Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Youtubessa joku suomalainen asiantuntija kertoi Venäjän valmistelevan ydinkoetta lähiaikoina, en katsonut koko videota että missä ehkä posahtaa.
Kuulostaisi loogiselta askeleelta lännen pelottelemisessa. Ei kuitenkaan ole sotilasoperaatio ja ei siten aiheuta eskalaatiota mutta iso pelotevaikutus herkässä tilanteessa.

Voisi tapahtua tuolla pohjoisella Jäämerellä Zemlajalla, samalla näpäytys tänne suunnalle, Nato-prosessin ollessa vielä kesken.

Mutta olisiko siinä se niitti ja puhdistavat pörssien pohjat.
Markkina on puolipaniikissa säikkynä jo ilman mitään tuollaistakin tällä hetkellä.
Indeksit 10% päivässä alas kun yllättäen posahtaa ja geigermittarit alkaa pyörimään ympäri.

4 tykkäystä

Tässä jutussa on useampi lyhyt kommentti eri asiantuntijoilta, juttu keskittyy Venäjän osittaisen liikekannallepanon ympärille ja Putinin höpötyksiin. Lähes jokaisesta sotaan liittyvästä uutisesta tulee aina mieleen Putinin epätoivo.

Vähän “vanha” juttu, mutta tämä oli myös Kauppalehdessä, juttu ei ole maksumuurin takana.

Hakutermin ”miten murtaa käsi kotona” (как сломать руку в домашних условиях) trendiarvo nousi Google Trends -palvelussa Venäjällä huomattavasti pian sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin oli julistanut osittaisen liikekannallepanon.

2 tykkäystä

Kaiken tämän synkistelyn keskellä täytyy välillä jakaa kevennyksiäkin…

60 tykkäystä

Näin terrori toimii ja valitettavasti kovin harvat meistä ovat itsenäisiä ajattelijoita. Joissakin tutkimuksissa/ arvioissa vain joka kuudes, joten vaikka foorumilla kenties on keskimääräistä fiksumpaa jengiä niin sekaan mahtuu kaikenlaista sakkia.

(Ei lähdettä, kuulin muinoin luennolla)

2 tykkäystä

Uusimmat Venäjän lend-lease -tankit eivät läpäisseet vastaanottotarkistusta ja ne hävitettiin asiaankuuluvasti

31 tykkäystä

-Omaehtoinen itsenäinen ajattelu, eli konsensuksesta poikkeavat mielipiteet, aiheuttavat liputuksen pois kokemukseni mukaan lähes 100% todennäköisyydellä.

2 tykkäystä

https://twitter.com/OsintTv/status/1573061321289093122?s=20&t=L9Z7Zqhgq_3VQb-jhmGXiw

2 tykkäystä

Nämä on kyllä valitettavan traagisia videoita katsoa monestakin syystä. Eräskin vanhempi nainen taitaa itkeä taustalla koko videon. Traagisia siitä syystä, että kyllä itseäni käy noita omaisia sääliksi Venäjän sairaista hirmuteoista huolimatta. Kaikilla ei ole varaa maksaa itseään ulos, eikä paeta maasta. Toisikseen traagisia siitä, että osa näistä syrjäseutujen omaisista ja reserviläisistä uskovat ihan varmasti olevansa ”kunnia-asialla Äiti Venäjän puolesta”.

En siis halua todellakaan puolustella Venäjän toimia (päinvastoin). Nämä videot vain muistuttavat karulla tavalla siitä, että sota on tragedia monesti myös hyökkääjälle. Vähän hirvittää ajatella millaisessa jamassa Venäjä on, jos sota joku päivä toivottavasti loppuu. Inhimillinen kärsimys tulee olemaan myös siellä puolella valtava, vaikka Ukrainan kohdalla puhutaan valitettavasti vielä aivan toisen luokan tragediasta. Edelleen hyväosaiset moskovolaiset ja pietarilaiset ovat turvassa sodalta, mikä on täysin väärin. Valitettavasti nämä Venäjän syrjäisempien seutujen väki tulee kantamaan inhimillisen tragedian suurimmalta osin yksin.

59 tykkäystä
21 tykkäystä

Aamu-TV ja lehdet ovat taas täynnä uutisia “osittaisesta liikekannallepanosta”. Tiedättekö te vastauksia näihin kysymyksiin:

Miksi mediat toistavat Venäjän sanomisia sanasta sanaan?
Eikö liikekannallepano ole aina osittainen eli tehdään osissa ja laajennetaan tarvittaessa?
Onko Venäjän osittainen liikekannallepano ajatuksena mukavampi, kuin (täysi?) liikekannallepano?
Miksi Venäjän lanseeraama verbaliikka houkuttaa – syötetäänkö tässä suomalaista sinisilmäisyyttä?

Liikekannallepano on liikekannallepano, ihan samalla tavalla kuin sota on sota ja hyökkäys on hyökkäys – eikä “sotilaallinen erityisoperaatio”.

Edellisen kerran Venäjällä oli liikekannallepano toisen maailmansodan yhteydessä.

71 tykkäystä

Media toistaa Venäjän juttuja, koska ei se kykene niitä simultaanianalysoimaan. Suomessa on pieni määrä kommentaattoreita, jotka suostuvat julkisuudessa analysoimaan. Suomettuneen ulkopolitiikan perinnekin rasittaa. Muistanette, että vielä viime talvena oli skandaali, kun ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja kommentoi asioita muulla kuin tuomiojalaisella nuotilla.

Liikekannallepano ei ole aina osittainen. Muistele vaikkapa Georgian sodan Georgian töhöilyä.

Venäjä on hyvässä seurassa kun se väittää sotaa muuksi kuin sodaksi. Amerikkalaisten termi taitaa nykyään olla “overseas contingency operations”. He ovat viimeksi julistaneet sodan muistaakseni kesällä 1942 Bulgarialle, Romanialle ja Unkarille. Falklandin sotaa ei julistanut sodaksi kumpikaan osapuoli, vaikka laivoja upposi päälle kymmenen…

Länsimedia ei minusta syötä meille ryssän näkemyksiä kovin paljoa. Mistä olet lukenut esimerkiksi vertailua Serbian ja Ukrainan välillä? (“Serbian alueellista koskemattomuutta ei tarvitse kunnioittaa, mutta Ukrainan tulee. Alueen väestön mielipiteestä pitää/ei pidä välittää.”) Sellaista ryssä tahtoisi meidän kelaavan. Mutta ei lue hesarissa niin.

5 tykkäystä

Olisiko niin, että yleensä liikekannallepanossa mobilisoidaan koko sodan ajan kenttäarmeija. Osittainen lkp tarkoittaisi että vain osa yhtymistä mobilisoidaan.

1 tykkäys

Tavallista on kyllä juurikin osittainen lkp. Muistele vaikkapa talvisotaa edeltänyttä yh:ta. Se oli osittainen lkp. Ja siinäkin oli mukana liennyttävää myhellyskieltä. Tämä on “vain” harjoitus. Tarvittaessa olisi voitu vaan lähteä reilusti takaisin kotiin, jos sodan uhka olisi väistynyt.

Pitäisi joskus tutkia Ruotsin liikekannallepanot maailmansotien aikana. Se on niitä tehnyt useita. Ja sotaan se ei joutunut.

2 tykkäystä

En ole nykyaikaisen sodankäynnin asiantuntija, mutta mobilisointiahan ei voi massiivisessa mittakaavassa toteuttaa muuten, kuin osissa. Eikä siinä olisi järkeäkään, sillä yhteiskunnan muut toiminnot kärsisivät kohtuuttomasti.

Mikään maa ei ole varautunut koko reservin mobilisointiin kerralla. Kysehän on pohjimmiltaan joukkojen valmistautumisesta sotaan, joka voi tarkoittaa osajoukon osalta varustautumista ja toisen osalta valmiutta.

Mielestäni Ukrainaa voisi käyttää esimerkkinä. Maa julisti liikekannallepanon Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Merkittävin ero Venäjään on se, että asepalvelusikäisten miesten poistuminen maasta kiellettiin. Ukrainalla on miljoonan miehen reservi, josta kuitenkin vain osa on varusteet niskassa tai lomalla rintamalta.

Aivan. Liikekannallepano toteutetaan aina osissa. :slight_smile:

7 tykkäystä

Tässä Ylen uutisessa puhutaan “kansanäänestyksistä”, joissa äänestetään Venäjään liittämisestä neljällä Ukrainassa valtaamallaan alueella.

Tekaistut äänestykset järjestetään Venäjän kontrolloimilla separatistialueilla Donetskissa ja Luhanskissa sekä Venäjän hyökkäyssodassaan valtaamilla Hersonin ja Zaporižžjan alueilla.

Alla on Helsingin Sanomien pääkirjoitus, joka oli mielestäni hyvää luettavaa.

Myös Intian pääministeri Narendra Modi tuomitsi sodan tavatessaan Putinin. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on myös huomannut, että Venäjään on tarpeen ottaa lisää hajurakoa. Erdoğan sanoi maanantaina, että Venäjän pitäisi palauttaa Ukrainalle kaikki valtaamansa alueet Krim mukaan lukien.

Kansalaiset näkevät, että sotiminen on sujunut surkeasti. Osittaisella liikekannallepanolla Venäjä myöntää, ettei vapaaehtoisia Ukrainaan lähtijöitä enää ole.

Millainen motivaatio heilläkin on lähteä sotimaan…

Murmanskin kuvernöörin mukaan Kuolan niemimaalta on tarkoitus saada aseisiin tuhat miestä. Heistä merkittävä osa saattaa tulla alueen kaivos- ja metallialan yrityksistä.

8 tykkäystä

Ei reserviä mobilisoida, vaan sodan ajan yksiköitä. Esim. Suomen maavoimien sodan ajan koko on n. 180000 henkeä, koko PV:n n. 280000.

Reservin koko on n. 870000 henkeä.

4 tykkäystä

Jos luet Putinin ukaasiin, niin osittainen liikekannallepano mainitaan siinä vain otsikossa. Käytännössä ukaasi mahdollistaa hyvin laajan mobilisoinnin. Ulkopuolelle on rajattu alle 50-vuotiaista (upseeristossa raja 60 tai 65 vuotta) kenttäkelpoisista lähinnä sotateollisuudessa työskentelevät. Kyllä tämä teoriassa mahdollistaa täyteen sotatilaan siirtymisen.

Eri asia on tietysti se, miten Venäjä käytännössä onnistuu mobilisoinnin toteuttamaan ja mikä sen tulos on.

Minusta olennaista tässä on se, että Putin on päättänyt laittaa kaikki peliin, ja sen vuoksi tämä ukaasikin lienee väljästi muotoiltu.

Täällä on mediassa tartuttu tuohon 300 tuhanteen reserviläiseen, mutta kyllä Putinilla voi olla halu repiä sinne rintamalle ihan kaikki mitä irti lähtee.

7 tykkäystä

En ota kantaa siihen, onko Venäjä tekemässä täyttä lkp:a, vastasin vain kysymykseen siitä, mitä osittainen lkp ylipäänsä voi tarkoittaa.

5 tykkäystä

Keskustelussa tuli hyviä asioita esille. @Monopoly_of_bees en ole kanssasi eri mieltä ja toit esille hyviä faktoja. Terminä “osittainen liikekannallepano” on kuitenkin uusi, ja Putinin lanseeraama. Sitä koskevat kysymykseni liittyivät nimenomaan tämän termin käyttöön Suomessa.

Jos selaatte muita länsimedioita Suomen ulkopuolella, puhutaan siellä Venäjän mobilisaatiosta. Kyseessä on yksinkertaisesti liikekannallepano, vaikka sitä kutsuisi Putinin toivomalla tavalla.

6 tykkäystä

Ompa kumma, kun määrät vain kasvaa. Eikun tervetuloa, Suomi ottaa avosylin vastaan :slight_smile:

10 tykkäystä