Digia sijoituskohteena

Eipä ollut vielä Digialla ketjua.

Kuitenkin mielenkiintoinen firma, joka hyvinkin voisi jopa multippeleita tuottaa?

2 tykkäystä

Mallisalkkuun ostettu viime vuonna ajatuksella, että tuloskäänteen onnistuminen + arvostuskertoimien normalisoituminen antavat tuntuvan vivun ylöspäin. Näkemys toistaiseksi osunut siinä mielessä, että käänne viime vuoden aikana eteni hyvin tukien arvostusta. Yhtiöllä on periaattessa potentiaalia parantaa vielä merkittävästi kannattavuutta (varsinkin hyvin kannattavan tuoteliiketoiminnan ansiosta), mutta nähtäväksi jää, paljonko tuosta potentiaalista saadaan lähivuosina irti - suunta on oikea. IT-palvelusektorin arvostukset tosin olleet hieman paineessa viime aikoina, eli lievää varovaisuutta ilmassa.

Tässä yhtiön laaja raportti, jos kiinnostaa sukeltaa syvälle: Rakennuspalikat kasassa | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

7 tykkäystä

Olipa hyvä rapsa. Katsaus it-palvelumarkkinaan on erinomainen.

2 tykkäystä

Q4 tulee ulos pe 8.2. klo 800. Jokohan lupausten lunastus saisi alkuun matkan kohti kymppikerhoa?

Näkisin, ettei ole mitään estettä firman arvon kolminkertaistumiseen vuoden-parin sisällä, jos vaan asetetut tavoitteet näytetään saavutettavan, mieluusti ylitettävän…

Moi,

Kun katsoo Inderesin laajaa raporttia vuoden takaa, niin ennustavat tulevien vuosien 19 ja 20 EPS:n olevan n 0,20€, joka on vastaava taso kuin 2015 jolloin kurssi pyöri 3€ kieppeillä.

Eli kysymykseni kuuluu että mihin perustat näkemyksen tuosta kurssin potentiaalisesta tuplaamisesta/kolminkertaistumisesta parin vuoden aikajänteellä?
Tämä siis @polo6 :lle .

1 tykkäys

Tässä ennakkokommentti perjantain tuloksesta, Q4:n pitäisi parantua aika tuntuvasti heikosta vertailukaudesta johtuen.

3 tykkäystä

Eli, @Emilio ajatukseni perustuu toki huolelliseen seurantaan ja analystien sanoihin, mutta näin maatiaisjärjellä jotain tällaista:

  • tuloksen pitäisi parantua merkittävästi jatkossa, yhtiön samalla kasvaessa → tästä 1,5-2x hinta
  • kun em. tapahtuu, poistuu myös yhtiön kokema aliarvostus → tästä loput kasvukertoimet kohti 3x hintaa.

Useimmitenhan pörssikurssi ei suinkaan ole lineaarinen tulokseen nähden, vaan firma on monesti joko ns. negatiivisessa tai positiivisessa kierteessä, josta sitten helposti muodostuu itse itseään ruokkiva mekanismi, joko noidankehä (-) tai kupla (+).

Ja sitten toki, jos vaikka verrataan Goforen hinnoitteluun, jossa kyseessä on projektifirma, jossa ei juuri ole mitään pysyvää assettia, ja liikevaihto romahtaa, jos asiat muuttuu, hyvinkin nopeasti, niin Digialla on kuitenkin paljon ns. pysyväisluontoisempaa revenueta, sekä mm. omista IPRsta syntyvää liikevaihtoa ylläpitotuottojen lisäksi.

78M markkina-arvo 110-120M vaihtavalle softafirmalle on aika vähän. → Vaihto 200M → hinta250M = 3x nykyinen kurssi.

Noin ikkään.

2 tykkäystä

Ja vielä:

Tieto Oyj tänä päivänä, markkina-arvo 2Mrd, liikevaihto n. 1,6 Mrd. Samalla arvostuksella Digia nykyliikevaihdolla olisi 78M sijaan olisi jo n. 140Me arvoinen, eli siitä jo lähes tupla, että olisi sama arvostus kuin Tiedolla. Ja jos miettii, kummalla on enemmän potentiaalia KASVAA, niin vastaus lie selkeä.
@Emilio

1 tykkäys

On selvää että kun tulos kohenee niin arvostuskertoimetkin todennäköisesti korjaa verrokkien tasolle, eli tuossa kohtaa toimii ”tuplavipu”.

Sitä en edelleenkään ymmärrä että mistä tuo 200M liikevaihtoennuste seuraavalle vuodelle on kaivettu? Kun Inden vuoden takaisessa laajassa rapsassa on 2020 vaihtoennuste ~120M…?
Jos tosiaan vaihto olisi 200M ja marginaali ennustetun mukainen niin kaikki sanomasi sinänsä täsmäisi, otatko näkemystä vaihdosta ~200M vai mistä tuo tulee?

no sellainen runoilijan vapaus vaan, jääkö toiveuneksi. Mutta yksi malli vaan numeroiden asennosta. Keskeinen pointti se, että kaikki firmat erilaisia, ja kurssi ei ole mikään absoluuttinen asia, vaan heijastaa yleisön luottoa ja näkemystä.

Siis huuhaatahan tämä kaikki vaan on :slight_smile:

200 meur liikevaihtoon kasvu orgaanisesti vaatisi n. 700 osaajan rekrytointeja… aika vaativa tavoite nykymarkkinassa…

Pieni herkkyysanalyysi havainnollistaa asiaa hyvin. Jos oletetaan staattinen P/E-luku 12x ja vaihdetaan herkkyytenä EBIT-marginaalia välillä 7-13% (vuoden 2019e liikevaihdosta), niin osakekurssiksi saadaan luku välillä 2,8-5,3 euroa.

1 tykkäys

Niin, asia on herkkä. Jos tuohon analyysiin laitetaan hyväksyttävä PE-taso 20x, niin onko osakekurssin vaihteluväli silloin 4,7-8,8 euroa?

Ja jos Ebit onkin enemmän, niin siinähän sitä ollaan jo 10 eurossa.

Tätä juuri tarkoitin, että sitä mukaa kun näyttöjä hyvästä on, arvostustaso nousee.

No, jos nyt katsoo Qtn viime päivien menoa, tätä tarkoitan herkkyydellä. Mitään nyyssejä ei ole, ja kurssi on noussut ravakkaat melkein 50% (8->tämän päivän ylin toteutunut hinta tällä hetkellä 12,00 euroa)…

Eli, markkinalla on otettu positiivinen stanssi, ja noin se yhtäkkiä firman markkina-arvo on 1,5x viikossa, niin kyllä tässä ihan mahkut 3x on Digiallakin pariin vuoteen… Siis jos näytöt on hyvät toki, kukapa roskaa ostaisi? ( niin, kuka… :slight_smile: )

@Emilio

Juu, kuten aiemmin jo tuli sanottua niin ymmärrän kyllä lähestymistapasi enkä siinä suoranaisesti mitään muuta kuin tuon liikevaihtoennusteen kiistä.

Mitä tulee Qt:n hypeen niin sitä tosiaan riittää. Se, että onko Digian kaltaiselta ”old-school” it-palvelufirmalta lupa odottaa pääsyä samanlaiseen junaan on asia erikseen, mielestäni ei.

Huomista osaria odotellessa🙂

3 tykkäystä

:slight_smile: jep. Ja jos katsoo Tiedon uutta strategiaa, luonnollista, nopeaa ja HALPAA olisi ensi alkuun aloittaa Digian ostosta. Joskin, ei minua nyt niin paljon lämmittäisi joku 40% preemiokaan.

Onneksi Digiassakin on mukana Ingmannit, joilla ei varmaan pikarahalle ole tarvetta. Itse myyn Digian kun 10 e kurssi.:chart:

1 tykkäys

No reisillehän se meni Q4.

“Viimeisen vuosineljänneksen liikevoittoa painoi tärkeän asiakashankkeen lisäresurssointi onnistuneen käyttöönoton varmistamiseksi”

Toimitusjohtaja pitäisi vaihtaa. Myöskin olen sitä mieltä, että hallituksessa on liikaa kiintiöihmisiä sekä mukavuusalueellaan pysytteleviä. Liian turvallista ja näkemyksetöntä touhua.

En näe Q4-tuloksessa liiemmälti dramatiikkaa, mutta projektiriskien ajoittainen realisoituminen on hyvä muistutus siitä, miksi EV/S on perustellusti alle ykkösen. Korkeammat kertoimet pitää ansaita.

1 tykkäys

Q4-raportin ja nykyisen kurssitason perustella voisi arvioida, että markkina hinnoittelee nyt yhtiölle noin 6-7 % liikevoittotasoa … jos uskoo tuota parempaan tasoon, kannattaa pysyä kyydissä. Tuoteliiketoiminta huomioiden paljon parempaan pitäisi olla edellytykset.

@Mikael_Rautanen Tästä varmaan saadaan kuulla analyysiä Digian arvostustason kannalta? Indikoisi nopsaan päässä pyöritellen Digian arvoa n. 4-5 euroa per osake?