Coeus Invest -erikoissijoitusrahasto

Sen verran lyhyt pätkä toimintaa takana että paha mennä arvostelemaan. Kriisistä kriisiin seilattu niin ei tuo helppo paikka ole. Totta muuten kaikki mitä @Pohjolan_Eka kirjoitit. Eiköhän anneta kavereille aikaa näyttää kyntensä. :+1:

Ei ole varmaan niitä vähiten riskisiä lappuja, mutta ei niillä vähäriskisillä mitään isoa voittoa tehdäkkään. Onhan heillä montaa hyvää firmaa portfoliossa, vähän kun tuuli kääntyy niin voi suunta olla toinen.

Hävitty raha tarkoittaa pienempää alkupääomaa, joka vähentää tulevia tuottoja merkittävästi.
Takamatkan kiinni saaminen edellyttää merkittävästi keskimääräistä parempaa tuottoa tulevaisuudessa.

näinhän se on mutta hävittyä rahaa se hyvin noussutkin pääoma on jos kyykkyä tulee.

100e häviät 30% niin jää 70e, sitten nouset 40% niin 98e

Jos taas voitat ensiksi 40% niin 100e*1,4=140e ja siitä häviät seuraavana vuonna 30% niin jää tasan sama 98e…

2 tykkäystä

Mielestäni Coeuksen osalta kritiikki on ollut valtaosin asiallista ja sille on ollut perusteita, koska osin on tehty eriä kuin rahaston periaatteisiin on kirjoitettu. Joo, sitähän välillä sattuu kun markkinat muuttuu, mutta kun edes syitä ei avata, niin spekulointi alkaa.

Myöskään ”hirveää julkista paskavyöryä” en itse tästä ketjusta löydä. Syyksi väitän sen, että jokainen täällä toivoo Coeuksen onnistuvan :pray:

Edit lisäys: Perustin tämän ketjun, koska halusin ja edelleen harkitsen rahastoon sijoittamista. Näin ollen suhtaudun rahastoon samalla tavalla kuin yksittäiseen osakeomistukseen; seuraan tarkasti tekeekö johto mitä kertovat, onnistuvatko työssään ja jos eivät, missä on vika.

16 tykkäystä

Svolderia voi katsoa hyvänä benchmarkkina. Vaikka kyseessä onkin sijoitusyhtiö niin strategia on hyvin samanlainen - sijoittavat listattuihin ruotsalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Träkkiä riittää pitkältä aikavälillä ja vertailuindeksit on biitattu hienosti.

Pätkän sanoin ”asiahan ei tietysti minulle kuulu” mutta voisiko Coeus toimia paremmin listattuna sijoitusyhtiönä kuin rahastona? Toki osakepoiminta ihan yhtä helppoa tai vaikeaa mutta rahastoissa yleensä haaste on se, että tuulipuvut lapio niihin rahaa syklin huipulla ja lunastavat pohjilla jolloin rahasto joutuu tekemään omia ostoja ja myyntejä juuri väärään suuntaan. Lisäksi voisi listaamattomia ottaa mukaan mausteeksi.

Tässä vielä Svolderin träkkiä nähtäväksi:

7 tykkäystä

Olen todennäköisesti iso osa tästä “paska myrskystä”. On tietenkin vaikeaa tehdä julkisesti sijoittamista. kävin läpi omat viestini. Niissä nousi kaksi kritiiki kohtaa. jonka takana seison mielellään. 1) Energy save. en voi kerrata syitä koska Inderes ei hyväksy täällä osakkeista keskustelua. 2) se että ratsastetaan tunnetun pokerin pelaajan maineella. muistaakseni kauppalehti teki esimerkiksi jutun rahastosta Kyllösen nimen avulla. Mielestäni on perusteltua seurata tämän takia tarkemmin yhtiötä. Kyllönen on antanut näytöt pokerissa ei osake poiminnassa mielestäni tämän nostaminen olisi ollut oikein. Nyt olen havainnut, että ei ole.
sijoittaminen on haastava laji onnea kaikille siihen ja mukavaa vapun odotusta.

8 tykkäystä

Mielenkiintoisesti Coeus oli palannut Kamuxin osakkeenomistajaksi, ei siitä montaa kuukautta ole kun myytiin 4.5€ tasoilla, toivottavasti ei ostot olleet ennen tulosvaroitusta kutosella.

7 tykkäystä
10 tykkäystä

GRIT Rahastoyhtiö Oy:n (jäljempänä ”GRIT”) hallitus on 25.07.2023 päättänyt lakkauttaa Coeus Invest GRIT Erikoissijoitusrahaston (jäljempänä ”Rahasto”) toiminnan välittömästi. Päätöksen taustalla on epätyydyttävät tuotot ja heikot markkinaolosuhteet, jotka johtavat vaikeuksiin houkutella pääomaa Rahastoon tulevaisuudessa. Tässä tilanteessa GRIT on katsonut, että rahasto-osuudenomistajien parhaan edun ja yhdenmukaisen kohtelun varmistamiseksi Rahasto tulee lakkauttaa.

Sen pituinen se.

edit: Coeus — GRIT Rahastoyhtiö

72 tykkäystä

Noh ei taideta tosiaan sitä Q2 kirjettä nähdä.

Ikävä homma tämä näin pikainen kuoppaaminen joka tapauksessa asianomaisten kannalta ja toivottavasti tästä seikkailusta jää takataskuun edes paljon oppeja tulevaisuutta varten.

Tsemppiä Arimatille tulevaan ja toivottavasti into osakesijoittamiseen ei tämän seurauksena romahtanut ja kenties foorum aktiivisuuskin taas paranee kun ei tarvitse ajella kaksilla rattailla. :slightly_smiling_face:

72 tykkäystä

Asiallinen kritiikki varmasti kovin toivottavaa, mutta “lällättely” ja jälkiviisaus lienee turhaa.

Mielestäni lopettamiseen varsin hyvät perustelut yhtiö esittää, vaikka harmillisen lyhyeksi matka jää. Toivottavasti kumpainenkin jatkaa sijoittamisen parissa uudella tsempillä :slight_smile: .

56 tykkäystä

Onpa harmillinen asia etenkin sijoittajien sekä Ari-Matin ja Jensin osalta. Lyhyeksi jäi.

Osaako joku kertoa miksi hallituksen usko loppui juuri nyt? Huonot tuotot, rahaston uskottavuus kärsi eikä lisäsijoituksia ollut näköpiirissä?

Ihmettelen, koska sijoitushorisontti oli pitkä ja yhden vuoden ei pitäisi merkitä näin paljoa. Alkoiko isot omistajat myymään ja päättivät sitten lopettaa koko rahaston…

Mielellään kuulisi @Arimatti_Alhanko kommentit.

6 tykkäystä

Hirveän harmillistä että tässä kävi näin, mutta mielestäni on hienoa kuitenkin, että uskalsitte lähteä yrittämään tätä hommaa ja pistämään itsenne likoon. Markkinatilanne oli kyllä rahaston perustamiselle vaikea eikä armoa annettu. Mielenkiinnolla jään odottamaan, että mitä uutta äijät keksivät pienen tuumaustauon jälkeen :muscle:

105 tykkäystä

Itse henkilökohtaisesti Coeukseen sijoittaneena niin aika paska maku jäi tästä touhusta kyllä suuhun. Juuri kun ajattelin, että teen lisäsijoituksen kun on ainoana rahastona kyntänyt aika lailla ja kaikki muut nousseet tänä vuonna 20-50%, tulee ilmoitus, että rahasto lakkautetaan. Mitä helvetin sijoittamista tämä tälläinen oikein on? Yleensä pitäisi ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Kirjeessä luki, että osuudenomistajat saavat lunastetut osuudet takas vasta kun yhtiön velat on kuitattu. Itse olen aina ollut siinä uskossa, että yleensä näissä rahastoissa rahat ovat aina erillään yhtiöön liittyviin velkoihin. Nyt sitten sitä jännitetään, että mitähän sieltä sitten mahdollisesti tulee vai tuleeko mitään. Mitä tulee taas Ari-Matin ja Jensin ammattitaitoon niin se kertonee ihan riittävästi kun kvartaaleittain salkun sisältö vaihtuu. Pysyn kaukana enkä koske pitkällä tikullakaan enää näiden kavereiden jatkotekemisiin. Se, että onnella veikkaa aikanaan QT Groupin nousun ei sinusta tee vielä ammattimaista sijoittajaa.

69 tykkäystä

Äkkiähän tämä rahasto loppui. Paljonkohan alkuvaiheessa sijoittaneet hävisivät? Maaliskuun lopussa aloituksesta kertynyt tappio oli noin 25 % ja mahdollisesti se kasvoi kesäkuun loppuun noin 40-50 %iin, kun monet salkkufirmat näyttävät notkahtaneen huhti-kesäkuulla pahasti.
Rahastoesitteen mukaan: " Markkinoiden ajoittamisen vaikeuden takia Salkunhoitajan on tarkoitus
pitää Rahaston osakepaino lähellä 100 % kaikkina aikoina."
Ehkä kannattaisi mennä markkinoille vähitellen sisään eikä “all-in” ja tutkia tarkkaan missä vaiheessa kokonaisimarkkina on. Yhtiön papereiden mukaan kiinnitettiin huomiota mikroon ei makroon, voi, voi.
Jos mennään väärään aikaan täyspainolla (ja ehkä heiveröisiin papereihin), voipi kestää 10 vuotta, että päästään omilleen, inflaatiosta puhumattakaan. Ehkä tämä karu totuus todettiin.
Pieniin vähävaihtoisiiin pohjoismaisiin papereihin sijoittamisessa on muutenkin suuri riski verrattuna esim. USA:n vastaaviin, joissa oma KOTImarkkina on valtava ja tarjoaa onnistujille suuret ja nopeat kasvumahdollisuudet. Pohjoismaista on vaikea päästä maailmalle varsinkin USA:han.
R.I.P:

Lopuksi Warren-sedän oppeja: “If you aren’t thinking about owning a stock for 10 years, don’t even think about owning it for 10 minutes.” Unless something fundamentally changes with a business or industry, don’t let short-term happenings distract you from your long-term goals. It often does more bad than good.
As a longtime investor, it doesn’t matter if a stock swings from +20% to -20% in the short term. As long as when it’s time to reap the fruits of your labor (preferably near retirement), it has and can provide the returns and value you need. Keep your eyes on the prize."

19 tykkäystä

Ei yhtiön, vaan rahaston mahdolliset velat. Käytännössähän rahastolla ei ole velkaa kun ei vivutettu rahasto ole/ollut. Käytännössä velaksi laskettavia eriä voi olla mahdolliset hallinnointi- ja säilytyspalkkiot rahastoyhtiölle, tilinhoitokulut, kirjanpitolulut ym. hallinnolliset kulut.

Todella harmillinen homma, että rahasto lopetti. En itse ollut mukana, mutta tsemppiä @Arimatti_Alhanko ja Jens jatkoon.

26 tykkäystä

Okei tämä tieto helpotti. Viime kuun raportissa onneksi oma tappio oli vasta -10% eli toivoa on saada vielä tässä omani takaisin suht pienillä oppirahoilla.

4 tykkäystä

Olisi mielenkiintoista tietää mikä olisi ollut rahaston tuotto ilman mitään veivailuja eli että rahasto olisi pysynyt niissä osakkeissa jotka se alunperin valitsi.

5 tykkäystä

Kummallinen ajoitus. Ottamatta kantaa veivailuun, luulisi että haulikkosijoittamalla OMXH small cap -yhtiöihin ajallisesti hajauttaen ei tulisi muutaman vuoden tähtäimellä kauhean huonoa. Tuntuu että rangaistaan rahastoa siitä, ettei osuttu ajoituksessa tasan pohjiin. Ehkä pääoma ei vain riittänyt toimimaan tehokkaasti.

6 tykkäystä

Varmasti vaikea päätös. Nyt vähän lomaa ja kesästä nauttimista. Syksyllä uutta matoa koukkuun. Onnea ja menestystä seuraaviin mahdollisuuksiin. @Arimatti_Alhanko

32 tykkäystä