Bloom Energy Corp

https://www.bloomenergy.com/

Ajattelin siirtää keskustelun täältä Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet ja tehdä oman ketjun jolloin pystymme tarkemmin keskustelemaan tästä ja mahdollisesti nostamaan enemmän mielenkiintoa tähän liittyen.

Kyseessä siis firma jonka kädet ulottuvat vähän moneen suuntaan. On polttokennoja, elektrolysaattoreita, kaasuja, hiilidioksidin talteenottoa jnejnejne.

Pistän tähän hieman linkkejä mistä pääsee vähän kiinni siitä minkälainen firma on kyseessä.

Viimeisin investor conference julkaistu toukokuun lopussa

Q2 raportti 2022

Twitter
https://twitter.com/Bloom_Energy

Youtube

Koitan päivitellä tähän aloitukseen tietoja sitä mukaa kun sitä internetin syövereistä saan kalastettua. Koitetaan saada jonkinlaista keskustelua aikaseiksi :smile:

38 tykkäystä

Kiitos uudesta avauksesta! Bloom kyllä ansaitsee oman ketjunsa. Markkina-arvo on jo nyt Wärtsilän luokkaa mutta kasvua ohjeistetaan n 30% vuosittain hamaan tulevaisuuteen. Vaikka kuluvan vuoden kasvu on varsin olematonta, veikkaan, että jatkossa nuo ennusteet ylitetään, kunhan siemenet ympäri maailmaa alkavat itää. Ja elektrolyyserihän on vasta juuri saatu valmiiksi. Eikä yhtään liian aikaisin, sillä juuri se markkina on konkreettisesti räjähtämässä.

Tuossa investor esityksessä on kattavat prospektit, missä mennään ja mihin mennään mutta yksi tuleva multimiljardi osa-alue sieltä puuttuu, nimittäin kuluttajamarkkina:

''The nearly 2000 sq. ft. home is the first demonstration project with solar panels, a battery, an electrolyzer to convert solar energy to green hydrogen and a fuel cell to supply electricity for the home. ‘’

Construction Begins on the [H2] Hydrogen Home | SoCalGas Newsroom

Tää on sikäli mielenkiintoinen uutinen, että talon rakennuttaja on Socalgas, jonka toimari esiintyy tuolla Bloomin sijoittajatilaisuudessa ja on siis Bloomin asiakas.

Se on hyvin selvää, että tuo microgrid ajattelu leviää kuluttajille saakka, kunhan teknologia on kypsää ja kilpailukykyistä. Ja onhan esim Nilsson energy ruotsissa rakentanut vastaavan talon jo vuosia sitten. Muistaakseni Saksassakin näitä on jo viritelty. Samoin Enphasen kaupallinen konsepti sisältää aurinkosähkön ja akkujen lisäksi jo nyt polttokennonkin eli on vain pienektrolyyseriä vaille valmis ns lopullinen järjestelmä, missä kaikki eväät (aurinko)sähkön pitkäaikaisvarastointiin ja täydelliseen riippumattomuuteen verkosta. Tarvitaan siis jää/pakastinkaapin kokoinen kompakti kotielektrolyyseri sekä vedyn käsittely/säilytysvermeet, Nämä jos/kun saadaan lähelle maalämpöpumpun hintaa, markkina räjähtää tälläkin saralla.

Se tosin jää nähtäväksi, millä teknologialla tässä tullaan etenemään. Mutulla voisin kuvitella, että Bloomin ja Pluginkin ratkaisut (SO/PEM) ovat ehkä liian arvokkaita juuri näissä pienimmissä kohteissa. Ja muutenkin arvelen näiden yritysten hakevan lähivuosina suurempia teollisuus ym asiakkuuksia, joissa hintapaine ei ole niin suuri kuin kuluttajapisneksessä.

12 tykkäystä

Mikä hyöty on, että mennään solar panels → a battery → electrolyzer → green hydrogen → fuel cell → electricity verrattuna siihen, että mentäisin suoraan aurinkopaneeleista akun kautta sähköä kotiin?

Osakeantia pukkaa

6 tykkäystä

Olisko niin, että aurinkovoimalan ylituotto ohjataan ensin akkuihin ja kun niistä loppuu tila, tehdään vetyä. Vetyä ja akkuja käytetään silloin kun aurinko ei paista.

1 tykkäys

Akut lyhytaikainen energiavarasto, vety sitten pidempiaikainen, jopa kuukausia. Ideana tuottaa vetyä silloin, kun ylimääräistä energiaa on tarjolla ja akutkin on jo täyteen ladattuja.

Ihan ok saumaan kuitenkin tuli tuo osakeanti, kun osakekurssi on jotakuinkin siedettävällä tasolla pahimman romahduksen jälkeen.

5 tykkäystä

Tuohan toimisi suomen tyylisissä kylmissä maissa mainiosti kun lämmityskausina aurinkoenergian hyöty on olematon ja silloin voitaisiin hyödyntää varastoitua vetyä.

1 tykkäys

Kyllä. Samoin niissä maissa ja alueilla, missä heikko/epäluotettava verkko - puhumattakaan alueista, mihin piuhoja ei ole vedetty ensinkään. Ja skaalautuu hyvin pientalosta asunto-osakeyhtiöön tai lähiöön.

Tässä tämä Nilssonin ratkaisu:

Demo Site / R&D Living-lab – Nilsson Energy

3 tykkäystä

13 000 000 uutta osaketta synnytetään…

Pressä -5%.

2 tykkäystä

Yhtiöltä odotettua tiedotetta koskien vedyn tuottamista ydinvoimaloissa:

announced plans to install an electrolyzer at the Xcel Energy (NASDAQ:XEL) Prairie Island Nuclear Generating Plant in Welch, Minnesota. The installation is designed to augment existing clean energy nuclear infrastructure to create immediate and scalable pathways to produce cost-efficient, clean hydrogen, supporting the growing hydrogen economy while enhancing value for operators of zero-carbon nuclear facilities.

Bloom Energy’s electrolyzer – built on its solid oxide platform – operates at high temperatures to convert water into hydrogen. Pairing solid oxide electrolysis with nuclear energy’s technology is a preferred method of unlocking unmatched efficiencies. The high heat and steam produced by Xcel Energy’s Prairie Island facility feeds into Bloom Energy’s electrolyzer to produce zero-carbon hydrogen more efficiently than low-temperature electrolysis alternatives like polymer electrolyte membrane (PEM) or alkaline. These low-temperature alternatives require roughly 40% more electricity, providing the Bloom electrolyzer an efficiency advantage that is expected to significantly drive down the cost of hydrogen production.

Toki sääli, että aikataulu on taas hätäisimmille (kuten itselleni) hyvin pitkä:

Engineering for the 240 kW demonstration is currently underway, with construction expected to begin in late 2023 and power-on expected in early 2024.

7 tykkäystä

Ja lisää tilausta. Kaliforniassahan on noita sähköongelmia ja mikrogridit ovat näihin vastaus

7 tykkäystä

Nostellaanpa tätä ketjua, kun tänään tulee osari. Yhtiöltä myös positiivista uutisointia eilen:

Bloom Energy Corporation (NYSE: BE), today, inaugurated its high volume commercial electrolyzer line at the company’s Newark facility, increasing the company’s generating capacity of electrolyzers to two gigawatts. The award-winning technology is the most energy-efficient design to produce clean hydrogen to date.

Olivat muuten poistaneet syyskuun sijoittajaesityksestä kohdan liittyen tämän vuoden ennusteisiin. Saa siis nähdä, onko vastatuulta tulossa etenkin sen osalta, päästäänkö loppuvuodesta kassavirtapositiiviseksi.

5 tykkäystä

SAN JOSE, Calif., November 03, 2022–Bloom Energy Corporation (NYSE: BE) today announced financial results for its third quarter ended September 30, 2022.

10 tykkäystä

Olipa huojentava osari ja taas uskallan taas lisätä, jos rahaa irtoaa vain muualta. Johto lupaa ja toimittaa ja toisti kuin toistikin vuoden näkymät.

Record third quarter revenue of $292.3 million in 2022, an increase of 41.1% compared to $207.2 in the third quarter of 2021.

Gross Margin of 17.4% in the third quarter of 2022, compared to gross margin of 17.8% in the third quarter of 2021.

Non-GAAP gross margin was 19.1% in the third quarter of 2022, compared to non-GAAP gross margin of 19.2% in the third quarter of 2021.

Näkymäthän oli:

Bloom reaffirms outlook for the full-year 2022:

• Revenue $1.1 - $1.15 billion

• Product & Service Revenue $1 billion

• Non-GAAP Gross Margin ~24%

• Non-GAAP Operating Margin ~1%

• Cash Flow from Operations Positive

Q3 gross marginhan oli 19,1 %, operatingin vastaava -9,8 % ja operating cash flow - 69,9 miljoonaa. Paljonhan tuossa on tekemistä q4:ään etenkin tuon cash flown kanssa. Luottoa kuitenkin löytyy. Pitääkin seuraavaksi etsiä transcript

12 tykkäystä

Ka tuolta litterointi. Olen perhevapaalla eikä pääsyä koneelle, joten jätän tällä kertaa lyhennelmän tekemättä. Mutta lukekaa ihmeessä itse, koko setti on ainakin omasta mielestäni vakuuttavaa luettavaa:

10 tykkäystä

Tällainen vielä sattui silmään, missä Bloom Energy mukana:

The Midwest Alliance for Clean Hydrogen (MachH2) has revealed it will submit an application to the US Department of Energy (DOE) for funding to develop a regional clean hydrogen hub.

MachH2, a multi-state coalition of public and private entities across the hydrogen value chain, plans to establish a hydrogen production and distribution hub in the Midwest of the US.

8 tykkäystä

Joo, kyllä oli vakuuttavaa luettavaa, kiitos linkistä!

Oma suosikkini vetypuolella on pitkään ollut Plugi mutta BE on hyvää vauhtia nousemassa samaan salonkivaunuun. Bloom työstää muutamia alueita, joita Plugilla ei ole, ainakaan tässä vaiheessa, yhtä aktiivisesti työn alla. Ensinnäkin pink hydrogen. KRn puheitten perusteella Bloomilla on ydinvoimapuolella erinomaiset mahdollisuudet SO-lyysereillään. Toinen lupaava latu on waste to energy, jossa projektit ovat pienempiä mutta lukumääräisesti niitä on paljon. Kolmantena marine-puoli, josta jo ekoja toimituksiakin tehty. Sitten jos ajatellaan datakeskushankkeita, joista molemmat firmat ovat pähkinöinä, niin voidaan ajatella, että Bloomilla on jopa hienoinen etumatka, koska heidän energy server on jo täysin valmis tuote ja soi useilla polttoaineilla. Plugihan on vasta lähinnä protoillut varavoimalaitoksiaan MSn kanssa. No toki jättiasiakkaat vaatinevat myös Bloomilta enemmän tai vähemmän räätälöintiä laitoksiinsa. Molemmissa firmoissa kiehtoo myös se, että ovat mukana molemmilla vetytalouden pääsektoreilla: vedyn tuotanto ja käyttö, siis käytännössä elektrolyyserit ja polttokennot.

Viime viikolla latasin Marketscreeneristä muutaman firman lukuja, joista voisin jakaa vaikkapa nämä:

EV/Rev 2022 2023 2024
Plug 8,0 5,8 4,0
Bloom 2,5 1,9 1,4
McPhy 11,3 6,8 3,4
NEL 18,7 12,0 8,17
Enphase 16,5 11,9 9,4

Otin mukaan vertailuun NELlin ja McPhyn, vaikka eivät ole polttokennovalmistajia. Elektrolyysin räjähdysmäinen rakentaminen sataa kuitenkin varmasti näidenkin laareihin. NEL oli myös aikoinaan mun eka vetylappu mutta hävitin sen, kun alkoi tuntua, että Lökken puheet toistivat itseään ja hillopurkkeja potkittin eteenpäin, kunnes itse Lökkekin nosti kytkintä. Epäilin myös hieman sitä, miten norskit pääsevät suuremmille markkinoille, missä usein vedetään vähän ns kotiinpäin. Mutta ei tämä ole mikään suositus suuntaan tai toiseen. NEL saattaa pärjätä jatkossa erinomaisesti, jos/kun lyyserikysyntä toteutuu edes lähelle ennusteita.

Eniten tässä vertailussa ihmettelen Euroopan yritysten kalleutta ja/tai USA yritysten halpuutta. Kaikilla kasvuennusteet on suurinpiirtein samalla hehtaarilla ja kaikki ovat tappiolla. Kaikkien kassat näyttäisivät kestävän ennustettuun voitollisuuteen saakka, joten en oikein hoksaa, miksi näin suuret arvostuserot. Itseasiassa Bloom on näistä lähinnä positiivista kassavirtaa ja ensi vuosi pitäisi olla plussalla, vaikka kapa on taas 2-kertaistumassa. Silti Bloom on ylivoimaisesti edullisin.

Tätä Bloomin raporttia kun lueskelin, tuli mieleen Enphase, jolla muuten myös intialainen vetäjä. Näkisin, että Bloomilla on kaikki mahkut seurata Enphasen tietä arvostuksessa, jos pisnes etenee firman viestimällä tavalla. Enphasekin oli aikoinaan sylkykuppi ja shorttareiden mieliriistaa mutta kova ja kannattava kasvu lopetti pelit lyhyeen ja tuloksena on ym taulukonmukaiset luvut.
Toivossa on hyvä elää sanoi jo joku saivare aikoinaan…

15 tykkäystä

Erinomaista tekstiä taas, kiitos @Von_Wangell. Bloom on tehnyt hienoa työtä viimeiset vuodet kustannusten leikkaamisen kanssa, mutta ei kuitenkaan mielestäni kasvun kustannuksella. Tilauksia ja asiakkaita riittää ja nyt ruvetaan toimittamaan, kun on saatu kapasiteettia rakennettua. Johto on kahtena edellisenä vuotena antanut selkeät numeraaliset tavoitteet ja etenkin tänä vuonna antanut kvartaaleittain selkeät askelmerkit seuraaville kvartaaleille siitä, miten etenkin liikevaihto tulee kehittymään. Minulla ei ainakaan tällä hetkellä ole mitään syytä epäillä johdon puheita ja luotan täysin siihen, että homma etenee, kuten on luvattu. Siksi Bloom onkin isoimmalla painolla itselläni vety-yhtiöistä.

SO-lyyseripuoli taitaa ilmeisesti olla vähiten kilpailluin, kun valtaosalla vety-yhtiöistä alla on alkaline tai PEM? Tai ainakin sellainen kuva minulle on tullut. SO kuitenkin ilmeisesti paras esim. juuri ydinvoimalla tuotettavaan vetyyn, josta Bloom saikin aikaisemmin tänä vuonna loistavia tutkimustuloksia omien laitteidensa osalta.

Muuten kuriositeettina: Yhtiön johtoportaaseen kuuluva Glen Griffiths myy ja ostaa aktiivisesti yhtiön osakkeita ja yleensä häntä on kannattanut peesata. Itse en tosin ole niin tehnyt, mutta olen huomannut korrelaation.

Ja vielä: @Von_Wangell mainitsit joidenkin vety-yhtiöiden arvostuksia. Nostaisin vielä ylös SFC-Energyn Saksasta, jonka EV/Sales on Marketscreenerin mukaan 2022 x3,76 ja 2023 x2,26. Yhtiö on lisäksi Bloomin tavoin lähellä voitollisuutta ja päässee siihen ensi vuonna. Että löytyy Euroopastakin sitä halvempaa vety-yhtiötä.

10 tykkäystä

Bloom jatkaa laajentumista Eurooppaan Italian kautta:

Bloom Energy (NYSE:BE) has partnered with Cefla, a leading Italian engineering, procurement and construction company, for multiple megawatts (MW) of Bloom’s solid oxide fuel cells, expected to be deployed through 2025. The partnership will expand Bloom’s footprint in Italy and aid in Italian companies’ transition from traditional combustion-based sources of energy to a fuel-cell based Energy Server™ that can efficiently meet critical energy needs.

The partnership between Bloom and Cefla builds on each company’s leadership in energy, enlarging the clean tech suite of offerings available for Italian companies. Cefla will deploy Bloom’s highly efficient Energy Servers, which can be configured to replace traditional combined heat and power (CHP) systems, to address the gas reduction requirement recently approved by European Union energy ministers. Bloom’s fuel-flexible technology, which can operate on natural gas, biogas or hydrogen, produces electricity without combustion and reduces carbon emissions compared to the grid with near zero harmful smog-forming particulate matter. Over the last 90 years, Cefla has honed its expertise in the design, construction and management of cogeneration plants and energy efficiency projects in both buildings and industrial applications.

11 tykkäystä

Viikon takainen tilaus Taiwaniin

10 tykkäystä