Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Venäjän sotilasyksikkö Etelä-Ukrainassa kieltäytyi taistelemasta - syynä tuen puute ja surkeat olosuhteet.

26 tykkäystä

Kyllä Pohjois Korealta löytyy valuutta joka Venäjää kiinnostaa, nimittäin sotilaat. Jos epäluotettavat Venäjän lähteet ovat jo kehuneet että P-Korea on tarjonnut 100 000 sotilaan vahvistusta niin mitäköhän muutamalla Sukhoilla saisi?

Koska Putin ei ole toteuttanut mitään uhkauksia ja Ukraina pärjää rintamalla, USA:n rohkeus aseteknologian suhteen kasvaa koko ajan.

Se Herssonin alue lienee Venäläisten toimesta ladattu täyteen aseita ja ammuksia, mutta jos ruoka/vesi-huolto ei pelaa niin hommat hyytyy aika jyrkästi.

14 tykkäystä

Tuon väitteen todenperäisyydestä voi olla monta mieltä. Venäjää tuntien, heille kelpaisi mainiosti huonosti koulutettu tykinruoka heitettäväksi Ukrainan lihamyllyyn. Joukot olisivat jo rintamalla kuolemassa venäläisten sijaan, jos tätä olisi tosissaan tarjottu.
Oma veikkaus on ettei se todennäköisesti pidä paikkansa tai toissijaisesti hinta on ollut liian kova. (lue: Pohjois-Korea on halunnut vastineeksi ydinkärkiä ja mannertenvälisiä ohjuksia. Venäjä lienee jo sen verran epätoivoinen, että osa Venäjän “kavereista” saattaisi kokeilla kepillä jäätä.)

13 tykkäystä

Olen näitä venäläisten tekemiä paikallista arkea kuvaavia videoita katsellut – silkasta mielenkiinnosta – viikosta toiseen. On selvää, että tavallista venäläistä, käsittääkseni iästä riippumatta, ohjailee kaksi perusprinsiippiä.

  1. On suuri ja mahtava Venäjä, josta ollaan ylpeitä ja jonka uljaiden tavoitteiden takana seistään välittämättä tippaakaan siitä, miten valtio ja sen johto niihin pyrkii. Osa kansasta toivoo ainakin puheissaan rauhaa, mutta ei ole valmis tekemään mitään saati laittamaan itseään likoon sen eteen.

  2. On vaikeutunut arki, joka koetaan hinnaksi Venäjän suuruudesta, ei seuraukseksi Venäjän verisestä hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäläisten arjessa on vuosikymmenten saatossa aina ollut läsnä “selviytyminen”. Nytkin selviydytään, vaikka pakotteet ovat heikentäneet elämänlaatua. Mitään ei edelleenkään olla valmiita tekemään sen eteen, että pakotteet aiheuttanut sotaretki päättyisi.

Seuraan edelleen Pietarissa asuvan Niki Proskinin tarinoita. Hänen videoissaan kuvailemani asiat tulevat hyvin esille. Niki ei selvästikään ole sodan puolella, mutta vähättelee sen seurauksia venäläisten elämään uusimmassa videossaan. Lännessä kuvitellaan, että pelkästä sota-sanan käytöstä joutuu Venäjällä miljoonaksi vuodeksi vankilaan. Viikko sitten kuvatussa videossa Niki teki jutun Georgiaan paenneesta tubettajakaveristaan. Tbilisissä nykyisin asuva kaveri halusi välttää joutumisensa pakotettuna mukaan sotaan. Täytyy tietenkin muistaa, että näitä videoita ei Venäjällä nähdä, joten ne eivät välttämättä kiinnosta Venäjän hallintoakaan. Tiettävästi kumpikin nuori mies on vapaalla jalalla.

Täältä löytyy nuo Nikin videot ja “Life in Russia” tms. hakusanaksi tuubiin niin lisää löytyy niin paljon kuin jaksaa katsella.

On selvää, että Venäjälle asetetut pakotteet toimivat. Sellaista pakotetta ei kuitenkaan ole, joka toimisi kuin aspiriini päänsärkyyn. Jo voimassa olevat pakotteet tekevät työtänsä päivästä toiseen ja mahdollisesti vuodesta toiseen. Oma arvaus on, että jotain tulee tapahtumaan melko nopeasti vuodenvaihteen jälkeen, jos ja kun Venäjälle G7:n toimesta asetettu öljyn hintakatto tulee voimaan.

28 tykkäystä

Tämä huomio sopii myös tähän ketjuun:

16 tykkäystä

Hyvä huomio.

Pahin lasku ajoittuu ennusteessa vuosille 2023 ja 2024. Nämä ovat sattumalta myös ajat jolloin eurooppa pääsee paremmin rimpuilemaan irti Venäläisestä kaasusta ja öljystä. Ja näiden vaikutus GDP:hen laskee?

Sikäli mikäli nykyinen diskontta Urals öljyn ja Brentin välillä pitää, voi Venäjällä tulla hieman kylmää hikeä.

Myös muut esim. Tuotantokaluston ja teknologian sanktiot purevat paremmin ajan kanssa.

12 tykkäystä

Putin motivoi omiaan. Separatisteja motivoi varmasti se, että Ukrainan vallatessa alueet takaisin saattaa oma kaksio mennä uusjakoon.

8 tykkäystä

Tämä on kyllä valitettavan hyvä kuvaus siitä, missä EU:ssa mennään. Brysselistä kanavoitua rahaa on voinut käyttää kaikkeen kivaan mutta esim. T&K puolella edes viittaukset innovaatioiden kaksoiskäyttöön (toimii sekä siviilissä että parantaa puolustusta) on ollut punainen lippu. Tämä pitäisi pystyä kääntämään ja jotenkin sen luulisi olevan jopa suht helppoa, koska se linkittyy niin selkeästi siihen, mistä EU aristokratiassa eniten tykätään eli suureen rahan käyttöön ja “made in EU” teollisuuspolitiikkaan.

Käytännössä pitäisi tuunata tukisäännöksiä niin, että kansallisesti (ja yhteismarkkinamittakaavassa) olisi helpompi mahdollisuus rakentaa tuotantovarauksia ja kyvykkyyttä puolustusta ylläpitävään tuotantoon. Infrapuolellakin (varsinkin digitaalinen infra) olisi paljon tehtävissä. Saa nähdä saadaanko tällaista aikaiseksi vai pistetäänkö paukut edelleen toimimattomaan koheesiopolitiikkaan ja maatalouden status quota ylläpitäviin perinneyhdistyksiin.

3 tykkäystä

Jos armeijan ylipäällikkö haukkuu omaa armeijaansa, se kertoo isommista ongelmista hallinnon sisällä. Tällaiset puheet ylipäälliköltä eivät varmasti motivoi lainkaan vaan aiheuttavat lisää kleptokratiaa ja kurittomuutta. Armeijan johto alkaa rakoilla ja Venäjän armeijassahan tunnetusti yksittäinen sotilas ei tee mitään ilman erillismääräyksiä. Hyvä signaali tämä Putinin ulostulo, rivit alkavat rakoilla. Sodan toisen osapuolen rivit alkavat rakoilla ja toiset taistelevat olemassaolostaan. Motivaatioero on jäätävä. Venäjä on hävinnyt !

38 tykkäystä

Laitetaan välillä Ukrainan arvioita venäläisten tappioista. 50.000 kaatunutta tuli Ukrainan arvioiden mukaan täyteen, tykistöä tuhotaan varsin mukavaan tahtiin.

20 tykkäystä

Nyt alkaa haista lopun alulle suuren ja mahtavan neuvostoliiton osalta. Jos ihan perus tykistön ammuksiakin pitää pohjois koreasta ostaa lisää niin omat resurssit alkanee olla aivan lopussa. Venäläisten sodankäynti ei muutenkaan ole ollut enää kuin tykeillä ja raketeilla umpimähkään ampumista. Enää ei mene kauaa kun tuo venäläisten sodankäyntikyky loppuu kokonaan. Ainut mikä asiassa on enää epäselvää on se etten minä oikeasti tiedä näistä asioista yhtään mitään mutta siltä tämä nyt ainakin omasta mielestä vaikuttaa :slight_smile:

22 tykkäystä

Täytyy sanoa armeijan n. 15v sitten käyneenä perus-sotamiehenä, ja ainoastaan joitain kirjoja ja dokkareita maailmansodista kuluttaneena, että itselläni ei ole ollut mitään käsitystä siitä, kuinka valtavia määriä esim. Venäjän armeijalla noita sotilasajoneuvoja on. Sitä kuvittelisi, että tuollaisten tappioiden jälkeen sotimiskyky on niin minimaalista, että pelkällä partisaanitoimilla saisi viimeisetkin tunkeutujat katoamaan.

Tuo kaluston määrä on niin käsittämätön, että nyt sitä vasta ymmärtää miksi se logistiikka on sodassa niin tärkeää…

Samaan aikaan ei voi kun arvailla, onko Venäjällä jättää mitään muille rajoille maatansa suojaamaan, vai mennäänkö oikeasti all in ja luotetaan (totta kai) siihen, että ei kukaan Venäjälle kuitenkaan hyökkää. Ja toisaalta, jos jostain saisivatkin komponentteja ja muita osia, niin Venäjän taloudella tuon ajoneuvomäärän korvaaminen on valtava ponnistus…käytännössä tarvitsisi sotatalouteen siirtymisen.

17 tykkäystä

Jos tuo 50 000 kaatunutta pitää paikkaansa niin haavoittuneita on luultavasti yli 200 000. Yleensä se on neljä-viisinkertainen määrä. Jos tuo kaatuneitten määrä olisi Jenkeissä niin mielenosoitukset sodan lopettamiseksi olisivat jo hurjia mutta Venäjällä poliittinen kuri on Tietysti aivan eri luokkaa.

9 tykkäystä

Onkohan tässä kuitenkin Putin itse astunut huomaamattaan Eurooppaakin suurempaan loukkuun. Meitä eurooppalaisia syytetään (syystäkin) sinisilmäisiksi, kun olemme rakentaneet energiahuoltomme Venäjän hyvämielisyyden varaan ja siitä riippuvaiseksi.

Taitaa nyt kuitenkin olla myös niin, että Putin on rakentanut/uudistanut oman puna-armeijansa todella kriittisesti länsikomponenteista riippuvaiseksi ja siinä missä meillä ei ole nyt energiaa, ei Putinilla ole osia rakentaa lisää armeijaa. Jokaisessa alle 50v vanhassa venäläishärvelissä on natomaiden valmistamaa sirua ja muuta tekniikkaa sisällä, joita venäläiset itse eivät pysty valmistamaan.

Minkäköhänlaiseen sotaan venäläiset olivat noin ylipäätään valmistautuneet. Jos olisi syttynyt 3.maailmansota ihan muualla, niin olisiko venäjällä suunnitelman mukaan siirrytty jonkinsortin sotatuotantoon, jossa silti luotettaisiin näiden high-tech komponenttien globaaliin saatavuuteen. Tiedä häntä, voi olla ettei oltu suunniteltu yhtään mitään.

16 tykkäystä

Tilanne, että joku hyökkäisi Venäjän maaperälle on nolla. Tältä pohjalta kalustoa voidaan kyllä työntää Ukrainaan ihan surutta. Krimin valtauksen jälkeen kalustoa on varmaankin suunnitelmallisesti haalittu tälläisiä tilanteita varten. Vaikea sanoa paljonko kalustoa on vielä reservissä, mutta nyky- ja tulevassa maailmassa sotakaluston kunnostaminen, saati hankkiminen tulee olemaan todella haasteellista Venäjälle. En oikeen keksi yhtälöä, mikkä Venäjä voisi Pohjois-Korean & co avulla saada tulevaisuudessa aikaan uuden “suurvalta” -nimen alaisen sotakaluston.

Jokainen Ukrainan tuhoama sotakalustoon kuuluva kapistus on Venäjän uskottavuudelta pois.

Mielestäni tämä kaikki myös saa ydinaseuhkauksilta lisää pohjaa pois.

Mielenkiintoista kuinka talvi tulee kohtelemaan varusteiden ja huollon osalta rintaman motivaatiota.

7 tykkäystä

Ulkopuolelta tulevan hyökkäyksen mahdollisuus Venäjälle on todellakin lähellä nollaa. Kuitenkaan valtion sisäisten levottomuuksien mahdollisuus ei sitä ole.

25 tykkäystä

Näin juuri, mutta tämä ei sido kaikenlaista kalustoa. Tykistöä yms. Enneminkin miehistönkuljetuskalustoa

Se sitoo niitä miehiä, joista Venäjällä on pulaa koska yllättäen armeija ei ole enää uravaihtoehtona hirveän kiinnostava. Riski uran päättymiseen Ukrainalaisen toimesta on vahvasti koholla ja Venäjä ei pysty tarjoamaan tällä hetkellä asianmukaisia varusteita ja kalustoa, ja liksan maksukin on ilmeisesti vähän sinne päin…

10 tykkäystä

Lännessä ajatus naapurivaltion hyökkäyksestä Venäjälle vaikuttaa älyttömältä, mutta Venäjällä tätä uhkakuvaa voidaan pitää todennäköisempänä, kuten Martti J. Kari luennossaan esittää. Venäjän asevoimien suunnittelukin korostaa tätä puolta, tukikohdat on sijoitettu maantieteellisesti merkittävien sijaintien lähelle, ilmantorjunta ja hävittäjät on suunniteltu kattamaan Venäjän laaja ilmatila ja logistiikka suunniteltu toimimaan pääasiassa Venäjän omalla alueella rautatieverkoston kautta. Venäjä on myös toistaiseksi menettänyt uusinta kalustoaan hämmentävän vähän, modernisoituja T-90 vaunuja on tuhottu vain muutamia samoin kuin Sukhoi-35 ilmanherruushävittäjiä. Parempaa kalustoa halutaan selvästi pitää reserveissä, eikä uhrata etulinjan taistelutehtävissä.

5 tykkäystä