Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

En kiistä sitä, enkä missään vaiheessa ole väittänyt, etteikö Venäjän menestys rintamalla ole ollut naurettavan huonoa. En myöskään kannata muskilaista / macronilaista linjaa, pikemminkin argumentoin baltialaiseen tyyliin, että ottakaa pää pois sieltä :peach::sta ja arvioikaa maailmantilannetta hieman eri perspektiivistä kuin että '“ei tässä sodassa oo mitään järkeä” tai “Venäjä on hävinnyt tän, miks ne ees yrittää”. Meidän näkökulmasta tietenkin näin on, mutta meidän näkökulma ei ole koko maailman näkökulma. Etenkään Venäjän tai Putinin. Alueita on vallattu, länttä horjutettu ja yksinvaltiaan asemaa vahvistettu. Putin on sellainen kaveri, että hän on mieluummin :poop:kasan kunigas kuin jakaa valtaa ja rikkauksia. Tästä näkökulmasta olisi syytä tilannetta täälläkin seurata.

9 tykkäystä

Nämä droneiden taistot ovat aika jännittäviä. Tässäkin taistelussa Ukraina voitti.

Tässä on Helsingin Sanomien juttu, joka on tehty Ivanivkassa, jossa käsitellään ukrainalaisten kokemuksia venäläissotilaista, jotka olivat asettuneet asumaan heidän “kyläänsä”. Ei maksumuuria.

34-VUOTIAS Viktoria Daško perheineen asuu pienessä Ivanivkan kylässä Hersonin alueella. Se on sitä seutua, jossa Ukrainan vastahyökkäys on viime aikoina ollut menestyksekäs. Ivanivka vapautui jo heinäkuussa, mutta aivan liki oleva naapurikylä vasta runsas viikko sitten.

Täällä taistellaan yhä, etulinja kulkee nyt runsaan kymmenen kilometrin päässä. Lähipaikoista ratkaiseva on Nova Kahovkan kaupunki. Sen jos Ukraina saa, se voi pelastaa koko etelärannikon.

Haastattelun aikanakin Ukrainan ilmatorjunta pudottaa jotakin taivaalta. Kuuluu jyrinää, sitten jysähdys. Puiden takaa nousee sakea savu.

SUOMESSA Ukrainan sotaa seurataan hetkittäin kuin jalkapallo-ottelua. Riemuitaan, kun Ukrainan joukkojen vastahyökkäys etenee, ja vähän ihmetellään, miksi ukrainalaiset itse eivät ole yhtä riemuissaan onnistumisista.

Paikalla on helppo ymmärtää, että syy tähän on sodan arki. Esimerkiksi Viktoria Daškolla on yhä huoli siitä, että venäläiset voivat tulla takaisin. Ja joka puolella on maamiinoja, edes omalle takapihalle ei uskalla mennä.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009129192.html

18 tykkäystä

Välillä vähän mietyttää onko tässä menossa tällä hetkellä vain sisäinen siivous. Lähetään sotaan pahimmat vihamiehet eikä aikeissa ole edesä pärjätä. Sillan rjäjäytyksestä osa pidätetyistä oli Venäläisiä ja oiva syy huonolle menestykselle sodassa, kun ei saada kalustoa toimitettua.

Jos Putin ottaa käyttöön taktisen ydinaseen odotan kovasti sen losahtavan omalle maaperälle. Sitten voidaan hämmentää ja syyttää länttä.

Tässä Belgorodista

Tässä video, jossa oman ilmapuolituksen kerrottaan ampuvan omia ohjuksia. Ei yhtään yllättäisi, jos mahdolliisilla taktisilla aseilla käviisi samoin.

9 tykkäystä

Venäjän sotarikosten listaan yksi lisää, jos tähän uskominen.

Why is this VERY significant?.. In 1925, in Geneva the “Protocol for the Prohibition of the Use in War of Asphyxiating, Poisonous or Other Gases, and of Bacteriological Methods of Warfare” was signed. Although it did not define the banned gases, “other gases” wording lets to include tear gas into the basket … Russia has already used tear gas on civilians in Kherson in early weeks of the invasion…Even if they won’t use lethal gas, they distort and erase the limits of legality, and enforce their narrative “nothing is true”. This development is extremely dangerous and must be observed with all the vigilance.

13 tykkäystä

Threadi Saksan kyberturvallisuudesta. Taustaa sen verran, että Saksan kyberturvallisuusjohtajalla oli syviä Venäjäkytköksiä.

One member company of the association, Protelion, offered IT-security software to German companies and politicians as “Made in Germany” while in fact the software came from the Russian company “Infotecs,” which was founded by a former member of the Soviet-era security service KGB.

Minna Ålander jatkaa aiheesta.

Että näin Saksanmaalla… :astonished: :astonished:

23 tykkäystä

Hieno parkkiruutumaalaus saa jäädä. :slight_smile: Turun Sanomien juttu on maksumuurin takana.

Venäjän pääkonsulin parkkiruutuun maalattu Ukrainan lippu saa kaupungin puolesta pysyä paikoillaan: “Siitä ei ole mitään haittaa kenellekään”

Turun kaupunki ei aio poistaa Venäjän pääkonsulin parkkiruutuun maalattua Ukrainan lippua. Viestintäjohtaja Saara Malila kertoo, ettei kaupungilla ole aikeita pestä maalausta.

51 tykkäystä

Mistäs nyt tuulee?

(STT)

Ukrainalaiset: Venäläisjoukoille annettu käskyjä lopettaa etenemiset

Venäläisjoukoille on alettu Ukrainan asevoimien esikunnan mukaan antamaan käskyjä, joiden mukaan etenemiset tulee lopettaa. Asiasta kertoo Ukrainska Pravda -lehti.

Erityisesti etenemiskielto koskee lehden mukaan Donetskin alueella olevia venäläisiä joukkoja. Ukrainalaisten mukaan uusien käskyjen taustalla on muun muassa tuoreiden joukkojen huono moraali, suuret sotilaskarkuruusmäärät ja joukkojen niskurointi.

Jotenkin tuo selitys ei nyt uppoa, mutta mielenkiintoinen kehityssuunta.

Tosin Emil Kastehelmen Sribble Mapsissa Donetskin kohdalla on punaisia hyökkäysnuolia melkein alhaalta ylös. Se on oikeastaan ainoa paikka missä Venäjä on hyökännyt ja vieläpä koko rintaman pituudelta.

No, kunhan eivät taas jotain sotarikoksia suunnittelisi. Huhut kyynelkaasun käytöstä eivät lupaa hyvää jatkoa ajatellen. Koko onnetonta retkeä johtaa nyt kenraali, joka myrkytti kaiken ikäisiä siviilejä ja sotilaita viimeksi Syyriassa.

27 tykkäystä

Kaikkien Muskin viime aikaisten lausuntojen ja (so)mediamyrskyn jälkeen mielenkiintoinen ulostulo Ukrainan hallitukselta (vice PM).

18 tykkäystä

Minusta yksinkertaisin selitys muutokselle on tämä uusi ylimurhaaja. Valitettavasti saattaa olla entisiä hiukan älykkäämpi tapaus joka ei jatka perinteistä sokeaa puskemista.

Tämä voisi ennakoida talveksi selkeämpää asemasotavaihetta, jolloin sodan ratkaisut nähtäisiin luultavasti ensi kesän aikana, jota oli kyllä muutenkin ennustettu.

5 tykkäystä

Samansuuntaisia ajatuksia tuosta uudesta sotapäälliköstä… Mutta sitä en vielä usko, että sota pitkittyisi ensi kesään saakka. Ehkä venäläiset pyrkivät parantamaan puolustusasemiaan ennen kuin maa on jäässä ja ukrainalaisten hyökkäys voi jatkua tehokkaasti.

Aseapu Ukrainalle jatkuu. HIMARSsit on valjastettu venäläisten huoltoyhteyksien ja -varastojen tuhoamiseen. Ukrainalaisten tarkat kenttätykit jauhavat jähmettyneitäkin venäläislinjoja.

Venäjältä tuodaan rintamalle täydennyksenä viisikymppisiä miehiä, jotka ovat tottuneet katselemaan venäläispropagandaa sohvalla röhnöttäen ja tohvelit jalassa eikä kylmissään märissä juoksuhaudoissa tai bunkkereissa – paskoissa varusteissa.

Epätoivo näkyy Venäjän johdossakin. Kaikki kortit on paljastettu ja kaikki on pelissä, mutta suunta on yhä vaan taaksepäin. Ilmaiskuja tehdään Iranin drooneilla, kun omat ohjukset on vähissä. Erdoganinkin kanssa on kiva jutella, kun kukaan muu ei oikein jaksa. Taisi olla neljäs jutustelu pariin kuukauteen, mistä tänään uutisoitiin. Bromanssin makua.

19 tykkäystä

Minusta etenemiseen voi vaikuttaa yksinkertaisesti suuret tappiot. Äijää on kaatunut vahvasti ja erityisesti lentokalustoa alkanut mennä. Toinen mahdollisuus, että hyökätään vaihteeksi Valko-Venäjän suunnasta ja “ryhmittäydytään uudestaan”, kun logistiikka muualla ei toimi. Vielä saattaa olla jotain varustusta jäljellä.

13 tykkäystä

Tämä jää nähtäväksi. Minusta taas on vaikea nähdä että venäjä olisi ajettu krimiltä pois ennen ensi kesää.

Se mitä ukrainalaisten omista suunnitelmista ja ajatuksista on tihkunut, niin tavoitteet on laitettu ensi vuoden aikana tapahtuvaan alueiden mahdollisimman täydelliseen takaisin valtaukseen. Ja tähän valmistaudutaan jatkuvasti kyvykkyyksiä rakentamalla sekä materiaalin että henkilöstön osalta niin paljon kuin vain länsiavun määrä ja toimitusnopeus mahdollistavat.

Mielestäni tämä on järkevää ja osoitus terveestä realismista, oli venäjän kyvyistä mitä mieltä tahansa.

9 tykkäystä

Putin: En bluffaa
Borrell: Ukrainaa tuetaan. EU, USA ja NATO eivät bluffaa myöskään. Ydinaseisiin ei vastata ydinaseilla, mutta Venäjän armeija tuhotaan.

:+1:

28 tykkäystä

Venäjän uudet joukot pitävät moraalia kohottavan katselmuksen. Kyllä sota vielä voitetaan!
https://twitter.com/AgrippaUKR/status/1580282487041032192

Kovan koulutuksen jälkeen valmistautuminen vihollisen kohtaamiseen on tarkoin harkittu ja viimeisen silauksen antaa pelottava “V for Victory” maalaus ajoneuvon keulassa.

Kyllä meidän kuskit osaa! Läpi mennään vaikka harmaan kiven… ei kun miinoituksen.

Älkää uskoko länsimaista propagandaa!

31 tykkäystä

Noo, vesiongelma (ukrainalaiset tukkivat kanavan) oli mainittu ainakin RealLifeLoren youtube-videolla, jota on katsottu jo pitkälti kuudetta miljoonatta kertaa.

4 tykkäystä

Tässä on samasta asiasta vielä Ylen juttu, mutta Ylellä ei ole onneksi maksumuureja.

Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila kertoo, ettei maalausta pestä pois, vaan se saa olla paikalla niin kauan kuin maali kestää.

Onko kyseessä kannanotto?

– Se on varmaan kunkin tulkitsijan mielessä päätettävä asia, mutta kyllä sen kannanotoksi voi nähdä, että kaupunki ei sitä lähde tietoisesti poistamaan, Malila sanoo.

12 tykkäystä

Iltasanomat:
"Venäjä on ilmaissut YK:lle huolensa koskien viljasopimusta ja on valmis torjumaan sopimuksen uusimisen ensi kuussa ellei sen vaatimuksiin vastata, Venäjän YK-lähettiläs Gennadi Gatilov sanoo Reutersille.

Heinäkuussa solmitun sopimuksen myötä Ukrainasta on voitu toimittaa viljaa Mustanmeren satamien kautta. Satamat oli aiemmin suljettu Venäjän hyökkäyksen takia. Lisäksi sopimuksessa Venäjä sai takuut sen omalle vilja- ja lannoiteviennille. Venäjä on kuitenkin valittanut, että sen on vaikea saada kaupaksi lannoite- ja ruokatuotteittaan."

Taitaa viljatoimitukset katketa kohta.

25 tykkäystä

Arvioitu helikopterien menetysmäärä on nyt 240 kpl, joka on 100 % Venäjän sotaan varaama määrä.

www.minusrus.com

41 tykkäystä

Siinä sitä taas odotellaan, tällä kertaa Erdogania.

Alla on vielä Hesarin juttu Valko-Venäjän oppositiojohtajan ajatuksista sekä on tässä asiaa myös Venäjän ja Valko-Venäjän suhteista muutenkin. Ei maksumuuria.

VALKO-VENÄJÄN maanpaossa elävä oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja arvioi torstaina EU-parlamentissa, että valkovenäläisten joukkojen lähettäminen taistelemaan Venäjän rinnalla Ukrainassa olisi maan johtajalle Aljaksandr Lukašenkalle ”poliittinen itsemurha”.

”Valkovenäläiset sotilaat eivät taistele ukrainalaisia vastaan. He vaihtavat puolta tai karkaavat. Lukašenkaa on jatkuvasti muistutettava, että hän maksaa kovan hinnan, jos hän tukee Venäjän hyökkäystä”, Tsihanouskaja sanoi parlamentin ulkoasiain­valiokunnalle.

15 tykkäystä

Lähdekritiikkiä on hyvä olla joka suuntaan. Tuo ensimmäinen paraativideo on vähintään 7 vuotta vanha, eikä se taida olla ensimmäinen, toinen eikä viimeinen “hengennostatustwiitti” joka on joko puhtaasti valheellinen tai vähintäänkin harhaanjohtava.

13 tykkäystä