Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

No kyllä putken räjäyttäminen olisi massiivinen riski millekään länsimieliselle taholle. Ukrainan kriisin myötä USA on vihdoinkin saanut yhdistettyä käytännössä koko demokraattisen maailman (taakseen) yhteiseen rintamaan, joten olisi idioottimaista riskeerata tätä tekemällä isku liittolaisten “takapihalla”.

Sen sijaan Putin hyötyy iskusta monella tavalla, esim.:

  1. Putin haluaa sodassa aloitteen takaisin itselleen. Lkp, valekansanäänestykset, “sodan julistus” länttä vastaan, ydinaseilla uhkailu ja tähän päälle isku Euroopan energiainfraan. Nyt aloite sodassa näyttää siirtyneen takaisin Venäjälle.
  2. Energia on Putinin ase. Koska NN-kaasuputki oli Venäjälle jo käytännössä hyödytön, voi sen avulla demonstroida Venäjän kykyä iskeä Euroopan energiainfraan.
  3. Hajoita ja hallitse - Putin on jo pitkään pyrkinyt lyömään kiilaa länsivaltioiden välille. Yhtenä keinona tässä olleet trollauskampanjat, salaliittoteoriat yms. Venäjä pyrkii täyttämään informaatiotyhjiöitä omalla viestillään. Näennäisesti järjetön isku “omaan putkeen” yhdistettynä trollauskampanjaan näyttää olleen todella tehokas!
  4. Putinin testamentti, poltetun maan taktiikka - Putin haluaa blokata mahdollisten kilpailevien valtablokkien mahdollisuuksia viemällä näiltä neuvotteluaseen. Nyt kukaan Putinin kilpailija ei voi luvata kaasuputkien avaamista, joten Putinin asema on hieman vahvempi. Samalla Putin tulee kostaneeksi Euroopalle.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith pitää hyvin todennäköisenä, että Venäjä on putkivuotojen takana.

Jos pitää miettiä kuka tästä kokonaisuudesta hyötyisi, niin ei siellä ole muita kun Venäjä, Smith totesi Ylen aamun haastattelussa.

Poliittisesti aihe on kuitenkin herkkä eikä ole helppo sanoa suoraan, että Venäjä olisi itse ollut sabotaasin takana.

Kun vihreät miehet ilmestyivät Krimille 2014, niin kesti jonkun aikaa sanoa suoraan, että he ovat venäläisiä, vaikka se oli selvää ihan alusta asti, Smith muistutti.

Smith nosti esille mahdollisuuden, että putki ollaan voitu rikkoa sisältäpäin. Silloin ei tarvita sukellusveneitä tai muita vempeleitä, joilla on aina riski jäädä kiinni tällaisesta operaatiosta.

Putkia huolletaan ja siellä voi kulkea huoltorobotteja. Ne, jotka ovat vastuussa huoltamisesta, tietävät miten putkia pitkin päästään eri kohtiin ja mahdollisesti ei enää sitten huolletakaan vaan jopa sabotoidaan itse, Smith kuvaili.

32 tykkäystä

Paras keino lopettaa kriisi olisi jakaa Venäjälle psykedeelejä kuten LSD:tä. Se pisti kansan aikanaan vastustamaan Vietnamin sotaa ja muovasi kokonaisen vuosikymmenen ajan hengen. Tavara ei ole edes vaarallista yksilölle, vaan ainoastaan yhteiskunnille, jotka ovat autoritäärisiä. Hegemonialle kun on erittäin haitallista jos ihmiset tajuavat miten vituillaan kaikki on ja mieltä avartavat aineet ovat siihen oikotie.

11 tykkäystä

Aiemmin uutisoituun kuitujen katkomiseen ei lisättävää, mutta jakamasi twiitti ei vakuuta.

NNSN:llä on erittäin hyvä sivusto, josta näkee mm. huippuvuorten seismiset tapahtumat. (pallurat kuvassa)

Alue on seismisesti erittäin aktiivinen. NNSN on raportoinut viime päivinä useita tapahtumia. Missään yhteydessä ei ole tuotu ilmi, että kyseessä olisi joku muu kuin alueelle tyypillinen maanjäristys. NNSN kykenee erottamaan tyypillisesti vähintään kymmenien kilometrien syvyydessä tapahtuneet maanjäristykset pintaräjähdyksistä. Eli koko juttu on 99,999% varmuudella pötyä.

NNSN sivut täällä.

6 tykkäystä

Poistan tuon postauksen, koska voi aiheuttaa liiallista foliohattuilua. Varmasti myöhemmin tulee raporttia Norjaltakin onko tuolla mitään ja miten vahingoittunut.

3 tykkäystä

Maailmantilanne tosiaan herättää kaiken maailman spekulaatioita, mutta ei tuo jako mielestäni haitallinen ollut. Tapahtumahan oli totta, ainoastaan syy on todennäköisesti hyvin luonnollinen.

Tuo kuitujen katkominen ylipäänsä on aika mielenkiintoinen aihe. Suurin syy kuitujen vahingoille on kalastus ja troolarit. Pohjatroolit tarttuvat kaapeleihin ja katkovat niitä alinomaan. Muistan lukeneeni, että erityisen ongelmallista tämä on Aasiassa ja Japanin lähistön vesillä. GPS-signaalien sykeröt karttakuvissa voivat siis olla troolareiden yrityksiä saada kalliit vermeensä takaisin merestä. Tässä yhteydessä kuidut ovat usein vaarassa.

1 tykkäys

Hyvää huomenta! :slight_smile:

Ei tässä mitään isompaa asiaa ole, vaan ihan yleistä asiaa. Pieniä ajatuksia.

  1. Tähän ketjuun tulee valtavasti viestejä, joten jos senkin takia pelkät “heitot”, jotka eivät tuo lisäarvoa keskusteluun voitaisiin jättää vähemmälle. Hyvä viesti voi olla lyhyt, pääasia, että siinä on sisältöä.

  2. Tarkistattehan ennen kuin laitatte linkin ketjuun, että sitä ei ole aiemmin jo laitettu ketjuun. Hyvä, jos itse muistaisin tämän aina (pahoittelut!). :smiley:

  3. Meemit silloin tällöin harvakseltaan ovat useampien mielestä tässäkin ketjussa ihan ok, mutta liika on ehkä liikaa. Joskus yksittäinen hyvä meemi voi keventää raskasta tunnelmaa ja usein niissä voi olla ihan oivaltavakin pointti, mikä jollain tavalla sopinee ketjuun. :slight_smile:

  4. Pyritään pysymään ketjun aiheessa, toki vähän voi poiketa riippuen tilanteesta jne. Ei sentään kuitenkaan viedä keskustelua ihan raiteiltaan.

Muistattehan myös tällaisten ketjujen olemassaolot:
https://keskustelut.inderes.fi/t/suomi-natoon-nato-ketju/
https://keskustelut.inderes.fi/t/politiikkanurkkaus/
https://keskustelut.inderes.fi/t/euroopan-energiakriisi/

Se on hienoa, että monet täällä osaavat kiittää ja pyytää anteeksi sekä tarvittaessa korjaamaan oman mielipiteensä sekä tarvittaessa poistamaan oman viestinsä.

Täällä ainakin lähes kaikki on Ukrainan puolella, joten hyvässä hengessä voidaan keskustella. Täällä ei riitele ihmiset keskenään, vaan täällä voidaan keskustella ja väitelläkin, mikäs siinä… siinä kaikki usein oppivat jotain.

Hyvää päivänjatkoa kaikille! :slight_smile:

25 tykkäystä

Joo, voihan olla, että näitä kaapeleita aletaan katkomaan lähiaikoina ihan systemaattisesti. Alla raporttia tuosta alkuvuoden kaapeli-keissistä. Tuo Huippuvuorten informaationkeruu on Venäjälle todella ongelmallista, sillä siellä on ties mitä satelliittia ja sensoria, joilla saadaan heidän armeijan toiminnasta tietoa.

5 tykkäystä

Välttämättä venäjän toiminnassa ei aina järkiperusteita länsimaalaisittain löydy. Pari mahdollisuutta on ollut jo esillä:

  • Luomalla epävarmuutta itämerelle voidaan heijastaa baltian meriliikennekuljetusten vakuutusmaksuihin. Tällä on hintoja ja inflaatiota nostava vaikutus meidän lähialueilla. (Tästä inflaatiosta ja hard asseteistahan Putin on jotain puhellutkin).
  • Luomalla ongelmia voi Venäjä yrittää myös tarjoita “ratkaisuja” jollain aikavälillä. Esim. otetaan alueita haltuun/suojelukseen tai “työn alle korjaukseen” jne.

Paljon muitakin syitä on. Nämä on sellaisia jotka olen bongannut

16 tykkäystä

Tämä uutinen avaa kyllä erittäin hyvin monen venäläisen mielenmaisemaa ja suhtautumista nykyiseen tilanteeseen. Surettaa, mutta oikeastaan vain ukrainalaisten puolesta. Tavallaan olen tyytyväinen että liikekannallepano tapahtuu ja nyt sodasta kärsii myös useampi tavallinen venäläinen. Syvällä on tavan venäläisen pelko omaa hallintoaan kohtaan. Niin syvällä että ollaan valmiita lähtemään tekemään hirmutekoja muualle sen sijaan että lopetettaisiin pahuudentekijöiden valtakausi omassa maassa. Luulisi että jossain kohtaa pelon alistamalla venäläiselläkin mitta tulee täyteen tai sitten se käy vaan niin että lähetettävät miehet/kalusto loppuvat rintamalta ja joudutaan toteamaan tappio. En tiedä onko tämäkään riittävä syy tavalliselle venäläiselle kapinoida omaa hallintoaan vastaan kun tälläisiä lukee. Toivottavasti tämän sodan seurauksena useampi venäläinen kokisi ahaa- elämyksen siitä, että ikuisesti ei voi antaa rikollisen hallinnon rellestää ja selvitä itse siitä kuivin jaloin vaan jossain kohtaa pahuus saavuttaa myös sinut kun et laita stoppia sille tarpeeksi ajoissa.

14 tykkäystä

Venäjän kansalaisilla tuntuu olevan erikoisia harhoja maansa ylivertaisuudesta verrattuna esimerkiksi Skandinaavisiin maihin, jos vaikkapa Suomesta puhutaan. Rivien välistä voi huomata, että Venäjän imperiumi vain odottaa sulkevansa rajanaapurinsa (entiset Neuvosto- ja imperiumivaltiot) syleilyynsä, rakkaudella - huolimatta siitä, kuinka paska diili se olisi - etenkin kun ei juuri nyt tule mieleen, mitä annettavaa Venäjällä olisi kenellekään, edes omille kansalaisilleen.

20 tykkäystä

Lisäisin tähän hyvään listaasi tarpeen eskaloida. Mobilisaatio menee huonosti, mutta jos saataisiin provottua edes jotain sotilaallista toimintaa länneltä, niin voisi se lisätä musikan motivaatiota. Tämä ei nyt tainnut onnistua. NS1&2 nyt olivat aivan turhia muutenkin, joten mitään ei varsinaisesti menetetty kenenkään toimesta. Norjalaiseen putkeen kajoaminen taas olisi sellainen temppu, johon on pakko vastata niin että tuntuu. Esim. pietari pimentämällä. Se taas auttaisi jo pitkään rakennetutun uhriutumis-tematiikan ylläpidossa ja tällaisesta meren alla tapahtuvasta poksauttelusta kun tuskin jää valvontakamerakuvaan niin pystyy aina kiistämään.

Toinen vaihtoehto eskaloinnille olisi sitten ajaa laivastoa “suojelemaan” risaa putkea ja pyrkiä blokkaamaan Suomen ja Ruotsin kauppareittejä. Tämän ei annettaisi tietenkään tapahtua, vaan sinne tulisi Itämerelle kellumaan voimaa lännestä ja kenties joku laukausten vaihtokin saataisiin aikaiseksi. Todennäköisesti joku venäläispaatti ylennettyä sukellusveneeksikin ja lännen “savuava ase” olisi saatu.

Juurihan siellä kuitenkin julistettiin, että ovat sodassa suunnilleen koko maailmaa vastaan, mutta kukaan kun ei oikein lännessä tee itse mitään ja aroilla tulee pataan vain Ukrainan armeijalta, niin kyllä se vaan myös nakertaa kremlin auktoriteettia. Olisi paljon kivempi hävitä “kollektiiviselle lännelle”, uhriutuminen ja kansan kiihotus jatkossa onnistuisi paljon paremmin.

26 tykkäystä

Pari venäläistä random mobilisointi -twiittiä. On se kyllä ihmeellistä meininkiä.

Comrade writes:
“My colleague has relatives in Khakassia. Pts pro-Putin

Yesterday they called him, they cried that their two boys were being taken to the army

They were told to buy their own armor, helmet and uniform

Bronik - 100k, helmet - 20k

And now they’re taking out a loan for this garbage."

Correspondence of children from Voronezh

Their friend was sent into battle on the third day.
No tutorials, no instruction. Directly from the bus immediately sent to the boiler

There are also reports that a thousand people were immediately sent from Lipetsk to fight after one day of training.

No need to go die

10 tykkäystä

Onks tää vähän niinku Pekka Saurin (anteeksi Pekka Saurille etukäteen) yölinjan vastine suuressa ja mahtavassa naapurissa, kun ykköspuppumies Vladimir Solovyov tuskailee, että ei Z-Venäjällä ole tarpeeksi omia droneja eikä satelliittejakaan? Tosin yksinpuheluahan tämä on ainakin tässä pätkässä. MobiliZZaationkin käytännön toteutuskaan ei Volodya miellytä. Joka tapauksessa Äiti Venäjä on nyt pulassa ja mielikuvitus laukkaa edelleen lujaa ja Propaganda Vlado kertoo satua muiden maiden hyökkäyksistä, joten kaikkien nuorten venäläisten miesten velvollisuus on tappaa itsensä Putinin takia. Sopisiko tähän väliin sanonta “Hyvää yötä sano babushka, kun silmät puhkaistiin” ? Vlado on nyt huomannut, että venäläisoligarkkien jahtien tonnistot saisivat keksivertomaan kauppalaivaston kateelliseksi, mutta Ukrainaan lähetetyillä venäläislaumoilla ei ole lämpimiä vaatteita. Silti pitäs niinku voittaa Propaganda Vladon mielestä. Ja vihollinen - se on tietysti NAATA.

11 tykkäystä

Tietojen mukaan Lyman on vapautettu. :clap: :clap: Aiempien twitterviestien mukaan Venäläiset ovat pitäneet Lymanista kiinni kynsin ja hampain (eli vetäytyminen oli ilmeisesti kielletty), joten on aivan mahdollista, että Ukraina on saanut suuren määrän sotavankeja ja luultavasti myös kalustoa.

Odotetaan lisätietoja. :slight_smile: :+1:

Edit: Putinin suunnitelma armeijan tulevaisuuden tuhoamiseksi etenee. Jos en paremmin tietäisi, voisin luulla, että Putin on Venäjän vihollisten maksettu agentti. Taitaa kuitenkin olla vain Adolfin tiellä -45 viimeisinä kuukausina.

58 tykkäystä

Venäjä ei tietenkään tiedä mitään Nord Streamin tapahtumista ja kieltää osallisuutensa, kuten matkustajalentokoneiden pudottamiseen, raiskauksiin, joukkomurhiin, siviilikohteiden pommittamiseen, ydinaseilla uhkailuun tai ihan mihin tahansa muuhun terroristiseen ja barbaariseen toimintaan.

Ja tämähän ei myöskään tullut yllätyksenä.

Peskov sanoi tiedotustilaisuudessa Venäjän havainneen, että kaasua Yhdysvalloista Eurooppaan vievien yritysten voitot kasvoivat huomattavasti.

Taitaa mennä aikansa ennen kuin tuhoja päästään tarkastelemaan. Jos putket on räjäytetty sisältä päin luusisi syyllisen paljastuvan helposti. Jättää varmasti vähän toisenlaiset jäljet kuin ulkopuolinen räjähdys – eli joko saksalaiset tai venäläiset. Putkessahan on kaksi päätä. Eli venäläisten mielestä tietenkin saksalaiset. Ulkoinen räjähdys on varmasti todennäköisempi vaihtoehto.

12 tykkäystä

Eikö tonne voisi vaan ampua Putinin gps sijaintiin jonkun amerikkalaisen täsmäohjuksen jostain kiertoradalta ja sitte heilutella käsiä ja ihmetellä yhteen ääneen et ei mitään hajua mistä se raketti lensi. Esitetään että venäläiset ampu varmaan itse sen ohjuksen.

Mistä noista ohjuksistakaan nyt menee sanomaan :face_with_raised_eyebrow:

13 tykkäystä

Somevideoista tehty kooste miltä mobilizaatio näyttää venäläisen rivimiehen näkökulmasta. Tuollaisella ryysyläisjoukolla ilman koulutusta ja varusteita ei tietysti ole mitään sotilaallista merkitystä, hyvä jos pääsevät edes rintamalle asti elävänä…

19 tykkäystä

Niin, eikö tässä kesän aikana putken toimitukset takkuilleet, ja Venäjän “huoltotoimenpiteet” viivästyivät pahasti. Ettei vaan osana huoltotoimia viety sinne sitten robotilla räjähteet, jotka nyt aktivoitiin osana liikekannallepanoa. :thinking:

7 tykkäystä

Olisiko ehdoton vetäytymiskielto hyvä vai huono asia venäläisen sotilaan kannalta?

Jos on yhtään sotaan kyllästynyt, niin sehän on vain hieno asia jäädä mottiin, kunhan osaa nostaa valkoista lippua oikealla hetkellä. Sen sijaan, että kuolet yrittäessäsi paeta viimeistä mahdollista pakoreittiä pitkin. Jos selviydyt, niin huomenna sinulle annetaan uusi potero kaivettavaksi ja ylihuomenna vastahyökkäyskäsky.

7 tykkäystä

Viisumeja koskevan kansalaisaloitteen vaadittu 50 000 kannattaneen raja näyttää ylittyneen…

24 tykkäystä