Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

(Reuters) - Iran has promised to provide Russia with surface to surface missiles, in addition to more drones, two senior Iranian officials and two Iranian diplomats told Reuters, a move that is likely to infuriate the United States and other Western powers.

“They (Russians) wanted to buy hundreds of our missiles, even mid-range ones, but we told them that we can ship soon a few hundred of their demanded Zolfaghar and Fateh 110 short-range, surface to surface missiles,” said one of the security officials.

“I cannot give you the exact time, but soon, very soon those will be shipped in 2 to three shipments.”

16 tykkäystä

Elon Musk jatkaa hämmentämistä. Myötähäpeää. Ei ollenkaan hyvä.

28 tykkäystä

Ei kuulemma käytä Internjettiä eikä ehkä osaa suomeakaan mutta jos alkaisi faksaamaan sille venäläistä käännöstä tästä palstasta … vapaaehtoisia?

En omista faksia enkä osaa venäjää.

3 tykkäystä

Muskin möläyttelyt alleviivaavat, että häntä mietityttää Ukrainan ja Venäjän välisessä sodassa vain menetetyt Teslan ostajat. Uskomatonta itsekeskeisyyttä Muskilta.

7 tykkäystä

Muskin viimeisimmät viestit ovat tarkkaan harkittuja lauseita, joissa on hänen itsensä kehittämä – ja varmasti Venäjän toivoma – logiikka. Mutta hän esittää suorastaan tyhmiä ajatuksia.

Vaikea hahmottaa, miten viestien sisältö liittyisi autismiin. Mies selvästi kirjoittaa täsmälleen, mitä ajattelee. Monelle menestyvälle johtajalle tyypillinen piirre. Oli autisti tai ei.

Edit. On vielä pakko lisätä tähän, että kaikki autistit eivät todellakaan ole idiootteja, vaikka heidät olisi 25-vuotiaina autisteiksi diagnosoitu.

26 tykkäystä

… suorasta ja rehellisestä kommunikoinnista puheen ollen. Viro näyttää jälleen esimerkkiä perässä laahustavalle länsimaiden letkalle. Virolaiset tietävät mistä puhuvat eivätkä pelkää tuoda kantaansa julki. (Ovat NATO:ssa) :slight_smile:

image

92 tykkäystä

Ehkä Musk ja hänen mielipiteensä kannattaa jättää käsittelemättä. Ei ainakaan minulle edusta mitään funktionaalista toimijaa, jonka sanoilla ja ajatuksilla olisi asian suhteen mitään merkitystä. Toimii ihan eri toimialalla, eikä kompetenssia löydy maailmanpoliittisiin kysymyksiin tai ratkaisuehdotukset mitenkään edusta mitään nerokkuutta tai edes realismia ja huomenna taas peruu puheitaan. Pikatwiittejä ilman kunnon perusteita, miten suvereenin maan kv tunnustettuja rajoja saisi loukata.

Melko iso osa lännestä on sitä mieltä, että Krim kuuluu Ukrainalle, niin millä logiikalla Musk saa sen liitettyä Venäjään? Yleensä hyvä sopu vaatii kompromissin. Musk hakenut vain Ukrainalta alueluovutuksia, mutta mikä olisi Venäjän kompromissi, mitä isoa Venäjä löisi ratkaisussa pöytään. Jäänyt Muskin logiikassa vähemmälle. Muistaakseni vaati Venäjältä vain jotain tyhjiä lupauksia kaiken sen aiheuttaman tuhoamisen jälkeen. Melko Chamberlain-diili Ukrainalle, eikä toiminut Saksan kanssakaan. Ratkaisuesitys ei ole mielestäni lainkaan nerokas tai edes hyvä.

13 tykkäystä

image

Ehkei tätä näkökulmaa kannata lukea kuin piru raamattua, mutta omasta mielestäni Suomessa ollaan edelleen sinisilmäisiä. Maissa, joissa on tuoreempaa kokemusta venäläisten aggressiivisuudesta, ollaan varovaisempia.

Jutussa Tsekin tulevaksi presidentiksikin povatun miehen ajatuksia.

47 tykkäystä

Samaa mieltä meidän pitäisi tehdä enemmän. Länsimaisten joukkojen lähettäminen Kiovan ympärille ja Valko-Venäjän rajalle olisi konkreettinen toimi. Ollaan jo katseltu tätä siviilien tappamista liian kauan sivusta.

13 tykkäystä

Ihan käsittämätöntä että Ydiniskun riski on olemassa pitäisi antaa venäjällä periksi. En ymmärrä niitä jotka ajattelevat noin, ei mitään järkeä. Se tarkoittaisi että ydinadeilla saa vapaakortin myös tulevaisuudessa.

7 tykkäystä

Elon Musk. Tulee mieleen eräs mies kotikylältä. Kylän läheinen isompi kaupunki tarvitsi ohitustietä ja sen linjaus oli käsittääkseni ainakin osaksi kaupunginkin asia. Kyseinen kaveri ajoi kaupunginvaltuustossa kovasti tiettyä linjaa joka olisi tuonut valtatien liittymän hänen huoltoasemansa viereen. Samalla yli olisi mennyt suuri osa kylän parhaista pelloista. Asiakkaista katosi suurinpiirtein kolmannes ja se tiekin meni aivan eri paikasta. Asema meni kiinni joitakin vuosia myöhemmin.

Muskin pitäisi ymmärtää oman sanansa kuuluvuus sekä oman ymmärryksen rajallisuus. Toki minä, ja oletan että useimmat muutkin ovat valmiita uhraamaan Ukraina, tai mikä tahansa maa jos vaihtoehtona on maailmanloppu. Kuitenkin maallikoiden, ja varsinkin keillä on kuuluva ääni, pitäisi jättää geopolitiikan profilointi ammattilaisille. Toki poliitikot sekä sotilaat voivat tehdä suuria virheitä, mutta aivan pelkästään pelolle ei pidä antaa valtaa. Toki sotahurmoksessa ei pidä realismiakaan unohtaa.

Saattaa, ja oletan että Muskilla on jopa hyvä tarkoitus, mutta eniten siinä kuuluu aivan tavallisen tallaajan ahdistus.

9 tykkäystä

Jos jostain syystä sovitaan tulitauosta niin rauhanturvaajia valvomaan että sitä ei rikota. Epätodennäköistä kyllä

Sotaa voi käydä monella tapaa. Venäjä on tuhonnut kolmanneksen Ukrainan energia-infrastruktuurista ja iskut sitä kohtaan tulevat jatkumaan. Talvi on vasta tuloillaan ja se on historian saatossa ratkaissut monia sotia.

9 tykkäystä

Sotarikoksia sotarikoksien perään ja länsi miettii, uskaaltako Ukrainalle antaa pitemmälle kantavia aseita. En tajua.

Jossakin on rajojen oltava Venäjän kaltaiselle toiminnalle ja mielestäni nyt ollaan jo moneen kertaan menty sellaisten rajojen yli, että pitäisi laittaa kovempaa vastaan. Jos sodan alussa olisi länsi ollut tiukempi, tämä paska saattaisi olla jo ohi - tai ainakin hävitys olisi todennäköisesti ollut pienempää.

Valitettavasti Boris Johnson ei ole enää vallassa. Hänellä oli enemmän asennetta kuin kenelläkään muulla johtavalla poliitikolla.

71 tykkäystä

Ylläpidolta pieni muistutus taas, että muistetaan ketjun pääaihe eli Venäjän aggressiot ja Ukrainan sota. Ymmärrän tärkeät sivuraiteet mm. Muskin osalta nyt kun sota on ainakin hetken asemasotavaiheessa Ukrainan huikean etenemisen jälkeen, mutta pidetään silti sekin keskustelu aiheessa kiinni.

Kahvihuone on myös olemassa.

Tässä vielä jakona ISW:n hyvää pohdintaa mitkä rajat (omansa) Ukrainan pitäisi saavuttaa kestävän ja turvallisen rauhan takia.

23 tykkäystä

Ehkä tämä on osittain semantiikkaa, mutta pitääkö ketjun nimi sitten muuttaa?

lisäys: tai oikeastaan tarkoitan, että kysymykseni on semantiikkaa. Eli en ymmärrä viestin sisältöä. Haluatko sanoa, että muut kuin tiukasti Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan liittyvät aiheet pitää rajata. Esimerkiksi Saksan kansan mielipidemittauksen tulokset. Otin tämän esimerkiksi, koska se oli minun esittämä ja ei toivottavasti loukkaa ketään muuta.

Muskin edesottamukset ovat osa Ukrainan sotaa, mutta tarkoitatko, että keskustelu on jäänyt junnaamaan tältä osin.

Mielestäni voisit harkita onko tarvetta tarkentaa edellistä viestiäsi, koska se jää epäselväksi.

9 tykkäystä

“Sotilaallinen energiainfrastruktuuri”. Tuollaisesta uuskielen käyttö saisi George Orwellinkin jaloissa sukat pyörimään! Mitä muuta sitä voikaan odottaa maalta, jossa valhe on todellakin totuutta ja vankeus vapautta…

Toivottavasti sivistynyt maailma on ns. asioiden tasalla. Eli ampukoot nyt sitten laarinsa ohjuksista tyhjäksi, ja laitetaan sitten lend leasena uudet muuntajat Ukrainaan sähköverkkoihin talveksi tilalle. Kattilalaitosten uusinta on toki astetta v-mäisempää pikaisella aikataululla ja niitä kannattaa kyllä suojata vaikka kunnon IT-järjestelmillä. Niinhän ne tekevät lähi-idässäkin.
Mutta jos oikein halutaan, niin kyllä vaikkapa Wärtsilän moottorivoimaloita voi roudata nopeastikin mestoille. Niitä sellaisia ei tosin ihan joka nurkassa ylimääräisen loju, eikä kyllä muuntajiakaan.

4 tykkäystä

Toivotaan, että Ukraina suojaa nyt täyttä häkää energiainfraansa ohjuksen kestäviksi. Riittävä betonikuori päälle, niin kyllä kestää. Vaikka ihan elementtikuori jonka päälle valu. Tuntuu välillä ponnettomalta, mutta toivotaan että varustautuvat.

Autokratiat vs. Demokratiat aina jaksavat ihmetyttää. Venäjä saa nopealla aikataululla tuhansia ohjuksia tuosta vain ja länsi vätystelee muutaman asejärjestelmän toimittamisesssa kuukausitolkulla. Lännessä ulistaan asevarastojen loppuvan ja Iranin poika vaan laittaa aseita tulemaan, eikä valita niiden vähyyttä. Tehtaat varmasti pyörivät täysillä sielläpäin, toisin kuin lännessä.

Tällaiselta mielikuvalta ei voi välttyä. 40 maata, mukana maailman suurin asemahti USA ei saa aseita Ukrainalle samaan tahtiin kuin yksi Iran ja Valko-Venäjä. Luulisi, että peli olisi jotakuinkin 40 vs 2 . Jokin tuossa ei täsmää, käsijarru päällä mennään ja kokoajan toimitusten osalta jäljessä ja varotaan punaisia linjoja josta autokratiat viis veisaavat ja tuhoavat siviilejä ja infraa kiihtyvään tahtiin.

Talvi tulee ja tulee se Venäjän armeijallekin. Toivottavasti jäätyvät pakkaseen.

26 tykkäystä

Venäjän valtaa pitävä eliitti nauttii talvella lämmöstä joko kotimaassaan tai lomailemalla lämpimässä. Fortumin voimalaitokset antavat lämpöä rahvaankin tupaan. Rikollinen mafia don Putlerin ympärillä punoo pirullisia juoniaan ja säätää lämpöä lisää Kremlin kabinettiin.
Mitä tekee länsi? Ei uskalla auttaa Ukrainaa tarpeeksi eli toisinsanoen länsi pelkää, se pelkää Putlerin kostoa, ydinasetta. Se on sinänsä viisasta, mutta rajansa kaikella. Tämän paviaani lauman riehumista Ukrainan rajojen sisällä on nyt katseltu liian kaun ja on aika ottaa järeämmät aseet käyttöön.

  1. Kovemman luokan julkinen uhkaus Venäjälle
  2. Massiiviset täsmäiskut Iraniin
  3. Lentotukialus ja muutama risteilijä Bosborinsalmea valvomaan.
  4. Lentoase, panssarit ja Himarsit 300km kantamalla.
    Ja sitten soffagenraali heräs soffalta.
44 tykkäystä

Hyvä ketju (tästä on ollut aiemminkin puhetta) Venäjän logistisesta ja taloudellisesta romahduksesta koska kriittiset komponentit tärkeään junaliikenteeseen (mikä yhdistää noin ison maan) loppuvat.

Kyllä nämä lännen toimet tepsivät, pitää olla vain malttia.

49 tykkäystä