Eduskuntavaalit 2023

Todellisuus voi olla vähän karua, jos aletaan miettimään työpaikkoja kielitaidottomille ihmisille, joilla ei pahimmillaan ole mitään koulutusta. Sikäli tuo “Ei oteta ketään tänne, ennen kuin entiset on töissä” ei välttämättä käytännössä toimi. Esimerkiksi varastohommiinkaan ei voi ihan ketä tahansa päästää nykypäivänä, kun kielitaidoton ihminen on trukin puikoissa työturvallisuusriski jne. Toki valtio voi alkaa tempputyöllistämään ihmisiä (käydään keräämässä roskia tunti viikossa), että tilastot näyttävät paremmalta, mutta eipä sekään ole järkevää. Tilanne näiden ihmisten osalta taitaa olla jo housussa, valitettavasti.

Maahanmuutto työvoimapulaan on varmasti asia, mistä pitää käydä keskustelua. Vauvoja ei vaan tule tarpeeksi. Itse haluaisin nähdä Suomessa siirryttävän Kanadan malliin, missä tänne haalittaisiin pääsääntöisesti nuorta ja koulutettua porukkaa. Elefantti olohuoneessa vaan on se, mistä en ole nähnyt lainkaan keskustelua tenteissä, että miten Suomesta saadaan nuorille huippuammattilaisille nykyistä mielenkiintoisempi paikka? Nuoret koulutetut ihmiset lähtevät ennemminkin Suomesta pois, kun niitä pitäisi saada tänne muualta lisää.

Itse ehdotin aiemmin esimerkiksi kieliopetusta valtion kustantamana Aasian miljoonakaupungeissa nuorille koulutetuille ihmisille, joilla on koulut käyty ja mielenkiintoa tulla tänne töihin. Kun kielitaito on kunnossa, leima paperiin ja lentolippu kouraan. Se olisi varmasti yksi tapa helpottaa ihmisten päätymistä tänne, mutta tuskin tarpeeksi. Varmasti ainakin palkkojen verotusta olisi pienennettävä, koska varmasti moni päätyy isompien palkkojen perässä Norjaan, Tanskaan tai Saksaan.

8 tykkäystä

Tässähän saattaapi olla myös sellainen tilastoihin vaikuttava seikka, että Suomeen tulleet ulkomailla syntyneet ovat tulleet pääsääntöisesti pakolaisina. Uskallan jopa yleistää ja sanoa, että heidän valmiutensa töihin on kohtalaisen heikko. Jos taas houkutellaan varsin töihin, voi tilanne muuttua radikaalisti. Tuskin rekrytointikampanjaa suunnataan Somaliaan tai Irakiin ihan ensimmäiseksi. Aasian maat toimivat tässä ehkä paremmin. Vietnamista raahatut paremmat puoliskot vielä kun jättää laskuista pois.

5 tykkäystä

Käytännössä näin. Ehkä lisäisin vielä alhaisen korruption, paremman yhteiskuntarauhan, puhtaan luonnon ja korkeamman yleisen elintason. Toki riippuu, mistä kaupungista lähdetään. Eli onko se Hampuri vai Hanoi :slight_smile:

Mutta jos samalla viivalla on Norja, Tanska ja Suomi, niin kyllä se liksa on ratkaisevin tekijä. Ja Suomi jää siinä kisassa kolmanneksi.

4 tykkäystä

Belgia voi olla epäselvä. Kanadan kohdalla varmasti jarruttaa tolkuttoman pitkät prosessit. Ei kukaan jää kuukausiksi roikkumaan. Paperit pitää saada nopeammin kuntoon. Siitä pitäisi ensimmäiseksi lähteä. Turha tässä on mankua osaajien perään, jos ei yksinkertaisia asioita saada kuntoon. Perheellisenä en minäkään tänne muuttaisi, jos saisi löyhässä hirressä keikkua ja odotella.

Paukutat kyllä niin naulan kantaan ettei paljon lisättävää jää.

Tämä työperäinen halpatyövoiman maahanmuuton välttämättömyys EU:n ulkopuolelta on yksi suurimpia kusetuksia mutta sitä en edelleenkään käsitä miten ihmeessä demarit tai AY liike voi tätä kannattaa. Sahaavat omaa ja jäsenistönsä oksaa tällä ennennäkemättömästi ja jos SDP:n politiikka jatkuu tällaisena niin ei mene välttämättä niin kauaa ennenkuin AY liike siirtyy Persujen taakse. Jäsenistö on jo siirtynyt.

19 tykkäystä

Olisihan se hyvä että PS pääsisi hallitusvastuuseen, niin voisi avartaa näkemystä, ja olisi pakko ottaa huomioon ulkopuolinen maailma.

Työperäisessä maahanmuuttokeskustelussa keskitytään työntekijän veroihin ja tukiin. Mutta kuinka paljon menetämme jos yrtykset ei saa työntekijöitä ja liikevaihto laskee, loppuu, tai ei kasva. Uusille yrityksille ei löydy tekijöitä.

Suomeen on isojakin yrityksiä maahanmuuttajat perustaneet historiassa.

Monet perinteikkäät, supisuomalaisiksi mielletyt yritykset kuten Enso-Gutzeit, Stockmann, Fazer, Sinebrychoff, Finlayson tai Fiskars ovat Euroopasta lähtöisin olevien maahanmuuttajien tai heidän jälkeläistensä 1800-luvulla perustamia.

Kyllä paljon on puhetta aiheuttanut mm. Sademetsienkin hakkuut ymv. Ei nämä koske ainoastaan meitä suomalaisia. Ei olla liian herkkä hipiäsiä. Eikä anneta tunteen liikaa ohjata keskustelua.

3 tykkäystä

Hyvä pointti. Tosin käsittääkseni tänne saa tälläkin hetkellä “intialaiset koodarit” tulla töihin ja perustaa firmoja. Mikään puolue ei sitä käsittääkseni vastusta. Ongelma vaan on se, että näin ei tapahdu. Haluaisin nähdä tenteissä enemmän keskustelua siitä, että miten tämä korjattaisiin.

9 tykkäystä

EU:ssa on vapaa liikkuvuus ja 500 miljoonaa ihmistä ja mikään ei estä noita ihmisiä muuttamasta halutessaan Suomeen perustamaan uutta yritystä tai tulemaan Suomalaiseen yritykseen töihin vaikka huomenna.

22 tykkäystä

Tämä juuri ärsyttää eniten näissä tenteissä, et huudetaan isoon ääneen työperäisen maahanmuuton pelastavan kaiken ja persut ovat pahoja kun eivät halua tänne muka ketään.

Se jää täysin auki, että miten niitä oikeasti töihin tulevia tänne hankitaan. Mistä ja millä kannustimilla?
Euroopasta ei ilmeisesti ole ainakaan riittävästi tulossa, joten tilanne hankaloituu valtavasti. Siihen on toki syynsä korkealla verotuksella, korkeilla elinkustannuksilla, paikoin vaikean kielemme vaatimuksilla sekä varmasti säällä.
Tää mahdollinen kannustimilla rikastettu malli kiinnostaisi valtavasti näiden koviten työperäistä huutavien kohdalla. Ellei tietäisi taustoja, niin voisi luulla, et rajalle vain ilmestyy väkeä ja kaikki on sormia napsauttamalla sitten kunnossa…

7 tykkäystä

Kyllä toimiva yhteiskunta ja yritykset tarvitsevat myös siivoojia, rakentajia, autonkuljettajia ym.

Vai ajattelitko että hankitaan ulkomailta rouvat ja herrat tänne ja kantasuomalaiset sitten palvelevat heitä?

4 tykkäystä

Yle tentissä: Essayah haluaa pitää huolta ihmisistä, laittaa talouden kuntoon eikä ole erityisen omistajavastainenkaan. Ympäristökin kiinnostaa ainakin enemmän kuin perussuomalaisia. Pieni puolue, mutta osuu omiin arvoihin suht mukavasti. Vaikken kuulukaan kirkkoon.

Ihan hyvä näkökulma.

10 tykkäystä

Mietin sitä, että onko Kristillisdemokraatit sivistynyt versio Perussuomalaisista, joilla lisäksi on numerot hallussa?

6 tykkäystä

Ainoa ongelma tässä skeenariossasi on se, että Kokoomuksella olisi alunperinkin vaihtoehtoja, SDP:llä ei. Tunnusteluja käytäisiin varmasti moneen suuntaan.

Jos PS voittaa vaalit, Kokoomus tulee todennäköisesti muodostamaan hallituksen Persujen, Kepun ja KD:n kanssa. Tai vaihtoehtoisesti Kokoomus voisi yrittää muodostaa hallituksen SDP:n kanssa. Kyllä demarit olisivat siinä vaiheessa hattu kourassa, jos hallitusvastuuseen haluaisivat. Ja Kepu nyt myy vaikka sielunsa hallituspaikasta.

Pakinoitsija Bisquitin mukaan oikeistolaisen ja vasemmistolaisen ero on se, että oikeistolainen kadehtii myös niitä, joilla menee heikommin.

4 tykkäystä

"Nykymallin suurin hyötyjä on ollut keskusta, joka saa vaaleista toiseen enemmän kansanedustajia kuin mihin puolueen äänimäärä itsessään oikeuttaisi.

Esimerkiksi kevään 2015 eduskuntavaaleissa keskusta keräsi 21,1 prosenttia äänistä, mutta sai peräti 24,6 prosenttia paikoista.

Puolue sai seitsemän kansanedustajan yliedustuksen verrattuna tilanteeseen, jossa paikat jakautuisivat koko maan vaalituloksen perusteella."


Mielenkiintoista miten paikat ja ääniprosentit jakautuvat tällä kertaa, se on tiedossa, että isot saavat aina äänimääränsä enemmän paikkoja. Sinänsä Suomen vaalijärjestelmä on yhä huippumoderni verrattuna moniin maihin, missä teoriassa 40% äänistä voi mennä roskakoriin.

3 tykkäystä

miksi huippuosaaja tulisi Suomeen?

on selvää, että joitakin on tullut, mutta se ei merkittävä määrä,

hehän saavat veroalennuksen, mutta se ei nyt ehkä merkittävä asia ole, mutta jotenkin kuitenkin taas turha himmeli

aikaisemmin oli iso huoli, että Suomesta lähtee huippuosaajat, eikö näitä huippuosaajia ole enää vai miksi tästä ei vaalitenteistä 2023 tule sanan sanaa

3 tykkäystä

Moikka, onkohan tulkintani nykytilanteesta oikea: Jos kokoomus on suurin puolue, on olemassa jonkinmoinen riski siitä että Marin ja SDP otetaan hallitukseen mukaan. Jos taas PS voittaa vaalit, niin SDP ei varmasti mukaan mahdu, mutta on pieni riski ettei enemmistöä saada. Tuo riski gallupien mukaan kuitenkin mieleetäni pienempi kuin Kokoomuksen muodostama Sinipuna. Jos Kok+Ps siis haluamani hallitus, niin PS äänestäminen olisi paras valinta? Asetan siis talouspolitiikalle itse kaiken painoarvon.

2 tykkäystä

Minkä ihmeen valtakunnan takia Suomeen pitäisi saada yhtäkään huippuosaajaa?

Nyt kun on siirrytty laajalti etätöihin, voimme vuokrata ne oikeasti pätevät konsultit just tarpeen mukaan ihan mistä päin maailmaa hyvänsä. Niin meidänkin firmassa tehdään.

3 tykkäystä

No näin osa Kokoomuslaisista taktikoi, samaan tapaan kuin osa Vihreistä taktikoi ja äänestää SDP:tä.


Nimiä pyöritellään, itse paikkamäärät voivat kyllä mennä metsään, pitkä artikkeli.


Jahas ja Iltalehdeltä vastaava:

2 tykkäystä

Tuon mukaan persuilla yhdessä vaalipiirissä -1 ja yhdessä +1 eli kokonaistulos sama paikkamäärä kuin nykyeduskunnassa.

Uskoo ken haluaa.

4 tykkäystä