Coeus Invest -erikoissijoitusrahasto

Sinähän et tiedä onko vetäjät laittaneet pyyhkeen kehään vai mitä on rahaston lopettamisen takana.

Verrokkeihin nimenomaan verrataan. Jos rahasto ottaa -35% verrokkien/verrokki-indeksin ottaessa vaikka -50% niin tuloshan on erinomainen. En nyt väitä että tässä on näin käynyt kun en tiedä tarkkaa tulosta, mutta teoriassa.

Ehkä sun kannattaa lopettaa sijoittaminen jos mentaliteetti on se että rahaston pitäs takoa jäätävää tulosta samaan aikaan ku indeksi puolittuu.

2 tykkäystä

Ai mentaliteettini on se et rahaston pitäisi takoa jäätävää tulosta kun muut romahtaa? No voin kertoa ettei se ole mentaliteettini. Minun ainut toiveeni olisi ollut se ettei rahasto olisi lopettanut. En tiiä miten monta kertaa mun pitää se sanoa. Harkitsin ihan vakavasti rahastoon lisäsijoituksen tekemistä elokuussa kun on mukavasti lasketellut. No eipä tarvitse harkita vaan pitää ottaa tappiot väkisin.

2 tykkäystä

Nauti verohyödyistä ja sijoita nyt sit saadut rahasi sitten vaikka niihin paljon parempiin rahastoihin. Tai sit ootat et kaverit alottaa uuden fundin jota ei ulkoiset tekijät ajaisi tällä kertaa samantien kannattamattomaksi.

1 tykkäys

Nauti verohyödyistä. Päivän paras! Jos yhdestä asiasta voin olla varma on se, etten näiden kahden veijarin tekemisiin koske enää pitkällä tikullakaan :smiley: Minun tappioni tulevat olemaan luokkaa 10-20%, koska lähdin mukaan vasta viime joulukuussa. Mut sen verran kokemusta näistä veijareista sain veivaamisten jne muodossa, että pysyn kaukana.

19 tykkäystä

Milä verrokki muka laski 50% samassa ajassa?
Mistä ja mihin päivään pitää verrata? Rahaston lunastus on luvattu viimeistään Lokakuussa. Sen aikaa kun rahat on sisällä verrokit ehtivät juosta vaikka kuinka paljon ylöspäin.

3 tykkäystä

OP Pohjoismaat mikroyhtiöt oli vähän reilun vuoden auki ennen, kun se yhdistettiin OP-Suomi pienyhtiörahastoon. Esimerkkejä pienistä yhtiöistä ovat Huhtamäki, Metsä Board ja Kojamo. Tähän rahastoon suositeltiin sijoittamaan 7 vuoden horisontilla. Isolla rahastoyhtiöllä on se etu, että pystyy yhdistämään rahastoja, mutta strategia kyllä muuttui aika paljon samalla. Rahasto avattiin kesäkuussa 2021.

7 tykkäystä

Jätit fiksusti lainaamatta sit sen kappaleen viimeisen lauseen. Ehtiihän tämänkin rahaston tappiot pienentyä likvidointijakson aikana. Ainakin pari omistusta juossut ihan kivasti lopettamispäätöksen jälkeen, ellei näitä sit oltu keretty vielä täysin likvidoida.

Harmillinen juttu molemmille osapuolille. Eiköhän tästäkin selvyys saada, mitä on kulissien takana tapahtunut. Olisi vaikea uskoa, että Jens sekä Arimatti olisi tarkoituksella vedättänyt asiakkaiden rahoilla tuossa elämäntilanteissa kun rahat on tehty lasten lapsillekin. Jotkut ovat maininneet oikeustoimista ja ei kovin älykäs tarvitse olla niin tietää, että aika harkitsevasti kannattaa tuoda tietoa julkisuuteen tuossa tilanteessa. Totuuden kuulemiseen voi mennä vuosia. Peace✌️

1 tykkäys

Ei ole pienintäkään hyötyä mistään oikeustoimista millekään osapuolelle😀. Suosittelisin kaikkia vain pääsemään yli siitä et välillä sijoitukset ei mene nappiin.

15 tykkäystä

En usko, että joku oikeasti luulee että rahasto on perustettu vedätystarkoituksessa. Kyse on ennemmin siitä, että ovat antaneet tietoisesti liian ruusuisen kuvan omasta osaamisestaan ja track recordista. Eivät noudattaneet niitä sääntöjä, jolla mainostivat rahastoa. Ei välttämättä ollut tarpeeksi omaa rahaa pelissä jne.
Näin jälkikäteen ajateltuna, niin ei ehkä pitäisi edes olla mahdollista, että kaksi henkilöä kellä ei ole todistettavasti kunnollista track recordia tai kunnollista aikaisempaa työkokemusta alalta voivat edes perustaa rahastoa. Ymmärtääkseni asia olikin näin ja sen takia rahasto perustettiinkin toisaalla ja herrat toimivat ainoastaan ”konsultteina”.

7 tykkäystä

Naurettavaa kyl jos joku luulee et tää ois perustettu vedätystarkotukses. Kertoo lähinnä henkilöstä itsestään joka tämmöistä väittää. Kuten Pyysäri sano niin Jeanssilla on rahaa sen verran ettei se koskaan lopu. Ei oo pienintäkään insentiivii millekää kusetukselle.

Tää oli molemmille kavereille iso unelma, joka ny meni penkin alle monistakin syistä (joista iso osa herroista riippumattomia imo). Heitä taatusti tää harmittaa paljon enemmän ku ketään muita.

24 tykkäystä

Olen niin monesta asiasta erimieltä et en oikein edes tiedä miksi vastaan tähän. Vastaan nyt kuitenkin kun koen että kaverit saa ihan tarpeettomasti ryöpytystä osakseen.

No hyvä jos kukaan ei huijaukseksi ole tätä väittänyt, epähuomiossa jäi semmoinen kuva kun ketjua luin. Toki yhtiövalinnoissa varmasti tehtiin virheitä kun ajatus yhtiön fundamenteistä muuttui niin nopeasti, että toiminta näytti ulos veivaamiselta.

Oon kuitenkin edelleen sitä mieltä - eikä tää mun mielestä oo edes mielipide asia - että suurin vaikutus oli ulkoisilla tekijöillä. About kaikkihan meni tätä rahastoa vastaan, lähtien vaikka liikkeelle siitä et se perustettiin huonoimpaa mahdolliseen ajankohtaan. Muistuttaisin kuitenkin et pienyhtiöiden indeksi ja muut rahastot kuitenkin sukelsi aikalailla tämän rahaston kanssa samoilla luvuilla. Rahastonhoitajien “virheillä” on mun mielestä ollut aika marginaalinen vaikutus rahaston tuottoon: jos markkina mihin rahasto sijoittaa sukeltaa about saman verran kun rahastokin, niin aika typerää väittää et rahastoinhoitajien virheet aiheutti rumat lukemat. Mun mielestä ihan päivän selvä asia, että ainakin 95% tappioista selittyy ulkoisilla tekijöillä. Jos kaverit ei ois foorumituttuja / julkisuuden henkilöitä niin eipä tätäkään ketjua olisi.

Olisihan rahastoa voitu grindata edelleen vaikka isosti pakkasella oltiinkin, eikai siinä. En tiedä syitä sulkemisen taustalla (eikä tiedä kukaan muukaan) sen tarkemmin joten en ota kantaa. Tämähän on kuitenkin aika normaali tapa toimia rahastobisneksessä muutenkin. Ei täällä hirveästi ketjuja ole auki siitä et Nordea kuopannut jonku rahaston joka kerennyt olla vain vuoden ulkona ja ottanut rumat lukemat.

Mun mielestä täs ny ylipäätään ollaan ihan turhan aggressiivisesti ajojahdissa. Kukaan ei kuitenkaan hävinnyt, ainakaan paljoa, enempää kuin olisi muuhun vastaavaan rahastoon sijoittaessa. Kun tästä rahat palautetaan niin voi sitten sijoittaa vastaavaan rahastoon ja odottaa et nousee plussalle. Saa niitäkin nyt edullisemmin kun laskenut on nekin about saman verran. Tällöin lopputulema sen suhteen et sijoitti tähän versus verrokkiin niin ei ole juuri eri.

Eiks tää turha negatiivinen energia voitais kohdistaa mielummin isoja rahastoyhtiöitä kohtaan jotka kusettaa asiakkaitaan päivittäin. Se jos joku on scammi et pankit myy jotain OP maltillinen rahastoja kaikille asiakkaille tietäen kuinka paskoja diilejä ne on. Haluaisin nähä enemmän vihaista keskustelua tämmöistä toimintaa kohtaan sen sijaan et syytellään tääl kahta fiksuu kaverii ties mistä, jotka oli rohkeita ja koitti siipiään jossain mitä harva uskaltais.

17 tykkäystä

Tokihan se on niin että nousu markkinassa on helpompi tehdä tuottoa mutta sijoittamiseen kuuluu että tunnistaa myös markkinan.

Vertailun vuoksi:

Minulle syntyi lapsi joulukuussa 2021. Hänelle tehtiin pienyhtiö salkku alkuvuodesta 2022 eri markkinoille ja valuutoille. Pari kertaa taidettu ostaa jotain lisää.

Näistä suomi on 9,5% plussalla ja ruotsin kruunuilla tehty 3,5% miinuksella

1 tykkäys

Heitetään nyt täysin ulkopuolisena omakin korsi kekoon, vaikka kukaan ei sitä pyydä tai tarvitse. Mielestäni on täysin ymmärrettävää, että rahaston toiminta lakkautetaan jos (kun) hallinnoitava varallisuus on laskenut lunastusten ja arvonlaskun myötä niin alhaiseksi ettei sen toiminta ole taloudellisesti kannattavaa nyt eikä lähitulevaisuudessa. Jos teit sijoituksen rahastoon ymmärtämättä sen liiketoiminnallista aspektia, niin se on kyllä sitten valitettavasti ollut oma virhearvio.

Mikäli rahasto olisi tehnyt sijoituksia sääntöjensä vastaisesti, niin tilanne olisi tietenkin toinen. Epäilen, että näin ei kuitenkaan ole käynyt.

8 tykkäystä

Tässähän ei tiedetä varmasti kenen päätöksellä rahasto lopetti. Ainakin muodollisesti rahastonhoitaja taisi olla eri henkilö kuin nämä kaksi analyysin tekijää. Olisin mielelläni jatkanut rahaston asiakkaana, vaikka osakkeet vaihteli tiuhaan ja hyvä tulos toistaiseksi jäi realisoitumatta. Vähän tietty harmittaa, että jäi tavallaan työtä saamatta, koska high water markkiin olisi ollut matkaa. Tuottosidonnainen palkkio on vähän kyseenalainen, kun tämä etu jää saamatta. Eniten harmittaa se, että tuskin kuullaan Jensin analyyseja hetkeen, vaikka se oli sijoittajayhteisölle arvokas pitkään mm. blogin kautta. Tsemppiä kaksikkolle ja toivottavasti ette hautaudu maan alle!

4 tykkäystä

Aika monesta asiasta erimieltä

”No hyvä jos kukaan ei huijaukseksi ole tätä väittänyt, epähuomiossa jäi semmoinen kuva kun ketjua luin. Toki yhtiövalinnoissa varmasti tehtiin virheitä kun ajatus yhtiön fundamenteistä muuttui niin nopeasti, että toiminta näytti ulos veivaamiselta.”

Tämä ei mielestäni pidä paikkansa. Osassa varmaan tehtiin virheitä mutta monessa, niin myytiin vain paniikissa ja unohdettiin ne säännöt jotka oli asetettu itselle. Esimerkkinä Qt. Qt tuplasi heidän myyntinsä jälkeen. Inderes ei myynyt, koska fundamentit menivät oikeaan suuntaan – hinta ei.

”Oon kuitenkin edelleen sitä mieltä - eikä tää mun mielestä oo edes mielipide asia - että suurin vaikutus oli ulkoisilla tekijöillä. About kaikkihan meni tätä rahastoa vastaan, lähtien vaikka liikkeelle siitä et se perustettiin huonoimpaa mahdolliseen ajankohtaan. Muistuttaisin kuitenkin et pienyhtiöiden indeksi ja muut rahastot kuitenkin sukelsi aikalailla tämän rahaston kanssa samoilla luvuilla. ”

Tämä ei ollut pienyhtiörahasto vain erikoissijoitusrahasto, joka keskittyy pienyhtiöihin. Coeuksella oli esim. enemmän tai vähemmän yli 10% käteistä koko ajan ja paljon enemmän liikkumatilaa kun pienyhtiörahastolla. He vain keskittyivät pienyhtiöihin, koska luulivat että heillä olisi edge sillä kentällä.

Aloitusajankohta saattoi olla huono, mutta jos pitää paikkansa että esim. tänä vuonna tehtiin -30 – (-20) % kahdessa kvartaalissa niin ei liity mitenkään vuoteen 2022. Ja varmasti muiden rahojen hoitaminen on henkisesti raskasta jne, mutta juurikin tämän takia ei pitäisi perustaa rahastoa ainoastaan sillä perusteella että on hyvä pokerissa. Aina on helppo sanoa, että olen fiksu ja näin ollen jotain, mutta fakta on se ettei maailman fiksuimmat ole maailman rikkaimpia, jos nyt vaikka katsoo Terence Taoa tai Edward Wittenia.

”Jos kaverit ei ois foorumituttuja / julkisuuden henkilöitä niin eipä tätäkään ketjua olisi.”

Noilla näytöllä, trackillä ja kokemuksella, niin ei olisi kyllä rahastoakaan. Kuten moni täällä on todennut se, että on hyvä pokerissa ei automaattisesti tarkoita, että olisi hyvä sijoittamaan.

Mun mielestä yhtä lailla kun kritiikin on oltava rakentavaa, niin puolustelun pitää myös sisältää jotain enemmän konkretiaa kun että ovat fiksuja miehiä, huono tuuri, kaikki mokaa joskus, rahastoja suljetaan koko ajan, kohdentakaa aggressiot johonkin muuhun vääryyteen.

28 tykkäystä

Tämä ei mielestäni pidä paikkansa. Osassa varmaan tehtiin virheitä mutta monessa, niin myytiin vain paniikissa ja unohdettiin ne säännöt jotka oli asetettu itselle. Esimerkkinä Qt. Qt tuplasi heidän myyntinsä jälkeen. Inderes ei myynyt, koska fundamentit menivät oikeaan suuntaan – hinta ei.

Mehän ei tiedetä tarkkoja syitä myynnille. Varmaan meidän kaikkien liikkeistä osa näyttää vähintäänkin arveluttavilta ulkopuolisen silmin. Varsinkaan ei tiedetä onko siellä “paniikissa” myyty, joka taas on yksi täysin perusteeton väite tähän ketjuun lisää.

Tämä ei ollut pienyhtiörahasto vain erikoissijoitusrahasto, joka keskittyy pienyhtiöihin. Coeuksella oli esim. enemmän tai vähemmän yli 10% käteistä koko ajan ja paljon enemmän liikkumatilaa kun pienyhtiörahastolla. He vain keskittyivät pienyhtiöihin, koska luulivat että heillä olisi edge sillä kentällä.

No edgeähän kavereilla juuri siellä on ollut aiemman track recordin mukaan joka on merkittävästi pidempi kuin tämä 1,5v rahastopätkä. Huutelijat sanoo et kaverien track record ei oo ollu riittävä rahaston perustamiseen, mut sit edgen laajuutta arvioidaan 1,5 vuoden perusteella… Jooh…

Ja varmasti muiden rahojen hoitaminen on henkisesti raskasta jne, mutta juurikin tämän takia ei pitäisi perustaa rahastoa ainoastaan sillä perusteella että on hyvä pokerissa. Aina on helppo sanoa, että olen fiksu ja näin ollen jotain, mutta fakta on se ettei maailman fiksuimmat ole maailman rikkaimpia, jos nyt vaikka katsoo Terence Taoa tai Edward Wittenia.

Noh, tässä rahastossahan oli kaksi henkilöä mukana joista vain toinen oli Jens. Lisäksi Jens ei kyllä ollut mikään pokeriammattilainen joka vain kuvitteli osaavansa sijoittaa. Kaverilla kuitenkin vuosien kokemus ja hyvä track record, lisäksi koulutus LSE:stä ja kokemusta huippu trading firmasta. Täysin turhaa panettelua hokea että “ei voi ajatella et on sijoittajaguru jos vaan pärjää pokerissa”. Ja joo, ei oo maailman fiksuimmat maailman rikkaimpia, mikähän tämän argumentin idea oli.

Noilla näytöllä, trackillä ja kokemuksella, niin ei olisi kyllä rahastoakaan. Kuten moni täällä on todennut se, että on hyvä pokerissa ei automaattisesti tarkoita, että olisi hyvä sijoittamaan.

Tän hokemisella kerrot vaan että et tiedä näistä rahastonhoitajista juuri mitään. Ei Jens mikään random pokericrusher ollu joka ajatteli et hei mää varmaan pärjäisin fund managerina myös. Huoh. On hän trackrecordia rakentanut sijoittamisen saralla jo lähes yhtä pitkään kuin pokerissakin. Ei nyt ihan maailman paras ole ollut niin kuin pokerissa oli, mutta indeksiä kuitenkin viety kun pässiä narussa.

Mun mielestä yhtä lailla kun kritiikin on oltava rakentavaa, niin puolustelun pitää myös sisältää jotain enemmän konkretiaa

Jos rehellisiä ollaan niin tää sun kritiikki ei kyllä sisältänyt juuri mitään rakentavaa :smiley:

3 tykkäystä

Jos myydään pohjilla kun taas Inderes - jolla nyt varmaan ainakin Qt keisissä on funda hallussa - lisää, niin mielestäni sanan paniikki käyttö ei ole taas yksi täysin perusteeton väite. Onko tämä mielestäsi sitten edgeä jos ei paniikissa myymistä? Tiedämme, että Qt tuplasi, tiedämme että täysin väärä päätös ja tiedämme että he eivät sitä päätöstä ole avanneet.

Tracki, tracki tracki, useamman kerran sanot, että tosi hyvä tracki, voitko linkata sen tänne? Se että mä väittäisin, että 2022 tuotto +100%, ei tarkoita että mulla olisi hyvä tracki. Mitä tulee koulutukseen ja kokemukseen, niin kuten tuossa yritin valottaa, niin se että olet fiksu tai käynyt jonkun hyvän koulun ei tee sinusta hyvää sijoittajaa. Ja kokemusta SIG:istä 10 viikkoa, niin mieti nyt itse vähän maisteri (oli se sitten mistä koulusta hyvänsä) ja yksi internshippi (oli se sitten mistä yrityksestä tahansa), niin ei kyllä tee mestarisijoittajaa tai syvän kokemuksen omaavaa. Lisäksi suurin osa internshipistä ei liittynyt mitenkään Coeuksen sijoitusfilisofiaan.

” On hän trackrecordia rakentanut sijoittamisen saralla jo lähes yhtä pitkään kuin pokerissakin”

Taas tracki. Eli koko sun keissi perustuu Jensin trackiin. Linkkaa se tänne, niin päästään kaikki itse näkemään se. Ei tarvi kuulopuheiden varassa olla.

11 tykkäystä

Sisäinen tekijä, eli rahaston säännöt ohjasivat:
“Markkinoiden ajoittamisen vaikeuden takia Salkunhoitajan on tarkoitus
pitää Rahaston osakepaino lähellä 100 % kaikkina aikoina.”

Aktiivisissa erikoissijoitusrahastoissa ei saisi olla tiukasti ohjaavia määräyksiä.

Talouden realiteeteilla oli varmasti myös vaikutus toimintaan. Rahaston tulovirran ehtyessä GRIT Rahastoyhtiö Oy ei voinuta maksaa rahaston salkunhoidosta vastaavalle Estlander & Partners Oy:lle sille aiheutuvia kuluja. Selkä seinää vasten on haastavaa pelata voitollisesti.

4 tykkäystä

En ole edes seurannut koko rahastoa mitenkään erityisen tarkasti, mutta alla oleva stockaan liittyvä kohta Q1-sijoittajakirjeestä ei taida olla ainoa vastaesimerkki edellä mainittuun? Siis siitä, että ostot ja myynnit eivät perustuneet “yhtiön fundamenttien muuttumiseen” vaan ihan silkkaan kurssiheiluntaan.

Tuolla mainitulla aikavälillä stockan kurssissa ei tapahtunut käytännössä mitään erityistä liikettä, vain pientä suhinaa. Mutta siis pointtini: eivät he itsekään perustelleet veivaamista sillä, että “funda muuttui”.

2 tykkäystä