Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Natsipalkkasoturit valittelee, että tykistöammukset loppuneet Bakhmutissa:

Ja Venäjä vahvistaa, että Engelsissä osui kolmeen lentäjään ja useampi myös todennäköisesti pois pelistä (eli ampumasta risteilyohjuksia Ukrainaa kohti). Aikamoinen häränsilmä jälleen.

42 tykkäystä

Heh heh. Yöllisen Engelsin strategisten pommittajien tukikohdan räjähdyksen jälkeen Venäjä on ilmeisesti joutunut siirtämään pommittajia oikein osuvasti nimetyn ja väritetyn Ukrainkan tukikohtaan, 6500 km päähän Ukrainasta.

Huhujen mukaan koneita räjähti peräti 5 kpl. Mutta tiedä sitten kuinka luotettavaa tietoa.

Ainakin videoissa näkynyt räjähdys oli kyllä sen verran iso, ettei se pelkän droonin räjähdyksestä ole syntynyt.

Arvioiden mukaan Venäjällä on noita Tu-95 yhteensä 55 kpl (2020), joten niistä on aika iso prosentti tuhottu tai pois käytöstä näiden parin hyökkäyksen jälkeen. Ja mahdollisesti uusien operaatioiden käynnistys tuolta idästä menee hankalaksi?

38 tykkäystä

Putin’s War of Mistakes, Zelensky’s (and Biden’s) War of Exceeding Expectations

Tässä hyvä artikkeli sodan kulusta vähemmän foorumia seuranneille.

3 tykkäystä

Taitaa olla aika stabiilissa tilanteessa ja molemmat hallitsee omaa puoliskoaan Kinburnin salmen osalta. Tässä lyhyt pätkä joltain lohkolta Ukrainan puolelta. Taitaa tuosta ylimeno olla turhan vaativaa Ukrainan joukoille/resursseille. Venäjäkin tuota aluetta vahvistanut/miinoittanut ja käyttävät aluetta dronehyökkäyksiin/pommituksiin Ukrainan alueelle.

9 tykkäystä

Tässä vielä suomeksi tuo Toverin pohdinta mahdollisesta Venäjän hyökkäyksestä 2023 puolella:

Ennen joulua keskusteltiin paljon mahdollisesta uudesta Venäjän hyökkäyksestä ensi vuonna. Jopa Ukrainan johto kommentoi ja varoitti siitä mahdollisuudesta.

– Tällä hetkellä Venäjä on puolustuksessa, rakentaen linnoituksia ja työntää reserviläisiä miehittämään näitä paikkoja, kirjoittaa kenraalimajuri evp., pääesikunnan tiedustelupäällikkönä toiminut Pekka Toveri Twitterissä.

– Venäjän paikalliset vastahyökkäykset etenkin Bahmutissa jatkuvat, mutta ne ovat enimmäkseen järjetöntä omien joukkojen teurastusta pienin saavutuksin. Poliittisista syistä (Vladimir) Putin todennäköisesti haluaa siirtyä puolustuksesta hyökkäykseen heti, kun Venäjä on vahvistanut joukkojaan.

Toverin mukaan puolustaminen Ukrainaa vastaan on Putinille nöyryyttävää ja syö kotimaista tukea sodalle. Lisäksi on olemassa Ukrainan uusien hyökkäysten uhka.

16 tykkäystä

Ylläpidolta kiitoksia ja terveisiä! :slight_smile:

Ketjussa on paljon hyviä linkkejä, tviittejä ja hyviä kirjoituksia - pääosin on mennyt oikein hyvin.

Ihan vain yleisesti haluan muistuttaa kaikkia, koska on tullut ihan aiheellisia palautteita ja liputuksia.

  1. “Heitot” ilman mitään informaatiota ovat useimmiten ehkä hieman turhia, joten sellaiset voisi jättää välistä, koska tätä ketjua seuraa tuhannet ihmiset eikä sellaiset yleensä tuo lisäarvoa.:slight_smile:
  2. Täällä on fiksuja kirjoittajia, jotka kirjoittavat hienosti. Siksi muistutankin tämän olevan Inderesin laadukas keskustelupalsta, joten pidetään kielenkäyttö asiallisena sekä vältetään turhan brutaaleja ilmaisuja, jos ne eivät oel tarpeen,
  3. Täällä voi keskustella ja väitellä, mutta nimenomaan asiallisesti, eli trollailua ei sovi tähänkään ketjuun.
  4. Aina kaikki viestit eivät sovi tähän ketjuun, joten jotkut viestit voivat sopia näihin paikkoihin:
    Rennommat viestit: https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-5/
    Suomi ja Nato -keskustelu sopii useimmiten parhaiten tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/suomi-natoon-nato-ketju/
    Politiikkajutut sopivat useimmiten tänne https://keskustelut.inderes.fi/t/politiikkanurkkaus/
    Energiajutut sopivat pääosin tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/euroopan-energiakriisi/

Eipä tässä viime aikoina ole ollut mitään ihmeempää, mutta jonkin verran tulee tasaisesti aiheellista palautetta ja liputuksia, joten parantamiseen varaa on, vaikka täytyy silti sanoa, että edelleen on enemmän kiitettävää kuin moitittavaa. :+1:t3:

Tämä on useimmille meistä paras kanava seurata tätä ikävää sotaa ja tulee muistaa, että olemme samalla puolella ja hienostihan me olemme laittaneet rahoja keräyksiinkin jne., mikä on loistava juttu. :+1:t3:

Eli suuret kiitokset kaikille lukijoille ja erityisesti aktiivisille tiedonjakajille!:slight_smile:

20 tykkäystä

HS:n (vapaasti luettava) juttu näistä kuolleista venäläisistä liikemiehistä:

Pavel Antov, 65-vuotias Vladimirin alueen paikallisparlamentin edustaja, kuoli pudottuaan hotellinsa ikkunasta joulupäivänä.

Paria päivää ennen Antovin kuolemaa hänen 61-vuotias matkakumppaninsa, liikemies Vladimir Bydanov, kuoli nautittuaan viiniä. Asiasta kertoo myös intialainen NDTV-kanava.

Tapaukset sattuivat Intiassa Odishan itäisessä osavaltiossa, jossa miehet olivat lomailemassa. Matkaseurueeseen kuului yhteensä neljä henkeä.

VENÄJÄN Kalkutan-pääkonsuli Aleksei Idamkin kertoo, että Odishan poliisi ja Venäjän pääkonsulaatti eivät pidä kahden venäläisen kuolemia epäilyttävinä. Idamkinin mukaan Bydanovin kuolinsyyntutkinta on jo saatu päätökseen ja tämän ruumis on tuhkattu, kertoo venäläisjulkaisu Meduza.

Intialaisen poliisin mukaan Antovin putoaminen saattoi olla itsemurha, kertoo NDTV. Hänen matkakumppaninsa kuolinsyyksi puolestaan on kerrottu sydänkohtaus. Bydanov löytyi hotellihuoneestaan tajuttomana tyhjien viinipullojen ympäröimänä 22. joulukuuta.

15 tykkäystä

Kehityskeskustelu Venäläisittäin

21 tykkäystä

Venäjä ilmeisesti tuo paljon joukkojaan ja kalustoaan Kreminnaan. Ei maksumuuria.

Kreminna sijaitsee Itä-Ukrainan Luhanskin alueen länsiosissa, Lysytšanskin alueen luoteispuolella. Venäjä on miehittänyt kaupunkia keväästä asti. Jos Venäjä menettäisi kaupungin, sen kyky varustaa joukkojaan keskeisessä Severodonetskin kaupungissa heikentyisi merkittävästi.

Ukrainassa ei energiapula ole niin paha kuin aikaisemmin, koska tuotantoa on saatu lisättyä. Ei maksumuuria.

12 tykkäystä

Venäjä on siirtänyt useita sotilaskoneitaan kauemmas pois Engelsin lentokentältä. Syynä ovat ainakin osin olleet Ukrainan tekemät lennokki-iskut. Ei maksumuuria.

VENÄJÄ on vienyt sotilaskoneitaan pois Engelsin sotilastukikohdasta Saratovin tuntumasta tapaninpäivän iskun jälkeen, kertoo Ukrainan ilmavoimien komentaja Juri Inhat Hromadske-televisiokanavan mukaan.

10 tykkäystä

Vähän tanakampi kirjoitus Yuval Noah Hararilta, en tiedä oliko aiemmin tänne linkattu. Tuo insertti on vähän klikkiotsikkomaisen harhaanjohtava, teksti käsittelee putlerin hyökkäystä historiallisessa kontekstissa maailmassa vallitsevan arvopohjan kannalta. Tai no lukekaa itse. Diipimpää laatutavaraa kuitenkin, niinkuin Hararilta vain voikin odottaa.

13 tykkäystä

Tässä jutussa on Ukrainan puolustusministerin ajatuksia. Ei maksumuuria.

”Laaja joukko autoritaarisia hallintoja seuraa tarkasti Ukrainan tapahtumia ja tulee näkemään minkä tahansa Venäjän voiton vihreänä valona omille aggressioilleen. On myös olemassa vaara, että muut alueet maailmassa osoittautuvat vähemmän kyvykkäiksi puolustamaan itseään kuin Ukraina”, Reznikov kirjoittaa.

Tämä synkkä skenaario on Reznikovin mukaan ”sekä ennustettavissa että täysin vältettävissä”.

”Jos kansainvälinen yhteisö toimittaa riittävää aseapua, meillä on kaikki syyt uskoa Ukrainan saavuttavan voiton Venäjästä vuonna 2023. Se lähettäisi kaikille diktaattoreille ja valloitushaluisille vahvan viestin, että voimankäyttö ei ole toimiva ulkopolitiikan työkalu.”

23 tykkäystä

(näkyy tässäkin mitä käy jos jos mikro-tason ilmatilan hallintaa ei ole)

28 tykkäystä

Hyvin lyhyt juttu Hesarin päivittyvästä seurannasta. Ei maksumuuria.

Zelenskyin mukaan Meloni vakuutti Italian jatkavan tukeaan Ukrainalle ja harkitsevan ilmatorjuntajärjestelmien toimittamista Ukrainaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Italian puolustusministeri Guido Crosetto kertoi aiemmin tässä kuussa, että Ukraina oli pyytänyt Italialta ilmatorjuntakalustoa, esimerkiksi SAMP/T -järjestelmiä.

14 tykkäystä

Zelenskyi kertoi ajatuksiaan tulevasta vuodesta. Ei maksumuuria.

“Tämä viikko tulee olemaan Ukrainalle poliittisesti tärkeä. Käymme ensi vuoteen ja meidän täytyy muistaa yhteinen käsityksemme kansallisista tavoitteistamme. Totta kai, maamme vapautus viholliselta, Ukrainan jälleenrakennus, kansamme paluu kotiin, lisääntyvä lähentyminen avainliittolaisiimme, uusien mahdollisuuksien avaaminen Ukrainalle maailmassa - nämä ovat kaikki tehtäviä lähitulevaisuudelle.”

9 tykkäystä

En tiedä onko tämä ollut täällä, mutta Mark Galetottin haastattelusta pätkä Ilta Sanomissa.

Ote:

Sitaatti
Professori ja Venäjä-tutkija Mark Galeotti sanoo Deutsche Wellen haastattelussa Venäjällä opitun, että ”tsaarin pöytään ei tuoda epämieluisia uutisia”.

Sitaatti
– Tämä on edennyt pisteeseen, jossa jopa Venäjän tiedustelupalvelu kertoo Putinille sen, mitä tämä haluaa kuulla, ei sitä, mitä hänen pitäisi kuulla, Galeotti summaa.

Tilanne ei ole tainnut muuttua miksikään:

Avoimia ikkunoita on edelleen yllättävän paljon samoin huonolaatuisia juomia:

Kynnys kertoa rintamalla ei mene kuin pitäisi on varmaan korkea.

16 tykkäystä

Alunperin HBL:ssa eilen julkaistussa yhteiskirjoituksessa Atte Harjanne ja Anders Adlercreutz peräävät yhteiseurooppalaisten Leopard-talkoiden perään.

Juttua on tänä aamuna hieman ylitulkittukin Twitterin sotaraportoijien parissa, mutta ajatus esitetään oikein.

image

Tämä jakaa varmasti Suomessakin mielipiteitä, mutta mielestäni koko Euroopan aktivoiminen tässä asiassa olisi järkevää. Ukrainalta puuttuu edelleen voimaa vihollisen ajamiseen pois maastaan.

Suomen kannalta tilanne on pysynyt samana koko ajan. Turhaa kiertelemättä: Ukrainalle lahjoitetut aseet menevät siihen tarkoitukseen, mihin ne on hankittu ja jokainen niistä parantaa Suomen turvallisuutta lähivuosina.

Suomella on yhteensä noin kaksisataa Leopard 2 -taistelupanssarivaunua. Maantiede rajoittaa Suomen mahdollisuuksia luovuttaa suurta määrää keskeistä käytössä olevaa kalustoa, mutta Suomen osallistuminen pienelläkin määrällä vaunuja olisi arvokasta, jos eurooppalaiset panssarivaunutalkoot saadaan käyntiin. Sitä tarvitaan nyt.

Otetaan täysin hypoteettinen olettamus, että kaikki Leopard 2 panssarivaunua käyttävät EU-maat, tai suuri osa niistä, lahjoittaisivat pienen osan kalustostaan Ukrainalle. Panssarivaunuja saataisiin helposti kasaan muutama kymmenen. Oletetaan, että Suomen osuus olisi 5 kappaletta.

Suomen pitäisi lahjoittaa Ukrainalle Leopard 2 panssarivaunuja.
  • Kyllä
  • Ei
0 äänestäjää
19 tykkäystä

Suomi on toki huonoimmassa asemassa lahjoittamaan omiaan pois. Tämä on kuitenkin se tapa, millä nämä pitäisi hoitaa: kerätään mahdollisimman paljon samaa ja kuranttia tavaraa eri lähteistä.

Nyt on lahjoitettu liikaa erilaista kalustoa, jolloin huolto ja korjaukset muuttuu vaikeaksi. Samoin on annettu vanhaa kalustoa, joka ei eroa edukseen Venäjän käyttämästä.

Offensiiveissa välttämättömät taistelu- ja rynnäkköpsv:t ovat olleet pahasti aliedustettuina kalustolahjoituksissa. Ukraina tarvitsisi varmaankin pari sataa Leopardia jotta tasapaino taistelukentällä muuttuisi pysyvästi.

15 tykkäystä

Ongelmahan on Saksan lupa jota se ei anna edes Leopard ykköselle.

15 tykkäystä

Hesari julkaisi suomi-käännöksen kyseisestä Hararin esseestä muutama päivä sitten. Lukemisen arvoinen, on valitettavasti maksumuurin takana kylläkin:

4 tykkäystä