Osakesijoittaminen

Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Ilmastonmuutos sekä ekologinen kestävyys muodostavat yhden merkittävimmistä yhteiskuntaa muokkaavista megatrendeistä. Muutos luo niin uhkia kuin mahdollisuuksiakin, jotka menestyvän sijoittajan on hyvä tunnistaa.

Foorumeilla energia-alaan liittyvä keskustelu on keskittynyt lähinnä Fortumin sekä Wärtsilän ketjuihin. Energia-ala on kokonaisuutena kuitenkin niin valtava, että näiden yritysten toimintojen kautta raapaistaan vain pintaa. Suomesta löytyy myös paljon pienempiä tekijöitä, joiden toimintaan liittyy tavalla tai toisella esimerkiksi energian tuotanto, tuotekehitys tai alan rahoitus, ja skaala kasvaa entisestään kun tarkastellaan aihetta globaalisti. Ehkä tästä syystä keskustelu energiateollisuudesta, alaa koskettavasta teknologisesta kehityksestä ja sijoitusmahdollisuuksista on myös harhautunut “vääriin” ketjuihin.

Ketjussa voidaan keskustella asiallisesti kaikista energia-alaan liittyvistä asioista.

4 tykkäystä

Foorumilla on viime aikoina keskusteltu aika paljon mm. polttokennoista ja vedyn mahdollisuuksista sekä ongelmista. Minulla osui aikoinaan intrassa silmään aiheeseen liittyviä postauksia, joista on tullut vähän aikaa sitten myös uusi lehdistötiedote:

1 tykkäys

The surplus of renewable energy from wind and solar can be used to produce hydrogen via electrolysis instead of leaving it unexploited due to limitations in the grid or lower demand. In addition, in order to electrify all sectors and to substitute the phase out of conventional power there will be a great demand of renewable electricity.

Eli tuon mukaan olisi ylimääräistä kapasiteettia ajoittain, jota voitaisiin ohjata elektrolyysiin tarvittaessa. Tarkoittaakohan tämä konventionaalinen voima suomeksi polttomoottoreita? Eli pitkässä juoksussa mennään sähkömoottoreihin, mutta keskipitkällä aikavälillä vetyä voisi käyttää korvaamaan fossiilisia polttoaineita?

Ymmärtääkseni tässä on pointtina se, että esimerkiksi puhtaan tuulivoiman sekä aurinkovoiman täysi output saataisiin hyödynnettyä. Näillä tuotantomuodoilla on suuri varianssi, välillä tuotetaan liikaa ja välillä liian vähän. Nyt sekä liikatuotanto että “vaje” ovat rasittaneet sähkömarkkinoita. Liikatuotannon “rasitteen” poistaminen ohjaamalla näiden kapasitettia ylituotantotilanteissa esim. elektrolyysiin varmasti boostaisi näiden energiatuotantomuotojen lisärakentamista kun yksi rajoite saataisiin poistettua, se myös tervehdyttäisi sähkömarkkinoita kokonaisuutena.

Jos akkuteollisuudessa tehtäisiin suuria läpimurtoja lähitulevaisuudessa, niin sillä olisi luultavasti negatiivinen vaikutus polttokennoihin ja vedyntuotantoon tehtäviin investointeihin. Jokainen saa itse arvioida sen kuinka relevantti tämä uhka on.

Oma arvioni on, että tässä on kyse ns. ylimenokauden vaihtoehdosta joka jää elämään omana nichenään JOS akkuteknologiassa tapahtuisi läpimurtoja TAI keksittäisiin korvaava validi menetelmä sähkön varastointiin.

1 tykkäys

Hommahan menee niin että tämä akku autoilu tulee todellakin olemaan vai väliaikainen tila. Nykyään ja tulevaisuudessa autoilu ym tavaran liikkuminen tulee tapahtumaan vedyn avulla. Ja mitä tulee uuteen akkuteknologiaan niin väitän että mitään mullistavaa ei tulla enään keksimään. Ja jos tullaan keksimään niin ei se ole mitenkään vety taloudelta pois. Päinvastoin tukee sitä vain lisää.

Mihin tämä väite perustuu?

Uuutinen tältä päivältä. Vähän luettavaa aiheeseen liittyen. Saksassa Ranska ja Englanti siellä jo täys tohina päällä.

Vety käyttöinen kalja rekka :grin: .

Kyllä Koffistakin kaljan sais kun se Nikolan rekalla sivaan tuotais :smile:

1 tykkäys

Enemmän kiinnostaa USAn energia markkinat. Tällä hetkellä pieni siivu Energy tranferia (ET)ja Anteroa (AM). Molemmat on viimeisen kahden viikon aikana dropanneet reilusti. Olisiko lisäoston paikka vai mitä maailmassa on meneillään?

1 tykkäys

Vetytalous. Kerää kierroksia joka puolella ja iskee läpi kuin miljoona baria 5-10v sisällä. Asemia haetaan nyt ja suuret firmat napsii pieniä koko ajan. Itsellä NEL, Plug ja Hexagon.

2 tykkäystä

https://finance.yahoo.com/news/200-million-strategic-corporate-loan-134510600.html

Tuossa Fuelcellin kuulumisia ja mitä voidaan odottaa lyhyen ajan kuluessa.

1 tykkäys


Mielestäni tämä ExxonMobilin kanssa tehty diili on kova juttu FuelCellille.

Plugilta uutisia tänään.

https://finance.yahoo.com/news/plug-power-expands-hydrogen-supply-083010743.html

2 tykkäystä

Yes! Tää on hiano ketju. Masse-setä tykkää. Ei vaan oo näin vaikeissa asioissa vielä ihan kärryillä, jos kivihiilestä huonolla hyötysuhteella tehdyllä sähköllä tuotetaan - huonolla hyötysuhteella - tankillinen vetyä, jolla voidaankin sitten ajaa päästöttömästi :slight_smile:

Meniköhän sedällä nyt kaikki ihan oikein! :thinking:

Masse-setä, FA, onks vety ihan oikeaa maailman pelastamista? HHHHHHH…

2 tykkäystä

Vetytalous tulee, se on täysin selvää koska tällä hetkellä suurin ongelma ei ole energian tuotanto vaan se varastointi.

Ja autot on pelkkä sivujuoni, laivat, rekat, bussit, junat on ne kohteet missä vety on lyömätön. Vety menee lujaa mm. Japanissa, koreassa, sveitsissä ja saksassa. Ja tulevaisuudessa kaikki vety tehdäöb tuulella ja auringolla.

2 tykkäystä

Milläs sähkö?

Tuulella ja auringolla.

Kannattaisiko siis sijoittaa sinne?

Jos kokee että siellä on hyviä mahdollisuuksia niin siitä vain.

Siis se oli ihan oikea kysymys. Mietin vain, jos kaikki tehdään tuulella ja auringolla, niin luulis olevan potentiaalia.