Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Nyt on ymmärrettävistä syistä paljon puhetta ja vaatimuksia liittyä Baltian tiukkaan linjaan Venäjän viisumipolitiikan suhteen. Itsekin olen ollut sillä kannalla, sillä sapettaa suunnattomasti vauraiden venäläisten mahdollisuus hyödyntää maatamme matkalla Etelä-Euroopan lomakohteisiin. Kuitenkin saattaa myös olla niin, että rajojen tiukempi sulkeminen saattaa olennaisesti heikentää Venäjän opposition toimintamahdollisuuksia kuten oppositioaktivisti Mihail Hodorovski tässä artikkelissa argumentoi. Tämäkään asia ei taida olla niin yksioikoinen kuin sitä ehkä haluaisi ajatella.

9 tykkäystä

Pyöräily Venäjällä taitaa tulla hengenvaaralliseksi liikkumismuodoksi.

Ehkä pikkasen offtopicia, mutta näinä aikoina kun turvallisuutta huojuttaa monet uhat on luonnollisesti elintärkeää vahvistaa yhteiskunnan ja kansalaisten turvallisuuden tunnetta sekä resilienssiä. Suosittelen tsekkamaan tämän Ylen Horisontti-podcastin jakson, jossa aihetta käsitellään monipuolisesti ja fiksusti.

4 tykkäystä
32 tykkäystä

Minulla tulee mieleen kyllä tämä huoltovarmuus maskien kanssa tässä raja tapauksessa.

Ei siellä mitään jonoa ole, normaali tilanne. Miksi kieltää asia, jono siellä on ilmiselvästi. Voihan se olla normaalitilanne.

https://liikennetilanne.fintraffic.fi/listanakyma/?list=cameraPictures&cameraId=C03512&cameraPanId=C0351201

Minusta tässä yöltä tilanne ei oikein näytä normaalilta.

Ketjussa mielenkiintoinen huomio, kun määrä täällä on riittävä, voidaan järjestää äänestys Putin tyyliin.

11 tykkäystä

Varsin normaalin näköistä rajaliikennettä noissa kuvissa. Ja voin melkeinpä vannoa, ettei siellä suomalaiset rajavartijatkaan nyt ihan nopeinta mahdollista vauhtia vallitsevassa tilanteessa varmasti venakkoja turisteja leimaa sisään, vaikka lopulta niin joutuvatkin edelleen tekemään. Ihmisiä hekin on (ja ammattinsakin puolesta varmasti edustavat sitä venäjä-vastaisinta osaa kansasta).

Edit: kuten rajavartiostokin totesi, liikenne oli jossain vaiheessa vilkasta mutta edelleen täysin normaalia. Useiden kilometrien jonot eivät olisi enää normaalia.

4 tykkäystä

Ei kai se kenellekään ole epäselvää, että ei tämä hyvä ratkaisu olisi kenellekään, mutta silti huomattavasti parempi, kuin nykyinen avoimien ovien politiikka.

Khodorkovky vaikuttaa myös virheellisesti olettavan, että rajat laitetaan kiinni. Kuten moneen kertaan todettu, näin asia ei ole. Venäjältä pääsee tälläkin hetkellä myös Puolaan ja Baltiaan mm. humanitäärisistä syistä.

Haastan vahvasti Khodordosky:n tulkintaa myös siitä, että “tavallisen venäläisen” turistiviisumin peruminen ei olisi avuksi vaan haitaksi. Venäjältä turistireissuilla lännessä ei käy yksikään “tavallinen venäläinen”.

Venäjän tehokas oppositio toimii Venäjällä ja Venäjältä käsin. Kuten tiedämme, Venäjän hallinto on tehnyt opposition toiminnan käytännössä mahdottomaksi. Khodorkovsky:n kaltaiset Lontoossa miljooniaan polttavat oppositioaktivistit ovat yhtä tyhjän kanssa. (Kärjistys tahallinen)

13 tykkäystä

Re: Vaalimaa ruuhka

Nyt aamulla noin 9.30 aikoihin aamulla näyttäisi kyllä ihan rauhalliselta tuolla.

2 tykkäystä

Korostan vielä @OldFeki :n pointtia, että Suomen rajan yli voi kuka tahansa Venäläinen tulla (ajoneuvolla) ja pyytää turvapaikkaa Suomesta. Syyksi voi kertoa esim. haluttomuuden osallistua laittomaan hyökkäyssotaan ja vainon kotimaassaan sodanvastaisuuden vuoksi. Todisteita ei tarvitse etsiä, kun ovat somessa yllin kyllin nähtävissä.

6 tykkäystä

Kuvaa pystyy siirtämään taaksepäin läpi yön ja ainakin minun mielestäni siellä on jono. Suomalaiset bensanhaku reisuulla Venäjällä yöllä?

image

2 tykkäystä

Kyllä sieltä tosiaan enemmän tulee kuin tavallista, mutta ei vielä mitään vyöryä.

Koskahan tämän maan johto tekisi jotain proaktiivisesti eikä aina odottaisi ihan viimeiseen tippaan Venäjän kanssa? Masentaa tällainen jalkojen raahaaminen kautta linjan.

Tämä asia olisi pitänyt laittaa kuntoon yhdessä Baltian maiden kanssa, mutta sen sijaan poliitikko toisensa jälkeen nolaa itsensä ihme meriselityksillä TV:ssä. Aivan käsittämätöntä pelleilyä. Tässä vaiheessa Euroopan sotaa pitäisi jo sinisilmäisyyden riittää.

3 tykkäystä

Venäläisten sotilasikäisten tulisi nousta joukolla tyrannia vastaan eikä valkkailla lentolippuja pois maasta. Vähän karua, mutta lienee totuus. Samaa sarjaa kuin nämä lähi-idän ja afrikan kriisipesäkkeet. Nuoret terveet miehet tulisi jäädä maahansa ja yhdessä kaataa heitä sortavat hirmuhallinnot. Se että lähtevät luikkimaan pakoon vain ylläpitää ongelmia.

23 tykkäystä

Samaa mieltä. Oppositio on ajettu Venäjällä hyvin ahtaalle eikä sillä ole ollut koskaan riittävää tukea venäläisten keskuudessa. Tästä on valtio pitänyt tehokkaasti myös huolen. Ikävä totuus valtavirran osalta on mielestäni se, että venäläisille on pitkälti sama kuka on vallassa koska “mikään ei muutu”. Politiikasta on opittu pysymään poissa paitsi jos tuet valtaapitäviä. Lännessä on ollut aivan liian ruusuinen kuva venäläisten suhtautumisesta Putiniin ja Ukrainan sotaan. Yllätyksenä näyttää tulleen että sitä pääosin joko tuetaan tai asia on “aivan sama”. Näkisin että sellaiset rajoitukset / pakotteet jotka kohdistuvat kansaan ovat nimenomaan niitä mitä nyt tarvitaan, jotta sodan realiteetit saadaan lähemmäs kansaa. Ilmeisesti osittainen liikekannallepano ei näitä realiteetteja riittävästi korostanut, kun varsin pientä liikehdintää oli tästäkin kaduilla. Paljonhan tässä vielä ehtii tapahtua mutta en kovin optimistinen ole sen suhteen että mitään merkittävää protestia tai vastarintaa tultaisiin näkemään. Toivon olevani väärässä. Erittäin suurella mielenkiinnolla jään seuraamaan tämän osittaisen liikekannallepanon varsinaista toteuttamista. Toinen asia joka kiinnostaa on se, millaiseen sotilaalliseen tuotantoon Venäjä kykenee kun se alkaa enenevissä määrin valjastaa tuotantoaan sodan tarpeisiin vai oliko tämä vain tyhjää puhetta.

11 tykkäystä

Tuli vaan tuossa mieleen, että kuinka moni sotarikoksiin, raiskauksiin jne. syyllistyneistä venäläisistä on jonkun mielestä ollut tavallinen venäläinen vaikka noin vuosi sitten :thinking:. Toivon, ettei kovin moni, mutta mutta…

7 tykkäystä

Tuohon rajanylitysten määrään ja siihen liittyvään hysteriaan. Eilen siis Suomeen saapui itärajan yli 4800 venäläistä. Ihan referenssinä, vuonna 2019 (2020 ja 2021 ei vertailukelpoisia koska korona) itärajan yli tuli 6 939 000 venäläistä. Eli keskimäärin 19 000 päivässä.

Ei tuo eilinen liikenne nyt siihen verrattuna miltään vyöryltä näytä, vaikka kuinka jakaisi kuvia autojonoista.

Lähde: Katsaus Rajavartiolaitoksen toimintaan 2019 | Rajavartiolaitos

edit: Ei ollut tarkoitus vastata erityisesti OldSchoolin viestiin, vaan yleisemmin.

12 tykkäystä

Palattaisiinko tähän rajanylityspaikkojen tilanteeseen vaikka kahden viikon päästä. Viisumit myöntää Suomi ja ennen kuin eilinen liikekannallepano voi näkyä rajanylitys paikoilla kestää kaksi viikkoa. Epäilen tosin, että tänne tulo estetään ennen sitä jo Venäjän puolelta. Palataan vaikka turistiviisumien kielto keskusteluun.

2 tykkäystä

Kasparov vieraili yllättäen Helsingissä esitelmöimässä ja jutteli vähän aikaa Hesarille. Siitä lähtien kun hän lopetti shakkiuransa keväällä 2005, hän on omistautunut Putinin vastustamiselle, ensin kymmenkunta vuotta Moskovasta käsin, sitten käytännössä maanpaosta. Hänen teesinsä on viimeiset 17 vuotta ollut, että Putin on vallalle perso KGB-upseeri joka haikailee imperialistisen Venäjä-fantasian perään, eikä pysähdy tämän haaveen tavoittelussa ennen kuin hänet pysäytetään voimalla – ainoa kieli jota hän ymmärtää ja arvostaa.

20 tykkäystä

En usko vallankaappaukseen kansan toiminnan tuloksena. Ihan sama miten kansa protestio, se vaiennetaan.

Stalin kuoli aikanaan ihan luonnollisen kuoleman ja Putinilla erittäin vahva valvontakoneisto takanaan. Kyllä vanha KGB-mies hallitsee, miten porukka pidetään kurissa ja miten oppositio vaiennetaan.

Juuri eilen oli uutisissa miten Putin rakensi kotkanpesän: Moskovaan valtava sotalinnoitus ja kansalaisten valvontakeskus, kuten @realmcrusader jo aiemmin linkitti.

Kukistaa kapinat Puolustusministeriön mukaan keskuksessa on kyky ja valta tehdä päätöksiä minä vuorokaudenhetkenä hyvänsä, oli kyse sitten sodasta tai pienemmästä kahnauksesta maan rajojen sisällä.Putin pelkää vallankumousta. Hän on vastikään uudistanut Venäjän puolustustusdoktriinin. Sen sisällöstä tihkuneiden tietojen mukaan doktriinissa on lisätty valmiuksia ”värivallankumouksia” eli kapinointia ja mielenosoituksia vastaan. Keskuksessa on tuhansia työntekijöitä.

Olen hivenen tympääntynyt kahteen ihan turhaan spekulointiin. Toinen on Putinin terveys , kaikki spekulointi käsien vapinalla ym. on todella turhaa. Putin on terve kuin pukki, näkeehän sen hymyilevästä miehestä ja toinen on kansannousu Putinia vastaan, ei tule tapahtumaan. Putinilla on takanaan satojen tuhansien miesten oma armeija, joka tukahduttaa minkä tahansa kansannousun.

Silti näillä vaan spekuloidaan jatkuvasti milloin minkäkin lähteen saamien tietojen perusteella. Lähdetään siitä, että Putin on kuten Stalin ja vielä vahvempi, kiitos nykyaikaisen valvontakoneiston ja mikään ei kyllä Putinia kaada, kuten ei kaatanut Staliniakaan. Venäjä on kuin yksi iso vankila, jossa tehdään aivan kuten Putin sanoo, tykkäsit tai et. Muita ratkaisuja on löydettävä, Putin ei ole poistumassa kuvioista.

14 tykkäystä

Jossain määrin samaa mieltä. Jos jotain tapahtuu, se tapahtuu koska armeijan suunnalta tulee ns. tikaria selkään. Ja koska Putin ei ole tuolta osin amatööri niin vaikea on toteuttaa vaikka Venäjän armeijasta löytyisi kiinnostusta vaihtaa johtoa.

3 tykkäystä