Osakesijoittaminen

Digitaalinen varainhoito - robotti salkunhoitajana

Iltaa kanssaeläjille.

Aktian pankkiasiakkaana osui silmään markkinoimansa digitaalinen varainhoito.

Lyhyesti kyse on siitä, että asiakkaalle luodaan sijoitussalkku tietyllä allokaatiolla ja sijoituskohteiden painoarvon muuttuessa Robo säätää salkkua takaisin tavoiteallokaation suuntaan algoritmiensä mukaisesti.

Tällä hetkellä vaihtoehtona voi valita ETF- tai Impakti-salkun. Ensin mainittu hajauttaa maailmanlaajuisesti etf-indeksirahastoihin ja jälkimmäisenä mainittu erilaisiin vastuullisia indeksejä seuraaviin etf-rahastoihin sekä muihin vastuullisiin sijoituskohteisiin. Molempiin saa valittua riskitason mukaan allokaation ja ainakin etf-salkkuun saa 100% osakepainon.

Kulut on salkun koosta riippumatta 0,45% mihin tulee tietysti vielä päälle sijoituskohteiden kulut (kokeilin esimerkinomaisesti ja 100% osake-etf salkkuun antoi todellisiksi kuluiksi 0,18+0,45%)

Onko täällä asiakkaita tai onko joku muuten perehtynyt tähän himmeliin syvällisemmin? Itseäni ainakin vähän nakertaa tuo tavoiteallokaation ylläpitäminen - eikö se johda siihen että parhaiten menestyviä omaisuusluokkiin myydään ja vaihdetaan heikompiin?

En äkkiseltään haulla löytänyt tästä juurikaan tietoa. Siirtäkää jos parempi paikka löytyy.

5 tykkäystä

Mä siirsin vuosi sitten kuukausisäästöt silloiseen Taaleri Impakti -palveluun, lähinnä siksi että se itse Impakti-rahasto kiinnosti ja halusin vähän passivoittaa omaa sijoittamistani. Osakesalkku siis vielä jäi, mutta jatkossa jatkuva säästäminen tuon kautta.

Olen tykännyt! Kulut kaikkineen on ollut 0,98% ja tuotto 17,32% melko tasan vuoden ajalta. Riskitaso on 8. Sovellus puhelimessa on toiminut hyvin, nyt Aktiaan vaihtumisen jälkeen on ollut vähän puutteita Impakti-rahaston tietojen ja infon käyttämisessä, mutta ei mitään suurempia häiriöitä.

Olen siis melko kokenut sijoittaja, mutta halusin vaihtaa vähän kevyempää vaihdetta silmään markkinoiden seuraamiseen ym.

E: Niin ja siis allokaatio on pysynyt/korjaantunut kuukausitalletusten myötä ihan hyvänä. Ei ole siis tarvinnut myydä paremmin tuottavia, vaan heikommin tuottaneita on ostettu uudella käteisellä sitten enemmän. Rahastoyhtiö on vuoden aikana muuttanut kerran allokaationäkemystään, joka vaikutti sitten myös mun salkun allokaatioon. Silloin tuli muutamia myyntejä ja uusi ETF salkkuun.

3 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Tuolle impakti-rahastolle jokseenkin järkevä vertailuindeksi voisi olla esimerkiksi VE ESGI World ja sen tuotto vuoden takaa näyttää vähän reilut 16%. Varsin hyvältä näyttää suoritus ainakin tähän peilaten.

Itselläni olisi myös tavoitteena siirtyä enemmän passiiviseen sijoittamiseen. Alkaa tämä osakescreenaus ja seuraaminen viedä vähän liikaa aikaa, vaikka ihan mukavaa onkin. Tässä olisi yksi todellinen osta ja unohda -ratkaisu. Täytyypä jatkaa selvittelyjä.

1 tykkäys

Nordnetin Smart rahasto meni koronadipin jälkeen täysin kiville automaattisen allokaation takia. Ei siis päässyt nousuun mukaan ollenkaan ja on vieläkin 15% koronaa edeltävän tason alapuolella. Eli ilmeisesti normaalioloissa automaattinen allokaatio voi toimiakin, mutta erikoistilanteissa mennään sitten metsään

4 tykkäystä

No se nyt riippuu aivan siitä allokaatiosta. Esimerkiksi tuon etf-salkun automaattinen allokointi tarkoittaa sitä, että se pitää minun esimerkkitapauksessani Yhdysvaltain suuryhtiöt 38% painolla, yhdysvaltalaiset pienyhtiöt 4% painolla ja niin edespäin, osakepainon pysyessä 100%. Voi siis olla huoletta sen suhteen, että tapahtuisi vastaavaa kämmiä kuin smartin kohdalla, joka sijoittaa osakkeiden lisäksi mm. kultaan ja erilaisiin korkoinstrumentteihin. Koronadipissä kun laski kaikki omaisuusluokat, ei ollut ihme että se meni penkin alle.

Se mikä tuossa tapahtuu, on parhaiten nousseiden osakelajien höylääminen, mikä voi syödä tuottoja. Samoin käy piensijoittajille heidän myydessään parhaiten tuottavaa osaketta, kun sen osuus kasvaa salkussa liian suureksi. Yhtiöriskiä ja tämän salkun tapauksessa osakelaji/maantieteellistä riskiä se tietysti pienentää.

Toki tuossa voi olla vaikka sellainenkin riski, että jonkun maanosan indeksin laskiessa runsaasti esimerkiksi sodan tai luonnonmullistuksen takia se Robo alkaa pää märkänä ostaa ko. indeksiä tasapainottaakseen salkkua. Mutta eikös ne sano että be greedy when others are fearfull :smiley:

1 tykkäys

Yhtenä rahastona robovaranhoito kuulostaa jossain määrin järkevältä. Koko salkun hoito sen sijaan ei, koska siitä tulee veroseuraamuksia uudelleenpainotusten aikana. Siihen verrattuna suora indeksirahasto on parempi jos vaan löytää hyvän indeksin.

Heti alkuun täytyy kertoa että henkilökohtaisesti olen todella kriittinen pankkien rahastojen tai sijoituspalvelujen suhteen. Ja syy on että pankkien tehtävä on tehdä voittoa ja se voitto tehdään asiakkaiden kustannuksella. On varmaan monelle shokki ymmärtää, että pankit eivät tee hyväntekeväisyyttä :slight_smile: Ei saa ymmärtää väärin, palveluista minun mielestä kuuluukin maksaa, mutta sen palvelun kuuluu sitten olla sen arvoista ja tuottaa arvoa asiakkaalle.

Nopeasti kun lukaisi niin kyseinen palvelu vaikuttaa vain “uudelta” tavalta pankkien laskuttaa asiakkaita. Pankkien rahastot saaneet viime aikoina niin huonoa mainetta, että nyt tällaisen palvelun mainokseen voidaan sisällyttää sanat “ETF”, “kustannustehokas”, “älykäs”, “algoritmi” ja “hajautettu”.

Miksi en vain tekisi tätä itse?
Voit aina rakentaa salkkusi myös itse, emmekä yritä estää sinua tekemästä niin. Pidä kuitenkin mielessä, että salkun jatkuva seuraaminen ja tasapainottaminen vaativat huomattavan määrän huomiota ja aikaa ja voivat johtaa korkeisiin kaupankäyntikustannuksiin. Meillä et maksa kaupankäynnistä, vaan pelkän hallinnointipalkkion.
Muista myös, että ETF:n valitseminen ei ole ihan niin yksinkertainen harjoitus, kuin voisi kuvitella. Muista perehtyä jokaisen harkitsemasi tuotteen rakenteeseen, kokoon, likviditeettiin, kotipaikkaan ja verotuksellisiin seikkoihin huolella.

Jos sijoitat passiivisesti ja sijoitat maailmanlaajuiseen markkinapainoitteiseen ETF:ään, niin miksi sinun pitäisi seurata markkinoita? Lisäksi tasapainottaminen yritysten, sektorien ja maiden välillä tapahtuu automaattisesti. Todennäköisesti myös lopputulos on parempi, kun et aktiivisesti veivaa ja tasapainota. Pitää paikkansa, että ETF:n valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja perehtyä, mutta ei se niin monimutkaista ole kuin tuossa annetaan ymmärtää. Myös näiltä foorumeilta löytyy muutama ketju mitkä käsittelevät rahastoja.

Onko salkun koolla alarajaa?
Kyllä. Rakennamme asiakkaillemme salkkuja 1000 eurosta ylöspäin. Tämä johtuu ETF-rahastojen yksikköhinnoista: pienemmillä summilla salkun hajautus kärsii, koska kaikkia haluttuja ETF-rahastoja ei voida ostaa. Lisäsijoitusten koolle ei ole asetettu mitään alarajaa – voit valita juuri sinulle sopivan säästömäärän.

Mitä sijoittaminen ETF:iin kauttanne maksaa?
Tavallisesti ostaessasi ETF:iä omatoimisesti maksat jokaisesta ostosta ja myynnistä kaupankäyntipalkkiot ja arvopaperien säilytyksestä säilytyspalkkion. Meillä lisäsijoitukset ja lunastukset ETF-salkkuun ovat ilmaisia ja maksat vain kiinteän hallinnointipalkkion joka on sama 0.45 % riippumatta salkkusi koosta.

Siinä selitys miksi tarjoavat tällaista tuotetta ja miten tekevät rahaa asiakkaalla.
Erittäin hyvää bisnestä pankille, kun asiakkaan salkku alkaa olemaan suuremmisa mitoissa.

Valitsemme salkkuusi markkinoiden kustannustehokkaimmat ja muiltakin ominaisuuksiltaan parhaat ETF-rahastot. Hajautamme salkkusi erittäin laajasti sekä maantieteellisesti että toimialojen välillä. Riippuen valitsemastasi riskitasosta, käytämme salkussasi jopa yhdeksää eri osakerahastoa, joiden kautta omistat osuuden tuhansista kansainvälisistä yhtiöistä.

Miksi pitäisi käyttää “jopa yhdeksää eri osakerahastoa”?
Nykyään pystyy 1-3 eri rahastolla hajauttamaan maailmanlaajuisesti kehittyviin ja kehittyneisiin markkinoihin niin large/medium/small cap -yhtiöihin. Löytyy myös ESG-vaihtoehtoja, jos se on tärkeää sijoittajalle.

Pörssi on kuitenkin nolla-summa -peli, niin jos pankilla olisi takataskussa algoritmi/ohjelma, jolla saisi tehtyä luotettavasti ylituottoa verrattuna markkinaindeksiin, niin eihän sitä olisi järkevää asiakkaille tarjota :slight_smile:

Ei tule. Kyseessä on teknisesti rahastoista koostuva rahasto.

Se on tietysti selvää, että pankki haluaa tehdä rahaa. Tässä tapauksessa se tekee rahaa 0,45% hallinnointi palkkiona. Jos kuukausisäästää ETF:iin nordnetissa, maksaa vain 2,5e kuukausittaisen kaupankäyntikulun. Lisäksi tietysti ETF omat juoksevat kulut molemmissa. Vastaaviin halvimpiin vaihtoehtoihin nähden aktian palvelu on kallis.

1 tykkäys