Cloudflare - CDN:ää ja taistelua palvelunestohyökkäyksiä vastaan

Cloudflare on vuonna 2009 perustettu päämajaansa Kaliforniassa pitävä firma, joka tarjoaa ensisijaisesti sisällönjakoverkkoa ja palvelunestohyökkäysten suojausta. Tästä firmasta on mainintaa useissa eri ketjuissa vähäsen, mutta päätin avata tälle oman ketjun - olen aloitteleva sijoittaja enkä tämän alan guruja, joten “avausviestini” on hieman kömpelö. Toivottavasti tästä saadaan hyvät keskustelut liikkeelle.

Wikipediasta suoralainaus:
Verkkosivusto, jolle Cloudflaren palvelut on otettu käyttöön, ei itse jaa sisältöään, vaan Cloudflare toimii sille käänteisenä välityspalvelimena. Sivuston käyttäjät ottavat tällöin yhteyden Cloudflaren palvelimeen, joka toimii välimuistina haettavalle tiedolle. Cloudflarella on huomattavasti enemmän kapasiteettia käytössään kuin yksittäisellä verkon palvelimella, ja se voi tasata ruuhkahuippuja usean käyttäjän pyrkiessä sivustolle. Lisäksi yhtiön palvelut on suunniteltu vikasietoisiksi

Siinä vähän lukuja viime vuosilta:

Cloudflaren IPO oli vuoden 2019 syyskuussa (kynttilä=viikko):

WSJ:ltä lainattu tavoitehintataulukko, joskaan tällä ei ole pahemmin merkitystä:
image

Vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin tulos ylitti odotukset ja firman toimariperustaja Matthew Prince hehkutti ennätyksellisestä alkua vuodelle. Asiakkaiden määrä ylitti 4 miljoonaa asiakkaan rajan ja suurten asiakkaiden määrä nousi 70 prosenttia vuodesta 2020, suurten asiakkaiden määrä edustaa yli puolta kokonaisliikevaihdosta. Kuitenkin pian q1:n jälkeen kurssi nousi kääntyäkseen takaisin jyrkkään laskuun, mutta syytä en tiedä. Tälle vuodelle Cloudflare odottaa 40 prosentn liikevaihdon kasvua verrattuna edellisvuoteen ja sanotaan skaalautuvuutta löytyvän pilvipalveluiden osalta. Toisaalta tämä 1800 työntekijää työllistävä kasvufirma tekee edelleen tappiota.

Tämä oli ihan ensimmäisiä ulkomaalaisia osakkeita, joita salkkuuni on päätynyt nopean tutkiskeluni/mutuiluni jälkeen ja koska jotkut tätä suosittelivat. :roll_eyes::upside_down_face: Kolmas kotimainen kieli on minulle hyvin heikko, joten olen pahoillani etten tämän paremmin osannut firmasta järkevästi kertoa (enpä ole tämän jälkeen näin heikoin perustein pitkään salkkuuni mitään ottanut). Huomasin Nordnetissä tämän omistajia olevan olevan vajaa 2 500, joten varmaan muitakin suomalaisia osakkeenomistajia löytyy tältä palstalta runsaasti, joten mukava olisi, jos tämän ympärille saataisiin keskustelua - toimikoon tämän ketjun avaus keskustelun aloittajana. :slightly_smiling_face:

Kiitos!

28 tykkäystä

Olipas hienoa löytää tämä Cloudflaren oma ketju. Itse törmäsin Cloudflareen Nvidia-uutisen kautta kolme kuukautta sitten:

Itselleni olen kiteyttänyt asian niin, että Nvidia on ja tulee oleman AI:n (eli tekoälyn) osalta yksi keskeisiä suunnan näyttäjiä. Nvidia tietää (ja Tesla tietää), että esimerkiksi automaattinen auton ajo ei onnistu, jos AI:n käytössä on latenssia - viivettä. Nvidia haluaa viedä AI sovellukset To The Edge, eli suomeksi sanottuna käyttökohteen viereen. Cloudflare tarjoaa juuri tuota. Eli Cloudflare tarjoaa turvallisen ja nopean netin - eli se voi tuoda AI:n käyttökohteeseen, oli se sitten automaattisessa ajossa oleva auto, farmari viljelyhommissa jenkeissä tai kurkunkasvattaja Japanissa (näistä käyttökohteista Nvidian Jen-Hsun Huang usein puhuu). Cloudflare otsikoi Nvidia kumppanuuden siis näin: ”Cloudflare Partners with NVIDIA to Bring AI to its Global Edge Network”. Cloudflaren ydinbusiness on juuri sen tarjoama Global Edge Network. Eli Nvidia tarvitsee Cloudflarea jotta AI saadaan kunnolla toimimaan ja Cloudflaren oma Global Edge Network voi kasvaa merkittäväksi AI:n käyttöpisteeksi tulevaisuudessa.

Käytännössä Nvidia ja Cloudflare rakentavat nyt infrastruktuuria kuntoon AI sovellusten läpimurtoon. Edellä puhuin vain kahdesta firmasta, enkä missään nimessä poissulje muita. Itselleni riittää, että näen tuon kaksikon yhteispelin merkityksen kiinnostavana ja arvoa kasvattavana.

Muutama sana Cloudflaren roolista kyrbermaailmassa. Kuuntelin taannoin podia, jossa läpiluodattiin Cloudflaren syntyjuuria. Se meni suunnilleen näin: Matthew Prince ja Michelle Zatlyn olivat samoilla kursseilla Harwardissa. Tekivät harjoitustöitä. Ja siten oppivat tuntemaan toisensa. Matthew:n harrastus oli tunnistaa spämmejä. Sitten kerran hän oli puhumassa MIT:ssa, ja yrittäjät alkoivat kysellä, että miksi ette myös estä spämmejä, kun kerran ne tunnistatte. Siitä Cloudflare sitten alkoi, 2009, Matthew ja Michelle perustajina, mukana oli muitakin ja VC rahaa hankkivat 2 miljoonaa taalaa. Cloudflare on siis koko ajan ollut kybertalo. Kannattaa seurata twitteriä, Matthew tulkitsee siellä minusta hyvin paljon ajankohtaisia asioita, ja koko ajan tulee päivitystä heidän busineksen kehityksestä. Ihan yksityiskohtana, kesäkuussa Matthew tviittasi Accenturen voittamaan isoon diiliin, jossa Accenture ja Cloudflare toimittavat kybersuojaukset liittovaltion ICT-systeemeihin, sisältäen läppärit ja puhelimet.

Cloudflaren osalta on kyse ainakin jossain määrin disruptiivisesta yhtiöstä, joka tunkee ja pääsee koko ajan isojenkin poikien tonteille (AWS, Azure jne.). Osavuosikatsauksista ja conffacalleista, joita olen kuunnellut, on tullut aika selväksi se, että Cloudfaren asiakaskunnan lukumäärä kasvaa juuri isossa päässä hyvin (CAGR +29% tms.).

Yhden asian haluan vielä mainita; Cloudflare on erittäin suosittu työpaikka jenkeissä ja suunnilleen 1% hakijoista valitaan, jos muistan oikein. Michelle on rekrynyt koko ajan, näin hän eräässä podissa kertoi. He pyrkivät löytämään ns. ”tahtomattaan alisuorittajia”, jotka nykyisessä pestissään eivät pääse koko potentiaaliaan käyttämään. Eivät palkkakilpaile, vaan maksavat vasta sitten enemmän, kun on firmalle saatu tulosta aikaiseksi.

Siis kiteytettynä Cloudflare tarjoaa nopean ja turvallisen netin. Silti todella mielenkiintoinen tapaus. Ja tekee kasvunsa Matthewin sanoin disruptiivisesti. Eteenpäin katsova P/S on luokkaa 55. Eli mitään turvamarginaaleja yhtiön arvostukseen ei tule ilmaantumaan. Numeroista en nyt enempää kirjoittele, niitä voidaan tutkailla sitten vaikkapa 5.8. jälkeen (q2).

En nyt osaa paremmin kertoa missä näen yhtiössä sen vallihaudan. Sitä voidaan sitten etsiä porukalla. Suosittelisin kuuntelemaan Ylen Pörssipäivän keskustelun 30.6.2021. Siinä Ernst Grönblom listaa kiinnostavan joukon kasvuyhtiön kriteerejä, joita hän käyttää. Ja voit peilata niitä tähän yhtiöön.

Ja lopuksi - voittaja vie kaiken tyyppisissä yrityksissä on usein perustajat pitkään firman puikoissa, silloin kun yhtiö laajenee isoksi peluriksi ja markkina-arvo paisuu. Ja Matthew ja Michelle vaikuttavat juuri oikealta akselilta viemään firmaa isosti eteenpäin.

18 tykkäystä

Kiitos tosi paljon! Suurin osa, mitä kirjoitit tuohon, oli minulle uutta asiaa. Oma englantini on heikkoa ja varsinkin, jos pitää lukea haastavaa sijoitusaiheista materiaalia, niin menee paljon aikaa. :slightly_smiling_face:

Investing.comissa oli joskus puhetta muutamia kuukausia sitten eräässä artikkelissa yksittäisistä aliarvostetuista osakkeista, niin siinä oli mainintaa myös Cloudflare, silloin hinta taisi pyöriä ehkä 80-90 dollarin paikkeilla, kun nyt se on vajaa 110 dollaria. Tämä osake on tai oli muistaakseni myös Nordnetin Tuomaksen salkussa sekä taisi jopa käydä hetkellisesti Lepikönkin taskussa, pojat taisivat ostaa sitä teknisen analyysin perusteella, kun hinta pyöri alle 80 dollarissa.

Helpompi entisestään seurata tuota firmaa, kun avasit noita asioita niin mainiosti. :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Kuuntelin pariin kertaan Cloudflaren (NET) CEIO:n Matthew Princen haastattelun J.P. Morgan 49th Annual Global Technology, Media and Communications Conference:ssa, 25.5.2021. Sitä informaatiota mikä näissä haastatteluissa on, on vaikea löytää virallisista kalvoista. Matthew kiteytti firmansa strategiansa ja sitä yritän teille nyt avata. Edellä jakamani linkki liittyy siihen, että Bidenin hallinto panostaa kyberturvallisuuteen merkittävästi. Haastattelussa ilmeni, että yhtiö on jo tarjonnut palveluitaan liittovaltion hallintoon, mainittiin mm. FBI, NSA, CIA, ulkoministeriö. Nyt yhtiö etenee kohti virallista statusta liittovaltion palveluissa, siihen liittyy tuo linkki.

Disruptio on sitä, että Cloudflare tarjoaa netin jossa ei ole latenssia ja joka on turvallinen, ja siitä netistä poistuu fyysiset monien toimittajien monenlaiset palvelimet (yhtiö puhuu boxeista) - Cloudflare tekee palvelunsa ohjelmallisesti. Yhtiö on kumppanoitunut Googlen ja Microsoftin kanssa; isot julkiset pilvipalvelutalot ja Cloudflare muodostavat hybridipilviä. Kullakin on roolinsa. Amazonin kanssa on hankalampaa, mutta siitä joku toinen kerta. Cloudflaren disruption yksi ilmentymä on siinä, että määräystenmukaisuus (GDPR yms.) tehdään Cloudflaren netissä ohjelmallisesti. Siis he koodaa pilvensä niin, että esim. texasilainen data pysyy Texasin osavaltiossa. Nythän yleisesti GDPR:ää hallitaan vielä palvelinten sijainnin kautta. Cloudflaren malli on merkittävä disruptio.

Yhtiön Gross Margin (myyntikate) on 77%. Eli heillä on kyky toimia tehokkaasti ja heillä on pläni nostaa liiketulos 20%:iin. Nyt myynti ja markkinointi on jopa 40% liikevaihdosta, eli tappiolla sen takia. Numerot on ihan kunnossa mielestäni.

Seuratkaa firman www-sivuja ja kuunnelkaa sieltä osavuosikatsausten haastattelut yms. muu esitysmateriaali. Niistä pääsee yhtiöön sisälle. Tää kirjoitukseni oli raapaisu. Koen tässä yhtiössä jotain todella merkittävää ja uutta, mitä emme vielä ole nähneet. Ihan vaan nyanssi, mutta juuri Cloudflare on se yhtiö, joka valitsi ja sai yhtiönsä kaupankäyntitunnukseksi NET :slight_smile:

11 tykkäystä

Jos Cloudflare kiinnostaa niin kannattaa lukea Mujin (twitter @hhhypergrowth) analyysit firmasta ja sen tuotteista.

6 tykkäystä

Puolijohderyhmästä poimittuna tännekin tämä…

3 tykkäystä

Muutama ajatus Cloudflaren tuloksesta, joka tuli ulos torstaina 5.8. n. klo 23.

Kalvoesitys on myös havainnollinen

Kuuntelin myös CEO:n webcastin.

Liikevaihdon kasvu Q2 2020 → Q2 2021 oli 53%. EV/Sales (TTM) on nyt 76.44 (!!!). Vain lukuja katsomalla ei oikein voi perustella salkkuun. Mutta muutama nosto Q2 osalta. Haastatteluista ja tiedotteista näkee, että FedRAMP-certifiointi etenee hyvin. Matthew Prince oli Q2 earnings callissa aika ylpeä ja innoissaan asiasta - onhan liittovaltio CEO:n sanoin ”maailman isoin ICT:n ostaja”. Ja CEO painotti sitä, että liittovaltion ostot ovat monivuotisia ja eivät vielä sisälly vielä heidän H2 estimaatteihin. Hän myös mainitsi integraattoreiden (esim. Accenture) roolin kasvavan osana tuoteportfolion levitystä. ESG on yhtiölle tärkeää ja erilaiset teemaviikot (esim. 0-carbon net yms.) on yrityksen ohjelmassa. Sen verran luvuista, että yhtiö suoraan kertoo investoivansa koko ajan merkittävästi tuotekehitykseen ja markkinointiin. Yhtiö edelleen lupaa liiketuloksen nollaan Q1 2022. Kun miettii osakkeen ajureita, niin minusta juuri tuo Q1 2022 break even ja kasvun pysyminen 40-50% tasolla ovat niitä mitä markkinat seuraa ja odottaa. (Disclaimer: asiat luettu tai kuunneltu englanninkielisestä esityksestä, joten tulkinnoissani voi olla virheitä.)

7 tykkäystä

Kiitos @Verneri_Pulkkinen taannoisesta IndersTV:n lähestyksestä, jossa pohdittiin myyntipäätösten merkitystä ja tärkeyttä. Kannattaa kuunnella aika-ajoin. Myyntipohdinta on ihan keskeistä näiden ”huippukalliiksi parjattujen” yhtiöiden kanssa, joiden kärkikastia EV/S hinnassa edustaa Cloudflare (NET), nyt EV/S (TTM) on 74. InvestorsObserverin sivulla (ilmaiseksi pääsee kirjatumaan) on NET:n Fundamental Analysis pisteet 3/100, eli 97% on parempia kuin NET tässä kategoriassa!!! Toisaalta Long Term Technical antaa position 97/100, lähes paras tästä vinkkelistä. Ja ennusteet menee alaspäin:”Forecast data is based on the 12-month price targets of Wall Street Analysts = $116”, kurssi nyt noin $127.KV-foorumeilta löytää top-rankattujen kirjoittajien kolumneja, kuten “Why Cloudflare Stock Is Very Dangerous And Priced For Perfection”. Päähän menee varmasti ihan sekaisin ilman omaa strategiaa.

Kirjoitin tämän koska usein tuloskausien keskellä kysyn itseltäni, miksi pidän näitä osakkeita, perustele asia! Tämä ei ole sijoitussuositus, vaan omaa pohdintaani ääneen. Cloudflaren osalta syy pitää osake salkussa edelleen on 50% vuosivauhtia kasvava business ja kyky säädellä tulosta myynnin ja tuotekehityksen panostuksin. Koska NET disruptoi legacy-infraa, on se yhtiö, josta ei kannata luopua vahingossa. Pohdin asiaa toisella foorumilla, ja tekstistäni näkyy hyvin, että ankkurina on myynnin rakenne ja kasvu: ”Thank’s Mr. XX for this very important and useful article. I liked your analysis - the increasing customer base - very much. I encourage you, if you have time and interest, continue to analyze the quality and growth of NET’s customer base, also in the future. There we can find the ultimatum basement to stay long, or signal’s to plan exit. This is very crusial - I try to avoid not to sell based on stock market fluctuations or not to sell even when momentum changes in the overall stock markets (followed by rising inflation and interest rates etc.). In my strategy these should not be a reason to exit this stock - if NET’s real business still continues well. As we all know, the upside potential of Cloudflare is so visible, so don’t miss it accidentally, and regret later.”

4 tykkäystä

Tässä pintapuolinen yritysanalyysi Cloudflaresta jos kiinnostaa:

2 tykkäystä

Businesta on hyvä tehdä, kun visio on terävä ja itseluottamus kohdallaan:
“We want to optimize the scale and intelligence of our network so that Cloudflare is not only the most global network on Earth, but also the most local one,” said Matthew Prince, co-founder and CEO of Cloudflare. “We will continue to invest in bringing our network closer to as many people as possible because we believe in providing security, privacy, and reliability for all. On top of expanding our network, we’ll soon share more on how we are creating the fastest modern network.”

2 tykkäystä

En harrasta teknistä analyysiä, paitsi on mulla yksi graafi (RSI14) mitä katson isoissa kurssimuutoksissa - siis poikkeus vahvistaa säännön :). Myyjät loppuu aina silloin, kun RSI14 on luokkaa 30. Tällä RSI14:llä on minulle merkitystä silloin, kun yrityksen tarinassa ei ole mitään muutosta. Cloudflare saa aika ajoin kyytiä, erityisesti jäi mieleen Q1/2021, jossa jo ennen tuloksen julkistusta kurssia lyötiin alas 10% päivässä, näkyy tuossa toukokuun 10. paikkeilla. Ja lyötiin niin kovaa, että normi tuloskaan ei heti virkistänyt kurssia. En silloin, enkä nytkään, ole havainnut yhtään merkkiä busineksen taittumisesta. Päinvastoin.

3 tykkäystä

Itse haen Cloudflaresta salkkuuni resilienssiä vaativiin tilanteisiin…heillä on taitava joukkue
https://twitter.com/jgrahamc/status/1445068309288951820

2 tykkäystä
2 tykkäystä

$NET on nyt sitten puijannut investointipankit ja sijoittajat oikein kunnolla. Yhtiöltä ei tulosvaroituksia suuntaan eikä toiseen. Mutta kurssi menee kuin jojo. Se mikä nyt tilastoista tiedetään, niin Cloudflaren kautta kulkee kohta 20% maailman internet liikenteestä. Itse tulkitsen tapahtumia niin, että markkina haluaa Cloudflaren voittajaksi tässä kisassa. No miksi? Koska yhtiö tuo luottamusta ja vakautta nettiin, jonka kautta jo iso osa maailman yritysten busineksesta tehdään.

1 tykkäys

Alkaa toi markkina-arvo olla jo aika korkea (itselläni nyt noussut salkun arvokkaimmaksi firmaksi syrjäyttäen Palantirin) ja uutta ATH:ta rikotaan harva se päivä nyt viime aikoina. Mistähän tuo johtuu että vaikka liikevaihto kasvaa koko ajan niin tulos on vaan huonontunut joka tilikaudella vastakkaiseen suuntaan? Näillä hinnoilla markkinoiden on pakko ennakoida vähintään edelleen rajusti kasvavaa liikevaihtoa mutta kai tulostakin sopii odottaa? Onko sitä leivottu hintoihin sisään?

1 tykkäys

Yhtiö on luvannut päästä viivalle eli nollaan q1/2022. Yhtiö on tarkoituksella miinuksella, myynti ja markkinointi ja tuotekehitys syö tuloksen. Matthew Prince sanoisi, että homma etenee kuten suunniteltu. Onhan hinnassa meemimäisiä piirteitä.

3 tykkäystä

Cloudflaresta ja Fastlystä puhutaan tuolla internetin ihmemaailmassa hyvin usein samassa yhteydessä joten osaako joku perehtynyt kertoa ovatko ne suoraan tai osittain kilpailijoita ja mikä etu toisella on toiseen nähden, jos sellainen on?

1 tykkäys

Hyvä kysymys. Netistä löytyy fastly vs cloudflare haulla hyvä joukko artikkeleita. En ole syventynyt Fastlyyn, ja mulla on hatara käsitys että se pystyy tarjoamaan nimensä mukaisesti nopean ja jopa nopeimman netin. Cloudflare tarjoaa turvallisen ja nopeudeltaan kilpailukykyisen netin. Kyberturvallisuus ja nopeus samassa paketissa. Ratkaisut on helppo käyttöönottaa. Itse en firmoja vertaa enkä harkitse Fastlyä, koska jostain syystä en pääse siihen taloon samalla kiinni kuin Cloudflareen, jonka yrityskulttuuri on hieno ja se näkyy myös firman toiminnassa esim. teemaviikoissa.

3 tykkäystä

Cloudflaren osalta voi nyt arvata nousun pysähtyvän. Ostajat loppuu nyt. 4. marraskuuta tulee ulos Q3. Ei tätä yhtiötä pysty salkussa holdata numeroiden perusteella. Instikat ei vaan myy nyt tätä edes nytkään. Mitään uutisia ei ole ja vaihto on normaalia. Mutta kukaan ei nyt myy. Olen itse alkanut pohtia sitäkin, että kun merkittävä osa maailman busineksesta pyörii netissä, niin käykö nyt sitten niin, että nopea ja turvallinen netti on arvokkaampi asia Wall Streetin mielestä tänään kuin 11 päivää sitten, jolloin Facebook hävis internetistä. Oliko se jonkinlainen herätys, joka alkoi sataa $NET:n laariin. Jonkinlaista taitekohtaa nyt eletään Cloudflaren osalta, ehkä Wall Street äänestää nyt että The Winner ($NET) Takes It All. Erittäin mielenkiintoista.

2 tykkäystä

Ihan varmasti nopea ja turvallinen netti muuttuu pikkuhiljaa arvokkaammaksi asiaksi (etenkin se turvallisuuspuoli, tai ehkä käyttäisin sanaa luotettavuus), mutta kun esim. tuo Facebookin tapaus ei käsittääkseni millään muulla tavalla liittynyt Cloudflareen kuin siten että siellä oltiin hereillä ja kirjoitettiin ihan pätevä blogikirjoitus asiasta, en jotenkin usko että tuo arvostusloikka on millään tavalla kestävä, vaan ennemminkin johtuu siitä että suuri määrä rahaa on suunnattu kohti firmoja joiden tekeminen liittyy verkon luotettavuuteen ja turvallisuuteen. Tätä miun mielestä tukee osaltaan myös se, että kurssikäyrässä ei näy käytännössä mitään 20.8. jolloin uutisoitiin siitä miten Cloudflare onnistui “aiemmin kesällä” torjumaan ennätyssuuren DDoS-hyökkäyksen (yhtiön oma blogipostaus). Toki tuo oli siinä vaiheessa tavallaan vanha uutinen, ja tilanne ei silloin tapahtumahetkellä kai aiheuttanut mitään dramaattisia vaikutuksia, joten tavallaan se oli ainakin asiaa tuntemattomille ehkä näkymätön.

Otetaan vielä toinen vähän erilainen lähestyminen: Koska tosiaan Cloudflaren tekeminen on sellaista, ettei sitä ilman tietoteknistä osaamista pysty käytännössä ollenkaan ymmärtämään pintaa syvemmältä, niin ylivoimaisesti suurin osa sijoituksista tulee “sokkona”, ja siinä mielessä toi pomppu on täysin looginen. Tosin en ole tutkinut verrokkifirmojen kurssien käyttäytymistä. Edellä mainittu Fastlykin on ollut nousussa 5.10. alkaen, mutta siellä ei näy mitään pomppua - toisaalta trendikin on niin raskaasti laskusuuntainen että ehkä spekulatiivinen raha ei sen takia ole ohjautunut siihen suuntaan suuremmissa määrin. Mutta ei tämäkään näkökulma tue pysyvää arvostustason nousua. Voisin kuvitella ensimmäisen jollain tavalla negatiivisen tai vähintään todellisuuteen herättelevän uutisen (esim. se Q3 tulos ehkäpä) päästävän ilmat pois arvostuksesta.

Disclaimer: En seuraa aktiivisesti yhtiötä enkä ole omistaja, mutta seuraan suht aktiivisesti IT- ja tietoturvamaailman tapahtumia.

3 tykkäystä