Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

todella yllättävää ja vaikuttavaa, että EU otti taloudellisen joukkotuhoaseen (venäjän keskuspankki pakotteet) käyttöön. ihme on myös, että mitään vastapakotteita venäjä ei ole julistanut. ainut mitä he voivat oikeasti tehdä on konfiskoida ulkomaiset investoinnit. venäjän talous tuhoutuu.

16 tykkäystä

Vaikuttaisi olevan naapurissakin joku aloite:

Googlekäännös:
Initiate the impeachment of the President of the Russian Federation Vladimir Vladimirovich Putin

Edit. Suora linkki aloitteeseen, siellä hyviä kommentteja kansalta:

34 tykkäystä

Näkyyköhän nämä maksujärjestelmien sulkemiset ja ruplan romahdus lähiaikoina ihan konkreettisesti kotimaassamme lomailevien venäläisten lomanvietossa? Jää autot tankkaamatta ja ruuat hakematta, kolkutellaanko kohta suomalaisten oviin? :thinking:

Normaalivuosina on näihinkin aikoihin lapin hiihtokeskuksissa merkittävä joukko nämä venäläisturistit.

6 tykkäystä

Täytyy olla tyytyväinen lännen toimintaan. Ehkä mm
koronakriisistä on opittu nopeaa reagointikykyä, päättäväisyyttä ja yhteistoimintaa. Ja sitä, että tarvittavia toimenpiteitä täytyy uskaltaa tehdä vaikka se onkin kallista.

Vaikuttaa siltä, että Venäjä on nyt hankalassa tilanteessa. Se on valmistautunut uhkailemaan sotilaallisesti, mutta nyt kun sitä vastaan puolustaudutaan massiivisin taloudellisin sanktioin, asearsenaali onkin kovin rajallinen ja vastauksia ei olekaan enää helppo antaa. Nyt siellä mietitään, mitäs tässä oikein pitäisi tehdä.

23 tykkäystä

Olipa todella hyvä esitelmä ja selvensi omia ajatuksia tuntemastani Venäläisestä.Oli myös pelottava mutta suosittelen kaikkia katsomaan tämän se kyllä auttaa ymmärtämään paljon.

4 tykkäystä

Nyt kun sotaa on kulunut useampi päivä ja olemme nähneet sekä Venäjän että Ukrainan asevoimien kyvykkyyden, sekä ulkovaltojen suhtautumiset, on saatavilla mielestäni riittävästi tietoa jotta voidaan laatia muutama aggressiivinen ennustus Ukrainan sotaan liittyen:

1) Venäjä on epäonnistunut päätavoitteensa saavuttamisessa ja siten hävinnyt Ukrainan sodan

Alusta alkaen oli selvää että Venäjällä ei ole tarpeeksi hyökkäysjoukkoja valmiina valloittamaan koko Ukrainaa, joten Putinin tavoitteena on ollut kaataa Ukrainan laillinen hallitus nopealla hyökkäyksellä ja korvata se venäläismielisellä nukkehallinnolla. Tämän jälkeen Ukrainan sotavoimat voitaisiin tuhota ilman riskiä, samaan tapaan kuin Georgiassa, ja eliminoida lännen uhka sitomalla Ukraina läheiseen pysyvään liittolaissuhteeseen Venäjän kanssa. Tämä tavoite on nyt epäonnistunut, koska Ukraina ei Venäjän odotuksista huolimatta luovuttanut ja Venäjällä ei enää ole kykyä lopettaa sotaa ilman Ukrainan suostumusta. Venäjä onkin sittemmin aloittanut raskaan tykistön käytön, infra/siviilikohteisiin iskemisen ja varautumisen pidempään tuhoamissotaan.

Venäjä on siis torjuttu, mutta sitä ei ole lyöty ja Putinin on silti vielä mahdollista saada sodasta uusia maa-alueita. Erityisesti rannikkoalueilta ja Itä-Ukrainasta missä asuu eniten venäläistä kieliryhmää, on kohtuullisen hyvät huoltoyhteydet ja Ukrainan puolustuskyky on heikoimmillaan. Lisäksi Krimin tuskalias vesiongelma näyttää tulleen ratkaisuksi, sillä Venäjä on valloittanut Krimin kanaalin suun Dnepr-joella ja tuhonnut Ukrainan pystyttämän padon.

Nämä ovat kuitenkin laihoja lohtuja sodan hintaan nähden; erityisesti kun Ukrainasta tulee sodan jälkeen yhä enemmän venäläisvihamielinen ja pysyvä osa länsimaailmaa.

2) Venäjän kyky käydä hyökkäysotaa rapautuu ja tämä on Putinin viimeinen sota

Olemme tottuneet ajattelemaan Venäjää Neuvostoliiton tyyliseksi sotilasmahdiksi, jolla on rajaton määrä miesvoimaa ja varusteita. Suurin osa Venäjän armeijasta on kuitenkin rakenteellisesti puolustuksellisia joukkoja ja kalustosta merkittävä osa on neuvostoromua, jonka hyöty hyökkäyssodankäynnissä on kyseenalaista. Koko Putinin valtakauden Venäjä on hitaasti uudelleenrakentanut hyökkäyskapasiteettiaan. Valtaosa niistä joukoista ja kalustoista jotka kykenevät käymään hyökkäyssotaa on nyt sidottu Ukrainan sotaan. Sodan mittavat tappiot ovat siis sellaisia mitä Venäjä ei pysty lyhyellä aikavälillä korvaamaan!

Venäjällä on rajallinen budjetti mitä se voi vuosittain käyttää uuden sotakaluston hankintaan ja länsimaiden rahalliset ja teknologiset pakotteet tekevät menetetyn kaluston korvauksesta haastavaa. Vaikka sotavekottimia olisikin saatavilla, hävittäjälentäjät, tankkikuskit ja laskuvarjojoukot vaativat vuosien kouluttamisen ja harjoittelun ennen kuin heistä on käymään hyökkäyssotaa. Putin on ikäloppu 69 vuotias ja moni vallanhimoinen sisäpiiriläinen miettii jo aktiivisesti Putinin jälkeistä aikaa. On epäuskottavaa ajatella että Putin olisi enää vallassa sitten joskus kun Venäjän armeijavoimien hyökkäyskyky ollaan saatu palautettua takaisin nykyiselle tasolle

3) Länsi-Ukraina hakee ja tulee hyväksytyksi Euroopan unioniin

Ukrainan länsiosissa asuu länsimielinen kansa, joka on jo pidemmän aikaa halunnut karata naapureitaan dominoivan Venäjän vaikutusvallasta osaksi läntistä yhteisöä. Euroopan unioni on aikaisemmin suhtautunut hyvin nihkeästi näihin puheisiin, koska maata on pidetty liian venäläismielisenä ja epäeurooppalaisena. Nyt Ukraina on sisukkaalla puolustustaistelulla todistanut koko maailmalle että se on enemmän kuin vähäinen Neuvostoliiton seuraajavaltio ja onnistunut samalla voittamaan Länsimaailman sydämet ja mielet. Ukrainalle liittyminen läntisiin instituutioihin on täysi selviö.

149 tykkäystä
21 tykkäystä

Pakko vielä jatkaa tästä. Kyse siis vajaa 40v Moskovassa asuva fiksu kaveri, jonka uskon olevan aika hyvin perillä mitä Venäjällä ja maailmassa tapahtuu:

”most people still support Putin”

”where was united feedback during Yugoslavia, Syria, Libya crises? Russia people remember and dont think this is any different”

”trust me, no any panic in Moscow”

”a lot of fake news on both sides”

”financial sanctions are temporary and will not have long term effects”

Tässä siis Venäläisen ajatusmaailmaa. Uskon itse että olemme hyvin kaukana siitä skenarioista missä Putin syrjäytetään sisäisesti Venäjältä.

39 tykkäystä

Näyttää siltä että tässä ei Venäjällä ole muuta ulospääsyä, kuin todeta Putin sota rikolliseksi ja laittaa ja hänet vastuuseen.

Niinhän tämä tietenkin menisi oikeinkin, vaikka siellä varmasti jotkut pääsisivät kuon koira veräjästä

2 tykkäystä

Nationalismi nostanut päätään lähes koko Ukrainassa, niin vaikea nähdä tilannetta jossa esim. Harkova jäisi EU ulkopuolelle. Ellei Venäjä liitä itseensä.

8 tykkäystä

Jos näin kävisi, niin olisipa syy ottaa haltuun Suomessakin kaikki hämärät omistukset strategisten kohteiden ympäristöstä

10 tykkäystä

Mielenkiintoinen detalji: Iso-Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoo että on ok mennä Ukrainaan taistelemaan yksityishenkilönä. Ukrainahan on aiemmin ilmoittanut että ulkomaalaiset ovat tervetulleita puolustamaan Ukrainaa. Saa nähdä millainen kansainvaellus tuonne vielä tulee ja lähteekö Suomestakin porukka sotimaan hyvän asian puolesta. :sweat_smile:

edit. Alkaa muuten lähentyä uhkaavasti Nato vs Venäjä -sotaa, jos jenkit ja eu-kansalaiset sotivat Venäjää vastaan Nato-maiden Ukrainaan toimittamilla aseilla…

34 tykkäystä

Spetnatseja näkyi myös aamulla jaetuissa videoissa Twitter feedissä nimenomaan Kharkivissä.

22 tykkäystä
56 tykkäystä
18 tykkäystä
15 tykkäystä

Enempi kai kyse on siitä, josko jotkut kenraalit viheltävät pelin poikki. En jaksa itsekäänuskoa siihen, että kansannousu tapahtuisi, mutta ehkä palatsivallankaappaus? Toki ensi viikolla voi keskivero venäläiselläkin mieli muuttua, jos talousjärjestelmä oikeasti romahtaa. Rupla voi ihan oikeasti muuttua lähes arvottomaksi Venäjän rajojen ulkopuolellaja useita kymmeniä prosentteja lähtenee arvosta joka tapauksessa.

23 tykkäystä

Venäläisille varusmiehille huono uutinen. Luovuttaisivat vain…

E. Ilmeisesti väärää tietoa

22 tykkäystä

pientä liikehdintää Minskissä

tänään pitäisi klo 17 paikallista aikaa olla protesti sotaa vastaan Minskissä. Jos tuollainen tulee niin sieltä luulisi tulevan videoita

“Belarusian democratic forces called on Belarusians to join the protests today, at 5 pm in Minsk. They will come to call Belarus army and officers to stop war, to withdraw Russian troops from our country, to support Belarusian people”

18 tykkäystä

Edit. Ilmeisesti vanha kuva, mut menköön. Vähän otti rinnasta silti… :pleading_face:

14 tykkäystä