Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Tämä ketju on jatkoa kommentille: Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2) - #10484 käyttäjältä niko_naakka.

Edellinen ketju:

6 tykkäystä
74 tykkäystä

“Yhtiön mukaan Venäjän miehittämän voimalan toimintaan tarvittava sähkö tuotetaan tällä hetkellä dieselgeneraattoreilla, joissa riittää polttoainetta 10 päiväksi.”

Ymmärtääkseni reaktiot on ajettu alas, mutta niiden jäähdytys vaatii yhä ulkopuolista energiaa.

“This is the sixth time – let me say it again sixth time, that ZNPP has lost all off-site power and has had to operate in this emergency mode,” Grossi told the board’s quarterly meeting, according to an IAEA statement.

22 tykkäystä

Ei varmuutta videon aitouteen tai lähteeseen, voi olla jopa false flag-tarinointia tms. tai sitten totuus on jossain muualla. Mikäli aitoa kamaa niin pienistä puroista jne. Suolan kanssa.

3 tykkäystä

Maavoimien komentaja kenraalieversti Alexander Sirs ʹkij Telegrammissa:

Käännös:

"Bakhmutin huollon ajankohtaisuus kasvaa jatkuvasti.

Jokainen kaupunginpuolustuspäivä antaa meille aikaa varautua reserviin ja valmistautua tuleviin hyökkäysoperaatioihin.

Samaan aikaan taistelussa tästä linnoituksesta vihollinen menettää armeijansa koulutetuimman ja pelokkaimman osan – Wagnerin hyökkäyslaivueen.

Prigozhynin lausunnot vahvistavat jälleen kerran, että Bakhmutin Wagnerívc ân vangitsemisen jälkeen vihollinen vapautetaan ja hän pystyy käynnistämään laajamittaisen hyökkäyksen armeijan ja laskuvarjojääkärien käyttämällä taisteluvarusteita.

Tämä taas todistaa BAKMUTin erittäin tärkeän roolin ryhmämme yleisessä puolustusjärjestelmässä.

Tuhansia vihollisia jotka kuolivat kaupungin rynnäkössä - siis kirkas vahvistus.

Olen ylpeä sotureidemme rohkeudesta ja sankaruudesta, jotka sitkeydellään häiritsevät hyökkääjän suunnitelmia.

Taistelu Bakhmuts ʹkomun suunnassa jatkuu. Vihollinen heitti taisteluun Wagnerin koulutetuimmat yksiköt. Samalla puolustajamme onnistuvat aiheuttamaan merkittäviä tappioita viholliselle - sekä henkilöstölle että armeijan kalustolle.

Jokainen jatkuva vastarinnan päivä antaa meille arvokasta aikaa vähentää vihollisen hyökkäysvoimia."

Bongattu facebookista:

Aika hyvin me selkänojakenraalit on tätä täällä pohdiskeltu! :military_helmet:

10 tykkäystä

Tuo ydinvoimala on ollut kylmäseisokissa 2022 syksystä saakka ja reaktorin yhdeydessä oleva valtava vesimassa riittää kyllä hoitamaan sen vähäisen lämmön mitä polttoainesauvoista tulee. Puheet ydinkatastrofista ovat Ukrainan propagandaa minkä keltainen media nielee purematta, koska ydinvoima on lukijoiden mielestä pelottavaa ja sillä saa paljon klikkejä. Ei siis ole tarvetta tyhjentää kauppoja joditableteista tälläkään kertaa :sunglasses:

36 tykkäystä

Tällä(kin) kertaa puheet tuli IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin suusta:

“Each time we are rolling a dice. And if we allow this to continue time after time then one day our luck will run out,” Grossi told the IAEA’s 35-nation Board of Governors.”

Sinänsä olet oikeassa siinä, että varageneraattoreiden käyttö ei aiheuta välitöntä vaaraa. Tosin ammuskelu ja ohjusiskut alueelle ja alueelta aiheuttaa.

4 tykkäystä

Jos lukisit nuo linkitetyn artikkelin, niin huomaisit että puheet globaalista säteilykatastrofista tulivat Ukrainan Energoatomilta, jolla on ilmiselvät intressit liioitella vaaraa.

IAEA:n johtaja sen sijaan osoitti maltillista närkästymistä että ydinvoimaloihin hyökätään, vaikka ne pitäisi kansainvälisten sopimusten mukaan jättää sotatoimien ulkopuolelle. Täysin riskitöntä ydinvoimalaitoksen pommittaminen ja sähkökatkokset eivät tietenkään ole, mutta realistisesti mitään aidosti vakavaa ei tuossa tilassa olevalle VVER tonniselle voi tapahtua ilman Venäjän tietoista sabotaasia.

7 tykkäystä

Jälkilämpö on toki pienempi kuin heti reaktorin sammuttamisen jälkeen mutta isompikin vesimäärä lämpenee ja ennen pitkää kiehauttaa sen veden. Kiehumispisteeseen päätyminen voi kestää päivistä viikkoihin mutta ilman jäähdytystä se lopulta tapahtuu. Alla kaavio josta näkee että käytetty polttoaine tuottaa jälkilämpöä hyvin pitkään, ja vaara on niin kauan olemassa kunnes normaali lämmön haihtuminen on suurempi kuin tuotettu lämpö. Joku voi halutessaan laskeskella ja arvioida kauanko vaara on olemassa, mutta sen tiedän ettei se näin lyhyessä ajassa ole vielä kadonnut.

En osannut puhelimella laittaa lähdelinkkiä mutta googlaamalla “ydinvoimalaitostekniikan perusteita” ja lataamalla stuk sivulta löytyvän kirjan löytyy lähde

14 tykkäystä

Molemmat kyllä luin ja en tuota Grossin närkästymistä ihan maltilliseksi sanoisi. Ihan yhtä lailla hän varoittaa vaaroista kuin Energoatom. Grossin puheet siis liiottelua?

1 tykkäys

Vaihteeksi hyviä uutisia. Ukraina sai vapautettua 130 vangittua taistelijaansa. :raised_hands:

Toissapäivän tuhtotut viholliset.

Eilisen satoa.

Ukrainalaisten pilottien koulutus F-16 hävittäjille on arvioiden mukaan vain 3 kuukautta. Motivaatiota ei puuttuisi osallistujilta.

Mikäli pitää paikkansa, T-90 ei pärjää järin hyvin Ukrainassa. Ja vielä ei ole edes länsitankkeja rintamalla.

26 tykkäystä

Sandbergin Ydinturvallisuus on Suomen siteeratuin ydinvoimatekniikan kirja, mutta täysin virheetön se ei ole joten ei kannata lukea kuin piru raamattua :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Viestin pointti oli, että nyt puhutaan niin mielettömän pitkistä aikamääreistä, että se vaatisi Venäjältä aktiivista toimettomuutta eli tietoista päätöstä aiheuttaa ydinvoimaonnettomuus. Nämä “10 päivää aikaa katastrofiin” Iltalehden otsikot ovat täyttä roskaa. Nyt ei puhuta mistään Fukushimasta, vaan yli puoli vuotta kylmäseisokissa olleen hyvät turvallisuusratkaisut omaavan painevesilaitoksen jälkilämmöistä. Jos spekuloisimme sellaisella skenaariolla, että Venäjä jättäisi kokonaan jälkilämmön huolehtimatta, niin edes se veden kiehuminen ei olisi mitenkään välitön ongelma, koska veden faasimuutokset vaativat hirmuisesti energiaa ja sitä vesihöyryä tiivistyy myös takaisin vedeksi.

Jos mentäisiin pidemmälle, niin myöskään polttoainesauvojen sulaminen ei varsinaisesti aiheuttaisi vakavaa ydinonnettomuutta, vaan korkeintaan lokalisoituja radioaktiivisia päästöjä ja vahingot olisivat pääasiallisesti taloudellisia (paniikkievakuoinnit, viljamyynnin menetys ja ydinvoimaloiden menetys). Jos joku babushka jättäisi evakuoimatta ja ehtisi pienen annoksen saada niin totean vain, että pienten säteilyannosten vahingollisuutta terveydelle ei voi edes aukottomasti todistaa. Jos olet eri mieltä, niin kannattaa käydä tilaamassa kotiin radon-mittaus, koska suomalaiset altistuvat poikkeuksellisen paljon säteilylle omissa kodeissansa ja on oikeasti suurempi säteilyriski asua suomalaisessa omakotitalossa, kuin Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen naapurissa :smiley:

Voit myös halutessasi näppäränä kaverina itse laskea sille suuntaa-antavan luvun varsin helposti tällä yksinkertaisella kaavalla :wink:

Joka kerta kun Zaporižžjan ydinvoimalaitokselle käy jotain, niin Energoatom huutaa potentiaalisesta ydinsäteilyholokaustista (se on heidän työnsä) ja Grossi julkaisee tuomitsevan, mutta tasapuoilisen lausunnon, jossa kehoitetaan molempia osapuolia lopettamaan ydinvoimalaitokseen hyökkäämisen ja toivotaan demilitarisoidun alueen muodostamista ydinvoimalan ympärille (se on hänen työnsä). Tämä on toistunut nyt niin monta kertaa, että alkaa jo aidosti kyllästyttämään nuo keltaisen lehdistön sensaatiohakuiset ydinvoimakatastrofiotsikot. Jos et näe näiden lausuntojen välillä mitään eroa, niin en valitettavasti voi auttaa sinua.

15 tykkäystä

Venäjä aktivoitunut Suursaaressa.
Edit: olikin vuosi sitten. Joka tapauksessa, meidän on hyvä muistaa ko. Saaren merkitys konfliktitilanteessa. Sieltä lentäisi ohjukset hyvin Helsinkiin. Pitäisi ko. Paikka neutraloida /heti.

Aina ajan hermolla oleva Darth Putin kertoo, mitä on odotettavissa meilläkin, mikäli ongelmaa ei korjata ajoissa.

6 tykkäystä

En kyllä jakaisi toisen maailmansodan siviilipommituksia, niissä puna-armeija ei kunnostautunut erityisen hyvin muihin verrattuna…

Kahvilla käyty :coffee:

EDIT: tässä vielä toinen puoli, jos jostain syystä jotain kiinnostaisi:

36 tykkäystä

Ei oikein pommituksilla, tykistöllä kylläkin.

Jälkiviisastelu on tieteenalana tarkin. Nyt sotaa on puhkuttu ja kommentoitu yli vuosi. Olisi ehkä hyvä arvioida, kuka on arvannut, päätellyt tai tiennyt asioiden etenemisen oikeansuuntaisesti.
Esimerkkinä tämä: Lännen sotilaallista väliintuloa Ukrainaan ei voi poissulkea, sanoi Jussi Halla-aho – pääministeri Marin: "kovasti sanottu" valiokunnan puheenjohtajalta
Vaikka kaikkia näkemyksiä en jaa, eli kannata, on sanottava että Jussi on ajattelukykyinen poliitikko.

22 tykkäystä

Ukrainan ohjuspuolustuksen näinkin hyvin (81/34) läpäisseet Venäjän iskut yllättivät ainakin minut. Ymmärsin, että länsi on viime aikoina panostanut eritoten Ukrainan ilmapuolustuksen parantamiseen, mutta joko ilmatorjuntaa ei ole tarpeeksi, niitä ei osata käyttää tai sitten Venäjän on käyttänyt uusia hypersoonisia ohjuksiaan joita on vaikea torjua. Jos ja, kun Venäjä on käyttänyt uusimpia ohjuksiaan niin on varsin kummallista, että länsi ei voi antaa edes Puolan ja Slovakian vanhoja Mig-29 koneita (30-50) Ukrainalle. Siinä ei tarvittaisi koulutusta, ne olisivat käyttövalmiita heti. Tuskin nekään muuttaisivat voimasuhteita kovin paljoa - jos ollenkaan, mutta jos siviilien tuhoamista vaan katsellaan päivästä toiseen eikä tehdä riittävästi olisi sitten ehkä parempi alkaa kulissien takana valmistella Ukrainaa alueluovuksiin. Tämä on moraalisesti luiskaotsaista, mutta niin länsi tällä hetkellä toimii.
En ole mikään sotakiihkoilija - kaukana siitä, mutta jos Ukrainalaiset haluavat -kuten näyttää- puolustautua olisi annettava riittävästi välineitä siihen. On kestämätöntä ajatella, että Venäjä tulisi loppujen lopuksi valtaamaan haluamansa alueet kaiken sen jälkeen mitä nyt on jo lännessä Ukrainan puolustukseen panostettu.

13 tykkäystä

Ballististen ohjusten torjuminen on hyvin vaikeaa. Luin jostakin, että osa Harkovaan ja Kiovaan ammutuista ballistisista ohjuksista olisi laukaistu suhteellisen läheltä Ukrainan rajaa, jolloin ohjuksen lentoaika on noin minuutti. Siinä saa olla vähän virkumpikin aika vikkelä.

14 tykkäystä

Tämän IL jutun mukaan jenkkien tuki Ukrainalle loppuu kesällä, ei perusteluita. Kenelläkään tietoa, onko toimittaja hukassa vai perustuuko oikeasti johonkin? Muistelen Bidenin sanoneen useaan kertaan, että “as long as it takes”. Republikaanien ylin johto samaa mieltä.

“Nikkein selvityksen mukaan Sotatieteiden akatemian mallinnus saattaa olla venäjämyönteinen, jotta se miellyttäisi Kiinan hallitusta. Sodan loppuminen kesällä 2023 on kuitenkin yksi mahdollinen lopputulos, sillä Yhdysvaltain merkittävä tuki Ukrainalle loppuu kesällä, eikä tuen jatkamisesta ole vielä varmuutta.”

4 tykkäystä