Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Taitaa totuus kuitenkin olla, että Musk on keskustellut jollain tasolla Kremlin kanssa. Business as usual.

17 tykkäystä

Pari senttiä päiväkirjajäsentelyä. Helmikuun 23. päivä Putin luuli ottavansa huippujoukoillaan Kiovan ja sitä myöden koko Ukrainan haltuun muutaman päivän kirurgisella operaatiolla. Ukrainan korruptoitunut ja osaamaton johto pakenee, ja kansa seuraa passiivisena. Itä-Ukrainassa juhlitaan villisti, sieltä tullaan fanibusseilla paraateihin. Eripurainen länsi ei pääse yhteisymmärrykseen kovista pakotteista. Aseavusta ei ehditä edes keskustella ennen kuin operaatio onkin jo ohi. Operaatiolle on hankittu Olympiadiplomatialla Kiinan hiljainen tuki. Ukraina on Putinin silmissä aina kuulunut osaksi Venäjää. Koronaeristyksissä historiaan paneutunut Putin varmistaa asemansa Pietari Suuren veroisena voittoisana tsaarina.

Putinin fantasia mureni jo ensimmäisenä viikonloppuna. Kiovan johto ei paennutkaan, Ukraina alkoikin taistella, länsi asettikin kovia pakotteita ja aloitti aseavun. Putin oli varmasti raivoissaan, mutta ei epätoivoinen. Alkoi kuukausia kestänyt harmaa keskiaika; Plan B, operaatio runnataan raa’alla voimalla maaliin. Armeija on kuitenkin laadukas ja iskukyinen, tämän Putin halusi aina kuulla joten tämä hänelle kerrottiin. Oma media oli täysin hallinnassa, alun protestoinnit tukahdutettu kliinisesti. Kotimaassa kriittistä keskustelua ei ollut, erikoisoperaatio eteni ”suunnitelman mukaan”. Kiovan reissu meni vihkoon, mutta sehän olikin vain ”harhautusta” koko ajan – harhautusta, jonka pienenä harmittomana sivutuotteena Valko-Venäjästä tuli täysi hylkiö kansainvälisesti. Tällä keskiajalla Putinilla oli koko ajan takataskussaan järisyttävä valttikortti, kaasuhanat Eurooppaan. Sitä hän ei nähnyt vielä tarpeelliseksi lyödä pöytään, Venäjä edelleenkin voittaa ja tienaa samalla kaasurahaa. Se oli kuitenkin vakuutus jolla Euroopan saa polvilleen savustamaan Ukrainaa sille epäedulliseen rauhanneuvottelupöytään silloin kun Putin niin haluaa.

Lopulta kuukausien sotimisen jälkeen Putinille alkoi valjeta oman armeijan todellinen tilanne. Kaasukortti lyötiin pöytään, se oli jo merkki itsevarmuuden säröilystä, hiipivästä epätoivosta. Syyskuusta tuli iso käännekohta. Putinia nöyryytettiin rintamalla ja punaisella matolla. Ukraina teki läpimurron idässä, Uzbekistanissa Xi piikitteli ja Modi kritisoi avoimesti. Pikkumaat antoivat Putinin odottaa itseään. Kulisseissa Xi ilmeisesti vaati sodalle pikaista päätöstä. Julkinen keskustelu näytti siltä kuin Putinin lipoma Xi olisi halunnut olla jossain muualla kuin luuserin vieressä.

Sotabloggareiden ja nationalistien räksyttäessä Kremlin heikkoudesta yhä avoimemmin Putin päätyi liikekannallepanoon, jota hän ei suin surminkaan olisi halunnut tehdä. Hän rikkoi sopimuksensa kansan kanssa – sopimuksen, jonka mukaan kansa saa olla rauhassa lämpimissä kodeissa fiilistelemässä kotisohvilla olevansa suurvallan kansalaisia, mutta vastineeksi he pysyvät poliittisesti täysin passiivisina, eivätkä ala kyseenalaistaa Putinin yksinvaltaa tai hänen valtapiirinsä korruptoituneisuutta. Nyt sota rävähti ”nojatuolipatrioottien” silmille – he ovat ylpeitä Äiti-Venäjästä, mutta eivät he tietenkään omaa tai sukulaispoikiensa verta halua sen puolesta vuodattaa sodassa joka ei ole venäläisille mikään eksistentiaalinen kysymys, paremminkin Putinin henkilökohtainen projekti.

Kaasukortti on lyöty pöytään, mutta se ei näytä katkaisevan Euroopan selkärankaa. Ydinasepelottelut eivät ole tepsineet. Viimeistään Kiinan punaiset linjat kuohitsevat ne Putinilta. Silmittömät terroripommitukset eivät katkaise Ukrainan taistelutahtoa, päin vastoin kasvattavat sitä. Venäjän armeijan moraali ja kalusto on luhistumassa. Lomiltaan poltetut vanhat, väsyneet sopparijermut ryöstävät ja raiskaavat syrjäkylien kaduilta kaapattuja uusia sotilasvoimia. Kotona kansa näkee että maa on sodassa, ja alakynnessä. Valtionmediassa keskustelu alkaa tulehtua ja eripuraistua. Äärinationalistit lyövät puolustusministeriötä kuin vierasta sikaa. Putinin lähipiiri ja eliitti laajemmin haluaisi vain elää vaurasta elämää ja lähettää tyttäret Lontooseen opiskelemaan, nyt he rapistunut armottoman stressin ja sitä lievittävän alkoholin syövytykseen. Pakotteetkin alkavat purra. Putin on umpikujassa. Ensin hän rakensi 22 vuotta valtaansa huolella. Hämähäkinverkossa oli Saksaa, kansainvälistä urheilua, korruptoituneita poliitikkoja ja äärioikeistoa pitkin Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, entisiä pääministereitä. Tällä yhdellä katastrofaalisella virheellä Putin on heittänyt kaiken menemään.

Elämäni traumaattisin pitkien aikojen shakin turnauspeli meni niin, että pelasin ensin neljä tuntia systemaattisesti paremmin kuin hieman alemmas rankattu vastustajani. Lopulta olin ihan voittoasemassa, mutta miettimisaikani oli vähissä – ei kuitenkaan loppumassa, koska joka siirrosta sai 30 sekuntia lisää. Näin mahdollisuuden tuoda tornini mukaan viimeistelemään hyökkäys. Tein mielestäni ratkaisevan siirron. Vastustaja tarttui daamiinsa ja teki minusta perärivin matin. Hän ei pystynyt olemaan hymyilemättä. Yksi tarpeeksi iso munaus pyyhkii kaiken edeltävän strategisen rakennustyön pois, olit sitten amatööri-shakinpelaaja tai lahoavan suurvallan diktaattori.

152 tykkäystä

Yhdysvalloissa tuo omatoimisuus ulkopolitiikkaan liittyvissä asioissa on erittäin rikollista puuhaa.

7 tykkäystä
28 tykkäystä

Hieman offtopic. Musk on ylittänyt räikeästi ja käyttänyt hävyttömästi asemaansa edistääkseen omia liiketoiminnallisia etuja verhoillen sen ydinuhan lieventämiseksi. Tässä käveltiin Yhdysvaltain Presidentin ja nykyisen hallinnon yli harkitsemattomasti. Ihmettelen jos tästä ei nouse vakavaa keskustelua rapakon takana. Tämä Muskin toiminta ei ole uutta tämän auringon alla. Valitettavasti.

27 tykkäystä

Ylläpidolta kiitoksia ja terveisiä! :slight_smile:

Tämä on todella informatiivinen ketju ja kyllä tämä on ehkä paras paikka seurata Ukrainan sotaa. Tähän ketjuun tulee nopeasti tärkeitä tietoja tviittien, tiedotteiden ja uutisten muodossa, lisäksi keskustelu on ollut pääosin oikein hyvää. Väittelytkin antavat paljon lukijoille, kunhan ne eivät ole mitään “juupaseipäs”-väittelyitä. Tiedätte varmaan, mitä tarkoitan.

Haluaisin muistuttaa lisäksi muutamista asioista yleisesti, tämä ei kohdistu kehenkään erityisesti eikä juuri mihinkään tiettyihin keskusteluihin:

  1. Lyhyet heitot ilman sisältöä ovat turhia, tähän ketjuun tulee jo muutenkin, niin valtavasti viestejä, että ylimääräiset viestit tässä ketjussa ovat monesta hieman ärsyttäviä. Tulee muistaa, että tätä ketjua lukee tuhannet ja tuhannet ihmiset, eli kannattaa miettiä, mitä tänne laittaa.
  2. Täällä on erinomaisia ja fiksuja keskustelijoita + Inderesin Foorumi on tasokas keskustelupaikka, joten toivon siksi(kin), että kielenkäyttö olisi sen mukaista. Ihan varmasti jokainen meistä haluaisi sanoa jotain painokelvotonta diktaattoreista ja kaikista julmista vääryyksistä, mutta jätetäänhän turhat brutaalit ilmaisut pois. Asioista voi silti kirjoittaa terävästi, mutta joku raja pitää olla, mitä kirjoittaa… sisältö on tärkein.
  3. Erilaisia mielipiteitä saa olla, mutta trollailua ei tähänkään ketjuun. Asioista voi keskustella ja väitellä sisältörikkaasti sekä fiksusti.
  4. Tarkistathan ennen linkin laittamista, että sitä ei ole jo ketjussa.
  5. On tärkeää pysyä ketjun aiheessa; toki siitä voi aina vähän poiketa sopivissa määrin, mutta liika on liikaa. Kyllä te tiedätte.
  6. Jotkut viestit voivat sopia paremmin muihin ketjuihin:
    Kahvihuone, paikka kahvihuonemaiselle keskustelulle: https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-5/
    Suomi ja Nato -keskustelu sopii parhaiten tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/suomi-natoon-nato-ketju/
    Politiikajutut, jotka ei sovi tänne, niin sopinevat ehkä tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/politiikkanurkkaus/
    Energiakriisiin liittyvät keskustelut tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/euroopan-energiakriisi/

Me olemme samalla puolella ja se on kaikkien etu, kun vedämme samaa köyttä. Keskustellessamme toistemme kanssa, niin pyritään kunnioittamaan toista ja tulee muistaa, että kaikki ovat Ukrainan puolella - tätä ei sovi unohtaa. Ei riidellä keskenään, vaan käydään hyvää keskustelua ja sisältörikkaita väittelyitä, joista saadaan hyvää ajateltavaa ja tietoa. :+1:

Haluan kiittää kaikkia ketjun kirjoittelijoita ja erityisesti “aktiivejaa” hyvästä keskustelusta sekä samalla pyytää anteeksi, että välillä moderoinnit eivät aina onnistu, vaikka yritämme oikeasti parhaamme. Vaikka selvästi suurin osa viesteistä on aivan asianmukaisia, mutta meillä on oikeasti vielä vähän parannettavaa ketjun hyvän laadun takaamiseksi. :slightly_smiling_face:

Kirjoitin tämän viestin kiireessä hyvin nopeasti, joten pahoittelen virheitä ja sitä, että vedin mutkia suoriksi. Uskon, että ymmärrätte viestini pointit oikein kömpelöistä kirjoituksista huolimatta.

Kiitos vielä kerran kaikille ja hyviä lukuhetkiä!

54 tykkäystä

Mielenkiintoinen twiitti venäjän todellissista intresseistä ukrainassa. Joidenkin mielestä voisi olla myös syy muskin väitetyille keskusteluille putinin kanssa:

13 tykkäystä
43 tykkäystä

Vauhti kiihtyy.

52 tykkäystä
21 tykkäystä

Toveri Muskin ulostulojen oikeanlaista hyödyntämistä on mietitty Venälän “Z-studiossa” .

Joitain (ei sanatarkkoja) poimintoja alla kursiivilla (katsokaa itse, jos haluatte nähdä jutut eksaktisti) .

Musk ottaa kiitettävän asenteen meitä kohtaan. Muskilla on kymmeniä miljoonia fanipoikia …Tämä on infosotaa … Maskin fanit voivat levittää meidän sanomaa … Koska Ukraina hylkää (tai hylkäsi jo) Muskin aloitteen, niin meidän pitää se hyväkyä … On sanottava, että tietyissä olosuhteissa hyväksymme toveri Muskin aloitteen . Tarkoitin siis, että vain julistaisimme hyväksyvämme , mutta emme toteuttaisi… Ukraina kiroaa hänet … Kaippa se pelkää ydinsotaa tai satelliittiensa tuhoamista … Miksei heilutettaisi tätä heiluvaa hammasta lisää ja tartuttaisi Muskiin. Joku porukasta kuitenkin vastustaa, että ei ole tämmöistä käskyä. Kuitenkin asian ehdottaja jatkaa: Meidän pitää lopettaa sen sanominen, että ei ole ketään kenelle puhua. Ehkäpä ei ole ketään ystävällistä tai ketään vakavaan keskusteluun. On kuitenkin paljon Muskin kaltaisia. Me voimme trollata. Voimme ottaa heistä otteen ja ravistella.

Kyllä on Z-ukoilla kepeää keskustelua, kun Musk syöttää ja Ukrainalaisia tapetaan koko ajan.

12 tykkäystä

NS-räjäytysten yhteydessä täällä esitettiin yhtenä vaihtoehtona (motiivi) mm. Venäjältä tulevat avuntarjoukset ja läsnäolon lisääminen… Kun moni ihmetteli, ettei ole logiikkaa tai motiivia venäjän räjäytellä…

No nyt Putler on todennut, että putket voisi korjata ja se veisi heiltä vuoden verran aikaa.

Mikäpäs siinä… päästetään ne hääräämään kaikille mielenkiintoisille datakaapeli-, kaasuputki ym. alueille ainakin nyt vuodeksi tuolla korjaustyö-verukkeella (NOT) :smiley:

39 tykkäystä
78 tykkäystä
78 tykkäystä

venälän puolellaki jyrähtelöö:

Olisko lend lease palautukset käynnissä:

23 tykkäystä

Tuosta viimesestä tuli kyllä heti mieleen Zelenskyn Kansan palvelija -sarja, jossa juuri Ukrainan teiden surkea kunto ja äärettömän hidas ja surkea korjaaminen olivat pilan aiheina (Spoiler: korruptio söi budjetin).

Liekkö kuva ihan aito, mutta luulisi erityisesti suurkaupunkien nopealla korjaamisella ja kunnossapidolla olevan iso merkitys kansan syvien rivien moraalille ja mielenterveydelle. Tietysti myös mahdollisuus piiloutua murheilta pysymällä kiireisenä. Jatkuvaa muistutusta rapisevan ympäristön muodossa paikalliset tuskin tarvitsevat taistelutahdon ylläpitimiksi.

18 tykkäystä

Hyvä Turku!

39 tykkäystä

Tämän mukaan Venäjä aikoo kunnostaa 800 kpl T-62 tankkeja, tehtaalla innostunut ilmapiiri.

Toisaalla:

Toisaalla:

Raiteella on ukkoa kuin syysmarkkinoilla

Toisaalla, äärimmäisen onnekkaita Venäjän reserviläisiä:

16 tykkäystä

Lennättäjistä ei varmasti kukaan tullut vuotavan rajan yli, koska SUPO tiesi ettei heistä ole uhkaa. Ilman uhkaa rajoja ei saatu kiinni.

64 tykkäystä

Alla on linkki päivittyvään linkkiin, joka seuraa Venäjän hyökkäykseen liittyviä tapahtumia. Otin sieltä muutamia nostoja. Ei maksumuuria.

21:50
"Presidentti Macron: Ranska toimittaa Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmiä tulevina viikkoina

Ranska toimittaa Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmiä tulevina viikkoina, Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi ranskalaiselle televisiokanavalle uutistoimisto Reutersin mukaan."

21:42

" Ukraina onnistunut valtaamaan takaisin lisää alueita Hersonissa

Ukrainan armeija on onnistunut valtaamaan lisää alueita takaisin Venäjältä strategisesti tärkeän Hersonin kaupungin läheltä Etelä-Ukrainassa. Asiasta kertoo muiden muassa brittilehti The Guardian.

Ukraina kertoo vapauttaneensa yhdessä päivässä viisi asutuskeskusta Beryslavin alueella Hersonin koillisosasta. Vapautetut alueet ovat Novovasylivka, Novogrygorivka, Nova Kamyanka, Tryfonivka ja Chervone."

17 tykkäystä