Cibus sijoituskohteena

image
Swedbank laskee suositustaan 265kr → 250kr. Kurssi tippuikin alkuviikosta yli 10%.

1 tykkäys

Aloitin Cibukseen sijoittamisen noin vuosi sitten jolloin Inderes muistaakseni haastatteli Cibusin toimaria. Jotenkin tykästyin ideaan että kiinteistöyhtiö maksaa osinkoja joka kuukausi vähän niin kuin asunnon vuokraaja maksaisi asunnon omistajalle vuokraa. En usko että sijoitusmielessä osinkojen perään intoileminen toisi parhaimman tuoton, mutta kyllä se mielihyvän tunne kun nuo pikku roposet kilahtavat tilille kuukausittain on vain niin kiva.
Itse olen kiinteistöbisneksessä aivan avuton ja kysynkin @Matias_Arola tai joltain muulta fiksulta henkilöltä, miten inflaatio ja mahdollinen korkojen nousu vaikuttaa Cibukseen? Cibuksella on kuitenkin paljon velkaa mutta käsittääkseni hyvin vakaa vuokratuotto.
Onko muita pohjoismaalaisia tai eurooppalaisia yhtiöitä jotka maksavat kuukausittain osinkoa?

3 tykkäystä

Tänä vuonna SBB siirtyy kuukausittaiseen osingonmaksuun.

3 tykkäystä

Moi @Nurre,

Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Alkuun täsmennys, että haastattelin tuolloin Cibuksen Suomen sijoitusjohtaja Lauri Tiensuuta, enkä toimitusjohtaja Sverker Källgårdenia. Jos oikein muistan, niin Cibus taisi aikanaan olla ensimmäinen yhtiö Pohjoismaissa, joka siirtyi kuukausittaiseen osingonmaksuun. Tätä näemmä seuraa nyt myös sitten ainakin SBB.

Mitä tulee tuohon inflaatioon ja mahdolliseen korkotason nousuun, niin vaikutukset ovat vahvasti riippuvaisia korkotason nousun taustalla olevista ajureista.

Historiassa kiinteistöt ovat omaisuusluokkana pärjänneet tyypillisesti hyvin, kun rahapolitiikkaa on ryhdytty kiristämään vahvan talouskasvun ja kohoavan inflaation ympäristössä. Tämä selittyy sillä, että talouskasvun ja inflaation myötä kasvavat vuokratuotot (kiinteistöjen vajaakäyttö pienenee ja vuokrat tyypillisesti sidottu kuluttajahintaindeksiin) kompensoivat ainakin osittain kohoavien korkokulujen ja kiinteistöjen tuottovaatimusten nousun aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.

Myös Cibuksen vuokrasopimukset on linkattu kuluttajahintaindeksiin ja näin ollen vuokrien kasvu mitigoisi ainakin jossain määrin korkotason nousun aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia. Olettaen, siis että korkojen nousu tapahtuu skenaariossa, jossa rahapolitiikkaa kiristetään vahvan talouskasvun ja inflaation johdosta.

Viime aikoina ja etenkin Ukrainan sodan syttymisen jälkeen on alettu puhumaan yhä enemmän stagflaation mahdollisuudesta. Stagflaatio tarkoittaa tilannetta, jossa talous ei kasva (tai supistuu) ja inflaatio laukkaa korkealla. Klassinen oppikirjaesimerkki tästä löytyy 1970-luvun alun öljykriisistä. Tällaisen ympäristön arvioisin lähtökohtaisesti olevan muiden riskipitoisten omaisuuserien tapaan myrkkyä myös kiinteistösijoituksille.

Brittiläinen varainhoitaja Schroders julkaisi hiljattain hyvän artikkelin inflaation vaikutuksista kiinteistösijoituksiin. Artikkeli oli pitkä, mutta suosittelen lukemaan sen, mikäli aihe kiinnostaa enemmän ja/tai omistat kiinteistösijoitusyhtiöitä.

Sivuhuomioina voisin myös todeta, että tuon velkavivun vaikutusta ei kannata listatuissa kiinteistösijoitusyhtiöissä sivuttaa. Perinteisellä tuotto/riski-akselilla velattomat kiinteistöthän on tyypillisesti sijoitettu johonkin korko- ja osakesijoitusten välimaastoon. Koska kiinteistösijoitusyhtiöt käyttävät sijoitustoiminnassa velkavipua, asettuu niiden tuotto/riski-profiili lähemmäs puhtaita osakesijoituksia.

12 tykkäystä

Aloittelija täällä tiedustelee tuosta Cibuksen D-osakkeiden ilmestymisestä, olenko käsittänyt oikein:

-Saan automaattisesti 1 d-osakkeen 4 jo olemassaolevaa osakettani kohtaan? Mitään ei tarvitse tehdä vaan ne vain ilmestyvät salkkuun, ja milloin?

-Käsittäisin että tämä on hyvä asia cibukselle, sen verran mitä inderesin tiedotetta luin että d-osakkeet lasketaan 100% pääomaksi, käsitinkö sen oikein vai onko tämä negatiivinen asia koska kurssi tippuu, vai johtuuko vain osakkeiden määrän lisäyksestä tai yleisestä maailmantilanteesta ja sen tuomasta epävarmuudesta?

Ensimmäinen firma kyseessä jossa tälläinen tilanne on niin kysymyskin saattaa olla hieman epäselvä koska en täysin ymmärrä asiaa, mutta toivottavasti saitte selvää. :=)

8 tykkäystä

Tanskaan isompi portfolio

Suunnattu anti

Iltapäivän ajan oli ostopainike koko ajan esillä, mutta jäi sitten toteuttamatta :neutral_face:

2 tykkäystä

Cibus laajenee :denmark: . Siinä ei kauaa sitten mennytkään :smile:

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) (“Cibus” or the “Company”) is on the verge of completing its first acquisition in Denmark with its intention to acquire a property portfolio consisting of 34 properties, with a property value of approximately DKK 2,080 million (approximately EUR 280 million) (the “Transaction”). The properties are located in Denmark and are rented out with an average lease length of 5.3 years with, among others, Coop Denmark, Salling Group, Dagrofa and Reitangruppen as tenants. The rentable area amounts to approximately 76,600 square meters.

Yhtiökokouksen valtuuttamalle osakeannille heti käyttöä.

2 tykkäystä

Jos mietityttää tämä D-osake niin twitterissä Cibuksen hpj avasi asiaa erittäin tarkasti!

19 tykkäystä

En löytänyt pörssitiedotteista koska tämä D-osake irtoaa.
Osaisiko joku vastata tähän?

Ylläolevassa N.K:n linkissä (https://research.nordea.com/api/reportfileapi?id=756939) luki näin

Shareholders of common shares (A shares) registered as shareholders on 11 May will receive one D share for each four A shares held. The D shares will be entitled to a EUR 0.96 annual dividend, and the dividend proposal for A shares is EUR 0.75; the total dividend for 2021 is EUR 0.99.

Eli tuon pohjalta irtoaisi toukokuussa.

4 tykkäystä

Inderes nostaa Cibusin tavoitehinta 230 Ruotsin kruunuun (aik. 220 kruunua), vähennä-suositus ennallaan.

Analyytikon kommentti:

11 tykkäystä

Pareto nostaa Cibusin tavoitehinta 310 (300) kruunuun, osto-suositus ennallaan.

13 tykkäystä

Splitti näköjään perutaan, eli jaosta A- ja D-osakkeisiin ei tarvitse enää huolehtia.

Suurimmilta omistajilta ei tukea päätökselle, joten jatketaan yhdellä osakesarjalla.

Sen sijaan vastaava osuudenjako siirretään osinkoon, josta tulossa ehdotuksena 0,99€ / vuosi. Pieni korotus siis aiempaan. Huhtikuulta jää vielä ylimääräiset pois aikataulun takia, ne siirtyy toukokuun jakoon

A consequence of the bonus issue not being carried out is that the proposal on dividend payments on common shares of class D will not be made, entailing that the proposed dividends amounts to EUR 0.75 per existing share, meaning a total dividend of EUR 36,300,000 instead of EUR 47,916,000 if common shares of class D would have been issued. The board of directors is of the opinion that the full amount of EUR 47,916,000 still should be distributed, and therefore proposes that the extraordinary general meeting resolves on extra dividends in order for the total dividend per share to amount to EUR 0.99. Due to the fact that the record date for April will occur before that the extraordinary general meeting resolves on extra dividends, the payment of dividends in April will be EUR 0.02 per share less than supposed to. In order to achieve a total dividend per share of EUR 0.99, this will be compensated for by an increased dividend in May, according to the board of directors’ proposal.

9 tykkäystä

Q1 2022 Interim Report Cibus Nordic Real Estate AB (publ)

January - March 2022 (compared with January - March 2021)

  • Rental income amounted to EUR 23,465 thousand (19,430).
  • Net operating income totalled EUR 21,769 thousand (18,211).
  • Profit from property management was EUR 14,575 thousand (11,570).
  • Earnings after tax amounted to EUR 35,523 thousand (11,171), corresponding to EUR 0.79 (0.28) per share.
  • Unrealised changes in property values totalling EUR 26,532 thousand (193) were included in profit.
  • EPRA NRV amounted to EUR 713,216 (487,074), corresponding to EUR 14.7 (12.2) per share.

Muuten ennusteiden mukainen, mutta EPSn osalta isompi ero Inderesin ennusteeseen.
Käyvän arvon muutokset tässä merkittävänä tekijänä. Operatiivinen EPS 0,33€

Profit from property management
For the reporting period, profit from property management increased by 26% to EUR 14,575 thousand (11,570), corresponding to EUR 0.33 per share (0.29).

17 tykkäystä

Miten kokeneemmat näkevät Cibuksen tulevaisuuden jos korot nousevat? Riittääkö kassa, onko suuret toimenpiteet mahdollisia: esim osingon leikkaus, laajentumiseen reilusti jarrua?

Vähän koitan tässä itsekin pyöritellä numeroita ja opetella, mutta hieman osviittaa niiltä ketkä jo osaa olisi kiva saada. Nettovelka näyttää ainakin vähentyneen Q1:n perusteella.

8 tykkäystä

Näkisin ja luotan siihen että korkoasioiden hallinta on tällaisen bisneksen perusleipää.

Itselläni on ylisuuri position tässä enkä ole vähentelemässä.

7 tykkäystä

Niin sitä olettaisi aina että ihmiset hoitavat talousasiansa mutta… :smiley: Nollakorkojen aikana oli helppo ottaa lainaa ja Cibuksen kasvusuunnitelmat on kunnianhimoisia, niin se pisti miettimään asiaa että onkohan nyt millaiset riskit, käytiinkö liian ahneeksi.

Omassa salkussa Cibus kanssa suurin positio tällä hetkellä.

1 tykkäys

Lieneekö tuo korkotason nousu se yksi ja ainoa syy kurssikehitykseen, sehän on lasketellut alamäkeä melkoisesti kevättalvelta alkaen. Vai onko kellään lisänäkemyksiä mahdollisista muista tekijöistä kurssikehitystä taustoittamaan?

2 tykkäystä

Itse olen vasta alkanut seurailemaan yhtiötä niin en ole varma mitkä näistä koskevat Cibusta, mutta yleisellä tasolla näkisin seuraavia asioita uhkina:

  • Jos vuokria on sidottu liikevaihtoon, niin yleisen taloustilanteen heikentyminen voi vaikuttaa vuokrien määrään tätä kautta
  • Kyky lunastaa kasvuodotukset, kun rahan saanti markkinalta vaikeutuu ja tulee kalliimmaksi
  • Nouseva kustannustaso voi vaikuttaa ainakin lyhyellä tähtäimellä riippuen vuokrien korotusehdoista
  • Kasvun hiipuminen talouskasvun hiipumisen myötä, jos tärkeät asiakkaat esim. Kesko/S-Ryhmä/Tokmanni vetävät jarrusta uusien kauppojen avaamisen suhteen - toki jos kiinteistömarkkinaa katsoo kokonaisuutena niin vuokralaisportfolio on aika turvallinen

Itselläni ei ole positiota yhtiössä, mutta olen sen hyvin todennäköisesti avaamassa. Valuaatio houkuttelevalla tasolla, vaikka veikkaankin että osingossa on leikkauspainetta tulevina vuosina.

6 tykkäystä

Tässä vielä viime viikon pieni portfolio-kauppa Norjasta, jos joltain meni ohi. Eli EUR 12m hankittiin neljä kiinteistöä, jotka on vuokrattu Kiwi:lle ja Rema1000:lle.

12 tykkäystä