Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Venäjän tappiot ilmeisesti suuria, kun haavoittuneet lasketaan:

22 tykkäystä

Juuri näin. Hieman jatkaen: jos Putinin mielenterveys järkkyy ja hän pystyy perustelemaan minkä tahansa haluamansa toimen alaisilleen, on kohtuullisen pelottava ajatus, että sieltä löytyy perustelut myös rajoitetun ennakoivan ydinaseiskun tekemiseen.

Tuollaiselle uhkaukselle ei pidä antaa myöten eikä sitä myöskään saisi ikinä unohtaa.

16 tykkäystä

Tärkeä päivä tulossa, mutta ei kaupunkisotaa noilla Venäjän voimilla yhdessä päivässä ratkaista. Kortteli korttelilta etenevä sota kestää pitkään ja Javelinit ovat valmiina.

8 tykkäystä

Tännekin on jaettu karttoja Putinin mahdollisesti haikailemista alueista. En tietenkään tiedä millaisia suunnitelmia Putinin päässä on, mutta parissa lähteessä on nyt tullut vastaan Aleksandr Duginin kirja The Foundations of Geopolitics. Tein Wikipediassa pikaperehtymisen ja melko kylmäävän kuvan sai jo sieltä, tietämättä millaista hulluutta itse kirja lopulta sisältää.

Alla muutamia otteita.

  1. Military operations play relatively little role. The textbook advocates a sophisticated program of subversion, destabilization, and disinformation spearheaded by the Russian special services. The operations should be assisted by a tough, hard-headed utilization of Russia’s gas, oil, and natural resources to bully and pressure other countries.

  2. Ukraine should be annexed by Russia because “Ukraine as a state has no geopolitical meaning, no particular cultural import or universal significance, no geographic uniqueness, no ethnic exclusiveness, its certain territorial ambitions represents an enormous danger for all of Eurasia and, without resolving the Ukrainian problem, it is in general senseless to speak about continental politics”. Ukraine should not be allowed to remain independent, unless it is cordon sanitaire, which would be inadmissible.

  3. Finland should be absorbed into Russia. Southern Finland will be combined with the Republic of Karelia and northern Finland will be “donated to Murmansk Oblast”.

Tästäkin on viisaammat jo varoitelleet jokunen vuosi sitten:

22 tykkäystä

EU:n asettamat pakotteet tulevat vähitellen voimaan. Se vaikuttaa väistämättä tavallisen suomalaisenkin kukkaroon.

Tässä tilanteessa on vaikea tehdä kyselyä aiheesta ilman, että se vaikuttaisi kornilta, mutta yritetään.

Mitä olen itse valmis maksamaan Venäjän taltuttamisesta pakotteiden avulla?
  • Mitä tahansa. Rauha Euroopassa on sen arvoinen.
  • Maksan laskut, mutta haluan valtiolta tukea energian hintoihin.
  • Minä ja perheeni pärjää, mutta heikommassa asemassa oleville tarvitaan valtion tukea.
  • En mitään, perhe on nyt jo äärirajoilla. Talouteni ei kestä inflaation noustessa entisestään.

0 voters

1 tykkäys

Kiitos kaikille asiallisesta kommentoinnista yöllä! :slight_smile:


Ukrainalla tuskin on mahdollisuutta kestää kauaa painetta kun rummutetaan joka suunnalta. Nyt kun miettii pörssin eilistä reaktiota myös, se voi olla osin markkinan katsomista jo sodan jälkeiseen aikaan jossa Ukraina on tavalla tai toisella (pilkottuna, miehitettynä, nukkehallituksen alla yms.) Venäjän valtapiirissä ja esirippu laskeutuu Odessasta Murmanskiin (ei sentään Adrianmereltä Itämerelle kuten viimeksi).

Laaja hyökkäys koko maahan tavallaan varmisti, että tuo on se lopputulema rajoitetumman ratkaisun sijaan.


Mikä tekisi konfliktista kaikin puolin kalliin jokaiselle osapuolelle ja oikean painin on jos kaupungeista ei luovutakaan millään irveellä. Luonnollisesti tuhon ja tappioiden määrä olisi valtava.

Tšernobyl sijaitsee Kiovan pohjoispuolella. Kova hyökkäys Harkovan suuntaan on myös jatkunut, mutta Kurosen tiedon mukaan Venäjä ei ole onnistunut valtaamaan sitä tai muitakaan merkittäviä kaupunkeja yön aikana.

– Ukrainan puolustustahto on erittäin luja. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ihmiset ylistävät puolustusvoimia ja ylipäänsä ennen sodan alkua ihmiset uskoivat hyvin paljon Ukrainan puolustusvoimiin. Ukraina on onnistunut puolustautumaan Venäjää vastaan Itä-Ukrainassa jo lähes 8 vuoden ajan, mutta tietysti tämä hyökkäys on jotain aivan muuta. Venäjä hyökkää käytännössä lähes kaikilta Ukrainan laidoilta."

23 tykkäystä

Asiantuntevalta anonyymiltä blogistilta (lienee joku UM:n virkamies) syvällisempää analyysiä Venäjästä. Blogissa on myös paljon muita loistavia kirjoituksia mm. geopolitiikasta aiemmilta vuosilta.

10 tykkäystä

Kun nyt EU taas kerran osoittaa surkean tason päättäväisyyttä näin suuren sodan kohdalla, Venäjälle voi jatkossa olla oiva veto hankkia jokin EU-maa vahvan vaikutuksensa alle - joko nykyisistä jäsenmaista tai myöhemmin siihen liittyvistä. Tämän jälkeen kyseinen maa voi omalla käytöksellään heikentää entisestään EU:n kykyä tehdä Venäjän kannalta negatiivisia ratkaisuja. Itse kukin voi miettiä, mitkä valtiot voisivat tulla kyseiseen ja millaisin keinoin asia voitaisiin asia toteuttaa. Nythän jo nähdään esim. Saksan tilanne eikä siellä vielä edes ole erityisen venäläismielinen johto.

EU näyttää muutenkin olevan vakavien kriisien edessä vain sinisilmäinen kultapossukerho, joka reagoi asioihin - monista eri syistä - liian myöhään ja liian laimeasti. On aivan järkyttävää, ettei EU:lla näytä olevan minkäänlaisia toimivia kriisienhallintasuunnitelmia tämänkaltaisten tilanteiden varalle, jotka voitaisiin ottaa ja myös otettaisiin käyttöön ilman suurta jahkailua. Vaikka tätä hyökkäystä ehkä harva piti 100 % varmana, todennäköisyys sen toteutumiselle oli jo pitkään nähtävissä. Aikaa oli ja se hukattiin.

36 tykkäystä

Yön aikana Ukrainalainen hävittäjä ammuttiin alas pääkaupungin yllä, kuulemma Venäjän ilmatorjunta. Tämän päivän suuri kysymys on, miten lähelle Venäläiset pääsevät pääkaupunkia jonka he pyrkivät saartamaan.

6 tykkäystä

Venäläisten pelikirja näyttää nyt tästä eteen päin tältä. Perustuu varmasti tiedustelun tietoihin (USA):

3 tykkäystä

Olen tästä lähes täysin eri mieltä. Ottaen huomioon EU:n monimutkaisen rakenteen on vastine Venäjälle ollut hämmästyttävän yhtenäinen. Sen lisäksi vastareaktio Venäjän aggressioille on saatu välittömästi eli käytännössä seuraavana päivänä hyökkäyksen jälkeen.

EU on ollut osana länsirintamaa Venäjän vastaisissa pakotteissa. USA:n, Japanin ja Ison-Britannian pakotteet ilmoitettiin lähes samanaikaisesti.

Voi toki spekuloida sillä, että SWIFT-korttia ei käytetty. Kaikki, jotka ovat olleet jollain tavalla tekemisissä vaikkapa suomalaisyritysten taloushallinnon kanssa työurallaan ymmärtävät mistä on kyse. Terveiset vaan sinne tutuille kontrollereille. SWIFT olisi äärimmäisen tehokas, mutta samalla jonkinlainen pakotteiden ydinase, jonka laskeuma vaikuttaisi myös lännen omiin talouksiin merkittävällä tavalla. Vaikka tavallaan toivoin, että SWIFT olisi pakotteissa mukana ymmärrän myös hyvin, miksi se ei ole.

21 tykkäystä

Estettiinkö sota? Pysähtyikö hyökkäys? Onko kriisin ratkeaminen näköpiirissä?

Henkilökohtaisesti en uskoisi tilanteen olevan olennaisesti parempi, jos hyökkäys olisi kohdistunut EU-maa Suomeen.

Toisekseen, Saksan energiariippuvuus Venäjästä - joka edustaa NATO:n vastavoimaa - on jotain sellaista, mitä ei ikinä saisi tapahtua NATO:n näkökulmasta.

10 tykkäystä

Jos arvoistaan ei ole valmis maksamaan hintaa, eivät ne ole arvoja ensinkään, vaan ainoastaan mielipiteitä, joilla kalastellaan suosiota.

Monesti sitä kuulee kiisteltävän siitä, että mitä ovat “länsimaiset arvot”. En ole itse koskaan asiaa pysähtynyt sen kummemmin miettimään, mutta ihan tässä aamukahvin parissa tulee heti mieleen ainakin rauha, demokratia, ihmisoikeudet ja yhteistyö.

Nyt tämä aika noloksikin pyllähtänyt pyristely pakotteiden kanssa kertoo, että itse asiassa edellä listaamiani “länsimaisia arvoja” tärkeämpää on ainakin raha. Tämä on siinä mielessä jännää, että ainakin omassa kuplassani koville ja omaan nilkkaankin osuville pakotteille on todella laaja kannatus (kts. @OldFeki n kysely), mutta silti johtajille niiden asettaminen näyttää olevan kovin ylivoimaista.

Todelliset mielipiteet ja tuki sotatoimille eri alueilla

Aina näissä sota- ja konfliktitilanteissa olisi mielenkiintoista tietää, että mitä mieltä eri osapuolet todellisuudessa tilanteesta, tavoitteista ja sodan oikeutuksista ovat ja minkälaisessa todellisuudessa he elävät. Tässä tapauksessa siis edustukselliset otokset ainakin Venäjän kansalaisia, Ukrainan kansalaisia ja vaikkapa molempien maiden sotajoukkoja. Omassa kuplassani tuki Ukrainalle on varauksetonta maasta riippumatta, mutta pakko sodalla on olla kannattajiakin, kun se on saatu tapahtumaan.

Onko missään tietoa siitä, että miten esimerkiksi venäläiset tähän operaatioon keskimäärin suhtautuvat jos asiaa selvitettäisiin laajalla valtakunnallisesti edustavalla gallupilla? Mitä ovat ne väestöryhmät tai sosio-ekonomiset luokat, jotka pitävät sotaa oikeutettuna ja ketkä taas vastustavat? Onko kenelläkään tietoa, että mistä pääsisi syvemmältä sisältä katsomaan näitä Venäjän ja Ukrainan konfliktin asenteita?

14 tykkäystä

Odotettavissa hurja, sodan etenemisen kannalta erittäin tärkeä päivä, vaikka Kiovaa ei yhdessä päivässä vallatakaan. Suomalaisena tuntee ilman muuta suurta solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan, hiljaiseksi ja mietteliääksi vetää. Vaikka omia näkemyksiä pakotteita kohtaan ei toivottu, on silti todettava, että mukava nähdä, että erityisesti Saksa on saanut osakseen kovasanaistakin painostusta ja paheksuntaa suhtautumisestaan rajumman pakotearsenaalin käyttöönottoon.

20 tykkäystä

Tietoa voi olla vaikea saada.

Ja monestikaan sodat eivät ole suosittuja.

Täällä on usein viitattu toiseen maailmansotaan, eikä ihme kun se on ollut toistaiseksi viime iso sota Euroopassa (sattumalta Ukraina sen yhtiä suurimpia näyttämöitä).

Jos sieltä hakee esimerkkiä, ei sota saksalaiset parissa ollut kovin suosittu mutta ihmeellisesti silti jaksoivat 6 vuotta tehdä täysiä eteen töitä hävityksen eteen.

Pointtina se, että koneisto, hallinnon sortokeinot, avainhenkilöiden fanaattisuus ja lojaalisuus yms. ratkaisevat etenkin jos kansalaisilla ei ole tehokasta keinoa yhtenäistää rivejä oppositioksi. Kansan mielipiteellä ei sinänsä ole väliä niin kauan, kuin vastustus ei muutu organisoidusti ja laaja-alaiseksi liikkeeksi.

12 tykkäystä

Tätä olen paljon itsekin pohtinut ja oma amatöörimäinen arvioni olisi, että paras mahdollinen ratkaisu tilanteeseen niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä olisi, että Venäjän sisältä nousisi organisoitu ja voimakas vastustus nykyistä hallintoa vastaan.

29 tykkäystä

Tarkistin satelliittikuvasta, näyttää olevan Venäläinen lentokenttä Millerovo:n lähellä. Tuo kolmeen suuntaan menevä kiitotie ja suojavalli oli helppo tunnistaa.

17 tykkäystä

Vastaus kysymyksiisi: Ei, Ei ja Ei. Yksittäisten Eurooppalaisten maiden johtajat kävivät useaan otteeseen Venäjällä todetakseen jälkikäteen olleensa vain osa Putinin näytelmää. Venäjä ei edes suostu keskustelemaan mistään EU:n kanssa. EU on Venäjälle uhka, jota se yrittää hajottaa.

En myöskään usko, että vastaavan hyökkäyksen kohdistuminen, uhkauksineen, Suomeen olisi EU:n tuen osalta ollut toisenlainen. EU ei ole puolustusliitto. Sen vuoksi suuri osa EU:n jäsenistä on myös NATO:n jäseniä.

Saksa on suvereeni valtio, jonka tekemät valtavat virheet Venäjä-riippuvuuden suhteen ovat sen omia. EU tai NATO eivät voineet vaikuttaa Saksan päätöksiin. NATO takaa ainoastaan sen, että Saksaa puolustetaan kaikkien NATO-maiden toimesta, jos sinne hyökätään.

Edit. Lisään vielä sen verran, että pidän EU:n voimakasta ja perusteetonta arvostelua oikeastaan vain Venäjän edun mukaisena. Täytyy muistaa, että EU on tällä hetkellä vahvin linkkimme läntiseen Eurooppaan.

Venäläinen sananlasku:
Kazak berjot što ploha ležit – “Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”

19 tykkäystä

1930-luvun Saksassa tilanne oli sillä tavalla erilainen, että maa oli kärsinyt 1920-luvulla hyperinflaatiosta ja elintason romahduksesta, ja lupauksilla parantaa elintasoa kansallissosialistinen puolue paljolti nousikin aluksi valtaan. Ja saksalaisten elintaso myös parantui 1920-30 -luvun vaihteessa, autobahneja rakennettiin ja kansanautoja tehtiin. Eli kansallissosialistit saivat pyrkimyksilleen laajan väestön tukea sen takia, että pystyivät kohottamaan yksittäisen kansalaisen elintasoa. Eli aluksi parannettiin elämää ja sitten ryhdyttiin sotimaan.

Venäjän kansalaisilla ei nähdäkseni ole tällaisia elintasoa kohottavia kokemuksia lähivuosilta, eli vaikea uskoa siltä osin laajaan tukeen Putinin pyrkimyksille.

12 tykkäystä

Tästä jää nyt ukrainalaisille valtava katkeruus myös länttä kohtaan. Jos ilmatorjunta alkaa olla heikoissa kantimissa ja pommitusaallot seuraavat toisiaan. Venäjä taitaa ottaa enemmän käyttöön Syyriassa käytetyt keinot, ellei Ukraina antaudu (mitä en usko).

4 tykkäystä