Componenta - Saneeraus on päättynyt

Markkina-arvo huipussaan tainnut olla kuitenkin “vain” 150 miljoonaa eli 6 kertaa enemmän kuin nykyään. Joten, ei kai tuossa kummempaa kuin 2008 finanssikriisi => bisnes sakkaa => kassa loppuu => osakeanteja.

1 tykkäys

Ja olihan tuolla mukana vaikkapa Turkin bisnes joka teki vuodessa 20 miljoonaa liikevoittoa, tämä on sittemmin myyty. Koko konsernin liikevaihto oli 7kertaa nykyinen, paljon on pienennetty toimintoja.

1 tykkäys

Moro kaikki, ja kiitos hyvästä keskustelusta. Kirjoitin Componentan värikkäästä historiasta viime syksyn laajassa raportissa seuraavaa: "Kansainvälistymisen nousu- ja laskukaudet ovat keskeinen osa Componentan historiaa. Vuonna 1990 Componentan edeltäjä JOT-Yhtiöt osti Främmestadin konepajan Ruotsista. Ulkomaan toiminnot laajenivat vuonna 2004, kun konserni hankki enemmistön hollantilaisen valimoyrityksen De Globen ja turkkilaisen rauta- ja alumiinivalu-komponentteja valmistavan Döktas Dökümcüük Ticaret ve Sanayin osakkeista. Hollannin ja Turkin kauppojen myötä Componentasta tuli vuonna 2006 Euroopan toiseksi suurin itsenäinen valukomponenttiyritys. Pro forma -liikevaihto oli tuolloin yli 600 MEUR ja henkilöstöä oli yli 5000. Ostettujen yhtiöiden samoin kuin koko konsernin kannattavuus pysyi kuitenkin epätyydyttävänä. Suurin syy tähän oli valimoalan ylikapasiteetti sekä Componentan riippuvuus isoista kuorma-autovalmistajista, joiden suuntaan neuvotteluasema oli heikko. Vuonna 2016 Componentan Suomen ja Ruotsin liiketoiminnot hakeutuivatkin yrityssaneeraukseen ja Componenta Hollanti konkurssiin. Vuonna 2017 myös Turkin-liiketoiminnot myytiin.

Vuonna 2019 Componenta teki merkittävän laajennuksen arvoketjussa eteenpäin ostamalla Komas Oy:n ja kasvamalla samalla Suomen johtavaksi metallikomponenttivalmistajaksi. Samana vuonna Componenta sai nykyisen muotonsa, kun Ruotsin tytäryhtiö Främmestad AB hakeutui konkurssiin. Nykyisin konsernin liike-toiminnan rungon muodostavat valimotoimintaan keskittyvä Componenta Castings Oy sekä koneistus-, takomo- putki- ja levypalveluja tarjoava Componenta Manufacturing Oy (ent. Komas)." Ohessa vielä vuoden 2015 vuoskarista silloinen konserniyhtiöiden lista:


Terv. Eki

10 tykkäystä

Eki vastasikin jo tyhjentävästi. Oma tiivistelmäni historiasta on, että kyseessä on oppikirjamainen teollisuusyhtiön turnaround-case, jossa firma on selvinnyt konkurssiuhalta ja hakee nyt uutta kasvua terveeltä pohjalta.

Kuten todettua, kv. laajentumisen ja ylikapasiteetin takia tuli tappioita ja osakkuusyhtiöitä haettiin konkurssiin. Emoyhtiö kävi läpi velkasaneerauksen ja on positioitunut nyt asiakkuuksien kannalta paremmin kuin aiemmalla rakenteellaan.

Kysymys on: ketkä ovat mukana uuden kasvun tekijöinä? Toimiva johto on sitoutunut ja pätevä. Pääomistajina on pari isoa ankkurisijoittajaa, jotka eivät luovu tästä entisen yhtiön raunioilta kuoriutuneesta timantista halvalla.

Tämä ketju onkin ollut jo yli kuukauden hiljaa, mutta tässä olisin Ekin etkoilukommentit, kun Componenta julkaisee Q4-tuloksensa perjantaina. :slight_smile:

Componenta julkistaa Q4-raporttinsa perjantaina klo 8. Yhtiön 15.1. antaman tulosvaroituksen perusteella etenkin liikevaihdon kehitys oli vaisua. Vuoden 2024 kysyntänäkymistä annettiin kuitenkin positiivinen indikaatio ja tarjottava ohjeistus onkin kiinnostava näkyvyyden ollessa käsityksemme mukaan edelleen melko heikko. Osakkeen arvostus on edullinen.

2 tykkäystä

Metso päätti sulkea Tsekissä valimonsa, joka oli elinkaarensa päässä ja olisi tarvinnu isoja investointeja. Ja kun arvellaan Metson olevan Componenta asiakas, niin mahtaako tästä tulla lisää tulovirtaa, vai olisko Metso jo valimokapasiteettinsa investoinu muualle? Ja muutenki miten paljo noi isot pörssi-konepajat vielä pitävät omaa valimotoimintaa yllä?

4 tykkäystä

Moro Arvuuttaja ja muut, olemme pitäneet Metsoa mahdollisena mutta ei siis mitenkään varmana asiakkaana Componentalle. Tsekissä suljettava Metson valimo ei siis suoraan takaa Componentalle lisävolyymiä, mutta valimon sulkeminen osaltaan helpottaa toimialaa kroonisesti vaivannutta ylikapasiteettia. Koska valimotoiminta on luonteeltaan paikallista / alueellista ja koska valimon on tärkeää sijaita kohtuuetäisyydellä asiakkaasta, palvelee Componenta ensisijaisesti Suomessa valmistustoimintaa harjoittavia asiakkaita. Metson tapauksessa kyseeseen tulisi siis lähinnä Tampereen murskaintehdas. Uskomme kuitenkin, että ko. tehtaan ensisijainen valutoimittaja on Metson oma vanha valimo Tampereella (joka myytiin kymmenisen vuotta sitten Tevo Lokomolle). Tarkempia tietoja asiasta ja Componentan potentiaalista Metsolla on vaikea saada, koska asiakkaista ja asiakkuuksista ei kerrota ulos juuri mitään. Terv. Eki

6 tykkäystä

Muistelin joskus tutkineeni Componentaa ja sen lähihistoriaa, ja löysinkin ne havainnot taaempaa tästä ketjusta. Ekiltä toki tuli jo vastaus, mutta tuosta voi löytyä jotakin lisää, ei tosin aivan 16 vuoden takaa:

1 tykkäys

Metson Tsekin valimo taitaa olla teräsvalimo kuten Tevolle myyty Lokomon valimokin. Jos näin on, valimot tekevät Metsolle teräksestä esim kivenmurkainten kulutusosia (kaivos ja maanrakennus) ja esim pumppujen osia (paperi ja kemianteollisuus). Componenta ei vala terästä, joten sulkeminen ei vaikuta Componentaan millään lailla.

Metso lopetti Componentan kanssa kilpailun 2008. Tuolloin Rautpohjan automaattilinja ajettiin alas ja työt siirrettiin Componentalle. Rautpohjan valimon töitä Componentalle | Keski-Suomi | Keskisuomalainen

Lähin suora kilpailija Componentalle taitaa löytyä Arvikasta. The company – Arvika Gjuteri AB

Perjantaina oma mielenkiinto kohdistuu mahdollisiin lausuntoihin toimituksista puolustusvoimille ja yleisesti tilauskannan kehityksestä.

Yhden valimon hinnalla saa kaksi ja vähän muutakin. Monopoli kotimarkkinoilla on taattu ja kapasiteettia riittää. Lopettaminenkaan ei ole vaihtoehto koska huoltovarmuus. Vielä, kun joku ostaisi valuja, voisi tämä olla ihan tuottoisaa hommaa.

7 tykkäystä

Tilinpäätöstiedote löytyy jo firman kotisivuilta:

Tammi–joulukuu 2023

  • Liikevaihto laski edellisvuoden tasolta ja oli 101,8 Me (109,1 Me)
  • Käyttökate laski ja oli 5,3 Me (7,1 Me)
  • Liiketulos oli 3,8 Me (1,6 Me) *
  • Liiketoiminnan rahavirta oli 1,1 Me (6,2 Me).
    • Tilikauden liiketulokseen sisältyy 4,2 Me:n määräinen kertaluonteinen tuotto valimoliiketoiminnan tuotannon koneisiin ja laitteisiin liittyvästä arvonalennustappion peruuttamisesta.

Loka–joulukuu 2023

  • Liikevaihto laski ja oli 21,7 Me (30,1 Me)
  • Käyttökate laski ja oli -0,5 Me (2,8 Me)
  • Liiketulos laski ja oli -1,9 Me (1,4 Me)
  • Liiketoiminnan rahavirta oli -1,6 Me (3,5 Me).
2 tykkäystä

Strategia kausi 24-26 tavoite.
Orgaaninen liikevaihto 150 miljoonaan, sekä yritysjärjestelyin 200 miljoonaan. Kannattavuuden parannus vuoden 26 loppuun mennessä.

2 tykkäystä

Tilinpäätöksestä: "Componentalla on yksi merkittävä asiakas, jonka osuus konsernin liikevaihdosta ylittää 10 %. Asiakkaan osuus konsernin liikevaihdosta on 29,1 % (26,7 %). "

Kenelläkään ei liene tietoa tästä asiakkaasta. Joka tapauksessa merkittävä osuus.

Liikevaihto-osuuden perusteella taitaa olla suomalainen asiakas.

Tässä olisi uusi yhtiöraportti Ekiltä. :slight_smile: :gem:

Componentan Q4-numerot olivat tietenkin linjassa tulosvaroituksen yhteydessä annettujen kanssa. 2024-ohjeistus oli väljästi positiivinen ja toimintaympäristössä on myönteisiä merkkejä.

image

3 tykkäystä

@Iikka julkaisi hyvän ketjun Componentasta:

7 tykkäystä

Tässä on vielä Ekin kommentit. :slight_smile:

Componentan Q4-numerot olivat tietenkin linjassa tulosvaroituksen yhteydessä annettujen kanssa. 2024-ohjeistus oli väljästi positiivinen ja toimintaympäristössä on myönteisiä merkkejä. Ennustemuutoksemme ovat vähäisiä. Pidämme edelleen osakkeen arvostustasoa perusteettoman alhaisena ja säilytämme osta-suosituksemme sekä 3,00 euron tavoitehintamme.

4 tykkäystä

CEO Sami Sivuranta kertoi yhtiöstään sijoituskohteena. :slight_smile:

1 tykkäys

Mites, lieneekö tällä tällä vaikutuksia Componentaan?

Componentan rahoituskustannukset ovat aivan naurettavan korkealla tasolla, kun he eivät ilmeisestikään ole pankkirahoituksen piirissä ja joutuvat käyttämään pikavippaajien rahaa sekä laskurahoitusta (factroring).

Näiltä instikoilta saa varmaan halvempaa rahaa?

Componenta on sopinut uudesta yhteensä kahden (2) miljoonan euron määräisestä käyttöpääomalainasta LähiTapiolan ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon kanssa.

Componenta Oyj sopi uudesta 2 miljoonan euron käyttöpääomalainasta | Kauppalehti

1 tykkäys

Toivottavasti kyseessä on iso tilaus (Saksasta?) ja Compo sais tästä koppia. Varsinkin lähiaikoina kättä päälle kuvia on levitetty lehdissä PV henkilöstön kanssa.

Katastrofi jos paikkaisivat lakon vuoksi kassaansa…

Mut pidän tätä lisärahan hakua parempana vaihtoehtona kuin merkintälimiitin käyttöä kurssin ollessa konkurssihinnoissaan.

Factoring ja pikavippi elementtien purkaminen olis positiivinen jos toteuttavat…