Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Näissä sähkön riittävyyksissä kannattaa huomioida myös se, että muutama iso teollisuuslaitos kuluttaa sitä energiaa todella paljon. Tällaisten sulkeminen talvisaikaan olisi aivan poikkeuksellinen toimenpide, josta olisi kaikenlaisia ikäviä kerrannaisvaikutuksia (maariski yms) mutta se on ihan tehtävissä ja rahalla korvattavissa. Sama kaikilla muillakin EU mailla eli kukaan yksityishenkilö ei tällaisten takia palellu kotiinsa.

5 tykkäystä

Kannattaa nyt tosin huomata, että osa Venäjältä tuodusta sähköstä on vain kulkenut Suomen kautta Baltiaan.

Tuossa vielä aikaisempi viestini ketjusta:

9 tykkäystä

Menee kyllä pahasti ohi aiheen, mutta kylmimpinä talvipäivinä Suomeen tuodaan yli 4000 MW sähköä ja silloin ei tuulivoimalat tuota mitään kun on tyyntä. Vuositasolla Venäjän sähkön tuonti ollut n. 10 %.

3 tykkäystä
29 tykkäystä

Esimerkiksi tällä hetkellä Suomeen tuodaan sähköä Venäjältä ja Suomesta viedään sähköä lähes yhtä paljon Viroon. Viro vie sähköä Venäjälle ja Latviaan.

Energia on nykymuotoiselle elämäntasolle välttämättömyys ja osa politiikkaa, mutta koitetaan pitää silti ketjun keskustelu Venäjän aggressioissa. :slight_smile:

Ettei rönsyä liikaa energiapolitiikaksi, vaikka aihe liippaakin läheltä. Nyt tällä saralla kuitenkin hommat jatkuu melkein kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mitä taas energiavallankumoukseen tulee, siitä on oma energia-ketjunsa.

8 tykkäystä

En itsekään usko (en siis tiedä, mutta paremman tiedon puutteessa uskon) että ruplan kurssi juuri nyt antaa täysin oikeaa kuvaa.

Toisaalta jos maan talous luhistuisi täysin niin tuskin se pysyisi näilläkään tasoilla kauaa. Mitä pidempään aikaa kuluu, sitä viisaampia tämän aiheen saralla ollaan.

Jos (kun?) talous viedään sotatalous moodiin se voi pärjätä yllättävän sitkeästi, jahka vain resurssit ei lopu. Venäjällä ei niistä ole pulaa, mutta tietysti high tech -jutuissa joudutaan tinkimään.

Toisen maailmansodan aikana, jos siihen nyt vertaa, useat taloudet Saksasta Suomeen ja varmaankin myös Neuvostoliittoon allokoivat yli 70 % BKT:sta sotavarusteluun vuosikausia. Ei se ollut kestävää, mutta sitä pystyi tekemään todella pitkään säännöstelyn, pakottamisen yms. voimin.

7 tykkäystä

Juuri tuoretta videota kun toimittaja ajelee Mariupolissa. Näitä kuvia sieltä ei olla paljoa nöhty. Vetää kyllä hiljaiseksi tämäkin. Voi ihmisrukkia jotka tuolla joutuvat olemaan

Edit. Ilmeisesti tämä toimittaja ei ole mitenkään venäjä-kriittinen, kuulemma

12 tykkäystä

Mielenkiintoinen haastattelu Venäjän sisäistä puhdistuksista turvallisuuspalvelussa ja Putinin sisäpiiristä.

Maan sisäinen propaganda on edelleen ilmeisen onnistunutta, vaikka kansainvälisesti maine kärsii:

” The big propaganda win for Putin is that he and his media are still capable of convincing people that the fighting takes place only in Lugansk and Donetsk. So they think nothing is going on in Kharkiv or Kyiv, and it’s a big, big win for Putin. Lots of ordinary Russiansactually believe that the Russian army is there only to defend these two popular republics, and that’s all.”

7 tykkäystä

Historiavinkkelistä katsoen tuo on se modus operandi, jota Suomi on toteuttanut viimeiset sata vuotta. Suomettumisen aikana Suomi oli yksi harvoista länsimaista joka sai edullisesti ostaa Neuvostoliiton öljyä ja myydä sitä muihin länsimaihin. Tämän bisneksen päälle Fortum on rakentunut. Harvassa lienevät muut öljyvarattomat maat, joiden suurin yhtiö on öljynjalostamo (tai oli ennen Nokian nousua.). Lienee jo aikakin muuttaa meidän bisnesmalliamme.

7 tykkäystä

Hyvää argumentointia.

Ja olen osittain samaa mieltä, etenkin siitä että Venäjä käy taitavaa disinformaatio operaatiota maansa sisällä.
Tosin Venäjän lehdissä puhutaan myös suoraan taisteluista Kievissä ja sen ympäristössä.

Joten olen eri mieltä siitä että Venäläiset enään luulisivat taistelujen keskittyvän pelkkään Doneskin ja Luhansk alueeseen. Tosin tässä on varmasti suuria eroja eri väestöryhmien ja lukijakuntien välillä.

BBC oli hyvä juttu paikallisten lehtien sisällöstä ja otsikoista.

Suosittelen myös tiliä seurantaan!

9 tykkäystä

Ei ole vahvistettua tietoa, mutta Ukrainan ilmapuolustuksella on mennyt lujaa viimeisen 24h aikana. Saaliina 5 hävittäjää, 1 helikopteri, 4 miehittämätöntä ilma-alusta ja 1 ballistinen ohjus. Tuo olisi tähänastinen päiväennätys.

Ukrainian air defense units, jet interceptor pilots and even infantry armed with short-range missiles teamed up on Tuesday to knock down RF air force aircraft including five combat jets, one helicopter, four unmanned aerial vehicles (UAV) and one ballistic missile, said air force spokesman Yury Ihnat. If accurate, the kill count would mark Ukraine’s most successful day at air defense, since the beginning of the war.

27 tykkäystä

Onko vain altistunut tarpeeksi kauan Venäjän propagandalle vai onko maksettu. Redditin r/Ukraina mukaan kaveri on osa Venäjän propagandakoneistoa. Videoiden mukaan ukrainalaiset pommittavat sivileeitä ohjuksilla, tankeilla tuhoavat kyliä, käyttäisivät cluster pommeja siviileihin yms.

Sama kaveri kuvasi sen videon missä Donetsk juhlisti Venäjän antamaa tunnusta. Eli kourallinen ihmisiä heiluttamssaa Venäjän lippua paikallisella torilla.

9 tykkäystä

En luottaisi KievPostiin yhtään, kyseinen lehti on niin täynnä Ukrainan propagandaa. Ilmoitti mm että Puolan koneet lentäisivät jo Ukrainassa. Kyseiset eivät vieläkään ole liikkuneet.

3 tykkäystä

Tähän tuskaan samaistuneena mietin, että jonkinlaisten “verikellojen” pystyttäminen esim. Saksan lähetystön ja/tai eduskuntatalon eteen olisi ihan hyvä tapa viestiä tilanteesta ja kansalaisten tunnoista. Eli siis hiukan samalla idealla, kuin Keskuskauppakamari laittoi sen valtion velan rullaamaan toimistonsa eteen mutta niin, että (vauhdilla) kasvava numerosarja kuvaisi Venäjälle maksettuja euroja hyökkäyksen alusta lähtien. Muistuttaisi töihin meneviä tilanteesta ja tällaisellahan voisi nykypäivänä olla mahdollisuutta lähteä ns. viraaliksikin eli toimenpide voisi tarttua laajemmaltikin.

19 tykkäystä

Kyseinen kaveri aloitti uransa “toimittajana” 2014 sodan yhteydessä Donetskissa, kun sattui olemaan paikalla ja alkoi julkaisemaan videoita youtubeen. On täysin venäjämielinen, ei mitään oikeaa journalistikokemusta tai edes ymmärrystä mitä on journalismi. Sinänsä kyllä mielenkiintoista nähdä Mariupolia venäläisten näkökulmasta.

10 tykkäystä

Olen samaa mieltä, kriittinen tulee olla. Propagandaa tulee jokapuolelta. Ihmeellisen paljon palstatilaa lehdistössä sai mm. Venäjän ilmoittama hypersoonisen ohjuksen laukaisu. Mitään rinnakkaistodisteita tai muita todisteita ohjuksen laukaisusta ei ollut ja lehdistö imaisi tuon Venäjän ilmoittaman taktisen totuuden sellaisenaan. Tuntuu, että tuo puhe ultrasoonisesta ohjuksesta oli pelkkää progandaa, eikä sellaista Venäjällä ole tai sellaista eivät ole edes laukaisseet.

3 tykkäystä

Ketju ruplan kurssista, sanktioista ja valuuttaliikkeistä kiinnostuneille.

6 tykkäystä

Paitsi että siinä tapauksessa Biden sanoi venäjän näin tehneen:

4 tykkäystä

Biden puhuu paljon mm. kemiallisten aseiden käytön mahdollisuudesta ym. Kaikenlaisia lennokkaita heittoja Biden on tässä heitellyt ja osalla varmasti ihan muita tarkoitusperiä. Tietyllä varauksella suhtautuisin myös USA:n ilmoituksiin. Mistään asevaraston räjäytyksestä hypersoonisella ohjuksella ei ole löytynyt netistä todisteita, videoita etc.

4 tykkäystä