EcoUp - tuotteita ja palveluita vähähiiliseen rakentamiseen

Eurooppaan ollaankin myymässä osaamista patentoitujen aiempaa parempien ja kustannustehokkaampien prosessien muodossa. Harmi ettei ole lähtenyt vetämään.

Uutena ideana Juurikki rohkenee ehdottaa, että eCoup myy keskeiset patenttinsa EU:lle / jollekin EU:n vähähiilisyyttä edistävälle rahastolle, joka voi edistää tavoitteitaan niiden avulla jakamalla ne ilmaiseksi kaikille halukkaille Euroopassa. Saisihan se kertakorvaus aika iso olla, vastaten EU:n suurta intressiä.

4 tykkäystä

Nyt on kattava setti jopa laajaksi raportiksi, jota en ehtinyt kunnolla lukemaan ennen työpäivän alkua, koska mielenkiintoista luettavaa oli niin paljon. Kaikki laajat raportit ovat kaikkien luettavissa, kuten tämäkin. :slight_smile:

EcoUp on kiertotaloustuotteita, -palveluita ja -teknologiaa rakentamisen arvoketjuun tarjoava yhtiö. EcoUpin kierrätystä ja päästövähennyksiä tukevan lainsäädännön ja yleisesti myönteisen ilmapiirin ajamana EcoUpin pidemmän ajan kasvunäkymä on hyvä, vaikka vuonna 2022 inflaatio aiheutti yhtiölle kierrepallon ja lyhyen ajan näkymiä haastaa myös rakentamisen heikkenevä suhtanne. Osakkeen arvostus on ristiriitainen, mutta tuoreiden haasteiden jäljiltä pidämme katseen lyhyessä päässä ja jäämme odottamaan konkretiaa kannattavuuden palauttamisesta ja kasvun kiihdyttämisestä.

3 tykkäystä

Laajassa on jonkin verran pyöritelty tätäkin. Aluperäiseen suunnitelmaan perinteisten eristystuotteiden ulkomaan liiketoiminta ei varmasti isossa mittakaavassa kuulunut, mutta sota ja energiakriisi muuttivat tilannetta. Euroopan eristemarkkinoille tästä tuli tuplashokki, sillä Venäjällä oli reippaasti energiaintentiivistä ja Eurooppaan myytyä mineraalivillan tuotantoa ja toisaalta myös kysyntä parani, kun hieman Pohjoismaita eteläisemmässäkin Euroopassa (ml. esim. Tanska ja Puola jne.) havahduttiin eristämisen tarjoamiin energiansäästömahdollisuuksiin. Näin ollen normaaleissa olosuhteissa harvinainen eristeiden vienti Suomessa Itämeren alueen maihin on ollut mahdollista jopa H2:n logistiikkakuluilla. Tarjonnan ja kysynnän painopistemuutos lienee myös jossain määrin pysyviä, sillä Venäjältä eristeiden tuonti on varsin kaukainen ajatus ja kysyntäpuolellekin jäänee ainakin jonkinasteinen muistijälki energian hinnan noususta. Näin ollen en pidä yhtään mahdottomana, että EcoUp rakentaisi vielä puhallusvillatehtaan johonkin Itämeren alueen maahan, vaikka sitä ei ennusteissa vielä olekaan. Lisäksi uuden Vantaan tehtaan tuotantoa päätynee vientiin.

11 tykkäystä

Jos tämän laajan raportin lukee vielä toiseen kertaan, niin EcoUpin liiketoiminnasta tietää lähes kaiken :slightly_smiling_face: Hyvä raportti!

6 tykkäystä

Tuotteet pitäisi äkkiä ottaa pois päästökompensaatio-ohjelmasta. Nykyisellä tavallahan ne vaan lisäävät päästöjä. Aina kun joku ostaa sinänsä ekologisen päästökompensaatiotuotteen, joku muu pääsee päästelemään sen ansiosta enemmän. Ei näin.

Mot on tehnyt aiheesta hyvän reportaasin jossa EcoUppikin pääsee vähän näkyviin.

4 tykkäystä

Itseäkin hämmentää, että jos 40 vuotta vanha yritys on narratiivissaan ihan kohta lyömässä läpi omalla teknologiallaan rakentamisen vihreässä siirtymässä.

Miksi 3 vuotta sitten hypättiin tähän päästökompensaatioon. Onko se mielikuvamainontaa auttamaan tuotteiden myyntiä tai listautumista?

Ei ole tarkoitus ilkkua vaan oikeasti kiinnostaa ovatko yrityksen omat teknologia/patentit nimenomaan hehkutetuilla megatrendeillä kilpailuetua tuovia? Onko päästökompensaatioeriste väliaikainen ratkaisu?

Vaihtoehtoisesti jos yhtiön johto uskoo päästökompensaation olevan ratkaisu vihreään siirtymään, se olisi kiva tietää jos aikoo lyödä rahat kiinni. Etiikan kannalta tai ilmankin. Varsinkin jos tuotekehitys alkaa laahata.

(Ketju ja yhtiö eivät ole itselle kauhean tuttuja, mutta itselläkin heräsi kysymyksiä kun MOTin jakso tuli. Pahoittelut jos aihe jo puitu :grin:)

1 tykkäys

Ymmärtääkseni ecoupin liikevaihdosta todella rajallinen määrä tulee päästökompensaatioista. Kilpailuetuna ovat vähäpäästöiset tuotteet, jota tukee tiukentuva lainsäädäntö sekä kansallisella että eu tasolla. Uusi lainsäädäntö painottaa vähäpäästöisyyttä ja kierrätysmateriaalien käyttöä, joista jälkimmäistä ecoup nimenomaan käyttää. Se, että näistä kertyy päästökomensaatio kredittejä on pieni plussa.

Mielestäni on hieno juttu, että lainsäädännöllä aletaan edistämään kierrätysmateriaalien käyttöä, jotta neitseellisiä materiaaleja, joita on rajallisesti maapallolla, ei kaikessa käytetä.

4 tykkäystä

Niin tulee, mutta tämä anekauppa onkin sivutuote. Ostat 100 eurolla ekovillaa ja samalla ecoup myy 5 eurolla hyvää omaatuntoa jollekin joka sinun käyttämälläsi eristeellä muka kompensoi päästönsä. Tosiasiassa sinä ostajana kompensoit ne toisen päästöt ja samalla teet päästelystä jotenkin hyväksyttävää.

6 tykkäystä

Ecoupin kurssi on sahannut aika paljon viime aikoina, luulen että johtuu pääasiassa pienestä vaihdosta eli jos joku haluaa ostaa vähänkin enemmän osakkeita niin kurssi pomppaa, kun myyjiä/myytäviä osakkeita on niin vähän.

2 tykkäystä

Joskus aiemminkin talvella/syksyllä ihmettelin kurssin voimakkaita liikkeitä ja vähän myöhemmin paljastui, että toimari oli ollut kaupoilla kahmimassa osakkeita. Ilmeisesti ei saanut silloin tarpeeksi, pienen vaihdon takia, vaan joutui tekemään vielä ison blokki kaupan aika isolla hinnalla. Jos ensi viikolla kurssi taas laskee niin silloin kyse vastaavasta.

1 tykkäys

Ecoup on kiinnostanut pitkää yrityksenä ja olen yrittänyt luoda itselleni kokonaiskuvaa yrityksestä. Hiilidioksidi poistosertifikaattien kaupallistaminen on kiinnostanut itseäni, mutta ymmärrätkö oikein, että niiden myynti olisi loppumassa? Jos tämä on näin, tällä on iso vaikutus Ecoupin tuloksen muodostukseen. Samalla tämä poistaisi tärkeän osan sijoitustarinaan, joka olisi erityisesti minulle tärkeä. Osaako joku viisaampi kommentoida, mitä tämä tarkoittaa todella Ecoupin kohdalla? Vai ymmärsinkö artikkelin väärin.

Puro Earthin artikkeli

1 tykkäys

En löytänyt viitteitä siitä, että sertifikaattien myynti olisi loppumassa, mutta en toisaalta ihan kauhean tarkasti ole EcoUpia seurannutkaan.

Mutta siihen voin heittää näkemyksen, miten paljon sertifikaattikaupan varaan kannattaa laittaa sijoitustarinassaan. Viimeisen Inderesin laajan raportin mukaan sertifikaattien myynnillä oli varsin marginaalinen vaikutus EcoUpin liikevaihtoon, vaikkakin niiden myynnissä marginaali on erittäinkin hyvä (sivu 9):

image

(sivu 10:)

EcoUpin neljäs liikevaihtoa kerryttävä virta on
hiilenpoistosertifikaatit. EcoUpin tuotantoprosessi
on auditoidusti hiilinegatiivinen (ts. tuotteiden
valmistaminen sitoo hiiltä enemmän kuin
vapauttaa), minkä myötä yhtiö pystyy tarjoamaan
hiilenpoistosertifikaatteja muille toimijoille, jotka
haluavat kompensoida omia hiilipäästöjään.
Kaupallistettujen ssertifikaattien vaihto tapahtuu
puro.earth kauppapaikalla. Ainakin Telia ja Nasdaq
ovat kompensoineet omia päästöjään ostamalla
EcoUpin sertifikaatteja.
Sertifikaatit ovat toistaiseksi tuoneet yhtiölle
pienen muutaman sadan tuhannen euron
liikevaihtovirran, mutta tämä on luonnollisesti lähes
puhdasta voittoa (ts. myyntikate 100 %, ei oleellisia
lisäkuluja). EcoUpin oman tuotannon kasvaessa
sertifikaatteja tulisi myös tarjolle lisää, joten
liikevaihtovirtaa on mahdollista nostaa hieman.

Muutamat sadat tuhannet, vaikka 100% marginaalilla, häviävät aika helposti tuloslaskelmaan. Mutta onhan tuo kiva lisä, jonka tavallaan voi ajatella kasvattavan eristetuotannon kannattavuutta (olettaen että kaikki myytävissä oleva hiilen sidonta saadaan myytyä).

Laajemmassa kuvassa päästökompensaatio on kuitenkin, ainakin vihreän siirtymän edistämisen näkökulmasta, vähän kiistanalainen asia, mistä vajaa kuukausi sittä täälläkin keskusteltiin:

Ottamatta kantaa Puro.earthin toimintaan, tai nimenomaisesti EcoUpin myymiin sertifikaatteihin, päästökompensaatioon liittyy paljon epämääräisyyksiä ja epävarmuutta siitä onko kompensaatio todella riittävän pitkäikäistä, tai pahimmissa tapauksissa edes todellisuudessa toimivaa. Itse näkisin kyllä, että tuotteisiin perustuvan hiilensidonnan kanssa olisi vähemmän epävarmuutta kuin esim. hiilen sitomisessa maahan viljelytekniikoilla, mutta kompensaation pitkäikäisyys on sitten kiinni siitä tuotteen käytöstä, eli EcoUpin tapauksessa mitä esim. rakennuksesta puretulle Ekovillalle tapahtuu.

1 tykkäys

Luulisi olevan melko positiivinen uutinen Ecoupin kannalta? Tietty muitakin tapoja nostaa energiatehokkuutta mutta lisäeristys kumminkin varmaan ehkä se helpoin remppa toteuttaa.

3 tykkäystä

EcoUpin Q4-raportti julkistetaan torstaina. Ennakko oli eilisessä aamukatsauksessa ja luettavissa täältä.

3 tykkäystä

EcoUp Oyj tilinpäätöstiedote 1.1. – 31.12.2022: Kasvu jatkui, kannattavuus parani vuoden loppua kohden

Loka – joulukuu 2022

 • Liikevaihto kasvoi 20,8 % ollen 12,5 M€ (10,4 M€)
 • Ekovilla-puhallusvillan kysyntä jatkui katsauskaudella ennätyksellisen korkealla tasolla
 • Käyttökate oli 1,1 M€ eli 8,7 % liikevaihdosta (1,7 M€ ja 16,1 %)
 • Kannattavuus parani vuoden loppua kohden, kun syyskuussa tehdyt hinnankorotukset tulivat asteittain voimaan, mutta jäi vielä edellisen vuoden vertailukaudesta. Hinnankorotusten vaikutus kannattavuuteen tulee näkymään täysimääräisenä vuoden 2023 alusta alkaen.
 • Vuoden takaista heikompi kannattavuus näkyi myös katsauskauden liikevoitossa, joka oli 0,2 M€ eli 1,5 % liikevaihdosta (0,9 M€ ja 8,9 %)

Tammi – joulukuun 2022 yhteenveto

 • Liikevaihto kasvoi 13,5 % ollen 35,6 M€ (31,4 M€)
 • Käyttökate pieneni ja oli 2,0 M€ eli 5,7 % liikevaihdosta (5,0 M€ ja 15,8 %)
 • Liikevoitto jäi koko tilikaudelta negatiiviseksi ja oli -1,6 M€ eli -4,4 % liikevaihdosta (2,1 M€ ja 6,6 %)
 • Liiketoiminnan rahavirta oli 1,9 M€ (4,6 M€)
 • Osakekohtainen tulos oli -0,22 € (0,12 €)
 • EcoUp sai 15.3.2022 Suomessa patentin innovaatiolleen, joka mahdollistaa mineraalivillan energiatehokkaan jauhatuksen ja suodatuksen uudeksi raaka-aineeksi.
 • Hallitus ehdottaa, että tilikaudelta 2022 ei jaeta osinkoa.

Antilla oli siis ennakossa H2 luvut. Ne näytti menevän hyvin kohdilleen (liikevaihto ennuste 20,2 ME toteutunut 21,5 ME, käyttökate ennuste 1,8 toteutunut 1,7 eps ennuste -0,05 toteutunut -0,05). Olisko tosin helpompi jos olis suoraan Q4 luvut ennakossa, Q3 luvuthan nyt ovat jo kaikkien tiedossa…

Pirteältä näytti loppuvuosi, mutta harmillisesti teknologian kaupallistaminen ei edelleenkään ole edennyt.

4 tykkäystä

Viljakaisen Antti haastatteli toimitusjohtaja Matti Kaskea EcoUpin H2:sta sekä tulevasta. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Kasvuajurit Q4:lla
01:20 Hinnankorotusten rooli kasvun muodostumisessa
01:58 Kannattavuuden kehitys
02:52 Vuoden 2023 näkymät ja ohjeistus
03:41 Keinot kannattavuuden parantamiseen
04:20 Energiakriisi ja eristeiden kysyntä
05:35 Investoinnit kasvuun
07:00 Kiertotalousteknologian kehitystyö

2 tykkäystä

Nordean mukaan energiaremonttilainat käyvät edelleen ainakin suhteessa erittäin hyvin kaupaksi (tiedote täällä). Tämä on tietenkin positiivista EcoUpin yläpohjasaneerausten myynnin (sis. yleensä puhallusvillaa ja palveluita). Uudisrakentamisen puolelta taas on yhtiön kannalta negatiivistakin uutisvirtaa tällä viikolla, kun talonrakentajia on alkanut mennä nurin (uutinen täällä)

10 tykkäystä

Tällaista tiedotetta

EcoUp pilotoi kierrätysmateriaalipohjaisia tuotteita Helsingin kaupungin kanssa

PE, KESÄ 30, 2023 14.00 CETReport this content

EcoUp Oyj | Lehdistötiedote | 30.6.2023 klo 15.00


EcoUp ja Helsingin kaupunki ovat sopineet pilottihankkeesta, jossa testataan sementin korvaavista uusioraaka-aineista valmistettujen Cubeco-palojen soveltuvuutta kaupunkirakentamiseen. Cubeco-palat ovat EcoUpin kehittämiä, modulaarisia paloja, joita voidaan käyttää erilaisten viher- ja ulkoalueiden rakentamiseen.

Betonituotteita muistuttavien Cubeco-rakennuspalojen valmistuksessa hyödynnetään kierrätettyä mineraalivillaa. EcoUpin patentoidulla laitteistoilla erilaiset purkumateriaalit, kuten vaikeasti hävitettävä mineraalivilla pystytään jauhamaan uusioraaka-aineiksi. Luodun reseptiikan avulla uusioraaka-aine hyödynnetään osana geopolymeeri-betonin valmistusta, jossa se korvaa sementtiä osana sideainetta. Helsingin Malminkartanossa sijaitsevassa pilottipuistossa käytettävien Cubecoiden hiilijalanjälki on jopa 80 % matalampi betonisiin rakenteisiin verrattuna.


Tässä nyt hyödynnetään siis sitä Teknologiaa, jonka kaupallistaminen on hieman lässähtänyt. En tiedä en näe tätä mitenkään kassavirtavaikutteisena, mutta tietenkin hyvä että jotain näyttöjä saadaan teknologian toimivuudesta.

4 tykkäystä

EcoUpin tänään julkaistu raportti löytyy täältä ja tuoreet kommentit ovat täällä. Webcast on myös purkissa ja se löytyy täältä. Matin haastattelu on myös kuvattu ja se julkaistaan myöhemmin tänään.

5 tykkäystä

Tässä Antin tekemä haastattelu inderesTV:ssä! :slight_smile:

5 tykkäystä