Cloudflare - CDN:ää ja taistelua palvelunestohyökkäyksiä vastaan

Pilvihommissa pitkään mukana olleena päädyin sijoittamaan cloudflareen ensisijaisesti heidän loistavien tuotteidensa perusteella (noh ja tietysti mahtavan kasvun jne jne takia).

Amazonilla on esimerkiksi vastaaviin tarkoituksiin kilpailevia palveluita, mutta cloudflare on näissä valovuoden edellä. Toki AWS tarjoama on huimasti laajempi, mutta omalla alueellaan cloudflare ylivoimainen. Myös asiakaspalvelu on ollut todella laadukasta enkä asiakkaana yhtään ihmettele tuota aiemmin mainittua Dollar-Based-Net Retentionin kasvua.

Cloudflaren tarjoama myöskin kasvaa jatkuvasti, vaikka CDN ja DDoS jne suojaukset jne ovat yhtiön kivijalka, hivuttautuu yhtiö pikku hiljaa enemmän ja enemmän myös AWS:n tontille serverless tarjoamallaan. Pieni kutina että Cloudflare tulee olemaan houkutteleva ostos jollekkin isommista pelureista.

5 tykkäystä

Ensiksi hyvää isänpäivää, miten kukin sitä viettääkin.

Tein ison urakan ja luin Cloudflare Q3 2021 Earnings Call Transcriptin. Se löytyy yhtiön sivuilta.
Yleinen havaintoni on se, että suomalaiset yhtiöt eivät avaa liiketoimintaansa yhtä hyvin kuin jenkeissä on tapana. Ehkä meillä ei ole sellaista foorumia, tai ehkä en ole sitä itse löytänyt. Ja toiseksi, TÄMÄ EI OLE SIJOITUSSUOSITUS. On vaan niin paljon helpompi kirjoittaa tähän, kun tiedätte mitä itse ajattelen yksityisenä sijoittajana, enkä vaan pyörittele asioita liian ympäripyöreästi. No niin, aloitetaan.

Cloudflaren missio luotettavuus, turvallisuus ja nopeus ovat heille kaikki kaikessa. Lisäksi asiakkaan ROI on noussut neljänneksi tavoitteeksi. Yhtiö disruptoi voimakkaasti ns. legacy pilvipalveluottajien businesta, uusimpana keinona R2. Yhtiö asettuu asiakkaan ja legacy-pilvitalon väliin. Tarjoaa kaiken mitä legacyt, ja enemmän, ja halvemmalla. Yhtiön ohjelmistoratkaisut ovat mahdollistaneet sen, että 95% maailman ihmisistä on 50 millisekunnin päässä Cloudflaren verkosta. Yhtiön johto on jo aiemmissa esityksissään kertoneet, että heidän infra on rakennettu perusraudalla ja he voivat kilpailutta rautatoimittajia koko ajan. Eli yhtiö seisoo täysin ohjelmistojensa varassa → yhtiön mukaan heillä ei ollut Q3:lla mitään ongelmia infran hankintojen suhteen.

Viimeisten 12 kk aikana Cloudflareen haki töihin 250 000 asiantuntijaa! Heitä on nyt noin 2 000. Eli paras osaaminen on taattu. Yhtiö avasi hyvin Q4 alussa saatuja uusia kauppojaan. Niistä arvioin, että yhtiön omat puheet tehokkuudestaan, nopeudestaan ja innovatiivisuudestaan ovat totta. Cloudflaren palvelun kustannus on marginaalinen siihen nähden, mitä pankit tai teollisuus käyttää tänäänkin ICT:hen, erityisesti legacy ICT:hen.

Erityistä on yhtiön lupaus siitä, että he eivät ole koskaan eivätkä tule koskaan myymään asiakastietoja. Yksityisyys on yhtiön arvojen peruskiviä. Tätä yhtiö on aiemminkin avannut; he pystyvät ohjelmallisesti varmistamaan datan sijainnin asiakkaan haluamalla tavalla. Tietojen 100% suojaamisen periaate erottaa yhtiön muista. Nyt Matthew Prince sanoi, että eivät koskaan ole myynyt eivätkä tulee myymään asiakasdataa. Tietyllä tapaa tämäkin kytkeytyy aiemmin jakamaan WIRED-artikkeliin.

Amit Daryanani (Analyst Evercore Group LLC) kysyi Q3 keskustelun yhteydessä, miten Cloudflare reagoisi siihen, jos AWS alentaisi nyt 80 kertaisen egress-maksun nollaan (mm. tätä maksua NET nyt disruptoi). Prince sanoi, että tanssisivat ilosta asiakkaiden kanssa, koska silloin netti on lähempänä sitä mihin se on tarkoitettukin, ja asiakkaat pääsevät hyödyntämään Amazonin, Googlen, Microsoftin ja Oraclen parasta tarjontaa, tähän Cloudflarekin pyrkii.

He itsekin sanovat, että eivät osaa ennustaa, mitä Web 3.0 tarkoittaa heidän liiketoiminnalleen. Princeltä kysyttiin, mitä autonominen autoilu tarkoittaa heille. Vastaus on fundamentaalinen: “And if someday driverless cars use it (= Cloudflare) too, that’s great. But in the meantime, we’ll focus on real problems of the moment”. Yhtiön kuvaus toiminnastaan on johdonmukainen: Tehdään sitä mitä asiakkaat haluaan, tehdään kaikki ohjelmallisesti, disruptoidaan legacy-pilvet, vahva ESG, investoidaan kaikki viivan päälle tuleva raha tuotekehitykseen ja markkinointiin. Toisin sanoen, yhtiö tuo jatkuvasti uusia palveluita asiakkailleen. Matthew Prince onkin kuvannut yhtiötään vauhtipyöräksi, joka kiihtyvällä vauhdilla auttaa asiakkaitaan. Tämä on uskottava väite, kun syventyy yhtiön tapaan tehdä inkrementaalista/pilotoivaa tuotekehitystä miljoonien käyttäjiensä kautta.

Lopuksi, Cloudflare on yksi vaihtoehto osakesalkkuun, jossa on tarkoitus investoida seuraavien 5-10 vuoden globaaleihin menestysyhtiöihin.

Potentiaalista markkinaa voi arvioida myös alla jakamani artikkelin kautta. Minusta Cloudflare itsessään on luomassa Web 3.0:aa, vaikka se välttää kaikin keinon asiaa kommentoimasta. Ymmärrän hyvin, Prince haluaa pitää keskustelut ja odotukset tietyissä raameissa.

8 tykkäystä

Michelle Zatlyn, toinen perustajista, kertoo omalla vahvalla tavallaan siitä, kuinka Cloudflare työstää missiotaan: luotettava, turvallinen ja nopea netti - kaikille. Perustajakaksikon haastatteluista huokuu molempien vahva arvomaailma, jota he toteuttavat perustamansa yhtiön kautta. Sen lisäksi Zatlyn on myös aktiivinen verkostotoimija ja sijoittaja. Matthewilla on kontollaan päävastuu tekniikasta ja juridiikasta, nörtti mikä nörtti. Isojen haastaminen on sivujuonne muttei päätarkoitus, joka joudutaan tekemään, jotta missio saavutetaan.

1 tykkäys

Tällä viikolla on ollut käynnissä CloudFlare Full Stack Week jossa on taas ilmoiteltu kasa uusia palveluita ja parannuksia mm tuonne serverless puolelle josta mainitsin jo aiemminkin.

Omasta mielestäni ei mitään tajunnan räjäyttävää, mutta erityisesti start-upeille uskon useiden palveluiden olevan houkuttelevia ja selvästi halvempia kuin aws:n vastaavat.

2 tykkäystä

Inkrementaalinen kehitys ja pienistä puroista isompi juttu on ollut NET:n malli toimia. Näyttää toimivan.

3 tykkäystä

Ensiksikin hyvää itsenäisyyspäivää!

Käväisin toisessa ketjussa hakemssa ja saamassa sparria SaaS yhtiöiden hinnoitteluun:
Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju
Täytyy sanoa, että oma ymmärrykseni kasvoi paljon; pallotteluiden lopuksi vedin ketjussa seuraavan johtopäätöksen “Hetken kun tuumasin, niin toden totta, P/S 50 tarkoittaa sitä, että vapaa kassavirta on 20% liikevaihdosta ja yhtiön liikevaihto kasvaa ennusteissa ja sitten tosielämässä 30% vuotuista tahtia (laskelmassa wacc on 6,4% ja Term 3,1%). Eli joku yhtiö sen aina tekee, ja nähdään multibäggäys. Vaikka ostaisi korkealta P/S tasolta.”
Siis 30% pitkäaikainen kasvu ja vapaan kassavirran nosto (tai kyky nostaa) 20%:iin liikevaihdosta johtaa näihin korkeisiin arvostuksiin. Ja tuo tulee oikeaoppisesta kassavirtalaskelmasta. Mutta silloin vedetään n. 10 vuoden kasvulegi ja pannaan analyytikko hinnoittelemaan vuoteen 2030. Sori jos menee vaikeaksi, mutta yritän parhaani mukaan järkeillä näitä juttuja. US osakemarkkina on maailman tehokkain, niin on aika vaikea haastaa sitä väärin hinnoittelusta.

@Tepi1 sanoo sen, mistä on perimmiltään kyse…yhtiö tuo kokoajan uusia palveluita → siitä VOI syntyä vuosia kestävä korkoa korolle kasvu. Sijoittajan pitää vaan jaksaa noteerata nämä pienet purot ja seurata näyttääkö kasvu vahvalta ja vakaalta, joka kvartaali arvioitava. Tietysti jokainen valitsee sijoitustyylinsä; tää kirjoittamani on nyt sitä osakepoimintaa missä pitäis jaksaa pitää peppu penkissä ja olla liikaa provosoitumatta kurssiheilunnasta.

5 tykkäystä

No niin, ei Cloudflarelta ainakaan yritystä puutu, joskus toi jenkkien suora haastaminen kaksintaisteluun hirvittää…eli suoraan sanotaan että laita kuva kun irrotat boxisi Palo Alton palomuureista (ja vaihda NETin tuotteisiin), lähetä kuva siitä ja voita matka Hawajille…:slight_smile:
https://www.sdxcentral.com/articles/news/cloudflare-ceo-ditch-palo-alto-networks-win-a-trip-to-oahu/2021/12/?hit=ed017462-c3bd-4a32-badf-e0d09631ad9f&utm_campaign=twitter&utm_medium=social&utm_source=sdx.io

2 tykkäystä

Just kun oli asiakkaat saatu siirrettyä Palo Altosta Hawajille :slight_smile: niin julkaistiin Cloudflaren ensimmäinen yritysosto, jossa ostettu yritys on rakentunut suoraan Cloudflaren kehitysympäristöön, Workersiin. Jotkut firmat toivoo kasvua, mutta tää pumppu itse varmistaa kasvun innovoimalla jatkuvasti eri tavoin.

1 tykkäys

Tää McKinseyn artikkeli on erittäin ansiokkaasti avannut pilveen siirtymisen arvon vuonna 2030. EBITDA impact eli käyttökatteen parantuminen vuonna 2030 voisi olla 1 000 miljardia (biljoona) $. Kannattaa tutustua. Cloudflarehan on pilvipalveluiden peruskivi eli yksi niistä tarvittavista työkaluista, joilla yritykset/yhteisöt/ihmiset tuota biljoonaa voivat liiketoiminnalleen tuottaa. Koska osakkeisiin leivotaan myös diskontattu tuotto tulevaisuudesta, niin tuon pilvisiirtymän arvo vuonna 2030 P/E luvulla 10 olisi 10 biljoonaa.

6 tykkäystä

Kylläpä on hienosti koottu Impact report, yhtiön ensimmäinen laatuaan. Nostin raportista kuvan koskien yhtiön Employee Resource Groups teemaa. Tuntuu että raportti ihan konkreettisesti syleilee maailmaa. Laatuyhtiöt näin toimii.

1 tykkäys

Joulun alla Beth Kindig (I/O Fund) julkaisi artikkelin Forbesissa:

Ehkä mielenkiintoisinta artikkelissa oli tämä lause ”However, being a great company is sometimes confused for a great stock. At the current valuation, Cloudflare has no room to explore these new markets and find its footing.” Ja toisaalla. “We prefer to wait from the sidelines for a more attractive entry.” Artikkelissa verrattiin SaaS yhtiöiden arvostuksia toisiinsa. Jotain jäin kaipaamaan. Jäin kaipaamaan I/O Fundin havaintoa siitä, mitä tarkoittaa se, että Cloudflarella on fyysisesti ja ohjelmallisesti käsissään koko pallo. Sen verkossa sovellukset voi heti levittää kaikkialle. Palveluestohyökkäyksissä torjunnat tehdään suorituskykyä heikentämättä. R2 store => egress fees to zero => NET:n pilvi valitaan muiden sijaan jne. Nostan hattua I/O Fundille, kun se osaa vielä jättää osakkeen ostamatta, ja odottaa alempaa hintaa. Ehkä tässä on se amatöörin ja ammattilaisen ero.

Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että I/O Fundin tärkein kilpailija ARK Invest on myös onnistunut luopumaan lähes kaikista Cloudflaren osakkeistaan H2/2021 aikana:
https://cathiesark.com/ark-combined-holdings-of-net

Tässähän tämä koko osakehomman mielenkiinto onkin. Meillä jokaisella on oma osakepolkumme. Ja kaikki voi silti voittaa :slight_smile: .

5 tykkäystä

No niin, CEO Matthew Princelle ja COO Michelle Zatlynille esitetään 10-vuotista kannustinohjelmaa. Mikäli he aikovat saavuttaa koko kannustinpalkkion, pitää osakkeen arvon nousta 616% 10-vuoden jaksolla. Compensation Committeen mielenkiintoinen arvio yllä!


Voit tutustua ohjelmaan tarkemmin täältä:
https://cloudflare.net/financials/sec-filings/sec-filings-details/default.aspx?FilingId=15443061

6 tykkäystä

Näin se vaan on, että edelleen Cloudflarella tj. osallistuu omin käsin jokaisen työntekijän rekrytointiprosessiin. Minusta tämä on hyvä merkki, mutta voihan asian nähdä tietty toisinkin.

3 tykkäystä

John Engates kirjoitti blogin “Ennustuksia 2022”. John on Field CTO Cloudflarella, suomeksi hän on se, joka tulkitsee teknikkaa yritysjohdolle (pre sales). Blogin lopussa on kaksi linkkiä, jotka laitan tuohon alle myös vielä eriksiin. Niistä muutama sana. Broser Isolation mahdollistaa yrityksille sen, että ne voivat antaa työntekijöidensä käyttää omia päätelaitteitaan. Tietoturvan hoitaa Cloudflare omalla softallaan. Tänään vastaavaa asiaa (omat päätelaitteet) ratkotaan yrityksissä Työpöydän virtualisointi-ratkaisuilla, joissa taustalla on vaativa palvelinympäristö (esim. VMware, Citrix). Siis järeä palvelinympäristö (kustannuksineen, asiantuntijaresursseineen, ongelmineen). Ja toi data-localization-suite puree esim. eurooppalaisen tietosuoja-asetukseen GDPR. Cloudflare pystyy ohjelmallisesti takaamaan asiakkaalleen datan sijainnin (esim. EU alue, Texasin osavaltio tms.). Huomennakin monet CIO:t ja tietosuojavastaavat selvittelevät palvelimien ja atk-tukipalveluiden sijainteja GDPR:n takia. Cloudflaren palvelussa asia ratkaistaan ohjelmallisesti Cloudflaren toimesta. Nää oli esimerkkejä siitä, että vielä tänään netti on villi länsi, jossa pakolliset asiat ratkoo yritysten tietohallinto joukon laitevalmistajia (VMware, Cisco jne. jne.) kanssa. Samat asiat saa enenevässä määrin ohjelmallisesti Cloudflarelta (joka on siis hankkinut tarvittavan laitteistoinfran itselleen, käyttäen perusrautaa). Yritin nyt vääntää itselleni ja kaupan päälle teille mitä se disruptio tosielämässä tarkoittaa - parin esimerkin kautta, toivottavasti onnistuin jotenkin :slight_smile:

3 tykkäystä

Cloudflare on mielenkiintoinen firma, mutta noi tuotteet eivät vaikuta muihin cloud vendoreihin verrattuna mitenkään ihmeellisiltä. On zero trustia, vähän serverlessiä/edge conputingia, cdnää, tietoliikennepalveluita, ym. Mikä tämän erottaa isosta pilvikolmikosta?

NETiltähän puuttuu käytännössä kokonaan konesalipalvelut korvaavat pilvipalvelut a la GCP, Azure ja AWS. Edellämainittujen kanssa ei varmaan kannata edes lähteä kilpailemaan, koska oman cloud platformin tekeminen vaatisi kymmenien miljardien sijoitukset ja vuosien työn.

2 tykkäystä

Olet oikeassa, ei suoraan haasta isoja pilviä näillä näkymin.

Itse miellän NETin näin: Cloudflare’s mission is to help build a better Internet → siinä on jutun juju. Yhtiö itse kehittää ja samalla ostaa pieniä yhtiöitä, jalostaa ratkaisuja ja paketoi ne omaan alustaansa. Sisällönjakelu ja palvelunestohyökkäykset on ollut yhtiön leipälaji. Noiden lisäksi tehdään kaikki muukin mikä tarvitaan, että käyttäjä saa palvelun minne tahansa pallolla luotettavasti ja nopeasti. Minusta liikeidean yksi kulma perustuu siihen olettamukseen, että asiakkaat ostaa “netin” kaikkine palveluineen yhdestä paikasta. Tietohallintojen näkökulmasta tarjous on kiinnostava, koska ICT leviää ja laajenee moneen suuntaan ja aikaa pitäisi yrityksissä käyttää esim. AI ja tietojohtamisen saroilla “Varsinkin kun nettihän on kohta 30 vuotta vanha!”.

1 tykkäys

Ei tuo käytännössä muuta mitään. Ongelma on jenkkien ns. Cloud Act, joka koskee myös Cloudflarea.

2 tykkäystä

Web Technologies of the Year 2021

Cloudflare pokkasi 4 kultamitalia :1st_place_medal: :1st_place_medal: :1st_place_medal: :1st_place_medal: (web server, reverse proxy, DNS ja JS CDN).
https://w3techs.com/blog/entry/web_technologies_of_the_year_2021

4 tykkäystä

Global Network Initiative (GNI) on järjestö, jonka päätarkoitus on suojella internetin yksityisyyden suojaa ja estää autoritääristen hallitusten internet sensuuri. Cloudflare on ensimmäinen GNI yhtiö, jonka business keskityy internetin infraan ja sen tietoturvaan! Eli Cloudflare tekee todistetusti juuri sitä mikä sen missiokin on - to ‘help build a better Internet’

2 tykkäystä

Alla näkyvä tilasto kertoo sen, että tammikuun aikana 0,3% internetin liikenteestä siirtyi ns. Reverse Proxy -palvelun käyttäjäksi. Ja kaikki valitsivat Cloudflaren. Siis kukaan muu palveluntarjoaja ei kasvattanut markkinaosuuttaan toisen kustannuksella, mutta kaikki uudet tälle markkinalle (Reverse Proxy) tulijat valitsivat Cloudflaren. Kyllä tämä on yksi signaali siitä, että NET on internet infran tarjoajana markkinajohtaja ja ykkösvalinta. Olkoon tämä yksi yksittäinen vahvistus oletukselle, että yhtiön liiketoiminta on kehittynyt vähintään odotusten mukaisesti loppuvuoden ja tammikuun.


image

10 tykkäystä