“Eteneminen Saksan toiminnoissa on kehittynyt suunnitellusti ja syksyllä palkkaamamme tiimi on jo täydessä vauhdissa. Tähän mennessä on saatu liikkeelle useita kymmeniä aktiivisia myyntihankkeita, joiden uskomme alkavan vaikuttaa liikevaihtoomme tulevan kesän aikana.”
"Yhtiö ja Suhonen ovat tämän johdosta sopineet, että Suhosen toimisuhde tulee päättymään myöhemmin sovittavaan aikaan tämän vuoden kuluessa. " Ei kuulosta siltä että Saksa olisi viennyt sydämen vaan ihan sai lähteä.
Jos toimari olisi saanut lähteä välittömästi voisi olettaa olevan draamaa taustalla. Nythän case venyy kesän jälkeen silti. Pahahan näissä on spekuloida!
Eikös sen Sakarin pitänyt Saksaan lähteä juurikin edesauttamaan Efecten markkinanvaltaamista siellä? Harmi, että vaihtuu, aiheuttaa epävarmuutta nuoressa listautujassa. Minusta toki vaikutti siltä, että kyse ei ole potkuista, vaan hlökohtaisesta valinnasta ja oman elämän priorisoinnista. Ja voihan olla, että yhtiön johtaminen Saksasta käsin osoittautui sitten kuitenkin haasteelliseksi. Toivottavasti löytyy osaava ihminen tilalle.
Inderes tuntuu näkevän vähän jokaisessa saas-pohjasia ratkasuja tuottavassa yrityksessä kovia mahdollisuuksia, koska se on skaalautuvaa bisnestä ja sen takia sallitaan korkeat arvostuskertoimet. Vaikka bisnes on skaalautuvaa, niin se ei auta yhtään mitään, jos ei ole muuta merkittävää kilpailukykyä. Ihan kuin saas-palveluissa ei kilpailtaisi hinnalla. Mitä suurempi pulju, niin sen enemmän pystytään painamaan hintaa alas ja efecten kaltaset pikkufirmat ei enää pärjääkkään kilpailussa. Tietysti tässä murrosvaiheessa saas-pohjasia ohjelmistoja tarjoavat firmat voi tehä tulosta hyvällä marginaalilla, mutta ei se tule jatkumaan vuosia. Näiden kohdalla inderes kuitenkin olettaa, että nykyisenkaltaiset marginaalit säilyisi ja tuotot voidaan ottaa vasta vuosien päästä.
Heeros on käsittääkseni esimerkki Helsingin pörssistä, joka on epäonnistunut SaaS-yhtiö. Inderes näki yhtiössä joskus potentiaalia myös, mutta on kait vetäytynyt niistä ennusteista alas. Ois kiva kuulla mitä siitä harha-ammuksesta opittiin eniten että samaa virhettä ei tulisi myöhemmin. Aina tulee varmasti joskus taas harha-ammuksia, eli en katso pahalla vaan enemmänkin oppimismielessä, miksi ennusteet petti.
Kiitos kommentistasi. SaaS-malli ei ole itsessään todellakaan mikään laadun tae tai oikotie onneen. Olemme tästä aiheesta puhuneet mm. SaaS-aiheisessa podcastissamme. Kuten kirjoitat osuvasti, SaaS-mallissakin on hyvin olennaista tuotteen kilpailukyky muita ratkaisuja vastaan.
SaaS-mallilla toimivat ohjelmistoyhtiöt ovat kuitenkin mielestämme huomattavasti ns. perinteisiä ohjelmistoyhtiöitä kiinnostavampia, koska kysyntä SaaS-malliin pohjautuville ohjelmistoratkaisuille kasvaa voimakkaasti, SaaS-liiketoimintamalli on perusteiltaan perinteistä ohjelmistoliiketoimintamallia skaalautuvampaa (korkeampi kannattavuuspotentiaali), SaaS-liiketoiminta ottaa isomman osan ohjelmistoihin liittyvästä arvosta, SaaS-liiketoiminta perustuu useimmiten jatkuviin, pitkäaikaisiin sopimuksiin ja asiakassuhteisiin, sekä tasaiseen, hyvin ennustettavaan kassavirtaan.
Mainitsit Efecten esimerkkinä puljusta, joka olisi kovan hintakilpailun paineessa. Arviomme mukaan asia on pikemminkin päinvastoin, sillä Efecten kilpailukyky perustuu nimenomaan asiakkaan kannalta selvästi kilpailevia rarkaisuita matalamman kokonaiskustannuksen, korkeamman joustavuuden ja laadukkaan tuotteen yhdistelmään. Siksi Efecten tuotteen kilpailukyky on vahva erityisesti keskisuurissa eurooppalaisissa asiakkuuksissa. Esimerkiksi Efecten suorin kilpailija ServiceNow ei tuotteen suhteellisen korkeista käyttöönottokustannuksista johtuen tyypillisesti edes tavoittele keskisuuria asiakkuuksia, vaan keskittyy kaikkein suurimpiin yhtiöihin. Globaaleissa suurissa asiakkuuksissa ratkaisevat taas mm. globaali toimitus-, palvelu- ja tukiverkosto, joka ei luonnollisestikaan ole Pohjois-Eurooppaan keskittyneen Efecten vahvuus. Lisäksi Efecten kilpailukykyä suurimpiin globaaleihin toimijoihin nähden heikentää mm. jakelukanavan kapeus ja myyntiresurssit, minkä vuoksi yhtiön tunnettuus ei ole kovin laaja. Tähän yhtiö pyrkii vastaamaan kasvuinvestointien ja fokusoitumisen kautta.
SaaS-markkina on hyvin voimakkaasti winner-takes-it-all tyyppinen markkina, missä ns. first-mover saa merkittävää etua muihin nähden. SaaS-yhtiöihin sijoittaessa on siis tärkeää selvittää, että yhtiön tuote on omalla kohdemarkkinallaan kilpailukykyinen ja asiakasvaihtuvuus on mahdollisimman matala. Arviomme mukaan pörssin SaaS-yhtiöistä sekä Efecte että Admicom täyttävät nämä ehdot. Esimerkiksi Heeroksella kilpailutilanne on huomattavasti kovempi ja markkina kypsempi, mikä on heikentänyt yhtiön kiinnostavuutta.
Kiitos vastauksesta Petri! Jatkakaa hyvien SaaS yhtiöiden seuraamista! Etsikää myös meille ulkomaalainen SaaS-yhtiö, jonka kyydissä kannattaa olla. Siltronic oli esimerkiksi loistava poiminta Helsingin pörssin ulkopuolelta. Olisi myös kiva nähdä Inderes Ruotsissa!
Tarkennettakoon vielä sen verran, etten tarkoittanut Efecten olevan kovassa hintakilpailun paineessa tällä hetkellä. Tulevaisuudessa, kun Efecten on analysoitu keräävän voitot kotiin, hintakilpailuympäristö on paljon tiukempi kuin nyt.
Totesitte Saas-markkinan olevan “winner-takes-it-all tyyppinen” ja tämähän on juuri se mikä tässäkin on olennaista. Kun saas-markkinan kypsyessä suuremmalla volyymilla toimivat yritykset tulevat entistä vahvemmin kilpailemaan Efecten tontilla, niin Efecten myyntimarginaalit on selkeessä paineessa ja voittojen kerääminen ei ole tulevaisuudessa läheskään niin helppoa kuin nyt. Tästä syystä Efecten kasvu on erittäin olennainen seikka tällä hetkellä ja siihen tuleekin panostaa. Onko kasvu kuitenkaan riittävää, jotta saavutetaan markkinalla tarpeeksi vahva asema. Tässä on huomattavaa epävarmuutta.
Aiemman viestini pointtina oli kuitenkin, että saas-markkinalla nähdään liikaa potentiaalia lähestulkoon kaikkien alan yritysten kohdalla. Tämä sama kävi myös Heeroksen kohdalla ja Inderes oli alkuun positiivisena tämänkin suhteen. Efecten kohdalla voi toki olla toisinkin ja pidänkin Efecteä ihan potentiaalisena yrityksenä, mutta mitenkään selkeä tapaus tämäkään ei ole.
Ehkä oli pieni kurssilasku osarin jälkeen odotettua, kun kurssi kuitenkin oli joku 6% nousussa perjantaina. Toki -7% laskussa voi olla pientä ylilyönnin makua. Tänäänhän se kurssi jo korjaantuukin. Antaa kurssin heilua vaan
Markkina taisi vähän säikähtää tuloksen tappiollisuutta.
Liittyen edellisiin viesteihin, hyviä pohdintoja ja kysymyksiä herättäviä asioita sikäli käyttäjältä g3235286. Tuskin Efecte sentäs mikään satavarma jackpot on, mutta hyvin lupaava kasvuyhtiö kasvavalla toimialalla. Välillä saa ja pitääkin skeptinen olla sijoituskohteesta ja omilla aivoilla ajatteleminenkin on sallittua varsinkin jos jotain yhtiötä on ostanut omalla rahalla
Itsellä kans Efecteä löytyy. Kovasti seuraan sitä, kuinka kalliiksi kasvupanostukset tulevat ja mikä on kasvuvauhti. Kurssi saa heilua jos haluaa ja tulosta en tältä yhtiöltä edelleenkään vielä odota.
-7% ylilyönnin makua, kun kurssi nousee sitä ennen reippaasti ilman mitään uutisia tai perusteita? Nyt ollaan vieläkin ylempänä kuin joku aika sitten ennusteilla, jotka ylittivät toteutuneen. Eikö voisi siis olettaa, että tässä on vieläkin reilusti laskuvaraa? Vai hinnotteliko markkina tämän aiemmin niin väärin paremmilla ennusteilla, että suhteessa ennusteisiin negatiivinen osari antaa aiheen olla korkeammalla?
Puhuttiin Ahon kanssa Efectestä aamarilivessä. Petri selittää aamarilivessä fläppitaululla aika hyvin, missä kohtaa Efecten kasvupanostuksissa mennään ja mihin kiinnittää huomiota. Hieman pettymys tuo H1 kasvuvauhti silti oli analyytikolle kuin itsellenikin.
Ps. Tuo fläppitaulu kannattaa katsoa jos omistaa muitakin SaaS-yhtiöitä!