Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Otin kuvakaappauksen valtioneuvoston sivuilta, kun linkki tuli niin rumasti. Eli tässä lyhyt tiedote kokonaisudessaan:

7 tykkäystä

On sulla jutut. Ihan vakavalla naamallako rinnastat valtion suorittaman ja lailla pakottaman sensuurin ja toisaalta yksityisen yrityksen oikeuden päättää, mitä alustallaan haluaa julkaistavan. Mutta varmaan missasin jotain oleellista, sillä sen verran sakeaa on tekstisi.

23 tykkäystä

Taisit missata. Joten asia voi jäädä tähän.

Näistä nyt ei voi mitään johtopäätöksiä, mutta hupaisaa, että Niinistö tägää twitter-päivityksiinsä monet kenen kanssa soittelee ja juttelee, niinkuin tänään Zelenskyn (mutta ei Putinia). Putin puolestaan infoaa twitterissä jutteluistaan kanslian laatimalla tiedotteella, niinkuin eilen Macronin ja Scholzin (mutta ei tänään Niinistön).

2 tykkäystä

Pohjois-Korea ei ole nukkevaltio. Kysyppä Etelä-Korealaisilta, että onko Pohjos-Korea harmiton. Ei ole. Venäjästäkään ei tehdä harmitonta niin pitkään, kun heillä on kyky tuhota. Ydinaseita tuskin saadaan riisuttua, ja toivottava on, ettei ne päädy yksityisten oligarkejen tai jengejen käsiin.

Meidän kaikkien maapallolla elävien loppuelämän tavoite on luovaroida ydinasevaltioiden mukaan. Ei ihan helppo nakki. Ei saa ajaa ydinasevaltioita liian nurkkaan, mutta silti pitäisi pitää tiukka linja. Luovarointi (=luoviminen) on purjehduksessa käytetty termi, joka karkeasti tarkoittaa suunnan ottamista tuulen mukaan. Esimerkiksi vastatuuleen luovaroidaan sikssakkiin.

11 tykkäystä


Täysin käsittämätöntä touhua. Onko tämä rangaistus vai provokaatio …

10 tykkäystä

Eikö tämä ole ihan perusjuttu venäjän pelikirjassa? Kulkee nimellä ite aloitit ja käytetty viimeiset sata vuotta.

7 tykkäystä

Juu, nyt huhu kertoo että illalla olisivat reippailemassa rajan yli. Taitaa tosin olla joku viides kerta kun pitäisi olla tulossa, joten enpä tiedä tästäkään.

12 tykkäystä

Tassin mukaan VV:n puolustusministeriö totesi, ettei ole ollut mitään hyökkäystä tuonne. Vaikea uskoisi, että tuollaista uutisoitaisiin jos tilanne olisi toinen.

2 tykkäystä

Kun Venäjällä ei sotaretki mene selvästi ihan putkeen, koska Ukrainan vastarinta on osoittautunut vahvaksi, niin miten sitten Valko-Venäjä pärjäisi. Tuskin Valko-Venäjän armeija on yhtään sen paremmassa kunnossa.

3 tykkäystä

Montako sukupolvea kestää, että kaikki nämä Venäjän hirmuteot unohtuvat?

UN rights office says it has credible reports of Russian cluster bomb use in Ukraine | Reuters

5 tykkäystä

Voisikohan tuo sota sanan käyttö tai käyttämättömyys johtua siitä, että sodan aloittamiseen tarvitaan USA:ssa gongressin lupa. Presidentti voi aloittaa erikoisoperaatioita.

2 tykkäystä

Siihen tarvitaan vähintään 3 sukupolvea.

2 tykkäystä

Jutustelu meni kokonaisuudessaan reisille siinä vaiheessa, kun keskustelussa ei enää ymmärretty, mistä oikeastaan keskusteltiin. Irakin sotaa kutsuttiin sen käynnistyessä sanoilla intervention, invation, attack, myös Bushin toimesta, ja sotilaillehan kaikki sotilaalliset väliintulot tai “projektit” ovat operaatioita, joita voi olla sodassa useita. Venäjällä saa linnaa sodan väittämisestä sodaksi eikä Venäjä ole sanojensa mukaan hyökännyt mihinkään maahan puhumattakaan invaasiosta. Tuo mainitsemasi sodan julistaminen ei tosiaan ole pelkän presidentin toimesta mahdollista USA:ssa – hyvä huomio sekin.

Mutta tästä ei parane jatkaa, sillä @Verneri_Pulkkinen kilahti ja konahti jo. :slight_smile:

Sen sijaan, jäin miettimään GPS-häirintää. Asiaahan ei ole liiemmin perusteltu. Ainakaan itse en ole nähnyt yhtäkään lehtijuttua, jossa kerrottaisiin miksi Venäjä häiritsisi GPS-signaalia. Itse häirinnästä kerrotaan ympäri maailmaa.

Muistelin, että monet asejärjestelmät, ohjukset ja jopa ammukset käyttäisivät GPS-navigointia ja kyllä niin edelleenkin on. Googlailin aihetta nopeasti ja löysin useita lähteitä, joissa kerrottiin mm. ohjusten ohjauksesta GPS:n avulla.

Noh, allekirjoittanut siis kysyy… onko tämä syy Venäjän GPS-häirinnälle? Pelkkä kiusanteko ei tee mitään järkeä, jos asiasta kärsitään Savonlinnassa ja Kaliningradin lähistöllä. Mutta onko kyseessä joku alkeellinen asejärjestelmien häirintään tarkoitettu keksintö? Ainakin pelkän GPS-signaalin varassa olevat järjestelmät, jos sellaisia on, olisivat toimintakyvyttömiä. En tiedä asiasta sen enempää kuin luin, mutta tietääkö joku muu?

10 tykkäystä

Kehittyneet asejärjestelmät käyttää gps järjestelmää. Sen häirintä voi olla osa maanpuolustusta.

Silloin tuhat vuotta sitten suomen armeijassa tiedettiin milloin jenkit pommittaa irakissa kun GPS asettui täsmälleen paikalleen. Ne sateelit on amerikan.

7 tykkäystä

Jotain tällaista muistelen itsekin. Taisin olla kertaamassa. Tavallaanhan tällaisessa tilanteessa häirintä voisi häiritä sekä ohjusten ampujaa että vastaanottajaa. :slight_smile: Eli syyllisten lista on USA ja Venäjä? Todennäköisesti toinen näistä, ei molempi.

Arvaus: Venäjällä joku vakiosysteemi että kun maa on “sotamoodissa” niin tukikohdissa pistetään GPS-jammerit päälle jotka sotkevat signaalin, ideana tarjota tukikohdille puollustusta GPS-ohjattuja risteilyohjuksia ja täsmäpommeja vastaan. Se tieto että kukaan ei moisia ole sinne juuri nyt nakkaamassa ei tainnut olla mukana päätöksentekoketjussa.ja oman järjen käyttö on Venäjän armeijassa tunnetusti tapa päästä puollustamaan Siperian takahikiää, joten siitä on tehokkaasti päästy eroon.

4 tykkäystä

Tai oli tunnin verran yksipuolista uhkailua?

1 tykkäys

GPS-signaaleitahan venäjä häiritsee aina esim. putinin ympärillä, mutta vaikea keksiä muuta syytä nyt kuin nato-pohdintaan liittyvä kiusanteko tai vastaava. Voisi kuvitella että näitä on helpompi paikallisella laitteella häiritä kuin vaikka etänä - jos halutaan vain vaikka Savonlinnaa kiusata

6 tykkäystä

Tuskinpa ne enää käyttää ainoastaan GPS’ää, kun häirintä tai koordinaattipaikan siirtoon on välineet. Vihulainen vain siirtäisi havaitun ohjuksen tulemaan sen ampujan omaan niskaan.

2 tykkäystä