Energiansäästö - Vinkkejä kulutukseen

Eipä varmaan kannatakaan investoida pakkasvahteihin, mikäli lämmitystekniikkaa on jo olemassa. Toisaalta, kaikki on laskettavissa. Pakkasvahti pitää lämpötilaeron parissa asteessa, eli myös pakkasen puolellakin. Lämmitykseen käytettävä teho tulee tietysti lämpötilaerosta, joka vahdin tapauksessa on vain muutama aste. Ei ne pari 300 W patteria ole todellakaan koko ajan tulilla.

1 tykkäys

Kaippa sitä jonkin asteisia on. Massavaraajia yms

Onhan noita puskurivaraajia vesikiertoiseenlämmitysjärjestelmään jos jonkinkinmoisia. Niitä voi sitten lämmittää millä nyt tykkää, sähköllä,pelletillä, puulla, kaasulla, kivihiilellä, auringolla…

1 tykkäys

Kiitos. Puskurivaraaja on tässä se taikasana.

1m3 puskurivaraaja näyttää maksavan noin 3k€ ja asennetuna varmaan 4k€. Max lämpötila 110C. https://www.taloon.com/puskurivaraaja-gebwell-g-energy-1000l-3-bar-dn65

1m3 vettä sitoo energiaa 1,17kwh per lämpöaste. Relevantti delta lattialämmitystalossa olisi 80C (110C-30C) joten saadaan puskurisvaraajan lämpövaraston kooksi 93,6kwh. Hinta siis 42€/kwh. (4000/93,6) Vertailuksi Testaln powerwall 13,5kwh ja asennettuna ehkä 10k€ jättäen hinnaksi 740€/kwh. (10000/13,5) Puskurivaraaja huikeasti halvempi per kwh kuin akut.

Jos keskimääräinen päivä-yö arbitraasia 5snt ja siitä saa puskurivaraajalla hyötyyn 4000kwh per vuosi niin säästöä tulee vuodessa 200€ jolloin 4k järjestelmän kuoletus kestää 20 vuotta. Arbitraasi ja kuoletus

  • 5snt → 20 vuotta
  • 10snt → 10 vuotta
  • 20snt → 5 vuotta

Toki lattialämmitystalossa ei ikinä 110 asteitta vettä saa ajaa putkistossa eli voi vaatia jotain lisälaimennusta ja lisäosia että saa 80 asteen lämpötilaeron käyttöön.

Unohtuiko jotain?

7 tykkäystä

Näissähän käytännössä laimennetaan kuuma vesi kierrosta palaavan viileämmän veden kanssa sopivaksi joko mekaanisen kolmitieventtiilin tai sitten automatiikan avulla. Meillä lämpeää puskurivaraaja puilla joten sähköä ei mene kuin kiertovesipumppuun ja n.5kk vuodesta lämpeää kokonaan auringosta tyhjiöputkien avulla… Sähkö on vaan sitten varalla…

3 tykkäystä

Mitä järkeä on pyörittää mökissä peruslämpöä jos se ei riitä pitämään mökkiä plussan puolella jossain 8 asteessa?

Näkisin että ihan pelkkää energian tuhlausta ilman mitään hyötyjä.

Pahasti näyttää siltä että ensi viikolla tiistain ja torstain välillä saa varautua korkeisiin pörssisähkön hintoihin.Lupailee 30 asteen pakkaslukemia ja Forecan sähkön hintapuntari näyttää aika heikolta kun tyyntyy.Eipäs se taas auta kun lykätä puuta kattilaan ja olla kuluttamatta turhaa,vaikka sitähän tässä tehdään kyllä koko ajan.

3 tykkäystä

Jaahas, taas de’javu ilmiö ydinvoimaloiden toiminnassa.
Tällä kertaa Loviisan 2 reaktori…
Saattaa vaikuttaa hintaan alkuviikosta.

Sähköpörssi Nord Poolin tiedon mukaan Loviisa 2:n tehonlasku aloitettiin sunnuntaina kello 14.46. Nord Poolin kirjauksen mukaan häiriön odotetaan kestävän keskiviikkoon 17. tammikuuta kello 17:ään asti.

Olipas yllätys (not) taas.

Edit: lisätty linkki

6 tykkäystä

Eilen illalla A-studiossa oli sähköstä asiaa ja itseäni jurppii kun hiukan liikaa nyt takerrutaan näihin muutamiin päiviin ja kylmiin keleihin jolloin on ollut tosi korkeat hinnat tai kulutus lähellä ylittää tuotantokapasiteetin.Kokonaisuudessaan selvitty hyvin ja tilanne paranee koko ajan.Mielenkiinnosta kävin ajelemassa kun oli kylmät kelit ja Fingrid varoitti mahdollisesta sähköpulasta,ei kyllä paljon näkynyt säästämistä ainakaan tievalaistusten,ulkovalaistuksen ym. suhteen ei yksityishenkilöiden eikä teollisuuskiinteistöjen alueilla.Toki kulutuksessa näkyi että ainakin pörssisähköasiakkaat pistivät kulutukset minimiin.Kyllä tuohon sähköpula tilanteeseen pitäisi pystyä puuttua valtakunnallisella tasolla ainakin niin että kriittisen rajan lähestyessä ilmoitetaan televisiossa ja mahdollisesti tekstiviestein vaaratilanteesta kuten testinä ainakin on usein tv:n ylälaidassa pyörinyt ilmoitus.Kaikkia tuo mahdollinen sähköpula koskee on sitten kiinteä tai pörssisopimus,kyllä hetkelliset joustot pitää kuluttajienkin hyväksyä eikä aina moittia vain hallitusta tai sähköyhtiöitä.Säätövoimaa ja siirtoverkkoja tarvitaan lisää se on selvää ja lisää on tulossa.Tässä on vain tilanne että ihmiset totutettiin tilanteeseen takavuosina että sähkö on halpaa ja sitä tulee aina kuin Manulle illallinen.Itänaapurin aloittama sota sekoitti pakan mutta muutaman vuoden sisällä voidaan Putinille sanoa energian suhteen että pidä tunkkis jos sattuu olemaan vielä elossa,se on parasta tässä kaikessa.

4 tykkäystä

Pienikin lisälämpö eristetyissä sisätiloissa kuivaa rakenteita ulospäin.

Periaatteessa ei mitään ihmeempää unohtunut.

Nyt voi sitten miettiä, että 1 miljoona kotitaloutta jokainen investoi 4-5 keuroa joka 20. vuosi varajaan (koska se ei kestä ikuisesti).

Vai toivoisiko wanhoja hyviä aikoja takaisin, jolloin sähkö tuotettiin säävarmasti ja se maksoi 4-5 snt/kWh vuorokauden ympäri. Sitä ei tarvinnut koskaan miettiä mitä se maksaa - eikä kytätä jotain Fingridin Tuntihinta appia. Elämä oli huolentonta ja investointiriskit jossain muualla kuin omassa kodissa.

(Jos kunnolla lasketaan, niin varaajan + tekniikan ympärillä ottama tila pitää myös laskea kustannuksiin. Harvassa talossa neliöt on alle 2000 e/m2 eli sieltä tulee lisää hintaa joka mökkiin vs. että investoitaisiin isoon voimalaan, joka ei ole riesana koko ajan itsellä nurkissa.

7 000 euroa x 1 miljoona = 7 miljardia. Tuolla saa jo pari kpl 1400 MW APR-1400 ydinvoimalaa, joita Puola osti Etelä-Koreasta vissiin 5 vai oliko 6 kpl viime kesänä.

4 tykkäystä

:slight_smile: quote=“faravid, post:284, topic:38264, full:true”]

Pienikin lisälämpö eristetyissä sisätiloissa kuivaa rakenteita ulospäin.
[/quote]

Jotenkin näin sen itsekin miellän. Eli että hyödyn määrä on vähän veteen piirrettyä viivaa.

Nyt viimeisimmälle pakkasjaksolle kokeilin setuppia, missä yksi tuvan patteri oli ILPin (min +10) backuppina minimi (+5) asetuksella. Kulutus nousi selvästi max. n. 1.2 kW tasolle. Sisälämmöstä en osaa sanoa sitten mitään kun en ole etävirityksiä vielä tehnyt.

Nämä lattiarajan seinäpatterit ilpin tukena sikäli vähän ongelmallisia nähdäkseni, että lattian rajassa ikkunan alla lämpötila on huomattavasti alempi kuin tilassa keskimäärin. Näin nämä tulevat turhan korkeassa låmpötilassa päälle kun tavoitteena vain pitää lämpö plussan puolella.

Seuraavaksi ajattelin kokeilla tällaista erityistä pakkasvahtia jollain 400W teholla takan kivitasolla jollain 2-4 asteen asetuksella. Toivottavasti tulisi vielä yksi kylmempi jakso siiis. Ja täytynee satsata vielä näihin etäohjaukseen ja -lämpötilanmittaukseen myöhemmin että saisi homman paremmin kontrolliin.

Kuinkapa ovatkaan keksineet kansalaisille tällaisen uuden mielenkiintoisen harrastuksen …:slight_smile:

1 tykkäys

Onko sulla tilassa jotain, mikä jäätyessään rikkoo jotain - vai miksi pyrit pitämään plussan puolella lämpötilaa?

Talojen rakenteethan eivät sitä yleensä vaadi. Kuivanapitoon riittää pelkkä diffi lämpötilassa. (fysikaalisen tarkasti ilmaistuna: vesihöyryjen osapaineissa ulkotila vs sisätila)

1 tykkäys

Olen kyllä täwtä kuivanapidostakin lukenut, mutta aina toisaalta mökkiin jää jotakin joka voi jäätyä. Samoin lattian alla on pieni kellarikuoppa aika lailla täynnä tavaraa, kun kotiin ei kaikki mahdu. Toimi hyvin (eli tavara ei jäätynyt) silloinkin kun tupa meni miinukselle. Mutta en tiedä sitten, jos jättäisi pelkän pakkasvahdin varaan.

Ja sekin tässä vielä on, että pelkästä liittymästä maksetaan jo jotain 40-50 /kk. Eli tavallaan keskim. muutamalla kympillä per kk sitä haluaakin sitä sähköäkin käyttää, ettei nyt ihan tyhjästä sitten maksa.

1 tykkäys

Ei sillä, pidän itsekin kesämökissä plussalla lämpöjä. (vaikka se kestäisi kyllä antaa jäätyäkin - ja on joinain vuosina jäätynytkin).

Tällä hetkellä mökillä ulkona -5 C ja sisällä +10 C.

Syy tähän on se, että nykyään lämmityksen hoitaa ILP ja se ei alemmas “taivu” lämpötilansäädössään. Vielä alempi lämpötila vaatisi käyntiluvan pätkintää (on/off säätö) ja toisaalta saattaisi vaarantaa sulatussyklien toiminnan.

1 tykkäys

Sulla on siis oletettavasti talviasuttavaksi eristetty mökki?

Jep jep. Sen verran hyvin eristetty ja hyvillä lämmönlähteillä varustettu mökki, että siellä mukavasti muutaman talviviikonlopun, tai -lomaakin viettää. Tosin sitten kesää askeettisemmat olot tietty, mutta omasta mielestämme kuuluu genreen…

Mutta rakenteet kuitenkin sen verran riskisiä ja iäkkäitäkin ettei ihan kuperkeikkaa viitsi talviylläpitotapojen suhteen heittää. Näillä nousevilla sähkön hinnoilla olen hakenut sellaista rakenneturvallista ja edullista keskitietä.

Outoa, että ylläoleva teksti paistuu toista viikkoa täällä mutta kun yritin kommentoida tuota, niin se käytiin 10 minuutissa poistamassa “aiheesta eksyvänä”.

No kävin kirjoitamassa vastineeni tuohon tänne Sähkömarkkinat Suomessa ja maailmalla - #15 käyttäjältä faravid

Vaikka kaikille ei pörssisähkö sovi niin omalla kohdalla ollut kuitenkin paras.Lisäksi on tullut mietittyä kuinka voi tuota kulutusta vähentää.Aikanaan tässäkin sai kulumaan helposti vuodessa 14 000 kWh sähköä,nyt voi leikata reilusti alle 3000 kWh:n jos tosissaan tarvisi.Viime vuodelta euroja meni tasan 418,25 , kaikki sähköön kuuluvat kuukausimaksut,verot,välityspalkkiot ym.spottijutut mukaan laskettuna kokonaishinta oli 12,9 snt/kWh josta energian hinnan osuus oli 4,7 senttiä,pakollisia kuukausimaksuja tuossa on 130 euroa eli näyttelee isoa roolia kokonaiskulussa.Ei ole tarvinnut kituuttaa,ei elää yöllä yhtään enempää,eikä muutakaan mitä kirjoitellaan tapahtuvan pörssisähkön kanssa.Joillekin tämä sopii, joillekin ei,kyllä ymmärrys riittää niitä kohtaan joilla ei samoja mahdollisuuksia,silloin on järkevää kiinteä sopimus,mutta en vuotta pitempään sopimukseen yli 10 sentin energianhinnoilla kyllä sitoutuisi ainakaan tällä hetkellä.

6 tykkäystä

Tuli tuossa huvikseen tutkittua tuulivoiman tuotantokäyriä viime helmikuulta.Melkoista edestakaista käyrää tuo piirtää,huippuhetket ajoittuu lähes aina yöhön ja päiväksi laskee eli nyt kun lupaa kylmää loppukuuta on melko selvää että pörssisähkön hinta tulee heittelemään melkoisesti yön ja päivän välillä.Mututuntumalla väittäisin että tähän aikaan tuo aurinko lämmittää jo niin paljon että ilma lähtee liikkeelle yötä kohti ja saa ropeloottorit pyörimään tehokkaamin,aamuksi taas tuotto laskee ja sama kaava toistuu,toki tuohon muukin vaikuttaa.Aurinkovoimalan omistajana onneksi välttyy jo tähän aikaan vuodesta noilta hintapiikeiltä ja muutama päivä sitten piikkiteho kävi jo 1800 W yläpuolella,pian auringon nousun jälkeen tuo teho nousee yli oman pohjakulutuksen ja jos hyvityshinta kohdillaan niin tuottaa hyvää laskuihin,pilvisinä päivinä ei tietenkään paljon tuota mutta silloin ei niin väliäkään kun yleensä silloin tuulee ja sähkö halvempaa.Mielenkiinnolla odotan kuinka lähelle 200 MWh/h tehoja valtakunnallisesti päästään tänään aurinkovoimassa,näyttää sen verran seesteiseltä,ainakin omasta voimalasta tulee lähes takuuvarmasti kevään paras tuotto tähän asti.Aurinkovoimalan kannattavuudesta kuullaan vaikka mitä mutta lähinnä hymähdän kitisijöille,yleensä taitaa olla periaatteesta vastaan tyyli.

2 tykkäystä