Osakesijoittaminen

Chromogenics AB – käänneyhtiö Ruotsista?

Olen seurannut ruotsalaista Chromogenicsiä nelisen vuotta ja ajattelin avata ketjun yrityksestä tänne, sillä näen henkilökohtaisesti käänteen olevan tulossa. Seuraava teksti perustuu omiin kokemuksiini ja muistoihini yrityksen historiasta enkä takaa kaikkien asioiden olevan 100% faktaa. Lappujakin on kertynyt salkkuun ja mielenkiinnolla odotan tulevaa.

Yleistä

Yrityksen juuret ulottuvat Uppsalan yliopiston tutkimukseen vuoteen 2003, jossa tutkittiin elektrokromisten materiaalien käyttäytymistä. 16 vuoden kehitystyön markkinoille syntyi tuote, joka kantaa nimeä ConverLight. Tuote on älykäs lasikalvo, joka automaattisesti tummentaa ikkunan auringonpaisteella ja näin estää lämpösäteilyn pääsyn sisään, kuitenkaan pilaamatta näkymiä ikkunasta, tai julkisivun ulkoasua, kuten esimerkiksi verhot ja ikkunamarkiisit vielä toistaiseksi tekevät. Talvella taas, kun lämpösäteilyä tarvitaan, ikkuna ei estä lämmön pääsyä sisään. Lasia voi myös ohjata etänä esim. älypuhelimella.

Tuotteella on tutkitusti kasvavat markkinat ja kysyntää etenkin lämpimissä ja aurinkoisissa maissa. Voin vaan kuvitella, kuinka paljon suuren ja lasitetun toimistopilvenpiirtäjän jäähdytyskustannukset ovat vuositasolla aurinkoisissa maissa. Älykkäällä ikkunalla kiinteistönomistajat saavat todellisia säästöjä pitkässä juoksussa.

Asiakkaat

Yrityksen asiakkaita ovat tällä hetkellä suuret pohjoismaalaiset kiinteistöyhtiöt ja tuotteita on asennettu useisiin kohteisiin ainakin Ruotsissa ja Norjassa. Koulukiinteistöjä, liiketiloja sekä myös joitain yksityisiä asuinkiinteistöjä löytyy heidän referensseistään. Tarkoituksena on saada nyt tuotanto käyntiin ja skaalautua ympäri maailmaa erillisten hubien kautta.

Strategia perustuu roll-to-roll-menetelmään, jossa lasikalvoa tuotetaan Ruotsissa ja kuljetetaan edullisesti (vs. valmiit lasit ympäri maailman, vauriot ym.) hubeihin, jossa valtuutetut lasiliikkeet sitten viimeistelevät ikkunan ja toimittavat rakennustyömaalle. Tämä luo merkittävän skaalautuvuusedun useaan kilpailijaan nähden.

Kilpailijat

Vastaavia älylasien valmistajia on muitakin. View Inc. on näistä tunnetuin, johon Softbank sijoitti 1,1 Mrd $ pari vuotta takaperin. Lisäksi esim. SageGlass, ja lisää löytyy googlaamalla. Chromogenicsin strategia hyödyntää edellä mainittua Roll-to-Roll prosessia on kuitenkin kustannustehokkuudeltaan ja skaalautuvuudeltaan huomattavasti parempi, kun tarkoituksena on kasvaa.

Käänne

Tuotteen kaupallistamisesta saakka yritys on käynyt pitkän ja kivisen tien. Yrityksellä oli alihankkija, joka käytännössä hoiti tuotteen koko valmistusprosessin. Tuotteen alkuaikojen (2017-2019) myynti- ja markkinointiponnistelut valuivat pitkälti hukkaan ensimmäisen kahden vuoden aikana, sillä alihankkijan valmistamissa tuotteissa oli toistuvasti merkittäviä laatu- ja toimitusongelmia. Tämä aiheutti sen, että kysynnästä huolimatta tuotetta ei saatu markkinoille riittävän nopeasti ja laadukkaasti ja myynti vaikeutui. Korjausvelkaa noista laatuongelmista on edelleen maksettavana.

Ollessaan tukalassa tilanteessa, yritys päätti vuonna 2019 lopulla muuttaa strategiaansa. Tuotteen herkkä laatukontrolli on kaiken A ja O ja pitääkseen sen hyppysissä, yrityksen on itse huolehdittava valmistusprosessista alusta loppuun. Tässä onnistuakseen oli yrityksen perustettava oma tehdas. Järjestettiin osakeanti, jossa kerättiin rahat tuotantokoneisiin (Sputtering machines, 2 kpl), jotka käsittääkseni ovat ehkä, jos ei varmasti, Euroopan ainoat vastaavat. Koneiden hankintahinta oli uutena yhteensä 10M€ ja ne ostettiin joltain saksalaiselta konkurssipesältä. Kaupan ehtona oli “molemmat tai ei mitään”, hintaan ~5M€. Tarkoitus on muuttaa tuotantomalli siihen, että yritys tuottaa siis itse lasikalvoa bulkkitavarana useille ikkunavalmistajille ja saavuttaa näin tehokkaamman logistiikan maailmanlaajuisesti.

Konekapasiteetista on sanottu, että Sputter 1-koneessa on riittävästi kapasiteettia ikkunakalvon valmistamiseen hyvinkin isoihin volyymeihin. Sputter 2-konetta viritellään muihin tuotteisiin, kuten esimerkiksi joustaviin printattuihin piirilevyihin. Toinen kone mahdollistaa kokonaan uusien aluevaltauksien tekemisen yrityksen ydinosaamista hyödyntäen.

Alla hyvä artikkeli viime syksyltä koskien tätä käännettä! Googlen kääntämä sivu englanniksi:

Linkki artikkeliin: https://translate.google.com/translate?sl=sv&tl=en&u=https://etn.se/index.php/reportage/67298-egna-maskiner-ska-garantera-kvalitet.html

One idea is to make flexible printed circuit boards.

  • Imagine that you have a lot of conductors, maybe a meter long, which you replace with a flexible printed circuit board. For example, it can reduce cabling in cars or other types of products

Other ideas are about making different types of materials for heaters in, for example, batteries, or co-materials for bactericidal surfaces in hospitals.

  • There are very many customers. The solar cell industry can be one, where we can make passivation layers in the form of oxide or similar, says Leif Ljungqvist, and states:
    - Right now we have an overcapacity. At the same time, there is a great demand, so I think we can also become an important player in that market for sputtered film for a long time.”

Koneet saapui Uppsalan tehdaskiinteistöön alkuvuonna 2020 ja sitten iski tämä pandemia. Ulkomaalaiset asentajat kutsuttiin kotiin, ja asennustyöt viivästyivät ja hankaloituivat huomattavasti. Osakekurssi lähti taas laskuun. Nyt, keväällä 2021, yritys on tilanteessa, että valmistusprosessin viimeiset laatutestaukset ovat käynnissä ja arviolta huhti-toukokuussa on odotettavissa vahvistuksia tuotantovalmiudesta. Tieto perustuu viimeisimpään yhtiön osavuosikatsaukseen.

Tuotantovalmiuden lähelläoloa vahvistaa myös se, että norjalainen instituutio teki 2,3M€ arvoisen tilauksen maaliskuun alussa ikkunakalvosta. Heti tilauksen jälkeen eräs ruotsalainen rakennus- ja ikkuna-alan yhtiö teki CG:n osakekannasta osto-/osakevaihtotarjouksen, jonka hylkäämistä CG:n hallitus suositteli. Tästä löytyy tietoa yhtiön nettisivuilta ja lehdistötiedotteista. Tämä osoittaa sen, että johdolla on luottamusta projektin onnistumiseen.

Yhteenvetona todettakoon, että oppirahoja alihankinnasta ja laatukontrollin tärkeydestä on nyt makseltu kohta 2,5 vuotta. Nyt ollaan mielestäni lähellä tuotantovalmiutta ja TJ:n puheisiin ja viimeisiin raportteihin perustuen kysyntää tuntuu olevan ilmassa reilusti. Tekemistä vielä riittää, mutta suunta on oikea. Voi olla, että vastoinkäymisiä ilmenee. Mielestäni niitä on hinnoiteltu jo yrityksen arvostukseen, pitkään omistaneilla lienee jo hiukset harmaantuneet ja parta jäätynyt lasketellessa… Kuvassa alla historiaa:

Suosittelen katsomaan melko tuoreen videon viimeisimmästä rahoituskierroksesta. Kieli on ruotsi, mutta vaikkei kieli taitu, niin videolla on hyviä kalvoja prosesseista ja liiketoiminnasta. Youtubesta löytyy lisäksi muutama muu esittelyvideo.

https://www.youtube.com/watch?v=xrqLV3_1s4c

Mielipiteitä ja kommentteja, kiitos!

56 tykkäystä

Mielenkiintoinen kurssikehitys…

3 tykkäystä

https://www.chromogenics.com/press-and-news/chromogenics-initiates-a-co-operation-with-samsung/

Tässä myös maininnan arvoinen referenssi yhteistyökumppanista. Pikku erällä itsekkin mukana katsomassa joko tämä Via Dolorosa loppuisi, monta vuotta seuranneena vihdoin on hyvä hantsi.

5 tykkäystä

Onko tämä oikeasti alle 2 miljoonan euron putiikki? Ei ole ainakaan koolla pilattu.

Pitää vähän vilkaista, mutta miten pitkälle ajalle tuo 2,3Meur tilaus jakaantuu? Sehän on kerralla suurempi kuin koko viime (korona)vuoden liikevaihto ja reilu puolet koko 2019 vuoden liikevaihdosta.

Nousuvaraa varmasti on, jos hommat lähtevät rullaamaan. Luulen, että itse katselen sivusta sillä ajatuksella, että näin pieni ja vähän seurattu tuskin lähtee välittömästi raketoimaan, jos onnistukeesta käänteestä saadaan vähän toteutuneita lukuja. Tällaisessa tilanteessa voisi paremmin arvioida tilanteen ja nousta hyvin mielin vähän kalliimmallakin kyytiin.

3 tykkäystä

Itse hypännyt jo muutama vuosi sitten kyytiin, seurannan melkein jo lopetin, sen verran on positio miinuksella, mutta nyt näyttää paremmalta.
Hyvä strategia on varmaan vähän nyt katsella ja hypätä myöhemmin mukaan jos lähtee nousuun, itse en viitsi enää keskihintaa hakata alemmaksi vaan odotellaan mahdollista isompaa nousua.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen tapaus. Näin tästä ilmoituksen ostin/myin ketjussa kuukausi takaperin ja tutustuin jo silloin hieman yrityksen toimintaan ja vaikutti nopealla vilkauksella ihan hyvältä.

Nyt lueskelin kuitenkin tuolta paikalliselta foorumilta google-kääntäjän avulla niin ei ihan liikaa luottoa firmalle näköjään löydy. Kuulemma koko johto aivan liian akateemista porukkaa, bisnesvainu puuttuu, pelkkää puuhastelua. Paljon oli kaikenlaista, mutta lähtökohtaisesti negaa. Kannattaa tutustua:

https://www.avanza.se/placera/forum/forum/chromogenics.html

1 tykkäys

Olen kanssa seurannut tuota Avanzan forumia jo pidempään ja sieltä kyllä huokuu se turhautuneisuus, mikä varmasti pidempään omistaneilla on. Ymmärrettävä reaktio, kun positio on sen -80% punaisella :slight_smile:

Tuotteet puhukoon puolestaan ja kauppakin tuntuu käyvän… Parempi että hiovat prosessit kuntoon ilman hutilointia, vaikka varmasti aikapainetta on ja kassan pohja pilkistää… :+1:

3 tykkäystä

Näytti kiinnostavalta ja se että alihankita-erhe on jo korjattu ja oma tehdas on pystyssä on plussaa, mutta kurssi kertoo myös omaa tarinaansa - oikea A-luokan putoava puukko tähän mennessä… Lisäksi vähän huolestuttaa se perusasia että edellinen “uutisjuttu” sivuilla on kesäkuulta 2020 jossa hehkutellaan tulevaa tuotetta Samsungin kanssa yhteistyössä, mutta 9kk myöhemmin ei ole näkynyt vastaavaa uutisjuttua siitä että olisi tullut valmista.

Press releaseissakin vain tuo yksi tilaus kuukauden takaa ja ns. teknisiä julkistuksia (neljännesvuosirapsoja ja tuo takeover-osakevaihtojuttu)

Varmasti potentiaalinen isompikin ralli on mahdollinen jos alkaa tapahtumaan, mutta vaikeaa arvioida tämän todennäköisyyttä…

3 tykkäystä

Ainakin upsidea löytyy enemmän kuin donwnsidea, mulle riittäisi jo tuo 200kr :face_with_hand_over_mouth: Selailin myös noita Avanzan keskusteluita kääntäjän kautta. Paljon oli tosiaan kommentteja turhan akateemisistä avainhenkilöistä mutta MIKÄLI tuotteen arvostus on ollut aluksi noin kova ja kyykkäys johtui laatuongelmista, jotka on omalla tuotannolla voitu korjata, näen tämän erittäin mielenkiintoisena. Itse en osaa hahmottaa mikä vaikutus on näillä laitehankinnoilla ja mikä talon sisäisellä osaamisella tuohon laadunhallintaan, onko jollakulla pidempään seuranneella tästä tietoa?

Edit. Onko mitään tietoa tuon maaliskuun alun ostotarjouksen hintaluokasta?

1 tykkäys

Se tuotannon ottaminen omiin käsiin oli sellainen asia minkä johto näki pakolliseksi kun strategiaa muutettiin. Vain pitämällä prosessi ja laatukontrolli omissa käsissä pystytään takaamaan riittävä laatu. Muistan kun sitä korostettiin useaan otteeseen ja jos selaatte 2019 vuoden osareita, asiaa löytyy sieltä.

2 tykkäystä

Tarjous ei ollut mitenkään erikoinen, käsittääkseni siinä tarjottiin sulautumista suurempaan alan konserniin ja sitä kautta pääsyä isompiin myyntikanaviin. Varsinainen preemio oli nykyiseen market cappiin nähden pieni, joku 12%. Hallitus kehotti hylkäämään tarjouksen, joten lienee enemmän luottoa omaan tekemiseen.

3 tykkäystä

Mielenkiintoinen yritys, täytyy ehdottomasti tutkia lisää.

Tuli hiukan perehdyttyä älyikkunoihin view inc:n kanssa, mutta ikinä en Viewiin sijoittanut. Oli liikaa kilpailijoita ja valuaatio oli liian korkea. Kilpailijoita tosiaan on useita ja ihan googlaamalla löytää toinen toistaan mielenkiintoisempia putiikkeja. Aika vaikea on noviisina sanoa, että mikä näistä on paras, ja että miksi Chromogenics pärjäisi pitkässä juoksussa näitä vastaan.

Löytyykö mitään tuoreempia ennusteita liikevaihdon kehityksestä tms.? En löytänyt itse mitään IPO:a tuoreempaa.

2 tykkäystä

Aika vähän ovat ennustaneet tulevia lukuja, en muista hetkeen nähneeni mitään käppyröitä. Yksi merkittävä asia tulee kuitenkin mieleen kasvunäkymistä. Tähän asti on keskitytty vain ikkunakalvoihin ja niiden mahdollisuuksiin. Tätä varten on varattu Sputter 1-kone. Kuitenkin Sputter 2-kone on myös asennusvaiheessa ja Q4/2020 raportissa oli siitä aika rohkaiseva lause:

“The installation of Sputter II is progressing parallel to the adjustment of the processes, and installation is estimated to be completed in H1 2021. The sale of the overcapacity in Sputter II has begun and discussions are being held with around 35 potential customers”

Tuo avaa pelin täysin uudelle markkinalle ja ainakin itselleni sen tuoma mahdollisuus ja laajuus on toistaiseksi tuntematon. Toivottavasti tuosta tulee piakkoin lisätietoa, ainakin taustalla tapahtuu 35 potentiaalisen asiakkaan kanssa.

Q4/2020 raportissa oli myös maininta, että Sputter 1-koneen laatutestit ovat loppusuoralla ja ne kestävät 90 päivää. Jo 60 päivän kohdalla on saatavilla joitain tuloksia. Raportti julkaistiin 19.2.2021, joten tuosta 3kk tarkoittaa, että toukokuun lopulla voisi olla jotain tietoa tuotannon aloituksesta jos kaikki menee hyvin. Toivottavasti menee!

The company is now implementing the final adjustments to the nickel oxide process. Once the process has been established, tungsten oxide and nickel oxide will be produced in order to be able to conduct the final sustainability tests before ConverLight®Dynamic is once again released on the market. The tests that will be conducted are extensive and will be run for a period of 90 days. While the tests are ongoing, the company can regularly evaluate the product and assess its sustainability. The product’s quality will already become apparent after around 60 days.

Lähde: Q4/2020 raportti raportti:
https://www.chromogenics.com/content/uploads/2021/02/chromogenics-q4-2020-eng.pdf

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen tapaus kyllä ja potentiaalia varmasti, jos käänne saadaan oikeasti toteutettua ja uudet tuotantokoneet rullaamaan.

Aiempaan hylättyyn ostotarjoukseen, kaupallistamiseen ja kansainvälistymiseen liittyen yrityksen arvio on, että TopRight’lla ei olisi ollut kapasiteettia viedä liiketoimintaa riittävästi eteenpäin. Uutta osakeantia tulossa kommenttien perusteella. Varmaan monella kiinnostuneella jo tiedossa, mutta ei ainakaan ketjussa näkynyt olevan esillä.

https://www.chromogenics.com/press-and-news/the-board-of-chromogenics-advises-against-topright-nordics-takeover-bid/

"It is the Board’s assessment that commercialization and international expansion requires working capital that may – to a significant extent – need to be met through a new issue of shares. The Board assesses that neither TopRight as a possible principal owner nor TopRights’ principal owners has the necessary financial resources to be able to meet ChromoGenics’ external working capital needs in their capacity as shareholders in ChromoGenics. "

1 tykkäys

Jaaha, eli jos haluaa tätä kauhoa niin voi odottaa sitä seuraavaa antia joka kuitenkin taas dilutoi vanhoja omistajia ja nostaa ketutuskerrointa.

3 tykkäystä

Näinhän tämä lähtökohtaisesti on, oma kiinnostus ostoihin tässä kohtaa loppui. Toki riippuu annin hinnoittelusta tai muista mahdollisista rahoituskuvioista, mutta historiaa katsoen tuskin kovin arvoa nostattava anti tiedossa.

Ajankohta on myös olennainen, jos esimerkiksi koneet saadaan laulamaan ja kauppaa alle ensin lähimarkkinalle, niin arvostus voi ottaa nopeastikin nousua. Tämän jälkeen olisi optimaalisempaa lähteä hakemaan pääomia kansainvälistymistä ajatellen, kun olisi näyttöjä annettu tuotannon toiminnasta ja markkinan kiinnostuksesta.

Jonkinnäköinen yhdistyminen isomman toimijan kanssa on toki myös mahdollinen, jos vaan tarjottu valuaatio kohtaa omistajien näkemyksen. Sen verran on rahaa lapattu vuosien aikana yritykseen, että hyväksyttävä hintalappu voi olla aika korkea :sweat_smile:

Glaston esim. voisi olisi oiva pari tuottamaan lisäarvoa :rofl: [sarkasmia]

1 tykkäys

Tällainen uutisartikkeli löytyi.

“Tarjous osakkeenomistajille tarkoittaa, että jokaiselle ChromoGenicsin osakkeenomistajalle tarjotaan yksi TopRightin osake 0,74 kohden ChromoGenicsin osakkeita.
TopRight tarjoaa myös TO3-sarjan haltijoille yhden TopRight-osakkeen jokaisesta 1,94 TO3-sarjan optiosta ChromoGenicsissä.
Tarjousarvio kullekin ChromoGenicsin osakkeelle on 12 kruunua ja TO3-sarjan jokaiselle optiolle noin 4,58 kruunua.
Tarjous toteutetaan kuitenkin vain, jos TopRightista tulee osakkeiden omistaja, joka vastaa yli 60 prosenttia ChromoGenicin osakkeiden kokonaismäärästä.”

1 tykkäys

Olen ajatellut samaa. Maailmaa tuskin lähdetään valloittamaan ennen kuin perusasiat on kunnossa - koneet rullaa ja näistä Pohjoismaiden tilauksista laskutetaan todistetusti kruunuja kassaan. Silloin kasvunäkymille on konkretiaa, kohonnut valuaatio on perusteltu ja saadaan rahoittajat kiinnostumaan. Tunnelma on odottava ja vaihto on todella pientä…

1 tykkäys

Joo tosissaan itse sijoitin tähän täysin samalla näkemyksellä kuin aikoinaan tecnotreehen sen ilmoittaessa että ei haetakkaan konkurssia. Eli yritys on hakattu niin alas kun käytännössä voi. Musta nyt voisi olla se hetki ku tehdään käännettä. Eli nyt jos tulee yhtää positiivista uutista yms… nousee prosentit silmissä. Holdaamiseen tarvii pallia mutta taas itse en näe kauheeta riskiä enää alaspäin. Mutta todellisuudessa riskiä on pirusti ja sen takia pitää investoida sellasia summia että ei menetä unia. Tän lapun kanssa varmasti järkevin tapa on odottaa sitä että kurssi/uutiset antavat selkeän singaalin ylöspäin! :v::beer:

8 tykkäystä

Luin pikaisesti viimeisintä kvartaaliraporttia läpi. Huomioikaa tässä keississä myös riski, että vielä ei käsittääkseni ole edes tiedossa kuinka hyvää laatua tämä ensimmäinen firman toimintaan saatu kone tuottaa. Mitä takeita on, että laatuongelmat kalvoissa ja prosessissa eivät jatku edelleen? Koneen laatutestit ovat nyt käynnissä. Vähän tässä kyllä heitetään noppaa, sillä jos tulokset eivät ole positiivisia tulee vastaan todennäköisesti uusi kunnon syväkyykky, koska viivästys luokkaa 6 - 12kk? Laatutesti yksinään kestää 90 päivää ja tähän päälle tarvittavat tekniset muutostyöt ja tuotannon kokeilut.

Positiivista että tilauksia on myös tullut, mutta onko tässä markkinassa voittaja pienyhtiö Ruotsista, kun vastassa on myös todella ison rahan pelaajia? Diluutiopeikkoa tässä keississä saa kyllä nähdäkseni myös jännittää.

10 tykkäystä