Duell - Moottoriurheilua osakemarkkinoille

Ymmärränkö oikein, että annin kustannus yhtiölle on 2,5 MEUR eli yli 12% annin bruttomäärästä? Erittäin suolainen hinta. Carnegiella vietetään vielä toiset, isommat, pikkujoulut.

Nordealle maksetaan lainaa takaisin 2,5 MEUR ja Tran-Amin loppukauppahinta noin 5,7 MEUR (4,9 milj. puntaa) maksetaan aiemmin tiedotetusta poiketen vasta Q1/24 -aikana. Maksetaankohan myöhästämisestä korkoa?

Kassaan jätetään annista siis 9,5 MEUR operatiivista toimintaa varten. Isolta puskurilta vaikuttaa. Nyt jää arvattavaksi, että miksi sitä noin paljon jätettiin.

“Yhtiö pyrkii keräämään Osakeannilla noin 20,2 miljoonan euron bruttovarat tarjoamalla enintään 1 008 000 642 Tarjottavaa osaketta Osakeannissa.”

“Tätä tarkoitusta varten Osakeannilla odotetaan kerättävän noin 17,7 miljoonan euron nettovarat, millä varmistettaisiin Duellin kyky toimia muuttuneessa toimintaympäristössä ja toteuttaa strategiaansa.”

8 tykkäystä

Kyllä! Ja annin kustannus vajaan parin kuukauden työstä oli noin 25 % yhtiön markkina-arvosta! Kumpaan tässä kannattaa sijoittaa Duelliin vai Carnegiehen?

Mitä enemmän tätä annin toteutustapaa mietin, sitä vähemmän mieli tekee siihen osallistua.

  • Väite 1: Osakeanti olisi pitänyt järjestää heti alkuvuodesta TranAm -kaupan rahoittamiseksi 1,7 euron osakekohtaiseen hintaan eli sama hinta kuin suunnatussa annissa isoimmille toimijoille.
  • Väite 2: Nyt romahdutettiin kurssi ensin kertomalla osakeannin suunnittelusta ilman mitään kokretiaa ja siihen aikaan osui myös toimitusjohtajan osakemyynnit. Oikea tapa olisi ollut valmistella tässä kohtaa jo esitys ylimääräiselle yhtiökokoukselle annin alustavasta suuruudesta ja ehdoista.
  • Väite 3: Nyt johto eikä hallitus ole pörssitiedotteita enempää myynyt ja markkinoinut osakeantia ja sitä, että mitä saaduilla rahoilla tehdään. Tässä nyt varmasti Hartwallilla ja Sponsorilla on paremmat tiedot olleet kun ovat sitoutumisensa osakeantiin osaltaan antaneet. Pienemmät sijoittajat ovat jätetty ihan arvailujen varaan. Nyt olisi ollut järkevää laittaa jokaiselle osakkeenomistajalle kotiin esitteitä ja materiaalia annin tueksi. Luulisi, että tuolla Carnegien 2,5 MEUR palkkiolla olisi tämä saatu tingittyä mukaan.
  • Väite 4: Tänään oli ylimääräinen yhtiökokous ja heti perään tuli annin hinta ja ehdot. Osakkeenomistajilla oli yksi päivä aikaa, että ovatko mukana vai eivät. No joo onhan vieläkin mahdollisuus olla osallistumatta, mutta jos diluutio on tätä luokkaa niin käytännössä vaihtoehdot oli joko myydä tänään tai sitten osallistua. Toki merkkareritakin voi myydä, mutta tänään niiden hintaspekulointi oli hyvin haastavaa.

Summa summarum. Kyllä vaikuttaa minun silmiini täysin amatöörimäiseltä puuhastelulta tai sitten tässä on jotain taustalla, mikä ilmenee myöhemmin.

Huomenna saamme jännittää kahta asiaa: 1) miten osakkeen hinta käyttäytyy 2) mitä muutoksia on tapahtunut 100 suurimman osakkeenomistajan listalla. Mielenkiintoista on myös seurata, että osallistuuko toimitusjohtaja Ämmälä osakeantiin täysimääräisesti. Jostainhan hänenkin on raavittava kasaan reilu 700 000 euroa cashia huomioiden, että aiemmin 100k osakemyynnit selitettiin yllättävällä rahoitustarpeella…

12 tykkäystä

Duell on jo syyskuussa ilmoittanut harkitsevansa antia ja siitä lähtien on ollut päivänselvää, että tulee iso diluutio, eikä osaketta ole ollut järkeä omistaa jos ei ole varaa laittaa annissa kättä taskuun. Aikaa on siis ollut riittävästi miettiä mitä tekee.

5 tykkäystä

Näin vasta alkajana kysyisin että kannattaako aamulla yrittä lumpata vanhat osakkeet eteenpäin jos niiden perusteella on jo merkkarit saatu? Koska niiden hintahan tulee laskemaan reilusti? Ja tuleeko noi uudet ja vanhat yhdistymään yhdeksi samaksi samoin kuin Finnairin tapauksessa? Kiiitokset jos joku jaksaa rautalangasta vääntää :smiley:

1 tykkäys

Jep nyt sattui itsellekin iso miina ja maksan kovaa hintaa isoista turskista jotka kotiutin tänään. En lähde antiin vaan nuolen haavojani varjoissa ja mietin indeksisijoittamista seuraavaksi 10 vuodeksi.

Osallistuin yhtiökokoukseen aamulla ja oli kyllä erikoinen responssi hallitukselta esitettyihin kysymyksiin. Ei voi kun hävetä ja etsiä syyllistä vessan peilistä, että on tähän sijoittanut.

6 tykkäystä

Hmmm joku luopui isosti :joy::joy::joy:

2 tykkäystä

Ei kai tuossa ole kuin kolme vaihtoehtoa: Säästöpankki Fonder, Varma tai Ilmarinen

1 tykkäys

Voi perkeleen perkele. Ei tässä taida olla vaihtoehtoja kun osallistua. Takkiin tulisi liikaa, ja toisaalta se on se ja sama jos menee loputkin. Voihan tässä hyvinkin käydä, ja lehmätkin lentää.

3 tykkäystä

Katselin vähän tätä antia, näyttää siltä että tämän päivän 30,5 mkpl osaketta / 0,33 EUR per osake, market cap 10,1 MEUR tulevat saamaan seurakseen jopa 33 kertaisen määrän uusia ensin samankaltaisia (väliaikaiset osakkeet) mutta sangen pian eli 3.1.2024 ne muuttuvat aivan samoiksi kuin aidot alkuperäiset osakkeet.

Näitä uusia osakkeita tulee syntymään max 1,008 mrd kpl, hinta 2c/ kpl, nähdäkseni merkintä taattu tappiin asti. Näiden uusien osakkeiden synnyttämä rahamäärä olisi 20,16 MEUR, mutta kun putsataan kolehdin keruun kustannukset eli järjestäjän palkkio niin näiden uusien osakkeiden myötä nettoarvo on 17,66 MEUR

Eli voi kai sanoa että teoriassa näiden yhteensä 1,039 Mrd osakkeiden arvo olisi 27,74 MEUR, eli 2,67 c/osake ?

Ja jos saa ostaa 2,67 c osaketta 2,0 centillä niin sellaisesta merkkarista jolla tempun voi tehdä peräti 33 kertaa kannattaa maksaa (2,67-2,0) x 33 = 22,11 c ?

En kyllä tiedä onko lähtökohtainen eli tämän päivän hinta 33c/ osake oikea. Inderesin tavoitehinta on korkeampi 45c/ osake eli peräti 36% korkeampi.

Jos katsoo miten Finnairin anti meni niin käytännössä rahankeruun jälkeen markkina-arvo oli matalampi kuin ennen rahankeruuta ! Ehkä Finski oli yliarvostettu ennen antia, siitähän lopputulema viestii. Finskiin anti meni kokonaisuudessaan lävitse aivan juuri ja juuri merkintöjen kautta ilman että takaajien taskuilla visiteerattiin, toissijaisessa merkinnässä sai melkein juuri niin paljon kuin viitsi laittaa rahaa syrjään merkintää varten. Käytännössä vanhojen osakkeiden hinta tippui ja tippui kohdaten lopulta uusien osakkeiden tason juuri ennen yhdistämistä.


image

13 tykkäystä

Kyllä vaivaisen osakeannin järjestäminen on yllättävän kallista kun kuluihin menee noin 12,5 % omistajien lisäpanostuksesta.

Eikö näitä oikeasti pysty halvemmalla pyöräyttämään. Luulisi suurimmalle omistajalle olevan parempi käyttää takauksesta maksettavat eurot merkkareihin, jos jotkut pienomistajat jättävät merkitsemättä.

Vai onko jotain mitä en ymmärrä.

2 tykkäystä

Vielä täältäkin aloittelijan kysymystä eli tänäänkö jo piti päättää merkkareistaan, lähinnä niiden ostamisesta? Vai tarkoitatko nykyisten myymistä eli ylipäätään “oikeutta” osallistua ihanaa antikarkeloon?

Mitään en tänään myynyt kun ajattelin, että on kannattavaa ainakin merkitä oikeutensa täydestä määrästä joka minulla on 1500*33 = 49500kpl = 990€.
Eli jos merkitsen täyden määrän, maksan 990€ ja sitten minulla jossain vaiheessa 1500kpl vanhoja osakkeita eli 49500kpl merkkareita? Ja sitten jossain vaiheessa osakkeet yhdistetään, sitä ennen niitä voi myydä erikseen?
Miten merkintäaika voi olla pidemmällä kuin merkkareiden myynti? No kai se voi sitten…
5.12. asti kauppaa käydään vain vanhoilla osakkeilla ja 7.12. alkaen mukaan tulee merkkarit? Vai?

1 tykkäys

Siis tänään oli viimeinen päivä myydä osakkeet ennen kuin merkintäoikeudet irtoavat.
Huomenna osakkeen hinta “romahtaa” koska suuri osa sen arvosta irtoaa merkintäoikeuksina (eli jos huomenna ostat “halpaa” osaketta, siihen ei enää kuulu merkintäoikeuksia). Ne voi myydä alkaen 7.12. jos haluaa, tai niillä voi merkitä lisää osakkeita annin ehtojen mukaisesti. Kannattaa lukea ne annin ehdot.

1 tykkäys

Koitan selventää:

  • Merkintäoikeus irtoaa teknisesti huomenna eli kun kaupankäynti alkaa niin osakkeella käydään kauppaa niin, että merkintäoikeus on “irronnut”. Huomenna jos ostaa osaketta ei siis ole oikeutettu merkintäoikeuksiin
  • Saat (eli ei tarvitse ostaa) yhden merkintäoikeuden jokaista tänään pörssin sulkeuduttua omistamaasi osaketta kohden
  • Jokainen merkintäoikeus oikeuttaa sinut merkitsemään 33 osaketta merkintähintaan, joka tässä annissa on siis 0,02 euroa osakkeelta
  • Merkintäoikeuksilla voi käydä kauppaa 7-15.12. välisenä aikana eli jos et halua merkitä osakkeita niin voit myydä merkintäoikeudet. Jompi kumpi kannattaa valita (osakkeiden merkintä tai merkintäoikeuksien myynti) koska tuon merkintäajan päättyessä (21.12. klo 16:30) niillä merkintäoikeuksilla ei ole arvoa
  • Hetkellisesti alkuvuodesta käydään kauppaa merkintäoikeusannissa tulevilla uusilla osakkeilla ja samalla vanhoilla osakkeilla, jotka sitten yhdistetään tämän jälkeen samaksi osakesarjaksi

Ohessa vielä keskeiset päivämäärät annin osalta:

Toivottavasti tämä selvensi ja jos vielä herää kysymyksiä niin yritän avata kokonaisuutta parhaani mukaan.

26 tykkäystä

No niin kiitos paljon, selvääntää asiaa ja annin sääntöjä luinkin @Jarnis, mutta ensikertalaisena en heti meinaa tätä sisäistää. Ei ollut aikaa tänään olla foorumilla.

Koska en ole myynyt omistustani, olen oikeutettu antiin. Ja merkintäoikeus tulee automaattisesti. Se on vielä hämärän peitossa mitä minun pitää tehdä ja millä alustalla. Tuleeko merkkarit ostettaviksi Nordea Investoriin jossa minulla osakkeet on OST:lla.
Huomenna ei kannata ostaa lisää ellei vanhan osakkeen hinta painu alle 0,02€:n, mutta tuskinpa se niin tekee.

1 tykkäys

Kysy Nordealta miten voit merkitä osakkeita merkintäoikeuksillasi. En tiedä miten toimii kun en ole heidän asiakas.

En tiedä voiko OSTille ostaa lisää merkintäoikeuksia vai ei. Mutta ne mitä sinulle tulee automaattisesti omistamistasi osakkeista on varmasti jotenkin käytettävissä.

1 tykkäys

Osakeannin ehdot lyhyesti

Osakeannin Täsmäytyspäivä on 4.12.2023. Osakkeenomistajat, jotka on rekisteröity Euroclear Finlandin ylläpitämään Duellin osakasluetteloon Täsmäytyspäivänä saavat yhden (1) arvo-osuusmuotoisen Merkintäoikeuden, joka oikeuttaa kyseiset osakkeenomistajat merkitsemään Tarjottavia osakkeita, jokaista osakkeenomistajan Täsmäytyspäivänä omistamaa Yhtiön Nykyistä osaketta kohden. Kukin yksi (1) Merkintäoikeus oikeuttaa haltijansa merkitsemään kolmekymmentäkolme (33) Tarjottavaa osaketta. Merkintäoikeudet kirjataan osakkeenomistajien arvo-osuustileille Euroclear Finlandin ylläpitämässä arvo-osuusjärjestelmässä 5.12.2023.

1 tykkäys

Jos tänään myy osakkeet kokonaan pois, onko oikeutettu merkitsemään uusia osakkeita eilisen omistuksen perusteella? Täsmäytyspäivä 4.12 maanantai

1 tykkäys

No tämähän tosiaan kiinnostaa. Onko mahdollista dumpata vanhat osakkeet pois jos oma merkkarioikeus on jo hankittu?
Tänään jos kurssi on yhtään yli 0,02€ niin myyntihän on pelkkää voittoa.

1 tykkäys

Tänään jos myy, niin merkintäoikeudet saa kuitenkin. Tänäänhän kurssi tulee romahtamaan kun merkkarit ovat irronneet.

3 tykkäystä

Petrin ja Tommin kommentit mm. antiin ja osakkeen arvostukseen liittyen.


EDIT:

Jahas, en huomannut aikaisemmin, että uusi yhtiörapsa oli tullut näkyville, vaikka sitä etsin. (oma moka) :sweat_smile: :gem:

7 tykkäystä