Kiinan ihmisoikeusloukkaukset ja aggressiot

Tehdään tämä ketju eeppisen Venäjän aggressiot ketjun seuraksi. Venäjä ketjun perustamisesta meni kuukausi kun Ukrainassa alkoi paukkua. Toivottavasti tämä ei ole enne. Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Kiina on maailman toiseksi suurin talous. Samalla se on tunnettu lukuisista ihmisoikeusloukkauksista omia kansalaisia ja vähemmistöjään kohtaan, esim. uiguurit. Lisäksi imperialistinen Kiina ahdistelee pienempiä naapureitaan Etelä-Kiinan merellä. Kiinan aluevaatimukset Etelä-Kiinan merellä ovat varsin mielenkiintoisia. Samalla logiikalla Suomi voisi vaatia, että koko Itämeri Tanskan salmiin asti kuuluu Suomelle.

Jos Venäjä on pähkinänkuoressa mafian johtama bensa-asema jolla on ydinaseita, on Kiina mafian johtama tehdas jolla on ydinaseita. Venäjällä mafia on Putinin kaverit. Kiinassa mafia on kommunistinen puolue. Kommunismin alkuperäisestä ideasta ei Kiinassa ole jäljellä muuta kuin puolue. Maa on ultra-kapitalistinen, mutta sillä erityispiirteellä, että puolue voi aina laittaa kenet tahansa linnaan ja varastaa omaisuutesi. Jack Ma julkisesti kritisoi Kiinan pankkijärjestelmää (ei siis edes puoluetta) ja kävi vähän uudelleen koulutuksessa.

Kiinaan kuten muihinkin diktatuureihin kuulluu historian uudelleen kirjoittaminen sopivaan muotoon. Venäjällä Stalin on brändätty ihan hyväksi jätkäksi. Kiinassa Mao on samassa asemassa vaikka kuten Stalin tapatti miljoonia. Maon osalta virheet tunnustaa virallinenkin Kiina, mutta ne mainitaan nopeasti sivulauseessa eikä niistä kannata liikaa huudella. Sen sijaan todelliset kiinalaiset sankarit kuten tank man on hävitetty maan historiasta.
image

Honk Kongin osalta Kiinan sitoutui yksi maa kaksi järjestelmää malliin, missä Hong Kong olisi vapaa osin länsimaistyyppinen demokratia. Sopimuksen mukaan sitä piti jatkua 50 vuotta siitä kun Brittien hallinto poistui saarelta vuonna 1997 eli vuoteen 2047. Mutta kuten Hong Kongin tapahtumat osoittavat sopimukset Kiinan kanssa on yhtä arvokkaita kuin Venäjän kanssa eli kelpaavat lähinnä paskapaperiksi.

Kiina myös kontrolloi omia kansalaisiaan lännessä kiristämällä heitä kotimaassa asuvien sukulaisten avulla. Lisäksi länteen on perustettu tai yritetty perustaa Kiinan omia salaisia poliisiasemia omien kansalaisten kontrolloimisen helpottamiseksi. Alla olevassa jutussa mainittiin että 12:ssa länsimaassa oli tutkimusta Kiinan salaisista poliisiasemista.

Suomessa oli tuore tapaus, kun ministerin avustajaksi ei päässyt henkilö jolla oli kiinalainen puoliso. IL:n tiedot: Riikka Purran erityisavustajan nimitys kaatui Supon turvallisuusselvitykseen – Syynä avopuolison Kiina-tausta

Ukrainan sota ja Kiinan pullistelut on saanut kauko-idän riitaisat kumppanit Japanin ja Etelä-Korean ymmärtämään, että vaikka toisen maailmansodan takaa on hampaan kolossa kannattaa toimia yhdessä Yhdysvaltojen avulla Kiinaa vastaan.

Kiina kasvattaa valtaansa myös jakamalla lainoja ja tukemalla diktaattoreita muissa maissa: Debt trap diplomacy. Suomessakin oli pitkään vireillä Tallinna-Helsinki tunneli joka olisi tehty Kiinalaisella rahalla.

No niin nyt saa riittää, vaikka en päässyt edes vielä Taiwaniin asti.

66 tykkäystä

Vietnam ja Yhdysvallat lähentyvät. Biden on menossa ensi viikkolla Vietnamiin. Isot jenkki firmat siirtävät sinne valmistusta.

Ymmärtääköhän Kiina ettei agressiointi kannata ennen kuin on liian myöhäistä. Kaikki Vietnamiin menevät työpaikat ovat pois Kiinasta joka jo nyt tappelee nuorisotyöttömyyden ja kiinteistösektorin haasteiden kanssa.

The establishment of a “comprehensive strategic partnership” will give the United States a diplomatic status that Vietnam has so far reserved for only a handful of other countries: China, Russia, India and South Korea.

Pitkälle on tultu Vietnamin sodasta, missä Kiina ja Venäjä oli Vietnamin apuna Yhdysvaltoja vastaan

19 tykkäystä

Kiina touhuaa isolla rahalla uutta hallinnollista keskusta Egyptiin ja Rosatom rakentaa ydinvoimalaa.

Mahtipontisen uuden kaupungin päärahoittaja on Vyö ja tie (Belt and Road Initiative) -hankettaan edistävä Kiina.

Jotenkin nuo irralliset kolossaaliset miljardien rakennelmat keskellä ei mitään kylmäävät minua. Lähtien ihan jostain Sotshin olympialaisista. Osoittaa, miten mielivaltaista rahan käyttö voi olla ja kuinka se voidaan valjastaa valtapyrkimyksiin. Kukaan ei kysele tehtyjen investointien perään. Mentaalinen siirtymä vaikkapa sotatalouteen ei ole kovin suuri.

Tulee mieleen, ettei tästä ahkerasta liittoutumien rakentamisesta pitkällä aikavälillä hyvä soi. Niinistön Salekin sen totesi talvella:

“Olemme blokkiutumassa entistä vahvemmin kahteen blokkiin: läntiseen ja kiinalais-itäiseen blokkiin. Jos tällainen blokkijako ja sen väliin tuleva juova on syvä, kyllä se jännitteitä sellaisenaan kantaa”

10 tykkäystä

Kiina on julkaissut uuden kartan ja naapurit ottavat lämpöä.

Intia julkaissut myös kieliposkessa vastineeksi uuden kartan.

Xi jättämässä G20 tapaamisen väliin joka pidetään juurikin Intiassa. Signaali tämäkin.

Onkohan toi Sale ajatellut ton kommentinsa ihan loppun asti. Tämä ei ole nationalistinen blokkiutuminen vaan arvoihin perustuva blokkijako. Koittaako Sale vihjata että lännen pitäisi kokeilla liennytystä? Järjetöntä! Sitä on kokeiltu Venäjän kanssa jo liian kauan ja mitä saatiin vastineeksi. Venäjän korruptoimia länsipoliitikkoja Lipposesta Schröderiin ja bonuksena hyökkäys Ukrainaan 2022. Liennytys kortti on katsottua. Nyt kokeillaan Reagan menetelmää. Se toimi Neukkulaa vastaan ja toivottavasti myös nyt.

Läntinen blokki on kaikille avoin. Siis myös Kiinalle ja Venäjälle. Tässä heille helppo neljän kohdan ohjelma.

  1. Älä koita pölliä naapurisi alueita.
  2. Ihmisoikeudet. Toisin sanoen älä murhaa tai vangitse poliittisia vastustajia, etnisiä tai seksuaalisia vähemmistöjä.
  3. Demokratia
  4. Markkinatalous.

Kaikkia ehtoja ei edes tarvitse täyttää. Se että ei ollut blokkeja johtui siitä että Venäjä valitsi hetkeksi markkinatalouden ja demokratian. Nopeasti se osottautui kleptokratiaksi ja totalitarismiksi. Myös Kiina oli avoimempi ja oli toiveita että se muuntuisi jonkinlaiseksi oikeusvaltioksi. Valitettavasti Kiina valitsi sikailun sekä omia asukkaitaan että naapureitaan kohtaan.

Tämän Youtube kanavan evoluutio kuvaa hyvin Kiinan muuntumista. Kanava alkoi yli 10 vuotta siitä että esiteltiin Kiinaa ja sen kulttuuria positiivisessa valossa. Muutama vuosi sitten kyseinen heppu pakeni lähes henkensä kaupalla Yhdysvaltoihin. Ilmeisesti kaikki hänen videonsa eivät miellyttäneet puoluetta.

Brasilia ja Intia on kiinnostavia valtioita. Hehän täyttävät noi 4 ehtoa. Luultavasti Kiinan ja Venäjän esimerkki ei heitä houkuttele. Molemmissa maissa on valtavasti köyhyyttä, joka luo tiettyä epästabiiliutta näihin valtioihin. Ehkä käy niin että Venäjästä tulee Kiinan raaka-aine aitta ja samalla Brasialiasta täyttää Venäjän aukon Euroopassa.

7 tykkäystä

[quote=“Avokado, post:4, topic:42693”]
Ehkä käy niin että Venäjästä tulee Kiinan raaka-aine aitta ja samalla Brasialiasta täyttää Venäjän aukon Euroopassa.[/quote]

Intiakin haluaisi käyttää ja käyttääkin Venäjää energia-aittanaan. Se vain haluaisi käyttää kaupassa omaa valuuttaansa, Rupiaa. Venäjä taas ei halua Rupioita kun sillä ei ole oikein mitään ostettavaa Intiasta, Yuanit ja Dollarit kelpaa paremmin.
Tämä valuuttasekamelska on Bricksin suurin ongelma. Yuan on muihin bricks valuutoihin nähden täysin ylivoimainen, mutta ei vapaasti vaihdettava ja Kiina manipuloi sen kurssia. Mun oma näkemys on se, että vaikka Bricksiä pidetään Kiinan ympärille rakentuneena talousunionina niin Kiina on Bricksin suurin ongelma. Unionista tulisi muille jäsenmaille hyödyllisempi ilman Kiinaan kun Kiinan dominoimana.

2 tykkäystä

Suomen elinkeinoelämän China Officen vetäjä arvioi ajankohtaista tilannetta tän päivän aamu-uutisessa:

USA:n ja Kiinan välit ovat kireät, mutta eivät aivan äärimmilleen pingottuneet. Jännitteistä huolimatta vuoropuhelua on. Hyökkäystä Taiwanille hän ei pidä todennäköisimpänä vaihtoehtona.

MUTTA Kiinan oman (taloudellisen) tilanteen ja kehitysnäkymien heikentyminen luo vaaraa. Harvainvaltaisille maille tyypillistä, että kun omia ongelmia, niin työnnetään niitä maton alle ulkoisella vihollisella ja toiminnalla.

Siksi Taiwanin saartaminen jossain vaiheessa saattaa hyvinkin tulla kysymykseen. Paitsi poliittisista syistä, niin taloudellisesti tällä rajuja seurauksia. Esim. puolijohdeala, joka lännen teknologialle keskeinen, lyötäisiin polvilleen. Muutenkin laineet löisivät läpi koko talouden.

Kovin varteenotettava seikka, jos pohtii sijoittamista Kiinaan tai Kiina-riippuvaisiin yhtiöihin.

10 tykkäystä

Kiinan aluevaatimukset Etelä-Kiinan merellä eivät ole mielenkiintoisia vain pähkähulluja. Kiinan mielestä maan eteläisin kohta on Jamesin särkkä Malesian vieressä. Niille joille termistö ei ole tuttua, niin särkkä on vedenalainen tai matala hiekka- tai muun aineksen muodostama kasauma. Millä perusteella Kiina sitten kehtaa vaatia vedenalaista hiekkakasaumaa itsellensä, jonka olemassa olosta heillä ei edes ollut tietoa sata vuotta sitten ja vielä vaatia täysiä taloudellisia oikeuksia sen ympäristöstä? 1930-luvulla, kun kiinalaiset tutkivat Brittien merikarttoja, niin käännöksessä tehtiin virhe ja särkästä tulikin saari. Ja kun kerran kiinalainen virkamies on keksinyt julistaa tämän “saaren” Kiinan omaisuudeksi, niin perääntymisestä on tullut mahdotonta.

Ihan pelkkää lawfarea ja isomman oikeudella pullistelua koko homma:

12 tykkäystä

Tästä tulikin mieleeni uutinen/uutiset muutaman vuoden takaa. Niissä kerrotaan, kuinka kiinalaiset rakentavat itse näitä saaria/särkkiä, joiden perusteella sitten vaativat merialueita itselleen.

13 tykkäystä

Bloomberg uutisoi, että Kiinassa on tekeillä lakeja, jotka määräävät kuinka ihmisten pitäisi puhkeutua.

Tarkoituksena on tehdä rangaistavaksi pukeutuminen, joka “vahingoittaa Kiinan kansan henkeä ja loukkaa Kiinan kansan tunteita.”

Tämä Xi-Putin akseli pistää parastaan ennen kuin aika tekee tehtävänsä. Paljon vahinkoa ehtii valitettavasti tekemään lyhyessäkin ajassa.

China’s public is expressing concern about a potential legal change that would allow for fines and even jail time for people who offend the government’s sensibilities by wearing the wrong clothing.

The Standing Committee of the nation’s legislature recently released a draft of revisions to the law it is considering that would forbid a range of behavior including dress or speech “detrimental to the spirit of the Chinese people and hurt the feelings of the Chinese people.”

The draft law highlights how Chinese leader Xi Jinping has clamped down on civil liberties in the nation of some 1.4 billion people over his decade in power, including by stepping up internet censorship. Police in Suzhou, a city near Shanghai, detained a woman last year for wearing a kimono in public.

China has a longstanding feud with Japan over its actions during World War II, a dispute that has recently been exacerbated by Tokyo’s decision to release treated wastewater from the wrecked Fukushima nuclear plant into the ocean.

Authorities have also clamped down on people wearing shirts with rainbows at concerts and distributing flags on a university campus that had the pro-LGBTQ symbol on them. The flag episode occurred at the prestigious Tsinghua University, which gave two students official reprimands.

image

14 tykkäystä

Yritä siinä sitten Nalle Puhin kanssa suunnitella pidemmälle strategiaa Taiwanin ja muiden suhteen, kun avainhenkilöitä laitetaan katoamaan tämän tästä….

10 tykkäystä

Musk jakanut taas loputonta viisauttaan geopolitiikkasta.

Miksiköhän…

11 tykkäystä

Taiwanissa Muskin puheet eivät saaneet taputuksia.

Ihmetellä pitää että Musk jaksaa olla jollain muotoa politiikan toimija, koska
-kun yhteen suuntaan kumarrat niin toiseen pyllistät
-kun annat pirulle pikkusormen, se vie koko käden
-jne

Herra se on herrallakin, sanotaan. Mutta Muskin tapauksessa ei taida olla. Öky-FIRE, pääomistaja ja hallituksen PJ, jne.
SEC taitaa ollakin ainoa joka rajatulla alalla on jotain kontrollia saanut aikaan.

5 tykkäystä

En ymmärrä, että miksi Muskin puheista ollaan noin kiinnostuneita. Tai ei niillä mun järjen mukaan pitäisi olla oikein minkäänlaista merkitystä. Jos mietitään vaikka, että miten Yhdysvallat suhtautuu Taiwanin puolustamiseen Kiinaa vastaan, niin tuskin siinä Muskin mielipiteitä kysellään. Sitten, jos joku Yhdysvaltojen korkea-arvoinen poliitikko, virkamies tai armeijan pamppu puhuu Taiwanista, niin sillä voikin olla merkitystä.

Olen toki samaa mieltä siitä, että tyypin kannattaisi ehkä keskittyä johonkin muuhun, kuin geopolitiikan puimiseen.

8 tykkäystä

Olen ihan samaa mieltä, Musk saisi keskittyä muuhun kuin Ukrainaan, Star-link säätämiseen, Taiwaniin jne.

Ongelma Muskin kanssa on ehkä enemmän että häneltä kysytään kaikenlaista, hän vastaa kaikenlaista, hänen mielipiteitään julkaistaan ja jaetaan, hänen mielipiteensä vaikuttaa ihmisiin, häntä suorastaaan fanitetaan…

Jos herra olisi jokin syvän päädyn VVK (Valta Kuuluu Kansalle / Kremlille) - jantteri niin merkityksetöntä höpinää.

Mutta kyllä, turha yliarvioida herran merkitystä myöskään varsinkaan tällaisessa ketjussa.

6 tykkäystä

Internetissä saa huomiota eri ihmiset kuin reaalimaailmassa ja huomio tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa mielipiteisiin. Mielipiteet taas vaikuttaa reaalimaailmaan ja esim äänestyskäyttäytymiseen.
Sillä on valta joka saa viestinsä levitettyä tehokkaimmin ja alakynteen jää ne jotka vaimennetaa.

4 tykkäystä

Ehkä tätä voisi jatkaa eri ketjussa, mutta valta ja näkyvyys on kyllä kaksi eri asiaa. Toki isolla näkyvyydellä voi saada sanoilleen suuremman vaikutuksen, kun meikäläinen, mutta ei se nyt niin mene, että kun Musk, Ronaldo, Trump tai vaikka Ryan Gosling sanoo jotain, niin ihmiset toimisivat sen mukaan tai muuttaisivat mielipidettään.

Jos tämä pitäisi edes etäisesti paikkaansa, niin ihmiset olisivat olleet melko homogeenistä porukkaa, kun näkyvyys on ollut suurimman osan ajasta aika harvojen käsissä ennen kuin internet muutti asian. Musta tää vaikuttaa enemmän tutulta tuulahdukselta menneisyydestä, kun päiviteltiin musiikkia, jossa laulettiin vaikka itsemurhasta, kun: “Nuoret kuuntelee sitä ja ihannoivat bändiä, niin tekevät itsemurhan”. Noh, eivätpä tehneet, eivätkä toimi, kuten Musk sanoo. Vertailukohdaksi voidaan ottaa Muskin puheita menneisyydestä vaikka ehdokasvalintaan vaaleissa tai lainsäädäntöön, mutta eipä näkynyt olevan vaikutusta, vaikka aikanaan niitäkin päiviteltiin samalla argumentilla.

Kykeneekö Kiinan Xi samanlaiseen mielipuolisuuteen kuin Putin?

Sellaisesta ei ole vahvoja merkkejä, ellei sellaisiksi lue Xi:n pyrkimystä entistä tiukempaan ja pidempään yksinvaltiuteen ja vastustajiensa siirtämiseen syrjään – aivan kuten Putin teki vuosien varrella.

Luettuani Kiinan puolustusministerin ja muutaman muun puolueen johtohenkilön katoamisesta viime viikkojen aikana asia on ainakin minua mietityttänyt. Hyökkäys Taiwaniin voisi olla nykyisen Kiinan tarun loppu. Samalla se sekoittaisi koko maailman pahanpäiväisesti, puhumattakaan mahdollisesta sotilaallisesta yhteenotosta Kiinan ja USA:n välillä Tyynellämerellä.

Kiinan lentokoneiden ja laivojen operointi Taiwanin lähistöllä ei ota loppuakseen. Taiwanin puolustusministeriö kertoi tänään, että maan lähistöllä lensi viikonloppuna 103 kiinalaista sotilaslentokonetta, mikä on “viime aikojen huippu”.

6 tykkäystä

Ukrainan sota voi vaikuttaa voimakkaasti Kiinan Taiwan-suunnitelmiin. Venäläisperäinen ilmatorjunta ja muu aseistus ei ole osoittautunut mitenkään erikoisen tehokkaaksi, toisaalta Ukrainan kyky ilmatorjuntaan etenkin länsimaisella kalustolla on resursseihin nähden varsin hyvä. Samoin Ukrainan kyky aiheuttaa laivastotappioita on jatkuva ongelma Venäjälle. Kun Taiwan on saari ja matkaa sinne on Kiinasta aika lailla, niin valtausyritys johtaisi todennäköisesti aivan tolkuttomiin tappioihin.

5 tykkäystä

Jokohan taivanissa vesidrooneja 3d tulostetaan? Siinähän olisi hyvä ja halpa puolustus tehdä satoja sellaisia

1 tykkäys

Varmasti kehitystyötä on käynnissä, mutta nopein ratkaisi olisi ostaa Ukrainalta lisenssi.