Energia-alan ja vetysektorin Q&A

Osaan mutten heitä. Koska menee sijoitus neuvonnan puolelle. Enkä harrasta sellaista. Sitä varten on ihan oikeita tahoja. Minä teen vain omilla rahoilla kauppaa ja vastaan niistä vain itselle :grin:. Välillä onnistuu ja välillä tulee pataan :slightly_smiling_face:. Jos kiinostaa niin käy tuolta salkku osiosta katsomassa mitä minä omistan… Voit todeta että ei hyvin mene tuolla ukolla :rofl:. Ja muista kun niitä katselet että niitä on osteltu jo paljon ennen kuin nämä oikeataan lähti mihinkään nousuun…

13 tykkäystä

En sijoitusneuvoja nyt kaipaakaan, tuskin tulen vetyosakkeita ostamaan (jos ei fortumia ja nestettä lasketa), vaan ihan mielenkiinnosta kyselen.

Mutta jos et halua yrityksiä mainita, niin mimmoiset kertoimet ovat “naurettavan halpoja” ja sisältääkö paljon oletuksia tulevaisuudesta?

Ei sisällä oletuksia tulevaisuudesta… jos sisältäisi on jo myöhässä osake poiminnan kanssa.

1 tykkäys

Olet lisännyt Ballard power systemsiä hiljattain, sen P/S kerroin on 30 luokkaa, kai tähän jotain tulevaisuuden odotuksiakin on leivottu sisään?

Totta kai on, jokaisessa tällä foorumilla mainitussa vetylapussa on leivottu enemmän tai vähemmän isot odotukset sisään.

7 tykkäystä

Haluaisin muistuttaa että tämäkin ketju luotiin alunperin energia-alan ja vetysektorin kysymyksiin ja vastauksiin. Uutisvirran linkittäminen sopii mielestäni paremmin toiseen ketjuun.

Useissa keskusteluissa tulee ilmi että vetysektorin lopullisen menestyksen avaimena mainitaan uusiutuvien energianlähteiden aiheuttama pidempiaikainen sähkön hinnan tippuminen lähelle nollaa tai jopa negatiiviseksi. Kuinka hyvin alan yhtiöt pärjäävät, jos tämä taustaoletus ei toteudu ja sähkön hinta jää pysyvästi nykyiselle tasolle tai kääntyy nousuun samaan tyyliin kuin öljykriisissä? Onko korkeammilla hinnoilla pärjäämisessä suuria vaihteluita sektorilla olevien yhtiöiden välillä?

8 tykkäystä

Vaikka en vastannutkaan kenenkään tiettyyn kysymykseen niin julkaisemani artikkelin lukemalla saa vastauksen aika moneen kysymykseen liittyen vedyn mahdollisuuksiin ja sen takia sen tänne linkitin. Toisaalta valitetaan kun energia-alan ketju täyttyy vetyasioista ja sitten kuitenkaan tännekään ei saisi linkittää aiheeseen liittyviä artikkeleita. Mielestäni menee jo pilkunviilaukseksi. Itse en pidä tästä suuntauksesta että joka asialle pitää olla omat ketjunsa mutta ilmeisesti olen vähemmistössä joten näillä mennään.

14 tykkäystä

Eihän se tietenkään voi olla väärin linkittää artikkeleita tai uutisia, jos ne liittää jotenkin ketjun aiheeseen. Esimerkiksi jos olisit alustanut linkkauksesi vaikkapa “Löysin mainion artikkelin, joka vastaa useisiin yleisiin kysymyksiin vedysektorilta, muun muassa x, y ja z.” niin tuskin kenelläkään olisi ongelmaa tämän kanssa. Näin toimien ihmisillä on mahdollisuus käyttää hakufunktiota löytääkseen kyseisen tiedon ja artikkelin. Tämä on muuten ihan hyvä tapa myös muissakin keskusteluissa tuoda jonkinlainen konteksti linkitykseen ja kertoa mitä linkin takaa löytyy.

5 tykkäystä

Huonot uutiset voi olla hyviä uutisia vihreälle vedylle.

4 tykkäystä

Tässäpä linkki kevyehköön yle areenasta löytyvään katsaukseen liittyen vety, tuuli ja merivoimaloihin vuodelta 2015. Onko joku tutustunut enemmän merivoimaloita työstäviin yrityksiin? Dokkarissa käsitellään vetyyn liittyviä ongelmia, joihin toki löydetty tähän päivään mennessä ratkaisuja. Tuodaan esille myös monia kehitteillä olevia merivoimaloita ja ennustetaanpa niiden merkityksen kasvavan ratkaisevasti ja ohittavan joskus jopa tuulivoimalat mahdollisen suuren tulevan kaupallisen aallon yhteydessä.

3 tykkäystä

Olikohan tehty koontia vetypuolen yrityksistä. Mitä ne tekee ja mitkä on yritysten tulevaisuuden näkymät. Eli minne sektorille ovat saaneet tuotteitaan jne.

-Pcell
-Nel
-Metacon
-Cell impact
-Imapact coating
-Xebec
-Sun hydrogen
-Fuel fucion HCCH
-McPhy
-Fuelcell
-Plug power
-SFC energy
-Bloom Energy
-Ballard Power

Tuli vaan tällainen mieleen kun näitä on paljon, itse ainakin jo unohtanu ei niin aktiivisesti seurattavien strategian ja keiden kanssa heillä on sopimuksia.

5 tykkäystä

Tällä foorumilla ei ole tehty tuollaista selvitystä. Jos @Line79 sinulla riittää intoa nuo selvittää ja jakaa foorumille, niin täältä ainakin tulee kiitokset.

7 tykkäystä

Onkos kukaan löytänyt tarkempaa analyysia PowerCell Sweden:in tilanteesta, että vaikka myynti nousi 22m sek (15,5) minkä vuoksi tulos heikkeni -28,3m sek (-16,7)?

Mainintana:

“Operating income before items affecting comparability weakened to MSEK -28.3 (-16.7) due to, among other things, negative currency effects, lower gross margin, increased costs for selling and administration as well as for research and development.”

Vähän liian ympäripyöreästi kuvattu, en oikein usko että R&D on se isoin kuluerä tässä.

1 tykkäys

image
Tämä sopiii hyvin koko alan trendiksi. Myynnit kasvaa, mutta katteet pienenee, kun kulut kasvavat. Joudutaan panostamaan tuotantolaitosten tehostamiseen/kasvattamiseen (mm. ERP-järjestelmiin tuotannonohjauksen osalta), markkinointiin/myyntiin, lisää henkilökuntaa hallintoon jne.

Tämä on isoin uhkatekijä koko alaa ajatellen. Jos jossain vaiheessa markkinoille ei riitäkään enää kasvulupaukset, vaan ryhdytään arvottamaan kannattavuutta ja voitontekokykyä, alkaa pudotuspeli, jossa vain parhaat “jää henkiin” osakemarkkinoilla. En ole löytänyt lausuntoja esim. PowerCellin osalta, millä toimenpiteillä tähän tuottavuuden parannukseen aiotaan päästä muutenkuin luottamalla myyntivolyymin kovaan kasvuun. Esim. PowerCell on niin pieni firma, ettei sitä taida kovin moni analyytikko seurata ja varsinkaan ilmaiseksi mitään julkistaa. Aika ohkaisen tiedon varassa näiden osalta ollaan.

15 tykkäystä

@DayTraderXL Tuo on niin totta mitä kirjoitat. Seurannut jo pitkään mitä toimia nämä yritykset tekee tahoillaan. Tuotannon tehostamiseen ja sitä kautta kannattavuuden parantamiseen. PowerCell on malli esimerkki siitä että ollaan oikealla tiellä. Tässä vain yksi esimerkki aiheeseen liityen. Linkitin ja kirjoitin tästä tapaus Semcon tänne jo aikaisemmin kannattaa tutkia :wink:

En ole löytänyt lausuntoja esim. PowerCellin osalta, millä toimenpiteillä tähän tuottavuuden parannukseen aiotaan päästä muutenkuin luottamalla myyntivolyymin kovaan kasvuun.

12 tykkäystä

Olipa hyvä löytö toi Semcon-artikkeli. Tämän suuntaista kehitystä voi hyvin odottaa Pohjoismaissa tapahtuvan, jossa uskotaan teknologiaan kaikissa muodoissaan. Softapuolesta tuossa ei vielä kerrottu, miten tuotannonohjaus hoidetaan kokonaisuutena, mutta voisi hyvin kuvitella, että sitä ei ole unohdettu.

3 tykkäystä

On noista Softapuolenkin kuvioista ollut paljonkin juttua… Mutta kun en niistä mitään ymmärrä niin jäänyt vähemmälle huomiolle. Muistaakseni Rolls-Roycen ja Daimler Truck AG yhteisen polttokenno touhujen ympäriltä eniten. Mutta ne ovat jo vanhoja juttuja ne…

3 tykkäystä

Mihin se vanha hyvä ketju energia-alan sijoitusmahdollisuudet on hävinnyt??? Mulla näkyy linkin jälkeen vain:

Hups! Sivua ei ole tai se on yksityinen

2 tykkäystä

En nyt muista kuka ketjun on alun perin aloittanut, mutta veikkaan ketjun aloittajan pahoittaneen mielensä saamistaan liputuksista ja poistaneen täten ketjun “kostoksi” koska häntä ei arvosteta. Ainakin tämän kuvan olen saanut vetyyn liittyvistä keskusteluista viime viikon aikana.

Ping @Verneri_Pulkkinen voisi selvittää ketjun kohtalon ja palauttaa, jos aloittaja on sen poistanut.

EDIT: Onneksi tällä kertaa oli vain kyseessä Mr. SYSTEM, tuo Mr. Marketin arvelluttava veli.

5 tykkäystä

Eikö ketju vaihtanut vain nimeä?