CDON - Pohjoismaiden mini-Amazon

Omat kokemukset eivät takavuosilta myöskään ole hirveän positiivisia. Neljä vuotta sitten Ruotsiin muuttaessani huomasin sen kuitenkin siellä olevan melko suosittu. Eräs tuttu totesi jopa Amazonin Ruotsiin tuloonkin suoraan “Jag ska fortfarande köpa från Cdon”. Vähän samaan aiheeseen viitaten ainakin oman tuttavapiirin ruotsalaiset tuntuvat myös suosivan Boozt:ia ohi Zalandon.

En itse nyt jouda podia kuuntelemaan (ehdottomasti myöhemmin), mutta mitä kilpailuetua pohjoismaalaisuus antaa? Jos tehdään “marketplace” niin luulisi alustan suosio, näkyvyys ja hinnoitteluvoima olevan se ykkösjuttu. Cdonilla on kyllä vahva ote kotimaasta, sitä en kiellä :slight_smile:

Mun täytyy kans toi podi kertailla. Syksyllä kuunneltuani jäi se kuva, että amazon ottaa oman siivunsa mutta ei tule dominoinaan yksin koko markkinaa…

Nimenomaan oma hatara käsitykseni on tuo cdon tunnettavuus jo pitkältä ajalta pohjoismaissa. Noista laittamastani review-määristä voi katsoa vähän missä oletettavasti cdonia suositaan. Suomessa vähemmän.

Transformaatio tässä itseäni kiinnostaa. Todennäköisesti hyvin skaalautuvana alustana toi voi yllättää. Pienellä seurantapositiolla katsellaan mitä 2021 tuo

1 tykkäys

Kuluttajanäkökulmasta olen ollut erittäin pettynyt CDON toimintaa. Yleisesti olen ymmärtänyt, että yhtiöllä menee tuotteiden palautusten käsittelyssä kuukausia ja myös tähän törmäsin itse. Tietokonekomponentin palautuksessa meni yhteensä aikaa noin 2kk, joka on pitkäaika pitää noin 300e tuntemattoman käsissä. En tiedä onko prosessien sujuvuus vain suomessa takkuavaa vai muuallakin.
Myös tuotteiden saatavuus heittelee monesti. Saatetaan myydä ns. varastosta, mutta varasto onkin toisella maanpuoliskolla ja toimitusajat venyy. Tässä lopulta taidetaan tulla siihen, että mikälaisella seulalla pääsee myymään tavaroitansa alustalle. Koen, että tällä hetkellä toimintamalli hakee vielä itseään ja CDON haluaa päästä mahdollisimman vähällä vastuulla. Nopeampi reagointikyky CDONin toimesta lisäisi varmasti tyytyväisyyttä loppukuluttajassa, mutta myös myyjissä.

Linkkaan tähän vielä keskustelua CDONista tietokoneharrastelijoiden näkökulmasta https://bbs.io-tech.fi/threads/cdon-com.948/

8 tykkäystä

Tässä viestissä asiantuntevaa CDON-näkemystä :sweden:

Voisko kyse olla siitä, että CDON myy tuotteita huomattavasti korkeammilla hinnoilla kuin kilpailijat eivätkä saa mitään myytyä?

CDON:

Verkkokauppa:

Niin, ja alennukset on tätä luokkaa (tämä oli etusivulla mainostettuna “talvialennuksena”):

19 tykkäystä

Mistähän löytyis osavuosikatsaukset en löytänyt CDON:in omilta sivuilta

CDON on aina tuntunut käyttöliittymältään erittäin huonolta ja epäselkeältä, toimitusnopeus -ja varmuus huonot, alennukset kehnoja ja yleensä alennuslehtiset täynnä poistuvia tuotteita ja hajusteita. Asiakaspalvelu hidasta ja kankeaa.

Huonoista kokemuksista johtuen en osta osakettakaan. Ja vastaavia kokemuksia tuntuu olevan muillakin.

4 tykkäystä

Näyttää cdon olevan nykyään dropshippinkiä, ei niillä taida olla omia varastoja, sivut tönköt, hinnat kalliit, ei jatkoon.

2 tykkäystä

Eihän CDON noiden tuotteiden hintaa päätä, vaan tuotteen myyjä. CDON vaan tarjoaa alustan, jossa myynti tapahtuu (vrt. eBay). Kuvan objektiivin myyjä on ComputerSalg A/S ja iPhonen kusetusalennuksen takana on Teknikproffset Nordic AB.

Se ei tietenkään poista sitä, että negatiiviset kokemukset vaikuttavat koko alustan maineeseen. Ylihintaan myymiseen tuskin voi alustan tarjoaja vaikuttaa, mutta tuo alennuskusetus olisi kyllä hyvä estää (esim. määrittämällä minimialennukseksi -5% ja etusivun mainoksiin ehkä jopa enemmän). Myyjien arvosteluja voisi ehkä tuoda myös paremmin esiin tuotesivuilla, jotta ne kaikkein huonoimmat asiakaspalvelijat tippuisivat kyydistä pois.

1 tykkäys

Mistä näkee suurimmat osakkeenomistajat, jos ei ruotsi taivu? :grimacing:

Löysin itse vain hallituksen omistukset:

Marcus Lindqvist 3666 kpl
Christoffer Häggblom (Rite Ventures) 1 574 782 kpl
Josephine Salenstedt (Rite Ventures osakas)
Niklas Andersson 0 kpl
Kristina Lukes 436 kpl

Rite Ventures 1 574 782 26,3%
Mandatum Life Insurance Company 588 999 9,8%
Avanza Pension 331 291 5,5%
Far View Partners Lp 203 996 3,4%
Nordnet Pensionsförsäkring 131 234 2,2%
Adrigo Asset Management 77 943 1,3%
Anders Böös 66 666 1,1%
Oryx Förvaltning AB 58 333 1,0%
Länsförsäkringar 40 000 0,7%
Magnus Konrad 40 000 0,7%
Öhman Fonder 37 639 0,6%
Fredrik Palmstierna 31 863 0,5%
Handelsbanken Fonder 31 704 0,5%
Anders Svennberg 21 666 0,4%
Erik Mitteregger 20 000 0,3%
Summa 15 största ägare 3 256 116 54,4%
Övriga ägare 2 734 875 45,6%
Totalt 5 990 991 100,0%

Edit: Lisätään nyt vielä, että valitettavasti yhdyn aiempiin näkemyksiin käyttäjäkokemuksen kannalta. Ei voi hirveän ruusuista tulevaisuutta povata, varsinkaan kun Amazon itse on saapunut virallisestikin ruotsinmaalle.

Tilasin kokeiluksi tänään CDONin kautta terasen m2 ssdn. Katsotaan kuinka homma etenee. Kauppoja selaillessa, huomasin että myös esimerkiksi Gigantilla on samanlaista “marketplace” toimintaa. Eli kilpailua ei varmasti tule puuttumaan kun muutkin isot toimijat omaksuvat samanlaista marketplace roolia

Omakohtaista kokemusta asiakkaana paljon, oli tuo cdon.com ihan ykkös verkkokauppoja useampia vuosia, kunnes muutamia vuosia sitten(ehkä 4-5v.) alkoi aika ajaa ohi, viimeisin tilaus pari vuotta sitten, toimitus jollekin sekunda tabletin kuorille joiden piti olla varastossa kesti ehkä 2 vkoa, laatu aivan roskaa lisäksi. Sivut omasta mielestäni tönköt, palvelu ja hinnoittelu huonoa, eipä tarvitse asiakkaana olla ainakaan. Tiedä sitten miten Ruotsissa toimii, varmaankin paremmin. Juurikaan kukaan tuttu ei enää osta cdon: sta mitään nykyään, oli kyllä tunnettu reilu 5v sitten. Suomi tietenkin pieni markkina alue.

Kehitetttävää on mielestäni paljon, ja markkinointikuluja saa kasvattaa, jos kasvua halajavat isommassa määrin.

2 tykkäystä

Mitä @Aston_Livingstone näet tässä keississä positiivisina ajureina? Ei kovin hyviä kommentteja tullut kuluttajilta ainakaan tämän ketjun perusteella, mikä ei luo uskoa yhtiöön.

Onko liiketoiminnan tulevaisuus houkutteleva vai vain osakkeen hinnoittelu?

Kannattaa muistaa että firma tuli ulos juuri uudella platta versiolla jossa back end juttuja automatisoitu paljon. Aiemmin paljon manuaalista säätöä. Tähän investoitu paljon ja jatkossa vain pienempiä prannuksia. Kannattaa myös muistaa että Ruotsi on suurin markkina ja siellä firma nähdään paljon paremmassa valossa kuin Suomessa. Zalando jne tasolla. Suomessa ei sama, mutta kuitenkin noin Top 5 Posti 2019 ja 2020 kyselyssä.

2019 (kukin voi ladata itse raportin, ranking mukana)

2020 (kuten myös ladattavissa)

6 tykkäystä

Ostin tätä viime viikolla yli 280 hinnalla. SIitä lähtien -15% alas. Osaako joku sanoa missä tulee tukea vastaan vai mihin asti nyt lasketellaan ja miksi? Pitääkö ottaa tappiot nopeasti?

Oma arvio tilanteesta on, että koska analyysiä ei ole tarjolla ja operatiiviset numerot on vielä näkemättä niin kurssi ajelehtii treidaajien ym. toimesta. Näyttäisi siltä, että ruotsin puolella piensijoittajat ovat kotiuttamassa voittojaan viime viikon jatkoksi:

image

En usko, että tällä myyvällä porukalla on kovinkaan hyvää haisua osakkeen potentiaalista 1-2 v. päähän. Tai jos on, niin eivät jaksa sitä ehkä odotella. Tämä siis vain oma olettamus CDON-lasien läpi kommentoituna.

16.12. alkanut nousu johtui ilmeisesti tästä artikkelista/analyysistä. Kirjottaja on enemmän ehkä treidaaja kuin long-sijoittaja.

Ne alustavat numeeriset arviot, joita olen CDON-keissistä nähnyt itseäni viisaammilta, puoltaisivat kyllä merkittävää nousuvaraa osakkeessa 12kk+ säteellä. Itse olen enemmänkin lisäys-puolella jos kurssi sukeltaa lisää ja TP:n myötä saadaan vahvistusta näille oletuksille.

4 tykkäystä

Eilen oli vihdoin sopiva hetki tämän videon katseluun. Oli kyllä timanttista settiä, kiitos jaosta! Video vastasi juuri siihen suureen kysymykseen joka ainakin itselläni mielessä oli CDON-keissiä miettiessä: mikä on Amazonin Ruotsiin tulon vaikutus markkinaan? Erityisesti Panun esille nostamat esimerkit mm. Hollannista saivat ainakin itseni uskomaan, että paikallisille, jo tunnetuille toimijoille on tilaa markkinassa ja oikeisiin asioihin panostamalla verkkokaupan kasvusta saa osansa.

CDONin vahva markkina-asema Ruotsissa ei siis liene ainakaan lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä uhattuna, vaikka kilpailu varmasti kiristyykin. CDONin marketplace-strategia vaikuttaa juuri oikealta tämän megatrendin hyödyntämiseen. Tunnusluvut ovat mielestäni sellaiset, että firmassa on potentiaalia olla juurikin otsikossa mainittu pohjoismainen mini-A.

Näillä saatesanoilla avauspositio hankittu.

1 tykkäys

Kävin tutkimassa Cdon verkkokaupan sivuja, jotain kehitystä tuohon täytyy tapahtua, välilä tuotteiden kuvauksia on vain ruotsiksi ja yleensä tuotteista vain vähän tietoa. Ymmärrän että tästä voi tulla kova tekijä mutta paljon pitää tapahtua ennen sitä.

3 tykkäystä