Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Georgiassa tapahtuu

29 tykkäystä

paljon tulee nyt videoita rintamalta.

Bakhmut tiistaina

vankejakin taas vaihdettu

venäläisten kotiinpääsyn riemua

40 tykkäystä

pahoittelut että olen koko ajan äänessä mutta Georgian tapahtumat voivat olla hyvinkin tärkeitä mikäli toimivat esimerkkinä Unkarille tai Valko-Venäjälle

102 tykkäystä

Ei tarvihe pahoitella @niko_naakka , hyviä jakoja jokanen. Säästää paljon aikaa kun näin kootusti on yön tapahtumat jo täällä. Koitahan nukkua vaan välillä kovan työn keskellä! :face_with_hand_over_mouth::+1:

89 tykkäystä

Uskaltaakohan kukaan meikäläinen poliitikko sanoa mitään? It’s ok, you can do that.

Terroristivaltio hamusi lisää vaikutusvaltaa ja etupiiriä. Lopputuloksena onkin lähialueiden pyrkiminen eroon Venäjän vaikutusvallasta yhä voimakkaammin. Omasta mielestäni Georgia ansaitsisi valoisan tulevaisuuden osana demokratioiden ryhmittymää – oli se sitten mikä hyvänsä.

Tbilisin eilisessä, pitkälti puolen yön yli jatkuneessa, mielenosoituksessa pääosaa esittivät eri kokoiset EU-liput. Niitä pidetään demokratian, yhteistyön ja hyvinvoinnin symboleina.

Suomessa vaaligalluppien top-3 -puolueiden joukossa on sen sijaan puolue, joka ajaa avoimesti Suomen EU-eroa. Eipä siihen oikeastaan ole lisättävää. Käykää äänestämässä…

Edit. Tarkennus HS 26.1.

image

50 tykkäystä

Muuten hyvä, mutta vaaligalluppien top-3 ei ole yhtään puoluetta, joka aktiivisesti ajaa EU-eroa. Riikka purra sanoi, että suomalaiset eivät halua EU-eroa, joten se ei ole ajankohtaista.

24 tykkäystä

Pysytäänkö aiheessa ja jätetään kotimaan politiikka toiseen ketjulle.

35 tykkäystä

Sveitsi jatkaa valitsemallaan tiellä. Puolueettomuus tarkoittaa, että oligarkkien ja Putinin rahat ovat turvassa eikä Ukrainalle anneta mahdollisuutta puolustaa itseään.

24 tykkäystä

Toivottavasti nämä Georgian mielenosoitukset laukaisevat suuremmankin aallon venäjävastaisille toimille muuallakin venäjän vaikutuspiirissä.

33 tykkäystä

Kauas lentänyt

23 tykkäystä

Putken turmion voi nähdä olleen eduksi Euroopalle, kun se vauhditti irtautumista Venäläisestä energiasta. Kun hyviä asioita tapahtuu, ei kansalaisia niin kiinnosta kuka oli vastuussa, pääasia että tapahtuu. Mikäli sen sijaan putken tuhoutuminen nähtäisiin pahana, syyllisiä ja todisteita varmasti etsittäisiin hanakammin. Henkilökohtaisesti ei juurikaan kiinnosta, syyllistä tuskin joko kyetään selvittämään tai halutaan selvittää täysin kiistattomasti eli avoimeksi jäänee joka tapauksessa ja joudutaan ärsyttäviä salaliittoteorioita aiheen ympärillä kuuntelemaan vielä kymmenenkin vuoden päästä.

43 tykkäystä

Georgiassa liikahtelee ja EU:n suuntaan

63 tykkäystä

En oo aiemmin liikaa viittiny kiinnittää huomiota kun teikän agenda on usein ollut hyvin päinvastainen verrattuna siihen miten itse ajattelen. Kahtelin jopa viestihistorias läpite että kuvittelenko vain. Onhan se toki ok ajatella eri tavoin, vaikka omasta mielestä arveluttavaa onkin.

Tämä on taas yksi esimerkki mitä ihmettelen. Venäjä pommittaa ja tappaa satojatuhansia ukrainalaisia häätäen heistä miljoonia kodeistaan pakolla, mutta sinun huomio lähinnä kiinnittyy miten yhden lehden artikkelin mukaan ukrainalaismieliset saattaa olla putken tuhoamisen takana, jossa ei kuitenkaan kuollut ketään. Tähän sitten et kaipaa enempiä tutkimuksia, vaikka esimerkiksi USA:n hallinto sanoo että tutkimustuloksia tarvitaan lisää.

Ja sitten olisi vasta seuraavana asiana tosiaan, vaikka Zelensky ois itse sukeltanu sinne ja tuhonnut putket että onko sillä väliä. Siitäkin voi olla varmasti montaa eri mieltä.

60 tykkäystä

Tässä on mielestäni mielenkiintoinen juttu Wagnerin vaikeuksista ja tappioista. Ei maksumuuria.

Tšerevatyn mukaan Ukraina näkee omista mittavista tappioistaan huolimatta tilanteessa mahdollisuuden kuluttaa Wagnerin joukkoja ja erityisesti sen vankien ”itsetuhoisia” hyökkäyksiä. Wagnerin perustajan Jevgeni Prigožinin mukaan myös Wagnerin päätavoite Bahmutissa olisi koulutettujen ukrainalaisjoukkojen heikentäminen.

EDIT:

Lisään tähän vielä tämän. Ei muuria.

Etelä-Korean hallitus antoi Puolalle luvan toimittaa Ukrainaan Krab-haupitseja, joissa on eteläkorealaisia osia. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersille eteläkorealainen puolustushankintaviranomainen.

19 tykkäystä

Rintamalta ei mitään uutta.

Tarinat vaihtelevat päivästä toiseen. Eilen Zelensky kertoi, että Bahmutia puolustetaan edelleen. Vaikka vajaa puolet kaupungista on menetetty Ukraina on kyennyt pysäyttämään venäläisten hyökkäyksen Bahmutin pohjoispuolella.

Venäläisten hyökkäys näyttää hyytyneen pahasti kolmea keskittymää lukuun ottamatta. Taistelut jatkuvat tauotta Bahmutissa, Bilohorivkassa ja Avdiivkassa.

Tilanteesta tulee pakostakin mieleen ajatus onko Venäjän aloite lipsumassa jo nyt Ukrainalle. On toki mahdollista, että venäläiset kaivavat vielä kanin hatusta ja yrittävät hyökkäystä useammasta kohtaa rintamaa, mutta mikään lukemistani twiiteistä, tg-viesteistä tai asiantuntijakommenteista ei viittaa siihen suuntaan. Venäläisetkin kommentoijat vaikuttavat pelkäävän Ukrainan siirtoa.

Mielestäni venäläisten hyökkäyksessä on epätoivon merkkejä. Nyt tehtäisiin varmasti mitä hyvänsä, jotta Kiina avustaisi aseiden kanssa. Mutta ei niitä uusia miehiäkään rintamalle loputtomiin löydy. Venäläiset voivat hyvinkin olla niin ylpeitä ja oman propagandansa lumoissa, että hyökkäävät joukkonsa näännyksiin aina siihen saakka, kunnes hyökkäysvoima kertakaikkiaan ehtyy. Romahdus voi olla nopea. Sen jälkeen peruutellaan valtavaan määrään linnoituksia, joita on kaivettu Luhanskista Krimille.

Sotaa päivittäin seuraavana välttelin Netflixin “Länsirintamalta ei mitään uutta” -leffan katselua. Sodan ja tappamisen määrä päivittäisessä syötteessäni tulee jo muutenkin ulos silmistä ja korvista. Mutta, katsoin leffan eilen ja suosittelen sitä kaikille. Olen kirjan lukenut pariinkin otteeseen kauan aikaa sitten ja muistaakseni parikin eri filmatisointia nähnyt ennen tätä, mutta Netflixin versio on erittäin hyvä. Kuriositeettina: Kansallissosialistit poistivan kirjan kirjoittajalta Saksan kansalaisuuden juuri ennen toisen maailmansodan alkua, sillä kirjaa pidettiin pasifistisena ja petoksena sodassa sotineita kohtaan.

32 tykkäystä

Olen samaa mieltä. Vaikka olen monta kertaa ihmetellyt ja pohtinut Ukrainan halua puolustaa Bakhmutia suurista tappioista huolimatta, tulin siihen johtopäätelmään, että se kannattaa seuraavista syistä:

  1. Venäjän joukkoja (kalusto ja miehistö) on parempi kuluttaa itselle edullisemmassa puolustustaistelussa. Muutoin ne samat hemmot ja panssarit olisivat Ukrainaa vastassa linnoitetuissa asemissa, kun Ukraina aloittaa vastahyökkäyksen.

  2. Mikäli Ukraina poistuisi Bakhmutista, Venäjä jatkaisi hyökkäystä jossakin muualla. Todennäköisesti sellaista kohdetta vastaan, joka on heikommin puolustettava.

  3. Venäjän sotilasjohtajilla on tässä nyt “kasvot pelissä”, eli voitto on pakko saada millä hinnalla hyvänsä. On parempi heidät sitten laittaa maksamaan täysi hinta.

Luulen, että Ukraina laskee nyt sen varaan, että kun Bakhmutin taistelut ovat ohitse tavalla tai toisella, Venäjän joukot ovat heikentyneet huomattavasti Ukrainan vastahyökkäystä ajatellen. Eli sitten kun Ukraina lähtee offensiiviin, sen onnistumisen todennäköisyys on paljon suurempi kuin jos Bakhmutin taistelua ei olisi käyty laintaan. Jos Venäjä nyt voittaa Bakhmutin itselleen, se on Pyrrhoksen voitto.

“Never interrupt your enemy when he is making a mistake.” - Napoleon Bonaparte

25 tykkäystä

Eilisen päivän tappiot (eli tämän päivän luvut). Onhan Ukraina päässyt nyt posottamaan Venäjän tankkeja ja tykistöä hyvin Bakhmutin taisteluiden lomassa.

“Never interrupt your enemy while he is making a mistake” - Napoleon Bonaparte

Jos huhuttu miehistötappion suhde 1/5 pitää edes etäisesti paikkaansa ja samalla kulutetaan parasta aseistusta viholliselta suhteessa omiin menetyksiin niin kai se kortti kannattaa käyttää.

Iranin aseavusta Venäjälle myös uutinen:

12 tykkäystä

Niin, jos meillä on tapahtuma jossa on taloudellinen negatiivinen lopputulema, teko on terroristinen luonteeltaan ja se on loukkaus itsemääräämisoikeuttamme vastaan, niin en minä ala sen jees-mieheksi tai puolustelijaksi. Nyt on liikaa tunne- ja ideologiavetoista öyhötystä ilmassa. Kaikki menee sille alisteiseksi ja se on väärin mielestäni. Pitää olla huolissaan jos ei mennä taloudelliset ja käytännölliset asiat edellä.
Asiaa pitää selvittää ja sanoa jämäkästi että ei saa toistua jos liittolainen taustalla.
Kova cancelointi nyt päällänsä ettei ”vääriä mielipiteitä” saisi tuoda esiin. Naapureita pitää kytätä ja epäillä vieraan vallan agentteja. Valoja päälle ihmiset. Tämä ei ole demokraattista tai sananvapauden mukaista.
Menee lapsi pesuveden mukana.
Olen natojäsenyyden kannalla, Ukrainan auttamisen kannalla, mutta en osta kiiltokuvia, kutsu satojen tuhansien kuolleiden/haavoittuneiden ja miljoonien pakolaisten syntymistä Eurooppaan hyvin hoidetuksi asiaksi. Jopa psykopaattien kanssa pitää toimia maailmanpolitiikassa. Apukin on ollut tipoittaista ja hidasta. Mitään syytä juhlaan ei ole. Ratkaisukeskeisyys ja taloudelliset edut edellä, muuten mennään liiaksi ideologiahommiin.
Sananvapaus ja mielipiteenvapaus kuitenkin meidän demokratian kulmakiviä. Toivottavasti vielä.

1 tykkäys

Vaikka me täällä ollaankin sijoittamiseen keskittyvällä foorumilla, niin on vähän ehkä suoraviivaista julistaa, että talous edellä pitäisi mennä. Valtioiden (ja yhteiskuntien) tarkoitusta, tehtäviä jne on määritelty monilla tavoilla ja eri henkilöiden toimesta, mutta hyvin harvoin talous tai käytännönläheisyys on niissä listoissa millään tasolla prioriteettina. Korkeammalla on yleensä turvallisuus, perusoikeudet jne.

Mitä tulee tähän kaasuputkijuttuun, niin kehottaisin kaikkia hengittämään syvään. Tähän mennessä julkaistujen “selvitysten” perusteella syyllinen on jo löydetty kaikista ilmansuunnista, ja varmaan lähitulevaisuudessa löydetään lisää. Mikään tähän asti julkaistu tieto ei ole käsittääkseni kiistatonta eikä niitä kannata ottaa sellaisina evidensseinä, joiden perusteella lähtisi huutelemaan suuntaan tai toiseen. Varsinkaan, jos valitsee vain sen julkitulleen lausunnon, joka tukee omaa narratiivia.

20 tykkäystä