Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Puolalta taas lupaus. Mutta taitaa olla jo viides kerta?

Kuun lopussa uusia joukkoja

Khersonin kissa saa seuraa, myös kuun aikana

Abramsit etenee, mutta voi mennä vuoden loppuun

22 tykkäystä

Khromoven siltayhteys korjattu, jonka vuoksi Bah’mutiin pääsee nyt Tšasiv Jarista kahta reittiä:

22 tykkäystä

Hesarin Ukraina-studiossa oli keskustelemassa asiantuntija John Helin pääosin Bahmutin tilanteesta, Jutun lukee muutamassa minuutissa, mutta suosittelen myös kuuntelemaan koko Ukraina-studion keskustelun, kesto noin 20 minuuttia. Ei maksumuuria.

SODAN johdosta onkin Ukrainassa ristivetoa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on määrännyt Bahmutiin lisäjoukkoja, kun asevoimien komentaja Valerii Zalušnyi haluaisi kenties jo vetäytyä tappioita välttääkseen.

Zelenskyi on ankkuroinut Bahmutiin paljon poliittista pääomaa.

”Bahmutista on tehty ukrainalaisessa diskurssissa todella tärkeä kaupunki. Zelenskyi on maalaillut Bahmutista kuvaa, jossa Ukrainan tukemisen jatkamistakin perustellaan sillä, että Ukraina kykenee voittamaan venäläiset”, Helin sanoo.

9 tykkäystä
4 tykkäystä

Olen hieman hämmästellyt Ukrainan sodan aikana suomalaisten medioiden intoa käyttää nojatuolikenraaleita asiantuntijoina. Kastehelmi ja Helin ovat harrastuksenaan tutkineet saksalaisten rakentamia linnoituksia, lueskelleet sotahistoriaa ja tehneet tilannekarttaa Ukrainan sodasta avointen tietolähteiden perusteella. En kuitenkaan noiden perusteella pidä heitä asiantuntija-titteliä ansaitsevina sotilaspoliittisissa asioissa tai arvioinnissa tapahtumien tulevasta kehityksestä. En väitä heidän arvioidensa tai päätelmiensä välttämättä olevan vääriä, mutta huomattavasti meritoituneempiakin asiantuntijoita löytyy. Kastehelmelle ja Helinille hyvä homma kun saavat harrastuksestaan rahaa.

23 tykkäystä

MUtta sattuu sitä virhearvioita paremmissakin piireissä, kovemmillekin asiantuntijoille :smiley:

Yhdysvaltalaiset arvioivat, että Venäjän joukot voisivat vallata Ukrainan pääkaupungin Kiovan ja syöstä presidentti Volodymyr Zelenskyin vallasta kahden vuorokauden kuluttua maahyökkäyksen alkamisesta.

25 tykkäystä

Tuohan se todellinen uhka taitaa olla. Ei niinkään että Venäjä enää kummemmin kykenisi etenemään, mutta pystyykö pitämään asemansa? Puolustaminen aina helpompaa ja sitä valmistellaan. Ukrainan syksyn hyökkäyksestä tehtiin mediaan melkoinen voitonparaati, mutta kahden suomalaisen vapaaehtoisen haastatteluissa jäi mieleen, että kumpikin erikseen mainitsi, että paljon tappioitakin tuli. Näistähän me emme oikein mitään tiedä kun ei kerrota. Kuinka nyt sitten jos linnoittautuminen ja valmistautuminen on tehty suhtkoht hyvin ja hyökkääjää osataan paremmin odottaa?

5 tykkäystä

Georgiassa lakiesitys vedetään pois:

Krimiltä halutaan pois:

52 tykkäystä
10 tykkäystä

Kannattaa mennä lukemaan ja tutustumaan miten vastaava laki toimi Venäjällä. Käytännössä lakia käytetään keppihevosena, jonka avulla mm. sisäisen opposition toimijat julistetaan ulkomaiden agenteiksi ja sitä kautta saadaan oikeutus heidän oikeuksien sortamiseen. Syyksi riittää, että joku ulkomainen on lajhoittanut joskus rahaa ko. järjestölle. Ja vaikka raja taisi nyt olla 20% rahoituksesta, tuota rajaa on helppo säätää kun laki olisi voimassa.

Ja eikä tarvitse uskoa minun kantaani, tässä esim Human Right Watchin näkemys. He tasapuolisesti kritisoivat länsimaitakin, joten kyseessä ei ole puhtaan puolueellinen näkemys.

If adopted, the bills would also impose additional onerous reporting requirements, inspections, and administrative and criminal liability, including up to five years in prison for violations.
These bills are incompatible with international human rights law and standards that protect the rights to freedom of expression and association.
(Lähde Human Rights Watch)

33 tykkäystä

Syy lienee siinä, että Suomalaiset aktiivi-upseerit ovat yleensä haluttomia kommentoimaan (tosiasiallisesti) mitään, eikä heillä välttämättä ole siihen edes luontaista kykyä. Monet heidän haatatteluista ovat melkoisia pannukakkuja. Esim. tässä taannoin oli radiossa Niskanen ja Lindberg kommentoimassa Ukrainan hävittäjätilannetta ja miten uudet hävittäjät eroavat ja muuttaisivat tilannetta, siihen ei sanottu sanaakaan. Tuskin kutsutaan toista kertaa.

Ja jos ylipäätään haluaa pysyää kärryillä Ukrainan tilanteesta, sitä pitäisi seurata kellon ympäri, jos ihmisellä on jokin päivätyö, lapset ja harrastukset, niin hyvin nopeasti ollaan tilanteessa missä “nojatuolikenraali” on paljon enemmän kartalla tilanteesta. Ja vaikka upseerilla olisikin jokin tieto, hänen voi olla vaikea tietää onko se julkista tietoa vai ei. Jos ei ole tornin palveluksessa, voi puhua kaiken mitä tietää. Se helposti unohtuu, että Suomen PV on koko ajan yhteydessä Ukrainaan ja PV:llä on ei-julkista tietoa rintamalta, esim. vaikkapa elektroniseen sodankäyntiin liittyen.


Toisaalla:

16 tykkäystä

Kerrohan mitäs kaikkea se USA nyt sitten tukee? Senkö takia Georgialaiset ovat kaduilla että heitä haittaa USA:n tukemat länsimaiset mediat? Senkö takia kantavat plakaatteja joissa haluavat leimata itsensä kuuluvan Eurooppaan?

6 tykkäystä

Ihan turha noiden kanssa on alkaa vääntämään.Toi on tota samaa narratiivia, jossa kaiken takana on USA/globaali eliitti/Bilderberg/WEF/NWO tai mikä nyt milloinkin on näiden “itsenäisten ajattelijoiden” (lue: suoraan venäjämielisten tai hyödyllisten idioottien) uusin buzzword. Sitten jos joku erehtyy kysymään muutaman tarkentavan kysymyksen, niin tulee linkki jollekin huuruiselle tokentuben videolle tjms. tai perinteinen “do your own research” - vastaus.

Kyllä tää on tässä viime vuosien aikana nähty.

61 tykkäystä

Aivan varmasti jenkkien sormet ovat pelissä näissä kansannousuissa, mutta ei niitä voisi polkaista pystyyn ilman paikallista tukea. Jos kadulla olisi huutelemassa 20 jamppaa, sanoisin että huonosti masinoitu yritys CIAn ja kumppanien toimesta, ketään paikallista ei kiinnosta, mutta siinä vaiheessa kun noin iso porukka on mielenosoittamassa, jenkit ovat mukana lähinnä auttamassa organisoinnissa.

Ihan samaan tapaan kun Venäjän agitaattorit ovat olleet mukana organisoimassa kaikenlaista huttua ympäri eurooppaa jolla yritetään saada kansaa vastustamaan Ukrainan tukemista tai milloin mitäkin asiaa. On myös esitetty ihan aiheellisia epäilyjä että heillä olisi sormensa pelissä agitoimassa MAGA-porukkaa jenkeissä ainakin jollain tasolla.

Ei tässä ole mitään outoa, tiedusteluorganisaatiot ovat tehneet tällaista vuosikymmeniä. Mutta yleisellä tasolla ei tämmöistä isoa mielenosoitusta kuin Georgiassa on voi taikoa ilman paikallista kannatusta ja tukea. Eli korkeintaan ollaan avustamassa ja tukemassa porukkaa joka paikallisesti vastustaa nykyhallinnon touhuja.

Tämä on sitä suurvaltojen etupiiripolitiikkaa. Ja kumpikin puoli luonnollisesti tietää mitä toinen puoli touhuaa yleisellä tasolla. Voisi jopa sanoa että tämä lakimuutos Georgiassa on Venäjän kömpelö yritys estää tällaista vaikuttamista, ja yllättäen sitä vastustetaan myös siksi että se hankaloittaisi jenkkien vaikutusyrityksiä, mutta on sen vastustajilla ihan pointti että se on muutoinkin varsin ikävä laki jonka perusteella voi laittaa porukkaa vankilaan varsin mielivaltaisesti eikä tuommoinen oikeasti kuulu diktatuurien ulkopuolella keinovalikoimaan.

16 tykkäystä

Media kait se pääasiallinen kohde. Eihän tuolla kaikki ihan kunnossa ole jos vapaa media ulkomaisella jatkuvalla rahoituksella pyörii, eikä itsenäisessä maassa kait niin kuuluisi ollakaan. Ei ihme jos tulee skismaa hallinnon kanssa. Perusasioita korjattavana tiedonvälityksessä/mediassa. Tietenkin ihmiset ovat hallinnon toimia vastaan ja haluaisivat EU-jäseniksi. Ovatko kadulla koska se NGO rahoitettu media siihen kannustaa, varmasti tämä NGO-median etu tukirahansa/toiminnan helppous/vapaus pelissä. En tiedä kuinka todellinen hallinnon halu EU:n jäseneksi on, voiko sen vaaleilla saada mieleiseksi, vai onko jonkin sortin vallankumous ainoa tie. Pointtini että ehkäpä ulkovaltojen vaikuttaminen median kautta ei ole niitä vähiten ärsyttäviä asioita istuvan hallinnon kannalta, jokin muu voisi olla rakentavampaa.
Vrt Intia: In India, NGOs face funding bans, reel under 'strangulating' laws | Devex

E: ja tietysti Georgian tapauksessa ensimmäinen lain soveltamisen kohde pitäisi olla kaiken venäläisen mediavaikuttamisen paljastaminen/lopettaminen.

1 tykkäys

6 Kinzhal missiles were fired across Ukraine, this was the first time," said Air Force spokesman Yuri Ignat on the telethon.

The Kinzhal is a nuclear-capable, Russian air-launched hypersonic ballistic missile with a range of 2000km and it can reach a speed of mach 12.

6 tykkäystä
15 tykkäystä

Puola vahvisti, että on toimittanut lupaamansa Leopardit. Juttu on kovin lyhyt eikä siinä ole maksumuuria.

10 tykkäystä

Vielä tuosta lakiesityksestä

7 tykkäystä

Tämä ketju suljettiin automaattisesti sen saavutettua vastausten maksimimäärän 10000. Jatka keskustelua ketjussa Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3).