DeliveryHero ja Wolt Enterprises

Mitä mietteitä näistä food delivery firmoista? Wolt ilmeisesti listautumassa lähivuosina.

Sekä Wolt että Foodora availevat vauhdilla omia “ruokakauppojaan”, ja varsinkin Woltilla on apissa paljon muutakin kuin ruokaa. Mielenkiintoinen firma kaiken kaikkiaan…

Toki näille on vaikea mitään TAM:ia alkaa laskemaan. Toivottavasti Inderes ottaa Woltin tutkintaan jo ennen ipoa, jotta olisi sijoittajille materiaalia kun yhtiö listautuu. Wolt saattaa tosin listautua ulkomaille, Nasdaq vaihtoehtona?

3 tykkäystä

Tullut pohdittua tätä itse ahkerahkona käyttäjänä myös sijoitusmielessä. Omat ajatukset:

 • Value added tulee mobiilista myyntikanavasta (appi) ja ruuan kotiinkuljetuksesta

 • Tuo value added myyntikanavasta on rajallinen, koska tuollaisen safkanmyynti verkkokaupan teko ei ole mitään rakettitiedettä ja hankala nähdä suurta innovaatiopotentiaalia. Pienehkö etu tulee kuitenkin siitä, että saa paljon käyttäjiä ja ravintoloita mukaan.

 • Ruuan kotiinkuljetus taas on kovaa jalkatyötä, eikä ainakaan tällä hetkellä kovin skaalautuvaa. Tilanne voisi muuttua, jos dronet tjsp. kehittyy, mutta siihen mennee aika pitkä aika.

 • Kysyntäpuolella kasvumahdollisuudet nähdäkseni jokseenkin rajalliset. Näin, koska esim. kotiinkuljetukset käy nähdäkseni kaupaksi, jos niiden hinta on halpa. Esim. jos 10 min kävelymatkasta pitääkin maksaa 5€, niin tuskin tilaan vaan reippailen itse ravintolaan. Kovemman hintaluokan tuotteista haettava kasvu myöskään tuskin lähtee lentoon, koska näistä tilataan yleensä edullista safkaa ja parempaa ruokaa mennään edelleen syömään sinne ravintolaan.

 • Ruokakauppa ja muu myynti istuu tähän myyntikanavaan ja jakelumalliin todella hyvin, mutta haasteeksi muodostuu kova kilpailu (Amazon ja isot ruokakaupat yms.)

=> Näillä mietteillä uskon, että tulee olemaan hyvä kasvava business, mutta pitkässä juoksussa huono sijoitus. Oikealla hinnalla olisivat toki hyvä sijoitus, mutta arvostustasot suhteessa arvonluontipotentiaaliin (EV / Sales) on kuin skaalautuvalla Saas busineksellä, vaikka toiminta ei oikeasti ole kovinkaan skaalautuvaa. Lyhyellä aikavälillä sijoitus voi kuitenkin olla hyvä, koska tällä hetkellä fundamenteilla ei ole pörssissä niin väliä, vaan korkea myyntivolyymin kasvu ilman kannattavuutta riittää teknoille.

4 tykkäystä

Ainakin Woltin johto on jo moneen kertaan todennut, että yhtiö voisi halutessaan olla kannattava vaikka heti. Yksikkökohtainen kate on siis positiivinen ja täten kannattavuus on toimitusvolyymien funktio.
Wolttihan on nimenomaan osoittanut pystyvänsä skaalaamaan toimintaa, sikäli en ymmärrä kommentteja skaalautuvuudesta.

Ruokatoimitusten markkinan odotetaan kasvavan 2030 mennessä 365 miljardiin dollariin, eli aivan jäätävä markkina, josta pikkuinen Wolt pystyy ottamaan jonkinlaisen osan.

Näkisin nimenomaan hyvänä pitkän aikavälin sijoituksena, ottaen huomioon markkinan missä Wolt pelaa.

3 tykkäystä

OrderYoYo. Tanskalainen “Wolt”. Kannattaa tarkistaa, mielenkiintoinen yhtiö

Ohessa erinomainen ketju tähän liiketoimintaan liittyen. Varmaan kantsisi laajentaa topikkia myös muihin alan firmoihin kun näitä listattuna aikas paljon eri markkinoilla.

4 tykkäystä

Omistin DeliveryHeroa muutaman tonnin siivun mut kovin volatiili osake tuntui olevan. Taannoisen piikin huipulle sain myynnit ajoittumaan, päätin ainakin hetkeksi hypätä kelkasta pois…

Tokihan melkein mikä tahansa business skaalautuu, kun laitetaan euroja tiskiin, mutta kuten sanoin, niin skaalautuvuus ei ole sama kuin jollain Saas busineksellä, jonka kulut ei välttämättä kasva lisämyynnin myötä lainkaan. Woltin taas täytyy palkata lisää lähettejä ja kuten yllä arvioin, niin kovin korkeita katteita tuon lähetin palkan päälle on hankala nähdä.

Pitäisikö ensin kuitenkin tietää mikä on arvostus ennen kuin arvioi onko sijoitus hyvä vai huono? Itse pohjasin arvaukseni ylisuureen arvostustasoon Delivery Hero:sta, jonka EV/sales huitelee kahdeksan nurkilla. Jos ko. yhtiön arvostustaso olisi esim. neljännes nykyisestä, niin olisin varmaan mukana sijoittamassa ja uskon tosiaan itsekin alan kasvuun, mutten näe kannattavuuspotentiaalia yhtä suurena kuin markkina näkee.

Nyt, kun mietin vielä aihetta, niin kaikkein mieluiten sijoittaisin sellaiseen alan yritykseen, joka kehittää vain softaa näihin kotitoimituksiin liittyen ja antaisi muiden firmojen hoitaa matalan katteen lähettihommat. Ts. firma, joka myy teknologiapalveluita Woltille ja Delivery Herolle. Löytyisiköhän sellainen osake jostain?

Olo myy SaaS softaa isommille ravintolaketjuille joka on yhteydessä DoorDash yms. kuljetusfirmoihin. Pointtina digitalisoida ravintoloiden toimintaa ja tuoda asiakasdata ravintoloille (joka tyypillisesti jää food delivery yhtiöille).

Olo - The interface between restaurants and the on-demand world

1 tykkäys

Kehnosti vaikuttaa skaalautuneen, mutta selvästi joo kysyntää on.

Asiakaspalvelu ei luonnollisesti ole niin skaalautuva osa, kuin muut osat yhtiöstä.

Lähetithän eivät ole palkkalistoilla, vaan ovat käytännössä näillä kaikilla alan toimijoilla toimeksiantosuhteessa, eli yrittäjinä. Tämähän on positiivista kummallekin osapuolelle.

Pari kertaa Foodora Marketia ja Wolt Marketia käyttäneenä sanoisin, että ruokakauppa on aika disruptiossa. Jos nuo leviää laajemmin, niin voi olla perinteisillä toimijoilla jossain määrin puntti tutisemassa, sillä ne eivät kyllä pysty mitenkään yhtä nopeisiin toimituksiin tai yhtä kannattavasti. Toki tämä on vain mutua, mutta sen mitä koittanut ruokaverkkokaupasta ymmärtää, niin Kesko yms. ei pysty mitenkään samanlaiseen tehokkuuteen ja nopeuteen mihin nuo “dark storet”.

Näen enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia näissä bisneksissä sellaisena kuin ne nykyisin toimivat. Omalta osaltani koen suurimmiksi hinnoitteluvoiman puutteen ja työvoimaan liittyvän regulaation mahdollisine kiristyksineen. Nythän lähetit toimivat Uber-kuskien tapaan itsenäisinä yrittäjinä, jolla on merkittävä vaikutus yhtiön kulurakenteeseen. Lainsäätäjien näkemys voi muuttua, ja näen sen jopa todennäköisenä koska tällaiset työsuhdemallit hakevat vielä muotoansa monella markkinalla. Hinnoittelussa isoilla ravintolaketjuilla on enemmän neuvotteluvoimaa, kun taas pienet ravintolat siirtävät Woltin kulun hintoihinsa mutta myyvät ravintolasta suoraan tilatessa halvemmalla.

Toisaalta taas liikeidea linkkautuu trendeihin, ja voi hyvinkin olla mahdollista kääntää kannattavaksi kun oikea tuote ja kohdeyleisö löytyy. Menestyvän liiketoiminnan innovaatio voi olla yksinkertaisuudessaan tehdä samaa kuin joku muu, mutta tehokkaammin. Tästä puhui sähköpotkulautafirma Tierin perustaja Soaked by Slush -podcastissa: tehokkailla operaatioilla voi tappaa kilpailun. Tästä kai Woltissakin on kyse: he pyrkivät olemaan askeleen kilpailua edellä panostamalla teknologiaan. Wolt on siis pohjimmiltaan softafirma.

Tuossa aiemmin linkatussa Twitter-ketjussa oli erinomaisia pointteja. Tässä viihdyttävä artikkeli aihetta sivuten Doordash and Pizza Arbitrage - by Ranjan Roy - Margins by Ranjan Roy and Can Duruk

Eipä mennyt Wolt halvalla… 7 miljardia j vielä euroissa…

> Key terms:

 • Transaction is valued at approximately € 7.0 billion, subject to customary purchase price adjustments
 • All stock transaction; DoorDash equity issued as part of the transaction will be valued at $206.45 per share, based on DoorDash’s 30-day VWAP as of November 3, 2021
 • New retention pool of approximately € 500 million reserved for Wolt management and employees
  DoorDash Joins Forces with Wolt
9 tykkäystä

Onko julkisuudessa ollut mitään tietoa, kuinka pitkään noilla kaupassa saaduilla osakkeilla on myyntikieltoaika?

Varsin mielenkiintoinen sektoria koskeva McKinseyn rappari.

Ordering in: The rapid evolution of food delivery | McKinsey

Alan konsolidaatio jatkuu. Tech champions join forces: Delivery Hero signs agreement to become the majority shareholder of Glovo – Delivery Hero

Moro! Mun YouTube-kanavalla Arctic Money kaksi aiheeseen liittyvää videota, jotka suosittelen Doordashiin tai DeliveryHeroon sijoittamista harkitsevan katsovan:

 1. Doordash buys Wolt - comment and overview on the deal and Doordash Stock (NYSE: DASH)
 2. Cheapest food in Finland? (Basket comparison of Lidl, Prisma, K-Citymarket, ODA, Wolt, Foodora)

Jätän tähän tuon numeron 1 linkkinä, se oli kommenttini aiheeseen viikolta kun Wolt kauppa julkaistiin. Videossa kiinnitin huomiota suureen määrään insider myyntejä joita Dashissa oli tapahtunut pitkin vuotta ennen kauppaa. Kun videon julkaisin 12.11.2021 Doordashin osake aloitti aika hirvittävän alamäen. Ehkä ei ollut videoni syy, mutta ajoitus oli vähintäänkin tarkka :cold_face:

2 tykkäystä

Minkäslaisia mietteitä palstalaisilla Delivery Heron nyky arvostuksesta, tänään tuli 2022 Q1 raportti ja pohtinut itse jos alkaisin positiota kasaamaan näin itse Foodoran tyytyväisenä asiakkaana.

Foodoran hinta on nyt samoilla paikkeilla, millä Doordash “osti” Woltin viime vuonna, toki tämäkin kauppahinta nyt puolittunut kun maksu osakkeilla.

Wolt / DoorDash kauppa nyt virallisesti valmis. Touteutunut “kauppahinta” toki oli sitten ihan eri tasoa kuin mitä se oli julkistamishetkellä. Toki onhan tuo 2,8 miljardiakin todella komea luku suomalaiselle start-upille!

Kaupan julkistamispäivänä marraskuussa Doordashin osakkeen kurssi oli 206 dollarin tasolla. Tuolla osakkeen arvolla laskien Wolt oli noin kahdeksan miljardin dollarin eli tuolloin noin seitsemän miljardin euron arvoinen.

Tiistai-iltana DoorDashin osakkeen päätöskurssi oli 76,91 dollaria, eli yhtiön arvosta on huvennut kaupan julkistamishetkestä vajaat kaksi kolmasosaa.

Kun dollari on samalla vahvistunut euroon nähden, euroissa laskien kauppahinta pieneni seitsemästä miljardista 2,8 miljardiin euroon.

2 tykkäystä

Wolt availee uutta revenue streamia kokeiluun.

Wolt+ tilauksella (kympin kuussa) saa lähitoimitukset (alle 2,5km, yli 12 e) ilmaiseksi.

Rivien välistä voinee lukea, että tekkisektorin paine kannattavuuden parantamiseen vaikuttanee täälläkin. Tulevaisuus näyttänee, onko tämä hyvä vai huono business.

1 tykkäys