Suomen ja Euroopan energiakriisit

Pieni korjaus 60€/MWh = 0,06 €/kWh, joten kyllähän tuo on jo edullista.

4 tykkäystä

Onpa todellakin mielenkiintoista materiaalia. En epäillyt hetkeäkään, ettei Eurooppa tilanteeseen sopeutuisi, mutta tällainen optimismi tällaiselta taholta on hyvä juttu. Tällaisia raportteja seuraavat myös ne tahot, jotka tätä markkinaa heiluttavat. :slight_smile:

Ennen tilanteen helpottumista se tulee vielä huonontumaan. Mielestäni Omakotiliiton ehdotukset ovat järkeviä. Tällaiseen pitäisi hallituksenkin tarttua. Ketään ei pitäisi ajaa vararikkoon ilman omaa syytään. Maksuaikoja ja tapoja selviytyä kaivataan. Kyllä nämä ihmiset laskunsa maksavat, jos siihen annetaan edes realistinen mahdollisuus.

Pitää muistaa. Edes Yhdysvalloissa ihmisiä ei jätetä oman onnensa varaan, jos eläminen vaikeutuu kohtuuttomasti ilman omaa syytä. Pandemian riehuessa maassa oli pitkään voimassa esim. vuokralaisten häätökielto puhumattakaan muista toimista, joilla ihmiset selviytyivät pahimman yli.

Esim. sen varmistaminen, että ihmiset saisivat laskuilleen maksuaikoja, vaikka sitten lainsäädännön turvin, olisi hyvin perusteltua ja osoittaisi, että poliitikot oikeasti välittävät…

Omakotiliiton mukaan sähkömyyntiyhtiöiden tulee ehdottomasti noudattaa hallituksen suositusta, olla mukana talkoissa talven yli ja pitää huolta yhteiskuntavastuun toteuttamisesta.

– Sähkö on välttämättömyystuote. Kun Suomessa on 1,2 miljoonaa pientaloa, sähkölaskujen jyrkkä nousu koskettaa erittäin merkittävää osaa suomalaisista vakavalla tavalla, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

– Moni omakotitaloasukas painii tällä hetkellä valtavien huolien kanssa sähkölaskujen suuruuden takia. Osalla on saamamme palautteen mukaan vaikeuksia saada edes tarjousta nykyisen sähkösopimuksen päättyessä, Silander sanoo.

4 tykkäystä

Mena-alueen (Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka) näkemystä Euroopan energiakriisiin. Qatarista irtoamassa kaasua ensiavuksi.

Pidemmällä aikavälillä meillä onkin sitten mahdollisuus saada vielä voimakkaampi energiariippuvuus Lähi-Itään kuin nyt oli Venäjään.

1 tykkäys

Hesarin eilinen juttu Torstain sähköpulasta. Sinänsä tapahtuma ei mitenkään ainutlaatuinen mutta hyvä kertaus miten järjestelmä toimii tehopulassa eli kun ‘sähköä ei ole riittävästi’.

1 tykkäys

Lähi-Itä ei oleyksi valtio, vaan niitä hiilivetyjen toimittajia on useiden valtioiden alueella. Tällöin riski luonnollisesti pienenee, vaikkei kokonaan poistukaan. Eiköhän tämä Venäjän kepponen opeta Euroopassa aivan uudenlaista riskien tiedostamista ja niiden toteutumiseen varautumista.

3 tykkäystä

Aika moneen ketjuun voisi linkata tämän, ehkäpä sopii heikoiten tänne, joten johdonmukaisesti alta löytyy :laughing:

image

Vaikuttaa että vety on tekemässä läpimurtoa tulevina vuosina.

14 tykkäystä

Ja saman misterin sanomana.

image

3 tykkäystä

Guardian taas on saanut tietoa, että kattoa ei tulisi:

EU on The Guardianin tietojen mukaan muuttamassa kantaansa venäläiselle kaasulle asetettavasta hintakatosta.

Vuodetun asiakirjan mukaan lakiluonnoksessa ei ole hintakattoa venäläiselle kaasulle eikä unioniin tuodulle kaasulle. Sen sijaan EU aikoo asettaa raskaita niin sanottuja windfall-veroja fossiilisia polttoaineita käyttäville energiayrityksille. Lisäksi luonnoksessa on esitys erillisestä tulokatosta, joka asetettaisiin yrityksille, jotka tuottavat energiaa vähemmän saastuttavasti.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin odotetaan julistavan suunnitelma keskiviikkona.

The Guardianin mukaan lopullinen esitys voi vielä muuttua, mutta asiakirja paljastaa komission epäillyt siitä, että se saisi riittävän monen EU-maan tuen ehdotuksilleen.

Luulisi tuon price capin olevan parempi suomalaisille, koska se vaikuttaa suoraan sähkön spot-hintaan? Verohimmelin edut jakautuvat miten sattuu eivätkä välttämättä palaudu yhtä tehokkaasti kuluttajalle?

3 tykkäystä

Joo vaikea ottaa selvää mitä Scholz oikeastaan tuolla viimeisellä bulletilla tarkoittaa, sillä viime perjantaina hän on todennut näin:

German Chancellor Olaf Scholz on Friday criticized a proposal to cap the price on all gas imports to the EU, arguing that countries pushing such an idea had not “considered” the consequences of such a radical step.

Mutta hän on myös näin sanonut:

“There are excess profits by some producers who can simply take advantage of the situation that the very expensive price of gas determines the price of electricity, and that therefore make a lot of money,” the Social Democratic chancellor told reporters. “We are firmly determined to change the market rules in such a way that such windfall profits no longer occur, or that they are skimmed off.”

Eli etsitään keinot kuitenkin rajoittaa sähkön hintaa?


Ja näin.

image

4 tykkäystä

Joku ratkaisu on pakko tehdä, tilanne on pitkässä juoksussa kestämätön kuluttajien ja tiettyjen yritysten kannalta.

1 tykkäys

Mikä logiikka tuossa lower cost sourcessa on? Eikö kaasun hinnan rajoittaminen ole tehokkain tapa leikata hintaa spot-markkinoilla? Tässä estetään tietenkin “ylisuurten voittojen” syntyminen, mutta leikkaako tuo sähkön hintaa?

2 tykkäystä

En todellakaan ole asiantuntija tässä asiassa, mutta käsitän niin että tuuli-, aurinko, vesi- ja ydinvoimalle asetetaan tuo hintakatto “keinotekoisesti” ja sitten öljy- ja maakaasu elävät omaa elämäänsä. Jollei sitten jotain toimia saada niillekin asetettua.

Edit: Ja olettaisin että ydinvoima on listauksessa mukana, vaikka Saksa vaikuttaakin käsittelevän kyseistä energiamuotoa kovin omantakeisella tavalla.

Edit: @samamies eikös tuolla toimella juuri pyrittäisi tavallaan ottamaan irralleen sähkön hinnan komponentteja… eli jos oma sähkö koostuu uusiutuvista ja ydinvoimasta, ei hinta voi olla piikkiaikoinakaan päälle tuon katon. Jos ostaa fossiilisia, silloin varmastikin voi olla.

1 tykkäys

Sähköpörssissä hinta määräytyy viimeisimmän tuotantolähteen hinnan mukaan, joka tarvitaan tyydyttämään kysyntä. Eli korkeaa spot-hintaa ei piikkiaikoihin tällä tapaa leikata, jos ymmärsin esitykset oikein.

E: Kuluttajana minua kiinnostaa juuri tuo spot-hinnan määräytyminen eikä firmojen väliaikaisesti suuret voitot. Ei ole oikein luottoa tuollaiseen windfall-viritykseenkään mistä rahat jotenkin jaetaan takaisin kuluttajille.

E2: @Lexus linkkaama uutinen tämän viestin alla helpottanee tilannetta, jos piikkiaikojen kulutusta on pakko rajoittaa.

4 tykkäystä

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-13/eu-mulls-180-200-euro-price-cap-on-power-from-lower-cost-sources?srnd=premium

  • EU considers mandatory goal of 5% peak hours power demand cut

The European Union is considering capping the power-generation revenues of renewable and nuclear companies at 180 euros to 200 euros per megawatt hour as part of an emergency package, according to people familiar with the talks.

The European Commission, which is due to unveil on Wednesday an unprecedented plan to step into energy markets

3 tykkäystä

image

EU COUNTRIES WOULD APPLY THE CAP AFTER POWER TRADES ARE SETTLED, SO THE CAP WOULD NOT AFFECT EXCHANGE-TRADED POWER PRICES

4 tykkäystä

RInghals 4 huollossa poikkeuksellisesti ainakin tammikuun loppuun. Vaikuttaa suoraan ruotsista saatavissa olevan siirtosähkön määrään

Vaikka vaikutukset tuntuvat selvästi eniten Etelä-Ruotsissa, Fenno-Skan-sähköyhteyden kautta sähköä on tullut myös Suomeen. Nyt sähköä on tarjolla aiempaa vähemmän ja hinta saattaa nousta. Heikkilä kehottaakin suomalaisia varautumaan mahdolliseen sähköpulaan.

4 tykkäystä

Kai tätä voi ainakin oikean suuntaisena pitää. Mutta kuten @samamies kin totesi, se miten tämä valuu vaikutukseksi sähkölaskuun on epäselvää. Veikkaan, että vastaus Suomen osalta on: Ei mitenkään. Tuotto päätyy valtion pohjattomaan kirstuun, josta ei keskiluokkaiselle palkansaajalle ainakaan mitään heru, vaikka olisi minkälainen kriisi.

5 tykkäystä

Hintakattosuunnitelma on aiheuttanut närää Nordpoolissa.

With regards to the proposal on the inframarginal cap, the Commission itself has indicated at least two potentially negative effects:

  1. on ‘the trading behaviour of market participants, who may seek to avoid their
    trading activity being subject to a price cap by simply shifting their trading
    activities from the organised day-ahead market towards another market, e.g.
    OTC, intraday’ and
  2. by encouraging generators to withhold capacity or ‘blocking potential new
    entry technologies’

Nord Pool is extremely concerned about these potential effects and urges the
Commission to implement measures to prevent both from materialising.

3 tykkäystä

EU:n sisällä maakaasulle olisi saatavilla yksi uusi haarareitti etelä-pohjoinen suunnassa Keski-Euroopan tilannetta helpottamaan. Sen avulla voitaisiin kuljettaa parhaimmillaan kolmannes EU:n tarvitsemasta maakaasusta. Joskus tulevaisuudessa infraa voitaisiin hyötykäyttää vedyn siirtoon Välimeri - Itämeri -akselilla. Rakennettavaa putkea olisi vain 200km Kataloniasta Ranskan puolelle. Kuulostaa hyvältä. Mutta mutta. Yksi maa vastustaa. Syy ei yllätä “solidaarisessa” EU:ssa.

(ei maksumuuria)

6 tykkäystä

Samat saksalaiset hermannit olivat sulkemassa ydinvoimaloita vuonna 2010. Saksalaista poliitikkoa tai virkamiestä kannattaa viimeisempänä kuunnella energia-asioissa.

Ja eikös huhtikuussa se Saksan ulkoministeri uhkunut kuinka venäläinen kaasu ja öljy korvataan vedyllä muutamassa kuukaudessa.

8 tykkäystä