Suomen ja Euroopan energiakriisit

Hyvä kuitenkin huomioida, että esimerkiksi Suomi ja Baltian maat ovat sähkön nettotuojia. Mikäli sähköä viedään Eurooppaan niin se on Ruotsin ja Norjan ylijäämää, jota siirtoyhteyksien rajoitteiden puitteissa kierrätetään eri alueilla

Näillä näkymin ainoa keino edulliseen sähköön on se, että sähköä tuotetaan siinä määrin riittävästi, että siirron pullonkaulat tulevat vastaan ja ylijäämä jää kotimaan käyttöön. Siinä sivussa toivotaan, ettei mantereelle valmistu uusia yhteyksiä

7 tykkäystä

Mielestäni Suomessa oli työnalla Hanhikiven ydinvoimala, aurinko ja tuurivoimaloiden määrä on kasvanut joka vuosi. Mitäköhän muita voimaloita olisi pitänyt Suomeen asennella?

1 tykkäys

Myös varavoimalan ylläpito on investointi. Ja koska Olkiluoto kohta valmis niin ei kannata ylläpitää.

OL3:sen ja lisääntyvän tuulivoiman ansioista kohta sitä on toivottavasti myös Suomi. Valitettavasti ei hirveästi vaikuttane hintaan kun keski-Eurooppaan sähköä imuroidaan. Norjassa ja Ruotsissahan on (pohjoisosia lukuunottamatta) usein samat hinnat kuin Suomessa. Keski-Eurooppalaiselle sähkön säästö on yhtä kiinnostavaa kuin suomalaiselle kaukolämpöasujalle.

2 tykkäystä

Eihän tuo ole aiheetonta pelottelua. Tuo on totta, että faktoja ei kerrota niin vaikea tietää miten paljon kulutusta on mahdollista tiputtaa. Parempihan tässä on varautua, kun sähkökatkoihin on kuitenkin olemassa oikea mahdollisuus.

Talvipakkasilla sähkönkulutus on sen verran suurta, jos tulisi ruotsista joku siirtohäiriö niin kyllä tuossa aika nopeasti menisi sähköt pois jostain. Onhan tuo ihan mahdollista, että saadaan Ruotsista täydellä kapasiteetilla tuotua sähköä. Mutta mitäs sitten kun ollaan piikki kulutuksessa ja tuleekin se katko ruotsin sähkönsiirrossa? Itse mielelläni en jää jumiin hissiin tuon mahdollisuuden takia.

6 tykkäystä

Kaivelin viimeisen 12kk tuulivoiman tuotannon numerot ja laskin montako prosenttia maksimikapasiteetistä on saatu verkkoon per tunti. Luonnossa monet ilmiöt ovat normaalijakautuneita ja kuvittelin että näin olisi tässäkin. Valitettavasti ei ole. Joku meterelogi voisi kertoa tästä enemmän. Lämpötila lienee normaalijakautunutta, mutta tuuli nähtävästi ei.

Keskiarvo tuotanto on 1218.4MWh/h tai 32% kapasiteetista. Mediaani on alle keskiarvon joka on huono asia eli vain 1032MWh/h tai 27% asennetusta kapasiteetista. Alin kvartaali tuotanto vain 465MWh/h tai 12% asennetusta kapasiteetista. En tiedä mitkä luvut on ydinvoimalla mutta heitän hatusta että keskiarvotuotanto 95% kapasiteesti (koska vuosihuollot) ja mediaani 100% kapasiteetista.

Persentiili Tuotanto Prosenttia kapasiteetista
Min 4.0 0.12 %
5 % 129.0 3.18 %
10 % 223.9 5.45 %
25 % 465.0 11.69 %
50 % 1032.0 26.77 %
75 % 1856.3 49.53 %
90 % 2524.1 68.36 %
95 % 2796.1 75.63 %
Max 4203.0 90.78 %
Keskiarvo 1218.4 31.97 %

Alla histogrammi jossa tuntien määrä X-akseli ja paljonko kapasiteetista saatin energia Y-akseli

image

Tuulivoiman vaihtelu olisi vähemmän haitallista jos 24 tunnin liukuva keskiarvo olisi stabiili. Näin voisimme tuulisina tunteina ladata akkuja joita purettaisiin kun ei tuule. Valitettavasti myös 24h liukuva on kovin volatiili, kuten alla olevan kuvan musta viiva kertoo.

72h tunnin liukuva keskiarvo

Viikon liukuva keskiarvo

16 tykkäystä

Käynnistyy se helmikuussa. Vuosi vain ei ole vielä tiedossa

21 tykkäystä

Olenko optimisti jos nyt 9.12 kerrotaan että sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 25.12.2022?

Sehän on kuitenkin jo kahden viikon päästä.
Ts jotain katastrofaalista ei ole löytynyt.

Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyöt ovat edenneet loppusuoralle. Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortion mukaan sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 25. joulukuuta 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi näin ollen helmikuussa 2023. Aikatauluun liittyy vielä epävarmuuksia.

https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2022/olkiluoto3eprnsahkontuotantojatkuuaikaisintaanjoulukuunlopulla.html

5 tykkäystä

Vähitellen alan uskomaan jonkin sortin suhmurointiin tämän osalta. Tuo on niin perusosa kuin pystyy olemaan ja ei millään tapaa kriittinen laitoksen turvallisuuden osalta. Tässä ei ole mitään järkeä

19 tykkäystä

Nyt meni Suomen tuulivoiman kokonaiskapasiteetti yli 5000MW:n.

1.1.2022 kokonaiskapasiteetti oli 3204MW.
9.12.2022 kokonaiskapasiteetti on 5001MW.

12 tykkäystä

Monta kertaa on jo tällä(kin) foorumilla selitetty, että vaikka kuinka olisi perusosa ja saatavilla varaosa heti hyllystä, niin ydinvoimalassa nyt vaan pitää selvitellä asiat 10x paremmin kuin missään muualla, ja se vie aikaa. Näkisin tämän positiivisena asiana (kaikesta huolimatta) ja ydinvoiman turvallisuutta lisäävänä tekijänä. Ei laiteta sinne mitään varaosia jos ei voida olla varmoja että sama ongelma ei enää toistu ja tiedetä 110% varmaksi perussyytä. Ei ydinvoiman ympärillä pyörivä raskas byrokratia ja viranomaisvalvonta ihan turhaan ole olemassa. Turhaan mitään suhmurointia/tahallista viivyttelyä tässä kukaan pelkää

10 tykkäystä

Tämä!

Ja lisäksi laitos on vielä toistaiseksi Arevan (EDF) käsissä, heidän aikataulujen luotettavuus on jättänyt aika lailla toivomisen varaa. Saattaa olla hyvinkin ettei heillä ole (taas) riittäviä resursseja selvittämässä asiaa ja projektijohto tekee omia optimistisia aikataulujaan. Niin ja tuo turbiinipuolihan on Siemensin toimitus, eli voi olla myös konsortion sisäistä vääntöä kenen piikkiin tämä menee (ja tuo turbiinilaitoshan oli ‘valmis’ jo aikaa sitten).

TVO:n tuleekin varmistaa että laitos on tip top kunnossa ennenkuin ottavat sen vastaan. Noiden yllämainittujen seikkojen lisäksi siis.

1 tykkäys

Boldasin tärkeän sanan. Ainoa informaatio tuossa tiedotteessa on että ennen 25.12 ei tuota sähköä.

5 tykkäystä

Kyllä, turvallisuuden kannalta merkittävässä osassa laitosta turvallisuudesta ei varmasti tingitä. Nyt puhutaan kuitenkin turbiinilaitoksen pumpuista, jotka eivät STUKin asiantuntijan mukaan ole edes turvaluokiteltuja.

Ei minkään tällaisen selvityksen pitäisi viedä näin järjettömän kauan aikaa. Pitäähän analyyseilläkin joku deadline olla – aina syytä ei löydetä lainkaan.

En tiedä, mikä syy tähän viivyttelyyn on, mutta tässä ei todellakaan ole mitään järkeä. Amerikkalaiset sanoisivat “no sense of urgency”. Eli mitään kiirusta ei tunnu olevan vaikka sadat tuhannet suomalaiset ovat henkilökohtaisen konkurssin partaalla viimeistään helmikuussa.

Olisi mukava nähdä jonkun toimittajan pureutuvan asiaan toden teolla ja selvittävän, kuka tilanteesta hyötyy eniten. On selvää, että listan kärjessä on Suomessa ainakin Fortum ja UPM. Ruotsissakin Fortumilla on ydinvoimaomistusta huollossa olevassa ydinvoimalassa.

Sähkön tuotanto, merkittävässä mittakaavassa, on lopulta aika harvojen käsissä Pohjoismaissa. Ja nämä harvat keräävät nyt hillot. Kuten olen moneen kertaan todennut: Pohjoismaissa tuotetun sähkön kustannus ei ole noussut käytännössä lainkaan. Vain sen hinta on kymmenkertaistunut kuluttajille.

15 tykkäystä

Siirryin suomalaisista kasviksista ulkolaisiin. Minulle sopii että tuetaan kasvihuoneviljelijöitä että eivät mene konkurssiin ja tuetaan työntekijöitä.

Mutta nyt pitäisi rajoittaa sähkönkäyttöä. Tuotannon tuki olisi hulluutta?

5 tykkäystä

En ole koskaan ymmärtänyt näiden kotimaisten kasvihuone kasvien viljelyä. Jos ilmasto ei kerta kaikkisesti vain ole oikea niin miksi pitää väkisin näitä viljellä. Aivan järjettön hiilijalanjälki ja eivät maistu yhtään miltään.
Voitaisiin aivan yhtä hyvin keinovalaista ja lämmittää hiekkarannan pätkää Yyterissä talvella ja valittaa kun valtio ei maksa viuluja.
#LähiRantaLoma

21 tykkäystä

Täytyy muistaa, että TVOn suurimpia omistajia esim PVO kautta katsoen, hyötyisi moni kunta ym. jos saataisiin vaan ol3 tulille. Ja kaippa se raskas teollisuus osansa itsekin tarvitsee omaan käyttöön.

https://www.tvo.fi/yhtio/hallintojajohtaminen/tvo-konserni.html

Syvepumput ei ole turvallisuusluokiteltuja (ydinturvallisuusmerkitys) mutta ilman niitä puhuttaisiin ns.alkutapahtumasta eli häiriö, jonka seurauksena laitoksen turvallisuustoiminnot joutuvat käyttöön (yhtäkkinen syöttöveden menetys). Syöttöveden menetys siirtää siis yhden laitoksen kolmesta pääturvallisuustoiminnosta (jälkilämmön poisto) laitoksen turvallisuustoiminnoille… Varmaan todennäköisyys olisi pieni säröisilläkin juoksupyörilllä, en ole asiantuntija, mutta safety first.

5 tykkäystä

Jos OL3 projektijohto niin päättäisi niin koekäyttöä olisi voinut jatkaa sillä aikaa kun pumppu episodia selvitellään. Vaatisi tietty että lyödään uudet pumput tulille. En nyt löydä juttua enää mistään, mutta viranomaisten puolelta ei ole estettä. Pumpun särö ei ole kriittinen ongelma, koska jos pumppu hajoaa käytössä ehditään ydinvoimala ajaa turvallisesti alas eikä mitään riskiä ydinturvallisuudelle ole. Jarno Liski voisi lähteä tätä pöyhimään. En yleensä jaksa lähteä salaliittoteoriohin, mutta tätä haiskahtaa samaan tyyliin kuin vaikka Epsteinin itsemurha.

2 tykkäystä

Ei kyllä pysty olemaan samaa mieltä yhdestäkään kohdasta tässä.

  • uusia pumppuja ei kasva puissa. Neljän pumpun redundanssi, lisäksi tietääkseni kaksi varastossa. Kaikki samasta valmistuserästä. Huhujen mukaan uusien toimitus 20kk.

  • missähön kohdin STUK on julkisuuteen sanonut, ettei koekäytön jatkamiselle tässä tilanteessa ole estettä? Minä en muista nähneeni, mutta ovat itse pelipaikalla valvomassa koekäyttöä. Koekäyttö etenee vaiheittain ja tarvittavissa vaiheissa STUK:n luvalla.

3 tykkäystä

Just joo. Ei ehkä ydinturvallisuudelle mutta joo, ajetaan neljä pumppua vikaan ja hajotetaan ainoat varajuoksupyörät. Sirpaloituneet juoksupyörät sitten jatkaa matkaa prosessissa jumittaen ties mitä venttiileitä ja aiheuttaa raapaleita putkistossa. Samalla ehkä hajoaa syöttövesipumpuista koko pumppupesä niitten juoksupyörien lisäksi ja odotellaan uusia pumppupesiä juoksupyörien lisäksi sitten taas vähän aikaa…

Tosi hyviä ideoita kyllä pursuaa maallikoilla. Pitäis TVO:n johdon ottaa vähä oppia näistä iltalehden keskustelupalstojen tasoisista tosi ammattilaisisten mielipiteistä, niin saatais homma joskus maaliin. …huoh…

En yleensä jaksa lähteä salaliittoteoriohin, mutta tätä haiskahtaa samaan tyyliin kuin vaikka Epsteinin itsemurha.

Tuplahuoh.

Vaikka kansaa nyt vihastuttaakin kun sähkö on kallista, niin otetaan järki käteen ja tehdään se vähä mitä itse pystytään eli säästetään sähköä. Kyllä ne oikeat ammattilaiset on jo ongelman kimpussa ja asia hoidossa

11 tykkäystä

Nuo pumput eivät ole mitään erikoista, vaan niitä mahtuu kymmenen tusinaan. Ei mitään erikoismittaa, erikoismetallia ym, vaan samanlaisia mitä teollisuudessa yleensäkin käytetään. Jos tuollainen sattuu menemään rikki niin se vaihdetaan ja jatketaan hommia.

Tässä on pakko olla takana järjetöntä byrokratiaa, kiistaa kustannuksista tai mistä lie sisäisestä asiasta, josta ei tarkemmin ole vain avauduttu. Nuo eivät ole mitään osia, joita joudutaan odottamaan kuukausitolkulla

4 tykkäystä