Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Joko pidät nykyiset Aotllä ja ostat lisää ostlle tai sitten noin kuin sanoit. Ja osinkopäivänä myyt pois ja ostat seuraavana päivänä takaisin. Riippuu ihan välityskuluista ja osinkojen määrästä, mitään osinkokoneita vetylaput ei oo.

1 tykkäys

https://www.ovako.com/en/newsroom/news--press-releases/ovako-press-release-detail/?releaseId=389A46FDB96CDB2F

3 tykkäystä

Vetytalouden kehityksestä jonkunlainen maailmankatsaus

4 tykkäystä

Laitetaas tämä viesti vielä tännekin, Nikola-ketjuun sen jo laittelinkin.

Ohessa National Renewable Energy Laboratory:n (NREL) artikkeli vetyjakeluverkoston rakentamisesta Pohjois-Amerikassa, sen mahdollisuuksista ja pullonkauloista. Vielä riittää teknisiä haasteita, ihan jo alan standardisoinnista, tankkausnopeudesta ja tankkauspistoolin jäätymisestä lähtien (Vetyä jäädytetään/säilytetään -40 asteessa). Fyysisen infran rakentaminen hoitunee helposti nykyisten polttoainejakeluverkostojen ja kumppanien kautta.

Vety haastaa kyllä sähkön tosissaan, juuri tuon latausnopeuden vuoksi. Oli kyse sitten logistiikkakeskuksen trukin lataamisesta (10min vs 45min) tai rahtiliikenteestä.

Yrityksinä mainittu Nikola, Air Liquide, Shell, automerkeistä Toyota, Hyundai ja Honda

9 tykkäystä

Vestasin ropellit pyörii odotetusti, Q1:n liikevaihto kasvoi mutta kannattavuus niiasi. Backlog hyvällä tasolla, kunhan Covid-19 ei hidastaisi kovinkaan paljoa suunniteltuja asennusaikatauluja ja huoltokeikkoja. Kelpaa olla kyydissä osakkeenomistajana, miksei lisätäkin sopivan paikan tullen.

In the first quarter of 2020, Vestas generated revenue of EUR 2,235m - an increase of 29 percent compared to the year-earlier period. EBIT before special items decreased by EUR 97m to EUR (54)m. This resulted in an EBIT margin before special items of (2.4) percent, compared to 2.5 percent in the first quarter of 2019. Free cash flow* amounted to EUR (919)m compared to EUR (876)m in the first quarter of 2019.

The quarterly intake of firm and unconditional wind turbine orders amounted to 3,311 MW. The value of the wind turbine order backlog was EUR 15.9bn as at 31 March 2020. In addition to the wind turbine order backlog, at the end of March 2020, Vestas had service agreements with expected contractual future revenue of EUR 18.2bn. Thus, the value of the combined backlog of wind turbine orders and service agreements stood at EUR 34.1bn - an increase of EUR 5.8bn compared to the year-earlier period.

https://www.vestas.com/~/media/vestas/investor/investor%20pdf/financial%20reports/2020/q1/200505_13_company_announcement.pdf

3 tykkäystä
4 tykkäystä

Hienoa nähdä, että myös vetyä aletaan tukemaan. Se vaan, että Wärre ei pysty itse vetyä tuottamaan :thinking:

3 tykkäystä

Hienoa! Tosin mietityttää miten tuo vedyn polttaminen voimalassa vs. polttokenno menee tehokkuuden yms. osalta.

Kiva päivä omistaa tuuli- ja aurinkoenergiaan panostavia yrityksiä. Enphasen suunnalla aurinko se vaan aina paistelee kirkkaasti, liikevaihdon tuplaus 39,2% katteella, ei huono sanois Jomppu Uotinen.

6 tykkäystä

Kovia lukuja taas Enphaselta. Harmittaa kun ei löytynyt dipistä salkkuun. Toki ei nykyhintakaan paha ole kasvun jatkuessa. Jokos se uusi mikroinvertteri on myynnissä?

1 tykkäys

Piti oikein tarkistella noita lehdistötiedotteita. Wärtsilällä ei kait ole nyt portfoliossa mitään tuollaista, mutta on omien sanojensa mukaan tutkinut näitä Power to X juttuja ainakin parisen vuotta, joihin kuuluu myös vedyn tuottamisen teknologiat. Eli jos he ovat näitä hommia tutkimassa muiden yritysten ja yliopistojen kanssa, niin uskon että sopivan teknologian löytyessä / kehittyessä, se kyllä löytyy W:n portfoliosta jossain muodossa sen jälkeen?

Tässä viimeisin löytämäni tiedote asiasta:

Ja löytyy sieltä kokonaiset sivut aiheelle:

Tuskin tuo polttoaineiden varsinainen valmistaminen tulee ikinä wärren päätoimialaa olemaan, mutta aika vahvasti he taitavat pyrkiä olemaan mukana teknologian kehityksessä mikä on mielestäni positiivista.

Engiestä taas uutisia. Hieman kiinnostelee kun tän kurssi ei oo vielä noussut. Kellä on jo tätä?

1 tykkäys

Itsekin koittanut pilkkiä degiropossaan, vaikka kurssin lägäämiseen yleensä joku syykin löytyy.

Enphase kirmaa taas mukavasti vaikka laskikin aika rajusti ekan hypyn jälkeen. Hitaasti reagoivat luettuun dataan?

2 tykkäystä

NEL:ltä tuli Q1:n tulos. Perus vetyfirman luvut, liikevaihto kasvaa, kannattavuus kyntää, tilauskanta hyvä jne…

Ohessa hieno pdf-tiedosto kuvineen joka havainnollistaa kaikki energia-alan toimijat segmenteittäin. Helppo valkkailla sieltä kiinnostavimmat toimijat joita seurata. Vaihtoehtoja on :slight_smile:

14 tykkäystä

Minulta löytyy… olen ostanut näitä osakkeita pikkuhiljaa lisää :wink:

Ootko sä @Meri edelleen mukana Air Liquidessa? Ajattelin tehdä pienen lisäyksen ennen osinkoa. :wink:

Koskaan en ole ranskalaista yhtiötä omistanut suorien osakkeiden kautta. Näissä taisi olla joku juju? Ainakin tupla verotus osingoista, mitä ilmeisesti hankala hakea takaisin? Lisäksi Googlella löysin OP:n sivuilta: “Ranskan valtio perii 1.8.2012 alkaen suurimpien ranskalaisyhtiöiden osakkeiden ostotapahtuman yhteydessä 0,20 %:n suuruisen transaktioveron.” Mistään en tosin löydä tiedoa milloin tuo peritään.

Olen mukana :slightly_smiling_face:. Sitäkin lisäillyt pikkuhiljaa.

1 tykkäys

degirossa tulee ostokuluihin suoraan toi vero normikulun lisäksi. Ostin itsekkin aamulla ja laitoin vielä lisää ostoon pikkasen alempana.

2 tykkäystä

Ehkä täytyy kokeeksi ostaa yksi osake Nordean kautta ja katsoa miten kulut menee. Saa sen sitten ainakin seurantaan jos ei muuta :wink:

1 tykkäys