Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Pitkän harkinnan jälkeen päätin avata ketjun jossa voidaan keskustella Euroopan turvallisuustilanteesta ja Venäjän aggressioista. Olen ihmetellyt miksi aiheesta ei jo ole ketjua, ja miksi ylipäätään tästä käydään yllättävän vähän keskustelua täällä foorumilla. Tilanne on kuitenkin sellainen, että sen eskaloituessa vaikutuksia olisi myös pörssille, joten aiheen puinti kuuluu mielestäni erityisen hyvin sijoituspalstalle.

Pähkinänkuoressa tilanteesta voisi todeta, että Venäjä kasaa yhä suurempia joukkoja sotaharjoituksiin Ukrainan itäpuolelle ja pohjoisessa Valko-Venäjälle, sekä miehittää Krimiä Ukrainan eteläpuolella. Venäjä esittää jatkuvasti uusia vaatimuksia NATO:lle yrittäen estää uusien jäsenmaiden mukaan ottamisen, ja yrittää vaatia myös NATO:n perääntyvän tai vähentävän läsnäoloaan osissa nykyisiä jäsenvaltioita. Sopivasti Venäjä järjestää sotaharjoituksia myös “kaikilla” merillä. Samalla “joku” taho lentelee Drooneilla Ruotsin ydinvoimaloiden ja muiden tärkeiden kohteiden päällä ja aiheuttaa Ukrainassa häiriöitä kyberiskujen muodossa.

Edellinen ei todellakaan ole kuin karkea yhteenveto, ja paljon muutakin merkittävää on tapahtunut. Kaikille lienee muutenkin melko selvää mitä tähän asti on suurinpiirtein tapahtunut, joten en lähde nyt ketjun avaajana tekemään tämän kummempaa alustusta.

Ajattelin, että tässä ketjussa voisi keskustella tilanteen kehittymisestä sekä linkitellä uutisisia. Erityisesti nyt kun olympialaiset ovat lähestymässä, voi helposti tärkeäkin uutinen hukkua urheilu-uutisten sekaan.

Foorumijäsenen @naata pyynnöstä aloitusviestiin lisätty linkki Martti J. Karin luentoon Hybridivaikuttaminen ja turvallisuus Martti J. Kari - Venäläinen strateginen kulttuuri - miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii? — Moniviestin

44 tykkäystä

En nyt itse aivan allekirjoita sitä, että mikäli sota syttyisi niin se jäisi uutisoinnissa olympialaisten alle. Sotshin kisat oli siinä poikkeus, että kisat olivat venäjälllä.

2 tykkäystä

Jos sota syttyisi, niin uutisointi ei varmaankaan jäisi urheilun alle pimentoon. Mutta jos tilanne jatkuu nykyisellään, ja aina välillä härnätään maata x tai lisäillään kalustoa rajoilla entisestään, niin satunnaiset uutisotsikot voi helposti mennä ohi. Minä esim. luen paljon uutisia Amppareista, ja jos sinne tulee 100 urhielu-uutista ja joukossa yksi Venäjäaiheinen, niin helposti se sinne voi piiloutua. Ja, tiedän kyllä että uutisia saa sielläkin filtteröityä mutta se nyt ei ollut pointtini.

Esin. USA pressanvaalien aikaan tai muuten koronan seurannassa Indereksen palstalla käydyt keskustelut ja linkatut uutiset on helpottaneet todella paljon tilannekuvan seurantaa.

4 tykkäystä

itse en usko, että putin hyökkää. tämä on hajoita ja hallitse politiikkaa. putin tarvitsee jatkuvia konflikteja jotta venäjän kansa ei käänny häntä vastaan ja rosvous saa jatkua.

16 tykkäystä

En ole mikään asiantuntija, mutta olisin henkilökohtaisesti yllättynyt, mikäli tässä joku laajempi sota syttyisi. Sodan syttyminen vaikuttaa mielestäni tällä hetkellä liiankin ilmiselvältä syttyäkseen. Nähdäkseni tässä testataan vain rajoja ja puolin toisin, enkä yllättyisi jomman kumman osapuolen menevän vieläkin pidemmälle tässä leikissä. Laajamittaiseen sotaan en silti usko, sillä se ei palvelisi kenenkään varsinaisia tarkoitusperiä.

3 tykkäystä

En usko, että mahdollisella sodalla olisi juurikaan vaikutusta osakemarkkinoihin. Venäjä on iso tekijä vain energiasektorilla, enkä millään jaksa uskoa, että kaasuputkia lyötäisiin kiinni. Tässä on käytännössä kaksi osapuolta: Saksa ja Venäjä.

Venäjällä ei ole varaa olla myymättä kaasua. Saksassa puolestaan on jo pitkään harjoitettu politiikkaan, jonka mukaan maiden väliset diplomaattiset suhteet pidetään erillään taloudellista suhteista. Yhdysvallat on ollut alusta asti Nord stream 2:sta vastaan, mutta ymmärtääkseni hekin vain sen vuoksi, että saisivat itse myydä LNG:tä Saksaan.

Tähän aikaan vuodesta tuntuu myös aina olevan joku konflikti tulossa. Jos USA:lla on tylsää niin kyllä se Iran kaivetaan naftaliinista.

Pidän todennäköisenä jonkinnäköistä pienempää konfliktia, koska Putin tarvitsee voiton, jota voi mainostaa sisäpoliitiikassa. Jos ydinohjukset alkaa lentelemään, on ihan sama mihin on sijoittanut.

3 tykkäystä

Koen kyllä itse aika paljon maailmantuskaa tästä Venäjän toiminnasta, koska en sitä pysty ymmärtämään. Samaa tuskaa itselleni on aiemmin aiheuttanut esim. Trump ja hänen älyllinen epärehellisyytensä. Että siinä mielessä hyvä ketjun avaus.

Olen viime vuosina havainnut itseni sijoittajana hieman yliherkäksi poliittiselle riskille. Tämä on johtanut mm. siihen että myin Fortum-position (Nordstream), enkä ole viime vuosina sijoittanut suoraan Kiinaan. Nyt olen kyllä voimakkaasti nostanut käteisen osuutta sijoituksissa ja merkittävä tekijä on ollut Venäjän toiminnan aiheuttama epävarmuus. En ole kyllä aikaisemminkaan hyväksynyt Venäjän toimia ja säälittäviä valehteluita Ukrainassa. Sanomattakin lienee tämän perusteella selvää, että Venäjälle en ole tehnyt sijoituksia vuosiin.

AINA löytyy joka paikassa poliittisia aspekteja ja ainainen haaste on yrittää tulkita, minkälaisia (jos mitään) vaikutuksia tällä riskikuvaani ja sitä kautta omaan toimintaani.

11 tykkäystä

Aika paljon myös Venäjä rahtaa tankkeja ja tavaraa Ukrainan rajalle päin ”harjoitusta” varten. Saa nähdä mitä tapahtuu.

9 tykkäystä

Hyvä avaus ja mielenkiintoinen aihe! Olen viime aikoina miettinyt että millaisista lähteistä ihmiset seurailee tätä aihetta ja miettinyt että onko jengillä jotain geopolitiikkaguruja tai bellingcat-henkisiä open source intelligence tahoja seurannassa?

Mietin tästä ketjusta että olisi hyvä pitää myös täällä yhtöketjuista tuttu korkea taso myös viesteissä joten ehdotan että ei keskustella että mitä kukin uskoo että tapahtuu ilman perusteluja ja mielellään myös esitellään näkemystä tukevat lähteetkin. Mutuille vaan lippua :triangular_flag_on_post:.

Ja itse asiaan. Mahdollisesta venäläisesta sotilasoperaatiosta oli joku kirjottanut mielenkiintoisen operaatioanalyysin ja hahmotellut skenaariota riippuen tavoiteltavasta lopputilasta. Tätä oli lainattu viime viikon lopulla paljon suomalaisessakin mediassa, mutta alkuperäinen teksti oli parempi.

14 tykkäystä

Itse olen muuttanut mielipidettäni siihen suuntaan, että Venäjä saattaa hyvinkin napata pienen siivun Ukrainasta. En tiedä olisiko tämä lopulta niin älyttömän vakavaa, sillä Itä-Ukraina on kuitenkin varsin venäjämielinen. Bidenkin käytännössä antoi tälle luvan (Asiantuntija Bidenin yllättävästä Ukraina-kommentista: Antoi käytännössä Venäjälle luvan pienimuotoiseen sotilaalliseen toimeen). Koitan vaikeuksista huolimatta ymmärtää Venäjää parhaani mukaan, sillä ilman sitä motiivi voi olla vaikea keksiä. Seuraan puoliaktiivisesti Al Jazeeraa ja RT:tä, jotka ovat mielestäni laadukkaita julkaisuja, jos vain osaa olla mediakriittinen. Läntinen uutisvirta on käytännössä samaa settiä eri paketissa.

Putinilla on nyt periaatteessa aika vahvat kortit kädessä. Saksa on maakaasumaisessa talutusnuorassa ja USA on poliittisesti sekaisin. Putinin ulkopolitiikka on onnistunut yllättävänkin hyvin Lähi-Idässä. Venäjän debt to gdp on matala, 13,79 %. Kiinan vastaava 55 % ja USA:n 107 %. (Debt to GDP Ratio by Country 2022). Tämä voi olla selkeä etu velkaisempiin maihin ja etenkin Euroopan Unioniin verrattaessa. Inflaatiota ei ole helppo korjata jos on yltä päältä velan peitossa. Energian hinta ja supply chain ongelmat sekoittavat tätä entisestään.

Venäjän heikkoudet ovat tietysti kansan ja oligarkkejen hallinnassa sekä taloudessa. Talous on energia- ja raaka-ainepainotteista (yht. n. 60 %), mutta itse ikävä kyllä näen näille molemmille sektoreille nousupaineita, eli en odota tähän tulevan ongelmia, ellei Venäjää suljeta Swiftistä. SWIFT on siis maksujenvälitysjärjestelmä joka on meille kaikille tuttu koodina, joka tunnetaan myös BIC:nä. En jaksa uskoa Venäjän SWIFT:stä erottamiseen, koska tämä vauhdittaisi vaihtoehtoisten ja ei USA hallintaisten järjestelmien kasvua. Iraneja ja Pohjois-Koreoita ei haluta lisää. Venäjällähän on oma SWIFT:n vastike SPFS, johon kuuluu entisiä Neukku maita.

Oligarkit vaikuttavat olevan myös tyytyväisiä tällä hetkellä, eli heistä ei ole ongelmaa.

Isoin riski on siis kansan tyytymättömyys. Ja mikäs viekään kansan tyytymättömyyttä pois samalla tavalla, kuin voitokkaat konfliktit, joissa ei omia edes kuole. Nationalismin ymmärtävänä olisin valmis hyväksymään Itä-Ukrainan (Luhansk) siirtymisen Venäjän puolelle, jos tämä olisi mahdollista toteuttaa demokraattisten vaalien kautta. Siinähän sitten miettivät, että oliko hyvä idea liittyä Venäjään. Venäläisille tämä näyttäytyy vapauttamis operaationa, jota se ehkä tietyllä tavalla voi ollakkin. Näinpä demokratian kannalta suurin voitto olisi järjestää vapaat vaalit ja täten levittää aitoa demokratian ilosanomaa Venäjällekin. Tämä taitaa vaan jäädä haihatteluksi.

Itä-Ukrainan jälkeen länsi ei saa antaa tuumaakaan periksi maa-alueissa. Itä-Ukraina sen sijaan ei ole mielestäni sodan arvoinen, niin venäjämielinen se on.

En siis usko, että länsi lähtee Ukrainen itäosan valtaamisen takia sotimaan. Joitain pakotteita tulee, jonka jälkeen niistäkin luovutaan, kun katse kohdistuu Kiinaan. Olenkin tämän saksalaisen komentajan kanssa samaa mieltä, Kiina on lännen suurin uhka.

10 tykkäystä

Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, hyökkääkö Kiina saman tien Taiwaniin? Ja onko tämä itse asiassa koko kuvion juoni?

1 tykkäys

Todella mielenkiintoinen aihe!
Tulee vaikuttamaan osakekursseihin varmasti.
Venäjällä on tapana puuttua tapahtumiin aina, Kazakstan, Ukraina, Valkovenäjä jne.

Itse seuraan ajanpuutteen vuoksi Instagramissa atlas.news.2 kanavaa, siellä on Venäjään liittyviä päivityksiä hyvin:

Toinen kanava YouTubessa воен ТВ Беларусь (sota TV) oli myös Ylellä uutisissa yksi video täältä.

Taisi olla myös joku мир новости, näissä toki kannattaa pitää silmät auki, asiat esitetään hyvin venäläisellä filtterillä.

Putinilla on oman jatkon takia venäjän kansan yhdistämisen “fetissi” ja täälläkin mainittu harjoita hallitse taktiikka joilla venäjän kansa saadaan yhteen yhteistä vihollista vastaan. Kulttuuri on todella kiehtovan omituinen ja media kertoo omaa tarinaansa jossa länsi on iso paha huijari.

En ihan niele tuota jupakkaa kuljetuskoneen reittivalinnasta, jokin syy tuohon käytökseen on Suomen ilmatilassa varmasti. Tarkka kuuloiset ovat voineet havaita vilkastunutta Hornet liikennettä viime viikkoina myös PK seudulla joka varmasti kertoo myös jotain.

Kannattaa seurata tilannetta, itseä se kiehtoo kovasti mutta aika menee muuhun. Toivotaan ettei rysähdä, sen vielä loppuun sanon että suurvallat ovat saaneet aika rauhalssa pelata omia pelejään vuodesta 2015.

Onhan tää aika koomista luettavaa :rofl:

Google kääntäjänä saa jotenkin selvää, kovat on väitteet

3 tykkäystä

Ihan hyvä tilannepäivitys nykytilanteesta Guardianilla.

Putinin Venäjä on esittänyt absurdeja vaatimuksia, joihin on ollut jo etukäteen selvää, ettei niihin tule kukaan myöntymään ja avoimia sotavalmisteluja Ukrainan rajalla. Tämä on saanut aikaan:

  • Rupla laskee → kansan ostovoima laskee (Venäjä ei valmista kuin fossiilisia polttoaineita ja vähän ruokaa, joten kaiken hinta nousee kansalaisten ostovoimaan peilaten). Tämä aiheuttaa pidemmän päälle väistämättä tyytymättömyyttä.
  • Nato vahvistaa puolustustaan läpi itä-Euroopan.
  • Jokainen Venäjän länsinaapuri on NATO:ssa paitsi Suomi ja Ukraina (-Valko-Venäjä, nimikin kertoo syyn miksi maa ei ole NATO:ssa)! Myös jokainen itämeren maa on NATO:ssa paitsi Suomi ja Ruotsi. Venäjän avoin aggressio nostaa NATO:n suosiota naapurimaissa ja median ja poliitikkojen NATO-keskustelu saa aivan uusia kierroksia.
  • Lännen poliitikot ovat hidasliikkeisiä ja haluttomia esimerkiksi laittamaan tuntuvia talouspakotteita, koska niillä on haitallisia vaikutuksia itselleenkin kuten Suomen viennille, mutta Venäjän avoin pitkällinen aggressio on aika pitkälti yhdistänyt lännen rivit ja EU ja USA ovat nyt valmiit henkisesti ja operatiivisesti lyömään Venäjän taloudelle ja johdolle oikeasti tuntuvia sanktioita jos avoin hyökkäys Ukrainaan alkaisi.

Venäjän todellisista motiiveista tai tavoitteista on vaikea tietää. Ehkä kansan huomiota on saatu käännettyä huonosta taloustilanteesta, kyseenalaisesta sisäpolitiikasta ja Venäjän heikosta koronatilanteesta, mutta vaikea nähdä Venäjän varsinaisesti toistaiseksi hyötyneet tästä episodista.

6 tykkäystä

Irlantilaisilla kalastajilla on vähän riskialttiin kulmikas lähestymistapa venäläisten sotaharjoitukseen, jos sikälisen yleisradion eli RTE:n juttu on täsmällinen:
https://www.rte.ie/news/ireland/2022/0125/1275728-ireland-fishing-russia/

Irlanti ei ole NATOssa, mutta se on EU:ssa. Jos tuossa tulee kähinää, niin EU joutuu osallistumaan keskusteluun.

Itse itseäni kommentoiden - Toomas Hendrik Ilves tarjoaa Twitterissä merenpohjan verkoyhteyskaapeleista selitystä merisotaharjoituksen sijainnille:

Ilveksen twiitti 26. tammikuuta 2022

1 tykkäys

Earlier in December, Yury Ushakov, the Russian leader’s foreign policy adviser, said Putin and Chinese President Xi Jinping promised to develop shared financial structures to enable the two nations to deepen their economic ties without the interference of third-party countries.

Vanha juttu, mutta ei olla taidettu käsitellä tätä foorumilla. Anyways olisi aika ikävä juttu lännen kannalta jos talouden keskipiste siirtyy yhä enemmän itään ja samalla itä-länsi -vastakkainasetelma vaan selkiytyy.

Mielenkiintoista myös seurata, että minkä alueen talous selviää parhaiten. EU, USA, Kiina ja Venäjä on kaikki valinneet aika erilaiset tavat hoitaa talouttaan. Mikä näistä alueista selviää parhaiten, jos toinen alkaa falskaamaan? Esimerkiksi Kiinan en usko selviävän, jos Jenkkejen talous ja kysyntä sakkaa huolella. Onko Venäjä jopa näistä alueista omavaraisin? Tietysti taloudellisesti Venäjä on ns. normitilanteessa selkeästi heikoin, se on selvää.

Saksa lähettää 5000 kypärää ukrainaan… :joy: Näistä onkin paljonapua jos T-14Armatat jyrää rajan yli… :man_facepalming: Nyt on Darth Putin kyllä ihmeissään…

kuva

2 tykkäystä

Tässä on mielestäni erittäin hyvä kirjoitus jossa pohditaan realistisesti onko Venäjän viimeaikaiset toimet vain savuverho, ja isoa sotilaallista hyökkäystä ei olisi tulossakaan.

Henkilökohtaisesti pidän todennäköisimpänä että Putin naureskelee partaansa kuinka länsi panikoi ja arvuuttelee Venäjän tarkoitusperiä, tyyliin: “Laitetaan pari laivaa harjoittelemaan merikaapelien päälle niin saadaan piilokameramteriaalia hassusta Naton reaktiosta. Ja muistetaan lennellä drooneilla taas jonkun linnan päällä ja katsotaan kuinka nuokin juoksee…”
Pidän Putinia hyvin älykkäänä ja loistavana strategikkona, vaikkakin saattaa olla hieman irtaantunut todellisuudesta.

Venäjä on viime vuosina menettänyt lännen kunnioituksen ainakin jossain määrin, ja tämä on nähdäkseni nyrkinisku pöytään jolla pelotevaikutuksen kautta saadaan asemia paranneltua. Samalla toki vahvistetaan eliitin asemia omalla takapihalla ja käännetään kansan huomio pois huonoista oloista, koronasta yms, jotta eivät keksisi syyttää niistä nykyjohtoa ja alkaisi jopa kapinoida. Jos länsi ei reagoisi mitenkään, niin “ostetaan” vähän uutta takapihaa bonuksena. Jos länsi reagoi, niin sanotaan lopuksi että “nyt harjoitukset on ohi” ja kaikki hajaantuu.

Pelottavinta on silti se, että en sulje pois mahdollisuutta jossa Putin on kyllästynyt kaviaarin syömiseen ja kultaisella pytyllä istuskeluun ja nyt vanhuudenpäivillään päättänyt laittaa all in suur-Venäjän puolesta…

8 tykkäystä

Eikö tuossa atlas newsin Twitter kuvassa junassa matkaava kalusto ole aivan ikäloppua romua? T72:sia, ym joissa ei ole mitään modernia suojausta miinoja tai pst-aseita vastaan. Miltei mikä tahansa organisoitu armeija pystyy tekemään tuntuvaa vastarintaa noille.

1 tykkäys
3 tykkäystä