Osakesijoittaminen

Enedo - Sähköstä parempaa ja kohta myös kannattavammin?

Enedolla ei ole omaa ketjua täällä. Ajattelin sellaisen nyt perustaa, jotta tieto ja ymmärrys firmasta lisääntyy sijoitusten pohjaksi.

Sijoittajasivustonsa (jotka ovat muuten oikein hyvät!) mukaan Enedo kuvaa perustehtäväänsä:

Tehtävänämme on tehdä sähköstä parempaa asiakkaillemme – luotettavampaa, turvallisempaa, tehokkaampaa – ja juuri käyttötarkoitukseen sopivaa.

Enedo (ent. Efore) on korkealuokkaisten tehoelektroniikkatuotteiden ja –systeemien eurooppalainen suunnittelija ja valmistaja, jonka tuotteet soveltuvat kriittisiin toimintoihin vaativimmissakin ympäristöissä. Pääkonttori on Suomessa ja sen myynti-, markkinointi- sekä tuotekehitystoiminnot sijaitsevat Suomessa ja Italiassa. Lisäksi konsernilla on myynti- ja markkinointiyksikkö Yhdysvalloissa sekä oma tuotantolaitos Tunisiassa.

Heinäkuussa 2019 Enedo myi matkapuhelinverkkojen tukiasemien teholähteiden valmistuksen kiinalaisille. Myyty liiketoiminta edusti lähes puolta yhtiön koko liikevaihdosta, minkä lisäksi ostaja sai kaupassa omistukseensa myös Eforen brändin ja nimen. Enedo oli ollut liian pieni voidakseen menestyä telekommunikaatioalalla ilman yhteistyökumppania. Tukiasemabisnes muuttui, kun siirryttiin pienempiin asemiin, eikä Enedo / Efore onnistunut saamaan toimintaa kannattavaksi.

Kaupan seurauksena yhtiö vaihtoi nimensä (Enedo, 2/20) ja sanoi keskittyvänsä jäljelle jääneiden Digital Power & Light sekä Digital Power Systems -tuotelinjojen kehittämiseen. Edeltäneenä talvena 2018 Enedo oli hankkinut 4,5 miljoonan euron kaupassa teholähdevalmistaja Powernet Internationalin, mitä kautta se oli saanut jalansijaa esimerkiksi junaliikenteen teholähderatkaisujen tekijänä.

Enedon kolme päätuotekategoriaa ovat Led Drivers, Power Supplies ja Power Systems. Vuonna 2020 konsernin liikevaihto oli 38,5 milj. euroa. Enedossa työskentelee 354 henkilöä.

Korona vaikutti myös Enedoon merkittävästi.

Q1 / 2021, 30b2f8db-49c8-430c-a396-3c1e8abb6ab7 (globenewswire.com)

  • Liikevaihto 8,8 m€ (10,0 m€)
  • Power Systems kasvoi vuoden takaisesta lähes 40%
  • Led Drivers ja Power Supplies tuotekategoriat laskivat verrattuna viime vuoteen
  • Viihde- ja kulttuurisidonnaisten Led drivereiden kysyntä oli edelleen matala johtuen koronan vaikutuksista. Led Drivers tuotekategorian kysynnän piristymisestä on jo joitakin orastavia merkkejä ja muutamat asiakkaiden odotustilassa olleet hankkeet ja projektit ovat lähteneet etenemään.
  • Toimituskyky ensimmäisen vuosineljänneksen aikana oli yleisestä komponenttimarkkinoiden tilanteesta huolimatta kuitenkin suhteellisen hyvä

Yhtiössä on menossa käänneohjelma, jolla tavoitellaan yhteensä arviolta 4,0 milj. euron pysyviä säästöjä. Osa muutosprojekteista on aloitettu jo viime vuoden puolella ja toteuttaminen jatkui myös vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Enedon viisi suurinta omistajaa 30.6.2021

  • Nordea 49,72 %
  • Joensuun kauppa ja kone 11,63 %
  • Rausanne Oy 7,17 %
  • Soinitilat Oy 3,25 %
  • 4Capes Oy 2,92 %

Mitä mieltä muut ovat Enedosta? Itse tein ensimmäiset sijoitukset pari viikkoa sitten ja näen tämän hyvinkin mahdollisena kannattavana kasvajana, sillä sähköistyminen näyttää etenevän.

10 tykkäystä

Moi. Luvut näyttävät yhtiössä todella heikoilta ja jo pitkältä ajalta.

Kiinnostaa kuulla, että miksi sijoittaisin juuri tähän. Mikä on se käänteen katalyytti, joka muuttaa tilanteen jotenkin paremmaksi?

Jos tilanne siis tämä?

Kiitos huomiosta! Tilanne ei näytä kuitenkaan enää samalta kuin 10.3.2021. Sen jälkeen toteutettiin merkintäoikeusanti ja suunnattu anti, joiden tuloksena mm. Kakkosesta tuli Enedon toiseksi suurin omistaja. Merkitsijät uskoivat firmaan ja sijoittivat siihen merkittäviä summia.

Riskiosakehan tämä on ilman muuta, enkä tässä vaiheessa osaa kovin paljon perustella uskoa nousuun. Toimintaa näkyy kuitenkin olevan mm. rautateillä, terveydenhoitoalalla sekä viihde- ja kulttuurialalla, joka erityisesti lienee kasvamassa koronan poistumisen myötä.
Katsotaan, mitä tapahtuu.