Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Heh joo ehang on mun lempilapsi :grin:… jota taas on potkittu päähän syyttä suotta :slightly_smiling_face:. Mutta kyllä se sieltä vielä tai sitten ei :slightly_smiling_face:… Se on vähän niin kuin nuo kontti kioskit ja Orsted. Muistan kun noista tänne foorumille huutelin… siihen aikaan kun ne oli vielä halpoja… noh Orsted on halpa vieläkin. Ei niitä kukaan silloin noteerannut… mut suunta on edelleenkin selvä :slightly_smiling_face:. Eikä aika riitä johonkin menetettyjen tapausten kommentointeihin :grin:. Nyt just menee kaikki aika tuon ukrainan seuraamiseen…Tuonne ukraina osiooon en ole kommentoinut mitään koska se ei hyödytä oikein ketään…Ja ei tänne voi kaikkea kirjoittaa. Tekisi mieli kyllä huutaa oma näkemys asiaan mutta kun ei vain voi sattuneesta syystä…

8 tykkäystä

Toisin kuin sanot niin maailman rahdit kulkevat aivan hirvittävällä “kuralla” jossa on rikkiä, metalleja ja kiintoaineita. Itämerellä käytetyt polttoaineet ovat merkittävästi puhtaampia. Saksasta lähtiessään laivasi käyttävät tällaista polttoainetta (Suomesta) mutta vaihtavat sitten maailman merillä ajellessa siihen oikeaan “kuraan”. Tiesitkö?

5 tykkäystä

No ei tuo Plug ja Savosolar oikein samaan ketjuun/lauseeseen sovi, monesta eri syystä. Savosolarin kurssin viime aikainen “nousu” on pelkkää odotusarvoa, firma on edelleen saneeraus tilassa, ikävä kyllä.

Plugin kanssa aika moni, jopa minä, on tehnyt jo hyviä tuottoja, kurssi kun on vaihdellut 2-75USD välillä 3 vuoden aikana.

Omistan edelleen molempia, toisessa on enemmän odotusarvoja tulevaisuudessa, toisesta toivoo saavansa turskat pois…

7 tykkäystä
13 tykkäystä

5 tykkäystä

En tiedä tarkkaan, minkälaista osaketta olet etsimässä, mutta laitetoimittajat eivät useinkaan ole niitä, jotka kuorivat kermat päältä. Itseä kiinnostaa erityisesti silloin, kun alalle on korkea kynnys tulla ja yrityksen mahdollisuudet muuntua ajassa. Laitetoimittajien asiakkaat pitävät tietoisesti herkästi yllä kilpailua, jotta saavat hyviä tarjouksia. Hiukan heikosti noita yritysten kaikkia tuotteita edes löytyy heidän nettisivuiltaan ja oman kokemuksen mukaan on vaikea arvioida, millaisia tuotteita myyvät ja toimittavat juuri tänään juuri sen vuoksi, että teknologia tykkää laukata hyvin paljon eteenpäin

Itsellä on toki Nestettä. En pidä Nesteen tulevaisuutta sijoitusmielessä lainkaan huonona. Itseä miellyttää Nesteessä heidän pettämätön vainunsa aavistaa riskejä ennalta. En tiedä, millaisia vainukoiria siellä ruorin takana istuu. 2010-luvulla itseä tykkäsin biopolttoaineiden potentiaalin tunnistamisesta ja tunkeutumisesta Saksan markkinoille. Siitä käytiin tiukkaa oikeudenkäyntiäkin.

Nyt olen innoissani, miten hienosti ovat ennalta osanneet varoa Venäjä riskiä. Nyt ovat saamassa mielestäni hyvään aikaan jalkansa oven väliin jenkkimarkkinoille ja onneksi eivät mene sinne yksin. Trumpin aikana tässä olisi ollut paljon riskejä, mutta nyt Bidenin aikana näyttäisi siltä, että pikku hiljaa alkaa dinosaurusten aika olla ohi. Ehkä markkinatkin hieman vapautuvat? Toivo elää. Kriisit yhdistävät.:sweat_smile:

Nesteen kyydissä on mukava istua ja itseä eivät vuoristorata-ajelut yleensä pelota.

Valmettia löytyy myös omasta salkusta. Heillä on hyvää tekemistä ja tehneet kvarttaalista toiseen hyvää tulosta. Kynä ei silti tunnu tipahtavan. Vaikka toistaiseksi toimivat paperi ja sellumarkkinoilla, eivätköhän tulevaisuudessa laajene leveästi muillekin markkinoille. Tuosta hyvä esimerkki on uusi hanke viime vuonna listautuneen Spinnovan kanssa. Spinnova menee jo komeasti palstan aiheen ohi. :blush:

Kurkkaas Lamoria. Pitäisi tulla tässä kuussa Inderesin seurantaankin. Eivät suoraan tuota teknologiaa energian tuotantoon, mutta öljyvahinkojen puhdistukseen. Lamor toimittaa palvelukokonaisuuksia öljynporausyrityksille ja erilaisille öljynvuotoriskeille. Lisäksi niillä on vedenkäsittelylaitteistoa. Toki vedenkäsittelylaitteistoa on monella muullakin.

Kansainvälisille vesille on haastava luoda lainsäädäntöä ja siellä on vielä dinosauruksia liikkeellä, mutta BP:n Meksikonlahden öljyvuotojen j Ecuadorin Chevronin oikeudenkäyntien kaltaiset eettiset riskit noissa varmistaa sen, että koetaan tarpeelliseksi varautua ympäristökatastrofeihin. Tällei ulkomuistista muistelisin, että Lamor toimitti jopa 70% laitteistosta toistaiseksi suurimpaan öljyvahinkoon Meksikonlahdella 2010, mikä on kova referenssi. Jonkin verran heillä on myös omaa tuotekehitystä. Onhan tuossa potentiaalia.

17 tykkäystä

Tämähän kuulostaa game changerilta!

”Hycamiten ideana on pilkkoa maa- ja biokaasun metaanimolekyylit katalyyttien ja lämmön avulla vedyksi ja kiinteäksi, puhtaaksi hiileksi. Yhtiön mukaan sen prosessi kuluttaa noin kymmenesosan energiaa siitä, mitä vedestä vetyä elektrolyysillä valmistavat laitokset kuluttavat ja neljäsosan höyryreformointilaitoksista.”

8 tykkäystä

Ehkä. Thermocatalytic decomposition of methane (TCD)

Paljonkohan tuo prosessi kuluttaa tuotetusta vetystä. Muuten energian kulutus kuulostaa pieneltä. Ja miten tuon hiilen erotus katalyytistä? Vai koskeeko tuo energiankulutus vain vedyn tuotantoa ja hiilen erotus katalyylistä ei ole laskettu mukaan?

1 tykkäys

Pääseekö tällaiseen start-uppiin yksityishenkilö mitenkään sijoittamaan roposia?

2 tykkäystä

Start-upit saattavat olla kiinnostuneita enkelirahoituksesta. Lisätietoja vaikka tästä: Bisnesenkelillä pitää olla parisataa tonnia ylimääräistä - Yrittajat.fi

Juu, elikkäs odotellaan mahdollista listautumista :grin:

3 tykkäystä

Hyvätuottoista ja riskitöntä tietenkin. :grin:

No joo, vakavammin: jotain sellaista mistä muksuille voi aikanaan sanoa että olen yrittänyt sijoittamisenkin saralla tehdä asioita niin, että heillä olisi puhdasta ilmaa, vettä ja ruokaa kohtuukustannuksin. Menee nyt vähän ohi aiheen, mutta noilla perusteilla salkkuun on valikoitunut nyt Kemiraa ja Raisiota muutamien muiden toimialojen lisäksi. Lasten salkulla ei myöskään ihan älyttömiä riskejä halua ottaa ja siksi nuo vakiintuneemmat toimijat todennäköisesti menevät aivan alkuvaiheessa olevien yhtiöiden edelle.

Yksi mikä tässä tuli vielä mieleen on Taaleri. Sillähän tuulipuistojen kanssa jotain tekemistä mutta ensisijaisesti pidän sitä kyllä finanssialan yhtiönä (ja niitä on muksuille jo hankittuna). Omasta salkusta Taaleri löytyykin jo yli 11 prosentin osuudella.

1 tykkäys

UK Boris with oil and gas industry leaders:

7 tykkäystä
5 tykkäystä

Ketjusta yksi nosto

Väliraportti tässä: https://www.epressi.com/media/userfiles/107305/1647268774/fingrid-gasgrid-valiraportti-energian-siirtoverkot-vetytalouden-ja-puhtaan-energiajarjestelman-mahdollistajina.pdf

16 tykkäystä

Energiayhtiö Engie. Engie SA on ranskalainen, maailman suurimpiin kuuluva energiayhtiö. Yhtiön toimialoja ovat sähköntuotanto ja -jakelu, maakaasu sekä uusiutuva energia. Panostaa siis uusiutuviin energioihin, joten kestää lastenkin katseet :slight_smile: Eikä ole hinnalla pilattu P/E 8. Vielä ehtii hyvin kevään osingoille. Osinkotuotto 7,43%

8 tykkäystä

Pitäneekö paikkaansa marketscreenerin tilasto että Engien liikevaihdosta vain 6,3% tulisi uusiutuvista? ENGIE : Shareholders Board Members Managers and Company Profile | FR0010208488 | MarketScreener

Jos pitää niin melkoista viherpesua ovat Engien nettisivut joilta on vaikea löytää juuri muuta kuin “renewables”, “sustainability” ja “Engie no.1 in the world in clean energy” tyyppistä matskua.

2 tykkäystä

Vow Asa ostoksilla:

https://newsweb.oslobors.no/message/556570

Responding to rapidly changing and growing demand from current and potential
customers in landbased industries, Vow ASA (OSE: VOW) has through its subsidiary
Scanship AS entered into an agreement to acquire all shares in C. H. Evensen
Industriovner AS (C. H. Evensen) (the Agreement). The agreed purchase price is
NOK 50 million.

“We are making three significant steps forward. We will have more and
complementary technologies in our toolbox, we will significantly increase our
capacity and ability to service a growing market and customer base, and we will
gain access to new customers in new industry verticals and markets,” said Henrik
Badin, CEO of Vow ASA.

Landbased industries across Europe are urgently searching for ways to reduce
dependence on fossil carbon and secure access to carbon neutral energy. For
many, replacing fossil products with advanced biocarbon and syngas produced from
organic (biogenic) waste and renewable feedstock is the only viable alternative.

“This trend is evident in high-temperature industrial processes, for instance in
traditional industries such as metal mills and manufacturing. Advanced biocarbon
materials is also increasingly relevant for battery production and other
emerging industries. And last but not least, tests are currently ongoing to
qualify CO2 neutral syngas for the pan-European gas grid. This would open an
entirely new chapter in the European energy market and for Vow ASA as technology
provider,” said Mr. Badin.

The transaction

Scanship AS has entered into the Agreement with the shareholder of C.H. Evensen
being C. H. Evensen Holding AS (the “Seller”) for the acquisition of 100 % of
the shares of C.H. Evensen. The Agreement contains customary warranties and
closing conditions.

The purchase price for 100 % of the shares in C. H. Evensen is NOK 50 million.
At closing, contemplated to take place towards end of March 2022, Scanship shall
settle the purchase price as follows:

  • NOK 25 million shall be paid in cash to the Seller.
  • NOK 25 million in seller’s credit (Vendor Note) payable by Scanship 14
    months after closing.

Scanship signs the Vendor Note as the original issuer, and immediately upon the
issuance transfers all its rights and obligations under the Vendor Note to Vow
ASA. The purpose of the transfer to Vow is to facilitate a possible settlement
of the Vendor Note with Vow ASA shares. During the last month before the Vendor
Note’s settlement date, the Seller will have the right to elect to have the
Vendor Note (fully or partially) settled by receiving Vow shares at a price of
NOK 25 per Vow share.

:point_up: Osa myyntihinnasta osakkeina, jos myyjä haluaa, ja hinta NOK 25 kruunua osakkeelta. Yhtiön osake seilaa tällä hetkellä n. 17 NOKissa. Usko ainakin kaupantekohetkellä osapuolilla, että 17 NOK ei ole järkihinta yhtiön osakkeesta.

4 tykkäystä

Uusiutuvat energiat ovat kaikilla suurilla energia-yrityksillä alkuvaiheessa. Engiellä on suuntaviivat uusiutuvia kohden niin kuin kaikilla vastuullisilla yrityksillä. En tiedä katsoitko aamulla YLE:n talous- ja pörssivartin, mutta siinä juuri pohdittiin siirtymää uusiutuviin mitä nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa tulee tapahtumaan: Fossiilisten energiamuotojen kallistuminen yhdistettynä Venäjän talouspakotteisiin (energia) tulee kiihdyttämään ja nopeuttamaan siirtymisvaihetta puhtaisiin & uusiutuviin & riippumattomiin energiamuotoihin.

Halpaa on. P/E 8. Vielä ehtii hyvin kevään osingoille. Osinkotuotto 7,43% Kyllä maistuu :sunflower:

3 tykkäystä

Samaan hankintaan liittyen vielä omien osakkeiden osto:

https://newsweb.oslobors.no/message/556631

VOW ASA (“VOW” or the “Company”) has decided to initiate a share buy-back
programme for own shares for up to NOK 25,000,000. Up to 1,000,000 shares may be
acquired in a period from 15.03.2022 to 16.05.2022.

The purpose of the programme is to (i) fulfil its obligations arising from
employee share option programs and (ii) if required, deliver consideration
shares to C. H. Evensen Holding AS in respect of Scanship AS’ acquisition of the
shares in C. H. Evensen Industriovner AS, as further described in the Company’s
announcement dated 15 March 2022. Scanship AS is a wholly owned subsidiary of
the Company.

Nyt on fiksua ostaa mahdollisesti kauppaan tarvittavat osakkeet sovittua osakehintaa halvemmalla, kun kerran kurssi pysyy alhaalla hyvistäkin uutisista. Sipaisin itsekin lisää, kun tuo yritysosto ilmoitettiin.

6 tykkäystä