Osakesijoittaminen

DIDI - jännitysnäytelmän juoni tiivistyy

Halusin avata puhelinäppikyyti -firma DIDI:lle oman ketjun, koska ilmoitetun NYSE:stä de-listautumisen vuoksi yrityksen tilanne on nyt erityisen herkullinen.

Barronsin eilinen artikkeli avaa kolme mahdollista skenaariota sijoittajalle de-listautumisen tapahtuessa. En saa enää artikkelia auki, joten joudun vetämään ulkomuistista artikkelin kerran luettuani. Pahoittelen mahdollisia asiavirheitä.

  1. Yritys ostaa osakkeensa takaisin sijoittajilta ja menee toisin sanoen yksityiseksi. Tämän jälkeen yritys voi halutessaan listautua uudestaan esim. Hong Kongin tai Shanghain pörssiin.

  2. Yritys tupla-listautuu esim. jompaan kumpaan edellä mainituista. Tämän jälkeen sijoittajilla periaatteessa on mahdollisuus / joitain mahdollisuuksia käydä kauppaa omistamillaan osakkeilla (ilmeisesti myös VIE -järjestellyillä) riippuen, mitä välittäjää onnistuvat käyttämään. Tosin muun muassa Nordnetin Suvi Tuppurainen taisi juuri suositella osakkeiden myymistä ennen de-listautumista, koska Nordnet ei käy kauppaa Kiinalaisissa pörsseissä. Osakesalkun / -salkut voi tietysti siirtää sellaiseen Suomalaiseen pankkiin, jolla kaupankäynti ainakin teoriassa onnistuu.

  3. Yritys ei tarjoudu ostamaan osakkeita sijoittajilta NYSE:stä, eikä tupla-listaudu. Tämä johtaa nk. limboon, jossa osakkeenomistaja voi yrittää myydä omistuksiaan ainoastaan OTC -kaupalla miten sattuu parhaiten kykenemään. Ja tietysti miten mahdolliset vastakumppanit katsovat parhaakseen ostaa. En muista enää olisivatko osuudet DIDI:ä omistavassa holding-yhtiössä kuranttia tavaraa Kiinalaisessa pörssissä, jos yritys lopulta listautuisi.

Itselläni on tuohon kohtaan yksi liittyen kysymys. Jos DIDI de-listautuisi ostamalla osakkeensa takaisin (mikä lienee ainoa aito de-listautuminen), eikö sen periaatteessa pitäisi maksaa sijoittajille se hinta, jolla listalle tuli?

Oliko se nyt 14 taalaa per “osake”.

1 tykkäys