Halusin avata puhelinäppikyyti -firma DIDI:lle oman ketjun, koska ilmoitetun NYSE:stä de-listautumisen vuoksi yrityksen tilanne on nyt erityisen herkullinen.
Barronsin eilinen artikkeli avaa kolme mahdollista skenaariota sijoittajalle de-listautumisen tapahtuessa. En saa enää artikkelia auki, joten joudun vetämään ulkomuistista artikkelin kerran luettuani. Pahoittelen mahdollisia asiavirheitä.
-
Yritys ostaa osakkeensa takaisin sijoittajilta ja menee toisin sanoen yksityiseksi. Tämän jälkeen yritys voi halutessaan listautua uudestaan esim. Hong Kongin tai Shanghain pörssiin.
-
Yritys tupla-listautuu esim. jompaan kumpaan edellä mainituista. Tämän jälkeen sijoittajilla periaatteessa on mahdollisuus / joitain mahdollisuuksia käydä kauppaa omistamillaan osakkeilla (ilmeisesti myös VIE -järjestellyillä) riippuen, mitä välittäjää onnistuvat käyttämään. Tosin muun muassa Nordnetin Suvi Tuppurainen taisi juuri suositella osakkeiden myymistä ennen de-listautumista, koska Nordnet ei käy kauppaa Kiinalaisissa pörsseissä. Osakesalkun / -salkut voi tietysti siirtää sellaiseen Suomalaiseen pankkiin, jolla kaupankäynti ainakin teoriassa onnistuu.
-
Yritys ei tarjoudu ostamaan osakkeita sijoittajilta NYSE:stä, eikä tupla-listaudu. Tämä johtaa nk. limboon, jossa osakkeenomistaja voi yrittää myydä omistuksiaan ainoastaan OTC -kaupalla miten sattuu parhaiten kykenemään. Ja tietysti miten mahdolliset vastakumppanit katsovat parhaakseen ostaa. En muista enää olisivatko osuudet DIDI:ä omistavassa holding-yhtiössä kuranttia tavaraa Kiinalaisessa pörssissä, jos yritys lopulta listautuisi.
Itselläni on tuohon kohtaan yksi liittyen kysymys. Jos DIDI de-listautuisi ostamalla osakkeensa takaisin (mikä lienee ainoa aito de-listautuminen), eikö sen periaatteessa pitäisi maksaa sijoittajille se hinta, jolla listalle tuli?
Oliko se nyt 14 taalaa per “osake”.