Viisas Raha -lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli, missä kerrottiin Yhdysvaltojen teknologiaosakkeiden arvon ylittäneen koko Euroopan kaikkien pörssiyhtiöiden yhteenlasketun markkina-arvon. Markkina-arvot kuvastavat hyvin sitä todellisuutta, minkä jokainen voi havaita ympärillään – olemme yhdysvaltalaisten teknojättien ympäröimiä jokapäiväisessä elämässämme. Lisäksi Aasiasta tulee merkittävä määrä teknologiaa. Euroopassakin on toki teknologiateollisuutta mutta sen mittakaava on selvästi Yhdysvaltoja ja Aasiaa pienempää ja etenkin kuluttajapuolella olemme aivan altavastaajia.
Teknologia on työkalu, hyvin vahva sellainen. Kaikki toimialat hyödyntävät teknologista kehitystä ja sitä kautta tehokkuus ja kasvu leviävät laajasti yrityksille. Koska kyse on elintärkeästä kehityksestä eivät yhtiöiden kotimaat tai omistukset ole lainkaan yhdentekeviä. Tosiasiassa Eurooppa on hyvin riippuvainen etenkin Yhdysvalloista tulevasta ”teknologiavirrasta”, eli välttämättömistä työkaluista, joita tarvitaan pärjäämiseen globaalisti. Kun kyse on tärkeistä työkaluista, suurista verkostovaikutuksista ja voimakkaasti kasvavasta markkinasta, teknoyhtiöt pystyvät ylläpitämään korkeaa kannattavuutta.
Sijoittajan näkökulmasta tilanne on hieman kimurantti. Euroopan osakemarkkinoiden tulevaisuus kun on pitkällä aikavälillä sama, kuin eurooppalaisten yhtiöiden menestyminen. Toisaalla Eurooppa ei ole pärjännyt kunnolla teknologiapuolella, toisaalla perinteisessä teollisuudessa aasialaiset ovat meitä tehokkaampia. Jotta ei menisi ihan synkistelyksi on Euroopassa toki vahvojakin aloja. Ne vaan sijaitsevat usein EU:n ulkopuolisessa Euroopassa (esim. Sveitsi ja Britannia), jolloin ne eivät voi hyödyntää EU:n muskeleita globaalissa kilpailussa kunnolla, jolloin niidenkin kilpailukyky voi olla pitkässä juoksussa verrokkimaita heikompi. Eurooppa (ja EU:kin) on väkiluvultaan suurempi kuin Yhdysvallat ja täälläkin on osaamista mutta emme ole kyenneet kanavoimaan sitä osaamista samalla tavalla.
Mistä siis kannattava ja kasvava tulevaisuus? Etenkin indeksisijoittajalle kysymys on hyvin relevatti – globaali hajautus periaatteessa kannattaa mutta hiipuvan kasvun ja kannattavuuden omaisuusluokkien ostaminen ei välttämättä tuo hyvää lopputulosta pitkässä juoksussa vaikka niitä saisi hyvinkin halvalla.
Linkki ko. artikkeliin: https://viisasraha.fi/Näkökulma/Europa-putosi-härän-selästä