen

Nimi: Preato Capital AB


Liiketoimen päivämäärä: 2024-03-27

Kauppapaikka: NASDAQ HELSINKI LTD (XHEL)

Instrumenttityyppi: OSAKE

Liiketoimen luonne: HANKINTA

Liiketoimien yhdistetyt tiedot (5):

Volyymi: 157 Keskihinta: 23.88217 EUR

EDIT 3:

Boreo Oyj Johdon liiketoimet 28.3.2024 KLO 19:00


Ilmoitusvelvollinen

Nimi: Preato Capital AB

Liikkeeseenlaskija: Boreo Oyj

Viitenumero: 57121/4/4


Liiketoimen päivämäärä: 2024-03-28

Liiketoimen luonne: HANKINTA

Liiketoimien yhdistetyt tiedot (9):

Volyymi: 312 Keskihinta: 23.91955 EUR

5 tykkäystä

Kyselin Boreolta tuosta ja heillä oli liikkumavaraa sen osalta, kuinka suuren osan tuosta ensimmäisestä hybridistä päättivät lunastaa. Omaan harkintaan perustuen päättivät jättää nyt 4 MEUR vanhasta hybridistä likviditeettiä vahvistamaan.

Mihin näitä varoja sitten käytetään, niin aika näyttää. Se kuitenkin myös kävi ilmi, että näiden lainaehtojen puolesta heillä on mahdollisuus maksaa tuo loppu 4 MEUR takaisin koska vaan, jos näin päätetään pääomia allokoida.

13 tykkäystä

REQ Capital teemasta “hajautettu organisaatiomalli”, “ruotsalainen perintö” ja miksi menestynyt:

EDIT 18.4.2024: Yhtiökokous 2024 asiakirjat, toimitusjohtajan katsaus

7 tykkäystä

@Petri_Gostowski on tehnyt uuden yhtiörapsan Boreosta. :slight_smile: :gem:

Boreo julkistaa Q1-raporttinsa ensi viikon tiistaina klo 09.00. Odotamme yhtiön liikevaihdon supistuneen tuntuvasti vertailukaudesta, minkä odotamme myös painaneen tuloksen selvästi alle vuoden takaisen tason. Olemme päivittäneet ennusteemme huomioimaan tuoreen segmenttirakenteen, minkä lisäksi olemme huomioineet hybridilainan uudelleenrahoituksen. Rahoitusratkaisun seurauksena osakekohtaisen tuloksen ennusteemme laskivat lievästi. Toistamme Boreon 24,0 euron tavoitehintamme, mutta kurssinousun myötä laskemme suosituksemme vähennä-tasolle (aik. lisää).

image


EDIT:

Tässä on vielä ennakkokommentit Q1:stä varten.

4 tykkäystä

Hmm melkoisen optimistinen näkemys loppuvuodesta.
Vmm.n ennuste lupaa täksi vuodeksi lähen nollakasvua ja siten ei myöskään rakentaminen suuremmin elvy.
24 eur tavoitehinta on tuplasti sen mitä kuuluisi olla .
eps jää alle euroon ja vaikka p/e voidaan kasvuyrityksille olevan tavanomaista korkeampi (mitä boreo ei ole) niin silti realistinen kurssi on siinä 10-15 eur. silloinkin P/e on keskimääräistä korkeampi.
nykyistä kurssitasoa ylläpitää vain suuromistajan ostot.
lisäksi uusille yristysostoille ei liene paljon resusseja , velanhoitomenot kasvussa ja ydinbisnes sakkaa ,.

1 tykkäys

Kirkastuvaa säätä näkyvissä, tilauskirjat jälleen kasvussa, raskaiden kahden viimeisen kvartaalin jälkeen:

“”
Paranevat tulosnäkymät tilauskirjojen kehityksen ja toteutettujen kustannustoimenpiteiden tukemana

Konsernin viimeisen kuuden kuukauden tuloksentekokyky on ollut heikko johtuen yhtiöidemme kysynnän heikkenemisestä. Tilauskirjamme laskivat vuoden 2023 aikana ja saavuttivat pohjan vuoden lopussa. Vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla tilauskirjamme kasvoivat merkittävästi ja odotammekin sekä parantuneiden kysyntänäkymien että toteutettujen kustannustoimien tukevan konsernin tuloksentekokykyä vaiheittain kuluvan vuoden aikana."
“”

4 tykkäystä

hups lurahtikin turskalle.
ei tuo himmeli nyt mitenkään lupaavalta vaikuta, melkoinen savotta edessä jos loppuvuodesta meinaa saada nenän pinnalle.
10 eur kurssitaso lienee aivan mahdollinen.

1 tykkäys

Tammi-maaliskuu 2024

  • Liikevaihto laski 20 % 32,6 milj. euroon (2023: 41,0).
  • Operatiivinen liikevoitto laski 72 % 0,6 milj. euroon (2023: 2,1) ja oli 1,8 % liikevaihdosta (2023: 5,1 %).
  • Liikevoitto oli -0,4 milj. euroa (2023: 1,4).
  • Katsauskauden tulos oli -0,9 milj. euroa (2023: 0,5 milj. euroa).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 6,1 milj. euroa, johon osittain vaikutti positiivisesti käyttöpääomaerien ajoitukset kvartaalin lopussa (2023: 0,8 milj. euroa)
  • Operatiivinen osakekohtainen tulos oli -0,15 euroa (2023: 0,28).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,45 euroa (2023: 0,07).

Melkolailla joka rivillä jäätiin. Toki näkymät tuovat toivoa, mutta onhan tämä ollut todella haasteellinen ympäristö toimia, ja suoritus siinä kehnoa.

Vuoden 2024 ensimmäisen kvartaalin tulos oli heikko. Operatiivinen liikevoitto heikkeni merkittävästi vertailukaudesta ja oli 0,6 milj. euroa (1,8 % liikevaihdosta). Markkinatilanne jatkui haastavana, valtaosan yhtiöidemme liikevaihto laski vertailukaudesta ja konsernin liikevaihto laski 41 milj. eurosta 33 milj. euroon. Maaliskuussa Suomessa toteutuneet lakot aiheuttivat toimitusten siirtymiä vuoden toiselle kvartaalille. Näiden siirtymien negatiivinen vaikutus konsernin liikevaihtoon oli noin 2 milj. euroa

Liikevaihto osui siis aikalailla lakkokorjattuihin ennusteisiin, jos sieltä 2m siirtyi seuraavalle Q:lle.

8 tykkäystä

Yllä on tulos ja alla odotukset. Pahoittelut etten saanut nätimmin, mutta näinkin näkee.


image

7 tykkäystä

Synkkää on Boreolla. Voi ainakin sanoa, että mitään suhdannekestävyyttä Boreolla ei ole “hajautettuineen portfolioineen”.

Oli tuolla yks positiivinenkin lause seassa ylipäätänsä Boreolle ja niille sektoreille missä Boreo toimii : “Vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla tilauskirjamme kasvoivat merkittävästi

15 tykkäystä

tuo melko tyhjä lause, jos tilauskirjat olleet melko ohuita niin ei mitään ihmeitä tarvita, että ne kasvavat merkittävästi.
Tulee mieleen entiset mopojen viritys-sarjat joilla luvattiin tehon kasvua 30-40% mutta se mistä se laskettiin oli siitä 50% laskeneesta tehosta.
Jotain muutoksia pitää tehdä joko liiketoiminta malli ei toimi kuten paperilla tai sitten johto ei osaa toteuttaa sitä

5 tykkäystä

Ei ole hääpppöistä operatiivinen suorittaminen ei, mutta kannattaa nyt sen verran ymmärtää, että tässä on ollut aivan sysipaska toimintaympäristö etenkin Suomessa viime aikoina korkojen nousun ja sitä kautta taloudellisen aktiviteetin halvaantumisen myötä. Siinä vaiheessa olen huolestunut, mikäli Boreon suorittaminen ei merkittävästi parannu seuraavien vuosien aikana, kun korkoja aletaan Euroopassa laskemaan.

7 tykkäystä

Tuntuisi kyllä, että tällaisen sarjayhdistelijän tulisi olla talouden pulssilla siten, että siinä heikossa suhdanteessa ollaan enemmän ostopuolella kun saadaan kohtuullisella arvostuksella ja suhdanteen huipulla taas himmaillaan. Nythän tämä näyttää menevän aivan päinvastoin kun paremminkin ollaan myymässä kuin ostamassa.

Vaikuttaa kyllä aika isolta epäonnistumiselta Boreon toiminta.

14 tykkäystä

Boreo Q1/24 (Inderes tv):

7 tykkäystä

@Petri_Gostowski on tehnyt uuden yhtiöraportin Boreosta. :slight_smile:

Boreon Q1-luvut alittivat selvästi ennusteemme, kun vaisun kysynnän lisäksi tuloskuntoa tylsytti muun muassa lakkojen takia siirtyneet toimitukset. Yhtiön mukaan tilauskirjojen supistuminen on kääntynyt hiljattain, mutta yleisesti talous- ja sitä kautta myös kysyntänäkymä on edelleen vaisu.

Rapsasta lainattua:

Odotamme lähivuosien liikevaihdon kasvavan piristyvää taloudellista aktiviteettia ja etenkin kohenevaa aktiviteettia heijastellen. Tehostuneiden kustannusrakenteiden ansiosta näissä liiketoiminnoissa tulisi arviomme mukaan olla myös varsin hyvä operatiivinen tulosvipu liikevaihdon kehityksen kääntyessä

image


EDIT:

Tässä on vielä kommentit:

9 tykkäystä

Mahtavaa sitoutumista Boreon uudelta huhtikuussa aloittaneelta hallitusjäseneltä:

**Boreo Oyj - Johdon liiketoimet – Attack Point Consulting Oy

Boreo Oyj Johdon liiketoimet 2.5.2024 KLO 16:00


Ilmoitusvelvollinen

Nimi: Attack Point Consulting Oy

Asema: Lähipiiriin kuuluva henkilö

(X) Oikeushenkilö

(1): Liikkeeseenlaskijassa johtotehtävissä toimiva henkilö

Nimi: Jussi Vanhanen

Asema: Hallituksen jäsen/varajäsen

Liikkeeseenlaskija: Boreo Oyj

LEI: 743700OD4QRWKZ4ODC98

Ilmoituksen luonne: ENSIMMÄINEN ILMOITUS

Viitenumero: 61101/5/4


Liiketoimen päivämäärä: 2024-05-02

Kauppapaikka: NASDAQ HELSINKI LTD (XHEL)

Instrumenttityyppi: OSAKE

ISIN: FI0009900724

Liiketoimen luonne: HANKINTA

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot

(1): Volyymi: 4750 Yksikköhinta: 21 EUR

Liiketoimien yhdistetyt tiedot (1):

Volyymi: 4750 Keskihinta: 21 EUR

7 tykkäystä

jeps ainoa mikä pitää nykyistä kurssitasoa näinkin korkealla on suurimman omistajan sekä yhtiön toimivan johdon/sisäpiiriläisten ostot.

HPJ myi uudelle hallituksen jäsenelle.

Eilinen Jussi Vanhasen kauppa tapahtui blokkikauppana hallituksen puheenjohtajan (Preato) myydessä pienen osuuden (4750 osaketta) omasta n. 70% omistusosuudestaan Jussille hintaan 21 EUR. Tällä ei nostavaa vaikutusta osakekurssiin.

Sinänsä hauska koska Preato on hankkinut markkinalta n. 6000 osaketta joulukuusta paljon kalliimpaan hintaan. Näillä ostoilla oli nostattava vaikutus kurssiin koska likviditeetti on niin pieni.

3 tykkäystä