Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Käyttääköhän Venäjä tuota perusteluna kemiallisten aseiden käytölle, oma arvaukseni on kyllä.

3 tykkäystä

Eihän venäjä ole tollasia ikinä käyttänyt.

Sanovat Venäjän ilma-iskun kohdistuneen aamuyöstä 21.3 Ukrainalaiseen kemiantehtaaseen Sumyn alueella. Ammoniakkia ilmassa?

2 tykkäystä
23 tykkäystä

Yle on kerännyt tuttuun tapaa kolme keskeistä asiaa illalta ja yöltä.

  1. Venäjä iski Kiovaan sunnuntai-iltana
  2. Ukrainan varapääministeri: Mariupol ei antaudu
  3. Sunnuntaina evakuoitu lähes 7 300 ihmistä Ukrainan kaupungeista

Kauppalehtikin on koostanut jutun, jossa on poimittu tärkeitä asioita Ukrainan sodasta. Juttu ei ole maksumuurin takana, jutussa puhutaan mm. Bidenin tulosta Europpaan, neuvotteluista, Mariupolin tilanteesta sekä siitä, miten Kiinan suurlähettiläs kielsi aseviennin.

22 tykkäystä

Ukrainan sodalla on vaikutuksia maailman ruokatilanteeseen, koska Ukraina on ollut suuri toimittaja sekä viljan että lannoitteiden osalta. Nyt on raportoitu Venäjän varastaneen 5 täyttä viljalastissa olevaa laivaa Berdyanskin satamasta.

Varsinkin köyhiin maihin on jo ennakoitu tulevaksi nälänhätää, kun viljan hinta nousee ja kysyntä ylittää tarjonnan.

8 tykkäystä

Nyt mennään vähän muistin varassa, mutta eikös Kiina omista merkittävän osan Ukrainan viljelymaasta? Tai eivät tainneet varsinaisesti omistaa, mutta ovat joko vuokranneet niitä pitkäksi aikaa, ostaneet ennakkoon tuotannon tai jotain muuta vastaavaa, eli käytännössä katsoen omistavat viljelymaan tai oikeudet siihen ja sitä kautta heillä on merkittävä taloudellinen intressi tuohon.

Tämä lisännee Kiinan halukkuutta saada Venäjän agressio päätökseen Ukrainassa. Toisaalta Kiinan kannalta lännen pakotteet ovat vähän, kuin lännelle Putlerin ydinpelote, eli jos antavat nyt pakotteiden takia periksi, niin kiristääkö länsimaat jatkossa Kiinaa muissakin asioissa? Alkaa mennä aika spekuloinniksi.

8 tykkäystä

Mielenkiintoinen tieto. Googlella löytyy useampia artikkeleita aiheesta (esim. China leases 9% of Ukraine's arable farmland for 50 years | NextBigFuture.com ).
Sivustojen luotettavuudesta en osaa sanoa tarkemmin, mutta näitä oli useita.

edit.
Tässä luotettavampi lähde:

13 tykkäystä

Hyvä ketju sodan tilanteesta ja spekulointia tulevasta.

Venäjä etenee edelleen lähinnä Donbassin alueella ja siellä tavoite on ilmeisesti Ukrainan joukkojen saartaminen. Kiovan suunnalla ja Mykolaivissa eteneminen on pysähtynyt tai ottanut jopa takapakkia, joten maihinnousu Odessaan ei ole todennäköinen tällä hetkellä. Pari viikkoa sitten Kofman arvioi Venäjän varustelun riittävän kolme viikkoa, eli pian täytyy ottaa paussia huollon toteuttamiseksi.

Venäjälle saattaa riittää Donbassin valtaus ja jonkinlainen vipu myönnytyksiin, mutta tämä riippuu Kofmanin mukaan paljon siitä, tietääkö Putin sodan todellisen tilanteen.

2 tykkäystä

https://twitter.com/jack_veritas/status/1505753525699100672?t=35fxBDMHRq-gGxU-Qtug2w&s=19

44 tykkäystä

Haluaisin kyllä kuulla, miten Lukašenka selittää tuon Valko-Venäjän tilanteen Putinille.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että vallakumous on lähempänä Valko-Venäjällä kuin Venäjällä. Se olisikin mielenkiintoinen tilanne, mitä sen toteutuessa tapahtuisi.

17 tykkäystä

Ukraina + Valko-Venäjä vastaan Putin olisi jo aika eri näköinen teatteri.

24 tykkäystä

Ilman huoltoa Valkovenäjän kautta pohjoiselle rintamalle ainakin Kiev olisi Putinin saavuttamattomissa.

17 tykkäystä

KUN PESKOVALTA kysyttiin, käydäänkö Ukrainassa hänen mielestään sotaa, hän kieltäytyi kommentoimasta aihetta ja sanoi olevansa rauhan puolella.

– Minä en tee poliittisia päätöksiä, enkä vaikuta niihin.

Ihan totta että autoritäärisen hallinnon alla rivikansalaisella on aika vähän vaikutusvaltaa tehtyihin päätöksiin, mutta ärsyttää yleisesti tälläinen hiljainen hyväksyntä toimille joita olen lukenut lukuisista venäläisten haastatteluista. Toinen vastaustyyli johon olen myös törmännyt useasti on “en ole poliittinen ihminen”, “minulla ei ole poliittisia mielipiteitä” tms. Jos et ole kiinnostunut maasi politiikasta niin kuka sitten olisi? Ymmärrän kyllä että venäjän diktatuurin ja opposition vainon perinteet ovat pitkät mutta eivätkö nämä ihmiset tajua että heillä on se valta viimekädessä lopettaa tämä pahuus ja vaatia myös valtionjohdolta itselleen parempaa elintasoa? Tokihan Putin alkuun paransikin kansan elintasoa jonkin verran, neuvostoliittoon verrattuna tuo ei nyt kovin vaikea rasti ollut.

Hänen mielestään länsimaat kohtelevat Venäjää epäreilusti ja hän syyttää Yhdysvaltojen toimintaa tekopyhäksi.

– Muistetaanpa, kuka pudotti atomipommin Hiroshimaan ja Nagasakiin ja pommitti useita muita maita.

– Miksi Yhdysvallat siis demonisoi nyt maatani, ja miksi he erityisesti demonisoivat minua näillä perusteettomilla pakotteilla?

Toinen argumentti jolla venäläiset usein perustelevat hyökkäystään ukrainaan on “koska yhdysvallatkin on tehnyt x”. Jos joku toinen tekee pahaa, niin onko se sinulle oikeutus tehdä samoin? Yleisesti venäjän johdon puheista tulee esiin kova halu olla suurvalta maailmassa, mutta todellisuudessa kyvykkyydet puuttuvat olla sellainen.

42 tykkäystä

Tämä pitää todennäköisesti paikkansa. Seuraavista syistä:

  1. Valko-Venäjän kansalla ei ole mitään skismaa Ukrainan kanssa. Vähän kun me Suomalaiset lähdettäisiin Ruotsiin tai Norjaan sotaretkelle.
  2. Valko-Venäjän sairaalat ovat täynnä haavoittuneita ja kuolevia Venäläisiä sotilaita. Sitä yritetään pitää salassa, mutta se on mahdotonta, koska haavoittuneita on tuhansissa ja joka päivä tulee satoja lisää.
  3. Kaikki tietävät millaiset pakotteet on laitettu Venäjälle. Netti kun on kansalle auki. Kukaan ei halua omalle maalleen samaa kohtaloa.
  4. Kukaan ei halua kuolla tai haavoittua sen vuoksi, että vaalivilpillä voittanut Lukashenko on mennyt lupaamaan Putinille oman armeijansa avuksi.
  5. Kukaan ei halua joutua Haagiin tuomiolle, jos jostain kumman syystä pääsisi hengissä takaisin Ukrainasta.

Parempi mennä istumalakkoon, sabotoida välineitä ja voivotella: “Menisin, menisin, mutta kampiakseli on viallinen. Pitää ensin korjata. Varaosa on tilattu ja tulee Syyskuussa.”

Jos Lukashenko yrittää jotenkin pakottaa armeijansa tottelemaan, esimerkiksi pidättämällä, kiduttamalla ja teloittamalla, armeija ja kansa vetäisi hänet kiikkuun aika nopeasti. Hänen kannatuksensa ei ole niin suuri ja ote kansasta ei ole niin tiukka, ettei oma palli heilu ja pahasti. on hyvin mahdollista, että Lukashenko kaatuu tämän sotaretken loppunäytöksessä. Kuka on pikku Aleksin kaveri, jos Putinia ei enää ole?

49 tykkäystä

Tässä on juuri tuota mainitsemaasi toimintaa: https://www.youtube.com/channel/UCl4R4M9YVfYjjPmILU2Ie1A

2 tykkäystä

Tuo on täysin opittu vastausmalli venäläisille. Järjestään jokainen, jolla olisi hiemankin vaikutusvaltaa Ovechkinista Peskovaan vetoaa tähän. Venäläinen versio meemistä

“Say you support the war without saying you support the war.”

16 tykkäystä

Vahvistusta odotellessa, et mikä tuolla on tuhottu… En kyllä erota laivaa. Sukellusvene? …vai ihan vaan kuvia räjähdyksistä…

Odesan rannalla odotellaan:

15 tykkäystä

Uusi-Seelanti lähettää lisää tukea:

The Prime Minister has announced a further $5 million in assistance to Ukraine to help it during the invasion from Russia but has stopped short of sending weapons to the embattled European nation.

6 tykkäystä

Merimiinat paukkuvat?

2 tykkäystä