Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Commission President Ursula von der Leyen said: “We must become independent from Russian oil, coal and gas. We simply cannot rely on a supplier who explicitly threatens us. We need to act now to mitigate the impact of rising energy prices, diversify our gas supply for next winter and accelerate the clean energy transition. The quicker we switch to renewables and hydrogen, combined with more energy efficiency, the quicker we will be truly independent and master our energy system. I will be discussing the Commission’s ideas with European leaders at Versailles later this week, and then working to swiftly implement them with my team.”

REPowerEU – eliminating our dependence on Russian gas before 2030

Phasing out our dependence on fossil fuels from Russia can be done well before 2030. To do so, the Commission proposes to develop a REPowerEU plan that will increase the resilience of the EU-wide energy system based on two pillars: Diversifying gas supplies, via higher Liquefied Natural Gas (LNG) and pipeline imports from non-Russian suppliers, and larger volumes of biomethane and renewable hydrogen production and imports; and, reducing faster the use of fossil fuels in our homes, buildings, industry, and power system, by boosting energy efficiency, increasing renewables and electrification, and addressing infrastructure bottlenecks.

12 tykkäystä

Muutama nosto lisää tuosta:

https://energy.ec.europa.eu/repowereu-joint-european-action-more-affordable-secure-and-sustainable-energy_en

2.1.2. Increase the EU production of biomethane
Doubling the objective of Fit for 55 for biomethane would lead to the production of 35
billion cubic metres (bcm) per year by 2030. To do so, Member States’ CAP strategic plans
should channel funding to biomethane produced from sustainable biomass sources, including
in particular agricultural wastes and residues

2.1.3. Hydrogen Accelerator
An additional 15 million tonnes (mt) of renewable hydrogen on top of the 5,6 mt foreseen
under the Fit for 55 can replace 25-50 bcm per year of imported Russian gas by 2030.
This would be made of additional 10 mt of imported hydrogen from diverse sources and an
additional 5 mt of hydrogen produced in Europe, going beyond the targets of the EU’s
hydrogen strategy and maximising the domestic production of hydrogen15
. Other forms of fossil-free hydrogen, notably nuclear-based, also play a role in substituting natural gas.

The Commission will further develop the regulatory framework to promote a European market
for hydrogen and support the development of an integrated gas and hydrogen
infrastructure, hydrogen storage facilities and port infrastructure. New cross border infrastructure should be hydrogen compatible. The Commission will assess State aid
notification for hydrogen projects as a matter of priority. It commits to complete the assessment
of the first Important Projects of Common European Interest on hydrogen within 6 weeks from
the submission by the participating Member States of a complete notification. The shared aim
should be to enable the assessment to be completed by summer.

Additionally, the Commission will support pilot projects on renewable hydrogen production
and transport in the EU neighbourhood, starting with a Mediterranean Green Hydrogen
Partnership. It will also work with partners to conclude Green Hydrogen Partnerships and
with the industry to establish a Global European Hydrogen Facility, boosting Member
States’ access to affordable renewable hydrogen.

2.2.1. Rolling out solar, wind and heat pumps
Fit for 55 foresees the doubling of the EU’s photovoltaic and wind capacities by 2025 and
tripling by 2030, saving 170bcm of yearly gas consumption by 2030.
By accelerating the roll out of rooftop solar PV systems by up to 15TWh this year the EU
could save an additional 2,5 bcm of gas. The Commission will present in June a
communication on solar energy with the aim of helping unlock solar energy’s potential as a
major renewable energy source in the EU. Based on an analysis of the state of play of solar
energy across the EU, the solar strategy will propose a European Solar Rooftops Initiative,
which will identify barriers, propose measures to accelerate the roll-out and ensure that the
public can fully reap the benefits of rooftop solar energy

11 tykkäystä

Niin, tuo luku 68% on se miksi viittasin että paneeleista ei saada kaikkea irti ilman jotain väliaikaista puskuria johon työntää käyttämätön sähkö. @Ripetirip tarjosi akkuja, jotka toimivat varmasti pienemmissä kohteissa (kuten mökit) mutta huonommin omakotitaloissa.

Olen tietoinen siitä, että Suomessa joutuu panostamaan aurinkopaneeleihin enemmän vs muu Eurooppa, mutta saadaan niillä kesäisin varsin hyvä tuotto. Se että minkälainen järjestelmä kenenkin tontille mahtuu on sitten eri juttu. Tuollainen 6 kWp:n järjestelmä ei kovin iso ole tuollaiseen kiinteistöön jossa on noin iso kulutus…

Keski-Euroopassa nämä ovat jo teknisesti toimivia ratkaisuja, jolla voidaan tuottaa off grid taloja. Esimerkiksi tämä:
Product — Home Power Solutions

Missä vaiheessa tällainen ratkaisu siirtyy myös taloudellisesti järkeväksi?

Edellisessä viestissä mainittu LAVO toimii muutaman päivän puskurina ja soveltuu asennettavaksi olemassa olevaan järjestelmään. Tämä on alunperin suunniteltu lämpimiin maihin ja riittää niissä olosuhteissa off grid talon tekemiseen. OIisiko tällainen systeemi kustannustehokas tulevaisuudessa Suomenkin olosuhteissa, jotta kesäaikaan pääsisi irti kokonaan ostosähköstä?

Noiden aurinkosähkövetypaneeleiden spekseistä ei ollut muuta mainintaa kuin että 250 litraa vetyä per päivä per paneeli. Jääkäämme odottelemaan tilanteen kehittymistä tältä osin. Itse näen tällaisella ratkaisulla olevan kuitenkin potentiaalia.

Ei minulla ole mitään tutkimustuloksia näyttää, mutta mielestäni ihmisten mielenkiinto off grid taloja kohtaan on ollut kasvussa ympäri maailmaa. Näitä järjestelmiä on tosiaan tulossa markkinoille useampia ja ovat keskenään hiukan erilaisia, joka mahdollistaa erilaiset tekniset ratkaisut. En tiedä jääkö tämä 2020-luvun tauhkaksi vai onko pidemmän ajan trendi. Varsinkin keski-Eurooppa on näille varsin otollista markkina-aluetta tällä hetkellä. Enkä tiedä saako tällaista järjestelmää vielä tällä vuosikymmenellä Suomessa toimimaan. Henkilökohtaisesti kuitenkin seuraan tätä kehitystä tiiviisti, koska omat intressit. Lähinnä verottajalle ja sähköyhtiölle kosto mielessä.

5 tykkäystä

Nyt ihan maallikon arvailua ja pintapuolista googletusta… Tulokulmalla “käsitänkö ihan oikein”:

2000 kWh varastoiminen virtuaaliakkuun maksaa €185.

Sähkön hinta on juuri nyt korkealla, mutta vuosien 2020-2021 keskiarvohinta kWh:lle oli €6.22.

2000 kWh:n varastoiminen maksaisi siis €189 ja ostaminen €124.4?

Hinta ei toki pidä sisällään siirtomaksuja tai veroja, mutta silti… ihanan kallista.

Itse odottelen Nion saapumista tänne Suomeen 150 kWh akkuaineen ja BaaSseineen. Kytkee tuon sitten talon sähkövarastoksi :blush:

2 tykkäystä

Käsittääkseni näissä joutuu myös maksamaan sähkönsiirrosta, korjatkaa jos olen väärässä. Se on monella alueella Suomessa ollut se isompi kuluerä. Virtuaaliakku ajatuksena ok, mutta toteutus on vähän puolitiessä.

1 tykkäys
4 tykkäystä

First Quarter Fiscal 2022 Financial Highlights(All comparisons are year-over-year unless otherwise noted) Revenues of $31.8 million compared to $14.9 millionGr…

Fuelcellillä tappiot odotettua suuremmat, mutta liikevaihto yli kaksinkertaistui.

8 tykkäystä

Vihreä siirtymä alkaa jo nyt saamaan Suomessa vauhtia. Putinin sota voi kaikesta karseudestaan huolimatta saada yllättäviä positiivisia seurannaisvaikutuksia maailmalla. Saksakin aikoo olla riippumaton Venäjän hiilivedyistä vuoteen 2027 mennessä. Toki osa hiilivedyistä hankitaan muualta, mutta varmasti pyritään tekemään vihreää energiaa paljon nopeammin kuin mitä vielä alkuvuonna oli suunniteltu.

Pitää varmaan alkaa katsomaan vihreän vedyn tuottajia salkkuun…

5 tykkäystä

En ole koko ketjua lukenut kun tässä vasta parin viimeisen viikon aikana on aihepiiri alkanut kiinnostaa enemmän. Koitin tässä etsiskellä Helsingin pörssistä firmoja, mitkä menisi tähän genreen ja jotenkin omaan tutkaan en löytänyt kuin kolme, ja nekin tavallaan aika ohuelti aiheeseen liittyviä:

  • Fortum
  • Neste
  • Savosolar

Onko mulla jäänyt jotain nyt huomaamatta vai onko tarjonta tosiaan näin ohutta? Fortumkaan ei osu tähän kovin hyvin vaikka toki energia-alalla toimii ja varmasti kehittelee erinäisiäkin asioita. Nesteellä on näppinsä pelissä uusiutuvan energian tuottamisessa, mutta ei varsinaisesti teknologiafirmasta kyse. Savosolarin tilanne pikavilkaisulla näytti siltä, että on sarjaa ikuinen lupaus.

1 tykkäys

On näitä muutama muukin uusiutuvan energian alaa ainakin läheltä liippaava yhtiö Helsingin pörssissä. Nämä tulivat ekana mieleen jotka saattaisivat hyötyä uusiutuvien uudesta aallosta jos semmoinen nyt on tulossa.

Valoe. Aurinkopaneeleja autoihin ja veneisiin

Enersense. Infrarakentamista mm. tuulivoimaloille ja merituulivoimaloille. Myös omaa tuulienergiantuotantoa suunnitteilla ja mukana myös p2x-vetyhankkeessa. Dovre ja Skarta ovat myös samalta alalta.

Merus Power. Sähkövarastot mahdollistavat uusiutuvien energiamuotojen laajempaa käyttöä. Sähkönlaaturatkaisut taas säästävät energiaa. Wärtsilä tekee myös sähkövarastoja mutta toki paljon muutakin.

8 tykkäystä

Savosolar on nyt nostanut kätensä haudasta ylös, pelkästään niiden huhujen perusteella että Venäjän hiilivedyistä luovutaan ja uusiutuvan platinakausi alkaa (kultakausi oli jo luvattu EU:n pelastuspaketin myötä, joista suuri osa paketin varoista on suunnattu päästöttömään energiantuotantoon siirtymiseen). Tosin kultakauden lupauskaan ei saanut osaketta hereille sen enempää. Tosin, tämä nyt sellainen “yksi-risti-kaksi” pitkäveto, johon voisin kympin laittaa ja jos se vaikka saisi nostettua itsensä kalmansuon syleilystä, voisi siitä mukavat massit tehdä. Sen lisäksi, että olisi kotimainen yritys.

Lähtisin etsimään näitä uusiutuvia enemmänkin Saksan ja Yhdysvaltojen markkinoilta. Jos ei halua sijoittaa yksittäisiin yhtiöihin, on olemassa rahastoja. Uskon, että useamman vuoden tähtäimellä uusiutuvan energian rahasto on no-brainer sijoittajalle. Pitää vain jaksaa odottaa, kun rahastot ovat hitaita ja ei tule pikavoittoja. Toki jostakin yhtiöstä voi saada satumaiset tuotot, kuten esim. Hyzon tai PlugPower tai Stem mutta niiden kanssa onkin hieman enemmän riskiä. Joistakin lupaavistakin yhtiöistä löytyy se Solyndra ja jostakin tulee Tesla. Kukaan ei vain tiedä, mistä tulee kumpi.

Tällä foorumilla on useampikin ketju, joista saa hyvää taustainfoa eri firmoista, joissa keskitytään uusiutuvaan energiaan ja uuteen teknologiaan.

11 tykkäystä
9 tykkäystä

On näitä energia-alan teknologia yrityksiä Helsingissä vielä lisääkin.

Valmet
Neles
Wärtsilä

Erityisesti Valmetilla on aika isokin merkitys, mutta se unohtuu usein. Valmet tekee ja kehittää biovoimalaitoksia, automaatiojärjestelmiä sekä optimointi ja energiansäästösovelluksia.

Neles valmistaa venttiileitä, joita on käytössä kemian-, öljy- ja kaasuteollisuudessa. Niitä on käytetty perinteisessä fossiilisessa teollisuudessa, mutta on niille tarvetta bio- ja vetykaasujen kanssa.

Wärtsilä, monipolttoaine moottoreita laivoihin ja voimalaitoksiin. Kaasuterminaaleja, valitettavasti referenssit eivät loista. Energiavarastoja, niissä Wärtsilän vahvuus on käsittääkseni niiden ohjaus ja optimointi.

5 tykkäystä

Neste ja Fortum ei ainakaan minun aivoissa mahdu sanaan vihreäsiirtymä :grin:. Molempiin ketjuihin olisi ollut niin pirusti kommentoitavaa tässä parin vuoden aikana… mutta olen katsonut että mitäpä tuo minulle kuuluu :slightly_smiling_face:.
Tuossa pari uutista josta kuullaan vielä lisää ja salkku kiittää :wink:

Nuo kioskit liikuttelee maailman rahdit ja nuo purkit ei liiku todellakaan millään Nesteen kuralla mitä suomalaisille nyt myydään ihan törkeällä hinnalla viherpesun nimissä :face_vomiting:… jota kutsutaan myös jakeluvelvoitteeksi :face_vomiting:

13 tykkäystä

Kiitos. Ajatuksena tässä on nyt alle kouluikäisten ostille ostaa jotain, mikä saattaisi tuottaa ja tehdä hyvää. Toki sinne voinee ostaa muualtakin kuin paikallisesta osakekaupasta, mutta jotenkin itse pidän simppelimpänä jos hankkii kotimaisia osakkeita.

Merus Poweria tuossa tutkiskelin ja siinä voisi olla potentiaalia, kiitos vaan vinkistä (ei siis suosituksesta).

Ja @Meri, tiedän hyvin itsekin ettei nuo kaksi ole todellakaan niitä keihäänkärkiä tässä(kään) lajissa ja siksi koitankin löytää jotain muuta kestävää.

Jatkan vielä tutkimuksia, kiitos jo tässä vaiheessa.

3 tykkäystä

Ainut suomessa listattu kuponki on SSAB joka tulee menestymään tässä muutuvassa maailmassa.

11 tykkäystä

Kirjoittele kuule vaan niin paljon kun lähtee, kyllä välillä näkemyksiä kaivataan, muistelin että ostelit esim ehangia taas tossa joku aika sitten. Siinä yksi vaikeimmista tulkittavista lapuista ja ketjukin hiljainen, no kovin on moni hiljainen näinä päivinä, kuitenkin kaikkihan me jonkun kirjoituksista suuntiamme tarkastelemme :wink: ja rivien välejä täydennämme.
Ai hitto tais tulla lippuu kun ei nyt energiaan liittynyt, sori.

6 tykkäystä

Heh joo ehang on mun lempilapsi :grin:… jota taas on potkittu päähän syyttä suotta :slightly_smiling_face:. Mutta kyllä se sieltä vielä tai sitten ei :slightly_smiling_face:… Se on vähän niin kuin nuo kontti kioskit ja Orsted. Muistan kun noista tänne foorumille huutelin… siihen aikaan kun ne oli vielä halpoja… noh Orsted on halpa vieläkin. Ei niitä kukaan silloin noteerannut… mut suunta on edelleenkin selvä :slightly_smiling_face:. Eikä aika riitä johonkin menetettyjen tapausten kommentointeihin :grin:. Nyt just menee kaikki aika tuon ukrainan seuraamiseen…Tuonne ukraina osiooon en ole kommentoinut mitään koska se ei hyödytä oikein ketään…Ja ei tänne voi kaikkea kirjoittaa. Tekisi mieli kyllä huutaa oma näkemys asiaan mutta kun ei vain voi sattuneesta syystä…

8 tykkäystä

Toisin kuin sanot niin maailman rahdit kulkevat aivan hirvittävällä “kuralla” jossa on rikkiä, metalleja ja kiintoaineita. Itämerellä käytetyt polttoaineet ovat merkittävästi puhtaampia. Saksasta lähtiessään laivasi käyttävät tällaista polttoainetta (Suomesta) mutta vaihtavat sitten maailman merillä ajellessa siihen oikeaan “kuraan”. Tiesitkö?

5 tykkäystä

No ei tuo Plug ja Savosolar oikein samaan ketjuun/lauseeseen sovi, monesta eri syystä. Savosolarin kurssin viime aikainen “nousu” on pelkkää odotusarvoa, firma on edelleen saneeraus tilassa, ikävä kyllä.

Plugin kanssa aika moni, jopa minä, on tehnyt jo hyviä tuottoja, kurssi kun on vaihdellut 2-75USD välillä 3 vuoden aikana.

Omistan edelleen molempia, toisessa on enemmän odotusarvoja tulevaisuudessa, toisesta toivoo saavansa turskat pois…

7 tykkäystä