Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Afganistanilaiset ilmeisesti tuhonneet erittäin paljon tyhjiä ajoneuvoja…? Henkilöstön osalta näyttää muuten aika epäsuhdalta vs. Ajoneuvot.

4 tykkäystä

Niall Fergusonilta (historioitsija☝🏼) pidempi kolumni, mikä argumentoi lännen nykyistä strategiaa vastaan.

Ukraina nähdään länsivinkkelistä kyynisen optimisesti uutena Afganistanina joka vuotaa Putinin kuiviin ja aiheuttaa lopulta sisäisiä levottomuuksia sekä palatsivallankumouksen. Siksi Ukrainaan roudataan aseita vauhdilla.

Niall on skeptinen palatsivallankumouksen suhteen ja sen sijaan kuuluu leiriin joka odottaa Venäjän voittoa lopulta vaikka se tarkoittaisi Ukrainan lanaamista.

Mariupolin kaatumisen jälkeen uhkaa Donbassin alueen Ukrainalais-joukkojen saarto.

Ellei somesta tihkuva tieto ole ihan pielessä niin laajempi eteneminen kyllä vaikuttaa vaativan Venäjältä lisää joukkoja ja logistiikan (se oikeasti tärkein asia) fiksaamista. Ehkäpä Niall ei mieti logistiikkaa.

13 tykkäystä

Venäjän talous saa edelleen Euroopalta massiivista rahoitusta. Vaikka ruplaa varmasti vielä tuetaan, ei paljon odotettu romahdus ole jatkunut.

Tämäkin viivästyttää ironisesti toiveita maan talouden luhistumisesta nopeasti. Tottakai komponenttipula yms. iskee pitkässä juoksussa pahasti.

16 tykkäystä

Alla on pari linkkiä, joissa on koostettu erilaisia tuoreita ja tärkeitä asioita Ukrainan tilanteesta.

Ylen keskeiset poiminnat viime illalta ja yöltä:

  1. Mariupolia ollaan pommittamassa tuhkaksi, kertovat viranomaiset – 7 000 saatiin evakuoitua kaupungista
  2. Ukrainan mukaan Venäjän joukoilla on polttoainetta, ammuksia ja ruokaa vain kolmeksi päiväksi
  3. CNN: Ukraina pyrkii paikoin valloittamaan takaisin alueitaan, kertoo Pentagon
  4. Kreml: Venäjä ei ole vielä saavuttanut tavoitteitaan Ukrainassa

Tässä alla on Kauppalehden juttu, joka ei ole maksumuurin takana, missä on myös erilaisia tärkeitä poimintoja. Jutussa käsitellään mm. Kiinan ja Venäjän välisistä jutuista, USA:n lisäpakotteista Venäjälle ja hitaista neuvotteluista.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sota-ukrainassa-nato-harkitsee-yhteista-julkilausumaa-kiinaa-vastaan-kiinan-ja-euroopan-valisista-rautatiereiteista-tulossa-toimitusketjujen-seuraava-ongelma/49fa4c60-69c8-4cc5-b55f-32f61d571f6e

12 tykkäystä

Kun osaat vain venäjän kielen ja kyrilliset aakkoset on 99% maailman informaatiosta tavoittamattomissa.

14 tykkäystä

Venäjän ”voitto” toteutuu vain Ukrainan antautumisen myötä. Mikähän on jatkosuunnitelma? Ukrainan pysyvä miehitys tarkoittaa päättymätöntä ongelmaa, jossa Putinin kaula on juuttunut ukrainalaiseen myllynkiveen. Yleensä minulle on todella helppoa ennustaa tulevaa, kurssiliikkeitä esimerkiksi, mutta tämän erikoisoperaation tulevaisuudennäkymää häiritään jollakin juutalaisella neonazien enigmageneraattorilla.

7 tykkäystä

Näin on sanottu viimeiset viisi päivää, että tätä tuskin kannattaa ottaa ihan kirjaimellisesti.

Käsittämätöntä että länsi ei toimi aktiivisemmin lopettaakseen Mariupolin massamurhaa.

7 tykkäystä

Hyvän alun jälkeen tuntuu, että EU on taas paljastanut kädettömyytensä isompiin toimenpiteisiin. Esim. EVA:nkin ekonomistin suitsuttamat tullit Venäläisille energiatuotteille olisivat melkoinen no-brainer mutta ilmeisesti aivan liian hankala ajatus toteuttaa koska jotain jotain. Tuntuu, että markkinatkin ovat jo hinnoitelleet tämän tuhoamissodan jonkinlaiseksi Ukrainan ja Venäjän väliseksi asiaksi, jolla ei Länsi-Euroopan talouksiin ole kauheasti vaikutusta. Demokraattisiin yhteiskuntiin ja valtioliittoviritelmiin tietysti kuuluu hidas päätöksenteko mutta on tämä aika tympeää, kun samalla somesta näkee, minkälaisia raakuuksia tuolla Ukrainassa toteutetaan.

40 tykkäystä

Samaa sanoo Ukrainan ulkoministeri Kuleba

European resolve has begun to wane. That is the stark assessment of Dmytro Kuleba, Ukraine’s foreign minister. “What we saw in the beginning of the war was the rise of the European Union as a powerful player that can bring change,” Mr Kuleba told The Economist. “What I see in the last ten days in the European Union is backsliding back to its normality where it cannot decide on strong and swift action.”

Huomenna kuitenkin tulossa lisää pakotteita, katsotaan mitä sieltä oikein tulee.

9 tykkäystä

Tietääkö joku mitä oikeasti tapahtuisi euroopassa, jos venäjän kaasu ja öljy asetettaisiin pakotelistalle ja putkissa virtaukset pysähtyisivät?

Jotain juttua ollut, että esim. Saksassa pysähtyisi teollisuus ja osa rakennuksistakin jäisi vaille lämmitystä. Jos näin, niin aika vaikea tilanne se on sitten saksalaisillekkin. Kenties helppo täältä meiltä huudella “yhtenäisyyttä”, kun ei ole oma torppa jäätymässä…

Eipä se, itse kannatan myös energiasektorin asettamista pakotelistalle. Toivottavasti jossain on olemassa jonkinlainen tekninen vaihtoehto (öljyä ja kaasua muualta).

14 tykkäystä

"Venäjän talous saa edelleen Euroopalta massiivista rahoitusta. Vaikka ruplaa varmasti vielä tuetaan, ei paljon odotettu romahdus ole jatkunut.
[Bloomberg: Venäjä kuljettaa yhä kaasua Ukrainan halki – toimitukset…
Venäjän kaasuvienti Eurooppaan nousi sodan alkamisen jälkeisten 48 tunnin aikana korkeimmalle tasolle sitten joulukuun.
Tämäkin viivästyttää ironisesti toiveita maan talouden luhistumisesta nopeasti. Tottakai komponenttipula yms. iskee pitkässä juoksussa pahasti.
"

Onhan tämä melko absurdia, Venäjä aiotaan laittaa nopeasti taloudellisesti polvilleen ja ulos maksujärjestelmistä yms, mutta samaan aikana sille maksetaan miljardeja rahaa kaasusta ja öljystä.

11 tykkäystä

Minne voin valittaa että EU ei tee tarpeeksi? Tämä on vakava kysymys.
Tietääkö joku, että pitääkö lähteä Brysseliin koputtamaan johonkin oveen? Mihin oveen ja missä osoitteessa? Helsingissä pahvin heiluttelu metrossa tuskin johtaa mihinkään.
Ketä pitää äänestää jatkossa jotta toimittaisiin erilailla? Luulisi, että tässä meidän yhteiskuntamallissa nimenomaan olisi jotkin mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon.

Eilen avauduin aiheesta täällä erilailla ja mietin että olkoon se… TÄMÄ nyt viimeinen tuskailu aiheesta.

Ymmärrän myös, että saksassa voisi tulla haasteita lämmityksen tai sähkön kanssa, mutta eikö tätä tosiaan pysty vaikka säännöstelemään sitten laisinkaan? Myymään kansalle “extreme times take extreme measures”. Priorisoidaan teollisuuden tarve tietenkin. Yleinen mielipide tuntuu kuitenkin olevan vahvasti Ukrainan puolella, että luulisi sen varjolla pystyvän myymään mitä vain sote-uudistuksia tai talvivaaroja läpi.

EDIT: omasta mielestä tarpeeksi = rankempia pakotteita eli tulleja öljylle ja kaasulle, nopeampaa tuontienergian alasajoa, merkittävämpiä asetoimituksia eli panssariautoja, tykkejä, venäläisten joukkojen lahjontaa ja armahtamista ja turvapaikkojen myöntämistä.
EI omaa sotilaallista väliintuloa. Ja mielestäni tavoite pitäisi siis nimetä “Putinin tappio”. Ketään ei kiinnosta venäjän kansan näännytys, kuka sitä haluaa?

EDIT2: Alempana mainittiin että tarvittaisiin esimerkkiä näyttävää maata, esim. Suomi ja sähkön käytön vähennyksen ohjeistus. Juuri näin. Yhden artikkelin näin missä hieman varoiteltiin “kovemmista ajoista”, thats it? Parhaillani istun kämpässä lapissa jossa näyttää olevan kolme lattialämmitystä päällä ja ilmalämpöpumppu, vaikka takkakin olisi nurkassa. Ei huolta huomisesta.

21 tykkäystä

Varmasti jotain laskettu ja varmasti julkaistukin. Itse asiassa muistelen, että siellä on muutama paperi tullut ulos jossa aika erilaisia lopputulemia. Ongelma on, että näissä on niin paljon liikkuvia osia sen suhteen, miten maailmanmarkkinat kykenevät paikkaamaan, että estimointi on todella hankalaa.

Ja pakko taas muistuttaa, että täysin toimivien ydinvoimaloiden alasajoa ei tämä sota estänyt. Sehän olisi vieläkin mahdollista mutta ei tosiaan onnistu poliittisesti, kun “tästä on jo päätös olemassa”.

7 tykkäystä

Mitä ammuksiin, polttoaineeseen ja ruokaan tulee, niin eihän ne ole Venäläisjoukoilla mitenkään tasaisesti jakautuneena, eli ei ole myöskään päivää X millon jokin loppuu, vaan jossain on voinut polttoaine loppua jo viikko sitten ja 50km päässä on vielä runsaasti polttoainetta jne…

Toisaalla:
Kanadalainen “julkkis” tarkka-ampuja on palannut viikon rintamareissun jälkeen lepäilemään, ei ole ketään ampunut hengiltä vielä, suorittanut tiedustelua.

Toisaalla:

Kiintoisa huomio, kalakaveri Shoigu kadonnut julkisuudesta:

“The top Russian intelligence official in charge of overseeing the recruitment of spies and diversionary operations in Ukraine has been put under house arrest along with his deputy, Mr. Soldatov said. Even Russia’s defense minister, Sergei K. Shoigu, who vacations with Mr. Putin and has been spoken of as a potential presidential successor, has suffered a loss of standing, according to Mr. Soldatov’s sources.”

“Mr. Shoigu has not been shown meeting with Mr. Putin in person since Feb. 27”

9 tykkäystä

En lähde ottamaan kantaa mikä on tarpeeksi koska asia on riittävän monimutkainen ylittämään moninverroin osaamiseni. Kysymys kuuluu kai jotenkin niin että “Miten säädetään pakotteet jotka rapauttavat venäjän sotakonetta, luovat painetta palatsivallankumoukselle oligarkkien kautta mutta eivät syökse tavallista kansaa nälkään ja terveydenhuollon ym. puutteeseen, ilman että vaarannetaan sodan eskaloituminen, ja samalla minimoidaan muuhun maailmaan kohdistuvat tappiot”.

Kysymys sotilaallisesta väliintulosta on sitten kai vielä vaikeampi tuon eskaloitumisriskin vuoksi jossa ääritapauksessa 8 miljardin ihmisen kohtalo on punnittavana.

2 tykkäystä

Kyllä suomellakin olisi parannettavaa esim sähkön osalta.Venäjältä ostetaa sähköä edelleen ja mitään ohjeistusta että sähkön käyttöä tulee vähentää ei ole tullut. Sähköjärjestelmän tila - Fingrid. OL3 toki auttaa meitä suuresti tässä muutaman viikon/kk jälkeen.

Uskoisin että kaasua myös tulee lähes normaalilla tahdilla.
Esimerkillisiä maita tässäkin kaivattaisiin, jotta muille tulisi painetta tehdä samoin.

13 tykkäystä

Miten riippuvainen Kiinan talous on eurooppalaisten ja usalaisten kuluttajien mielipiteestä viime kädessä?

Pegingissä ei ehkä täysin osata lukea länsimaisen kuluttujatietoisuuden voimaa, mutta mikä on sen todellinen vipuvarsi?

Muistan ajanjakson liittyen ehkä koronaan, vastuulliseen kulutukseen ja ihmisoikeuksiin, jolloin toistui “Nyt loppui Kiinan krääsän tilailu” -henkinen kommentointi. Tapahtuiko oikeasti mitään?

Kiina pelaa tässä omaa peliään, tietenkin, ilman että kädet edes konkreettisesti tahriintuu. Jossain aiemmin sanottiin Kiinan olevan puun ja kuoren välissä. Luulen, että omasta mielestään ovat oikeinkin sopivassa kohdassa. Mitä meistä ajatellaan -syndrooma ei taida vaivata kiinalaisia(kaan).

1 tykkäys

Kuten ennustettua (YLE):

"Medvedev: Yhdysvallat yrittää tuhota Venäjän

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoo, että Yhdysvallat yrittää tuhota Venäjän.

Vladimir Putinin läheinen liittolainen kirjoitti keskiviikkona viestintäpalvelu Telegramissa, että Yhdysvallat pyrkii nöyryyttämään, hajottamaan ja lopulta tuhoamaan Venäjän.

– Venäjä ei anna koskaan tällaisen tapahtua, Medvedev kirjoitti."

14 tykkäystä

Onko tuo ruplan nykykurssi edes kovin luotettava? Tällä hetkellähän ruplan arvo ei faktuaalisesti määräydy vapailla markkinoilla. Ulkomaisten sijoittajien toimintaa on rajoitettu (rahat ovat jumissa ruplina), sääntelyn vuoksi vientiyhtiöt joutuvat kotiuttamaan ulkomaisia varoja eli ostamaan ruplia ja taisi olla myös rajoituksia rahan viemisestä matkalaukussa rajan yli. Muistaakseni rajoitus on max. 5000 tai 10000 USD vastaava summa, jonka saa viedä ulos maasta. Jonkin verran varmaan myös ruplashorttejakin suljettu, mikä myös tulee ruplaa väliaikaisesti.

Näkisin, että ruplaa pidetään ”keinotekoisesti” korkeammalla tasolla kuin mitä sen kurssi olisi hinnan määräytyessä vapaasti markkinoilla. Ehkä vähän mutkat oikoen ”osakkeet ei romahda kun pörssi on kiinni” -tason toimintaa.

18 tykkäystä

Olen samaa mieltä, nimenomaan öljyn ja kaasun ostaminen on se kaikkein suorin tapa rahoittaa Venäjän sotakonetta ilman, että edes oligarkit ovat välikätenä. Minkäänlaista säännöstelyä tai priorisointia kaasun käytölle ei ole ehdotettu. Silti Venäjä on jo käytännössä julistanut olevansa sodassa Euroopan kanssa, kyse on vain siitä, etteivät sen aseet vielä riitä muualle kuin Ukrainaan.

Unkari on saanut julksuutta korostamalla, ettei hyväksy EU:n rajoitteita kaasun ostamiselle. (Lähes) kaikki silti ostavat sitä. Eräs unkarilainen twitteristi totesi osuvasti, että kaikki EU-maat pissivät omaan uima-altaaseensa, Unkari vain tekee sen kaaressa hyppytelineestä.

14 tykkäystä