Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

En oikein ymmärrä miksi koko ajan puhutaan eskaloitumisesta? En keksi muuta kuin se että otetaan biologiset tai ydinaseet käyttöön. Tällä hetkellä venäjällä ei riitä voima hyökätä paitsi ukrainaan. Minä ainakin luotan siihen että siellä venäjällä on joku jolla on sen verran älyä että ns “eskaloituminen” olisi sama kuin ampuisi itseään jalkaan.

2 tykkäystä

Mutta kun siellä luvataan, että venäläiset pääsevät taivaaseen ja kaikki muut menevät helvettiin. Älyn kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

7 tykkäystä

Onhan vastaava tilanne ollut ennenkin, mutta onneksi se ei ole pelkkä napin painallus yhdeltä hullulta.

8 tykkäystä

Karttakaverit ovat lisänneet karttaansa minne venäläiset ovat rakentaneet linnoitteitaan (saa näkyviin sivusta “Russian defence lines” täpästä):

9 tykkäystä

Tässä vielä pidempi pätkä tuosta Bidenin puheesta.

Kehuu kyllä Scholzia niin vuolaasti, että kuulostaa jo vittuilulta.

“- - Chancellor Scholz - - will lead an effort to organize a European contribution of two tank battalions for Ukraine. I wanna thank the chancellor for his leadership - -”

11 tykkäystä

Hulluus jatkuu, ei tullut yllätyksenä:

Taustaa:

11 tykkäystä

Euroopassa puhutaan ilmeisesti rypälepommien lähettämisestä Ukrainaan. Juttu on lyhyt eikä siinä ole maksumuuria.

Lähde puhui AFP:lle sillä ehdolla, että sekä hänen nimensä että edustamansa maa jätettiin kertomatta. Virkamieslähde kertoo maansa hallituksen hyväksyneen asetoimituksen ja hakeneen tarvittavaa vientilupaa Saksalta.

7 tykkäystä

Ohjusterrori jatkuu.

11 tykkäystä

NATO:n Able Archer -harjoitus 1983 taisi aiheuttaa vielä suuremman riskin ydinsodalle.

Sen aikana ja lännen hyökkäystä peläten NL suuressa vainoharhaisuudessan jo tankkasi ydinohjukset laukaisuvalmiuteen. Ai miten niin tankkasi, no kun olivat nestemäisellä polttoaineella.

Kirjoittelin alkuviikosta itselleni muutaman ajatuksen Sveitsin toiminnasta sodan keskellä. Juttu meinasi mennä painokelvottomaksi, sillä en löytänyt vuorten ympäröimien juustonmutustelijoiden ja kulkustenkilistelijöiden toiminnasta yhtään mitään positiivista. Päädyin olemaan jakamatta näitä pohdintoja.

Kaiketi hyvä niin. Sveitsi kertoi eilen mm. implementoivansa EU:n yhdeksännen pakotepaketin. Tämän lisäksi Ukrainan aseellista avustamista pahasti haitannut aseiden ja ammusten jyrkkä vientikielto tulee muuttumaan. Sveitsi sallii jatkossa “tapauskohtaisella harkinnalla” aseiden viennin Ukrainaan.

20 tykkäystä

Yuriy Sak, an adviser to Ukrainian Defense Minister Oleksii Reznikov, said Kyiv’s priority after tanks is to secure jet aircraft and that its allies’ “excuses” are not insurmountable. He is convinced the West is now persuaded of the need to carefully but consistently increase the sophistication of its military donations.

Sending aircraft would be a serious logistical undertaking for Ukraine’s allies, however.

F-15s and F-16s require long, high-quality runways, which Ukraine lacks. Experts say it would be easy for Russia to spot any attempt to build operational bases, and strike them.

American F-18 fighters or Swedish-made Gripens would be more appropriate, said Justin Bronk, senior research fellow for airpower at the British think tank RUSI, as they can take off from shorter landing strips and require less maintenance. But both jets are in relatively short supply.

Swedish Defense Minister Pål Jonson told POLITICO Wednesday that Sweden has “no immediate plans to send the Gripen to Ukraine.”

Other combat jets, such as French-made Rafales, may require significant numbers of Western civilians on the ground in Ukraine to repair the aircraft and prepare them for flights. These people would automatically become targets for Russian attacks.

8 tykkäystä

SAKSA kertoo, että Leopard-taistelupanssarivaunut saapuvat Ukrainaan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Saksa kertoi eilen toimittavansa vaunuja Ukrainaan.

Saksan puolustusministeri[ Boris Pistoriuksen] mukaan ukrainalaissotilaiden kouluttaminen Marder-rynnäkköpanssarivaunujen käyttöön alkaa lähipäivinä. Leopard-taistelupanssarivaunujen käyttöön koulutus alkaa puolustusministerin mukaan hieman myöhemmin.

Omaan korvaan jopa suhteellisen nopeasti tulevat (jos vertaa tähän vatulointiin), mutta vähän menee päällekkäin rospuuton kanssa. Toki kaiken järjestäminen ja koulutuskin vievät aikaa, eli eipä noita varmaan tuon aikaisemmin olisi kykyä käyttääkään. Oletettavasti sitten alkukesästä pääsevät leopardit laitumelle

21 tykkäystä

Asiantuntijat eivät usko, että järeämpi aseapu Ukrainalle johtaisi sodan laajentumiseen.

– Venäjä tulee sanomaan näin ja sitten uhkaa, että nyt tuhotaan kaikki, jos länsi eskaloi toimittamalla uusia asejärjestelmiä, Salonius-Pasternak sanoo.

Salonius-Pasternakin mukaan Venäjällä ei ole erikoisasejärjestelmiä.

– Ei niitä ole. Siis jos laitetaan ydinaseiden käyttö sivuun, niin ei niitä ole, toteaa Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternakin mukaan tämä on Venäjän informaatiosodankäyntiä, joka on toiminut erittäin hyvin esimerkiksi saksalaisten suhteen.

17 tykkäystä

Leopardipadot aukeavat. Ottaa varmasti aikansa, mutta kesällä on jo varmasti prikaatin verran panssareita linjoilla ja toivottavasti Syksyyn mennessä toinen. Niillä voisikin sitten jyrätä Mariupolin kautta Krimille. :+1:

38 tykkäystä

Asiantuntijoita on niin paljon, että joku osuu varmasti oikeaan. Kukaan ei ole väärässä kaiken aikaa, mutta eipä oikeassakaan. Valittu linja on kuitenkin hyvä ja Venäjä kypsyy kuin paise …seessä. Kyllä siellä sisältäpäin jossakin vaiheessa paine kasvaa ihan sietämättömäksi. Ydinaseita eivät ehdi käyttämään, jos sellainen mieleen juolahtaa, kun länsi valvoo joka liikahdusta ja lienee ujuttautunut sopiviin kohteisiin syvemmällekin.
Voi kun saisi vielä eläissään nähdä tästä tehtäviä dokumentteja ja elokuvia.

3 tykkäystä

Hesari on koonnut kaikki tärkeimmät tukipaketit Ukrainalle tähän juttuun. Siellä on asiaa näistä asejärjestelmistä ja vaunuista suhteellisen kattavasti. Ei maksumuuria.

Myös puolustusministeri Mikko Savola (kesk) kertoi, että Suomi valmistelee osallistumista Leopard-hankkeeseen. Vielä ei ole varmaa, osallistuuko Suomi lähettämällä panssarivaunuja vai antamalla esimerkiksi koulutusapua.

Suomi ilmoitti viime viikolla 12. ja tähän asti suurimmasta aseapupaketistaan, jonka myötä Suomen aseapu nousee noin 600 miljoonaan dollariin. Suomi ei ole kertonut puolustustarvikkeiden sisältöä turvallisuussyihin vedoten.

5 tykkäystä

Voitaisiin länsimaisessa sivistyshemisfäärissä nimetä kalenteriin tammikuun 23.pv tanksgiving -päiväksi. Silloin saa tavan mukaan lahjoittaa hyvälle ystävälleen panssarivaunun :slight_smile:

61 tykkäystä

Kuten odotettua, USA lähettää Ukrainaan vientimallin, jossa on heikompi, ei-salainen panssarointi.

“Questions remain over the timeline of when the Abrams tanks can be delivered to Ukraine. The tanks are assembled in one place only — a government-owned, General Dynamics-operated plant in Lima, Ohio. That facility can produce 12 tanks per month, but the line is now full of new tank orders for Taiwan and Poland — orders it would be difficult and likely controversial to put on the backburner.”

Rather than sending Ukraine tanks from its own stocks, as it has done with previous weapons, the U.S. has said it is buying the Abrams from industry, meaning they won’t arrive on the battlefield for many months, or potentially years, given industrial constraints in upgrading them

Toisaalla:

14 tykkäystä

Hesarin analyysi siitä, että onko muutamilla sadoilla panssarivaunuilla merkitystä Ukrainalle sodassa. Ei muuria.

KUINKA sitten käy kun venäläiset taistelupanssarivaunut kohtaavat läntiset panssarivaunut?

Lännessä on vallalla käsitys, että länsimaiset taistelupanssarivaunut ovat venäläisiä teknisesti parempia. Paremmassa vaunussa voitetaan nopeatempoisessa kohtaustaistelussa ratkaisevia sekunteja ja sekunnin osia.

Näin on varsinkin nyt, kun ukrainalaiset ovat tuhonneet valtavan määrän Venäjän parhaita vaunuja. Venäjä joutuu turvautumaan yhä enemmän yhä vanhempaan kalustoon.

14 tykkäystä

Ihan viisas päätös tukea Ukrainaa tankeilla. Suomen tankkeja en lähettäisi, sillä täälläkin saatamme olla minä hetkenä tahansa kusessa ja silloin kysellään niiden tankkien perään.

Sinällään Ukraina ei tätä sotaa tule voittamaan muussa tapauksessa kuin, että Venäjä hajoaa tai Putin syöstään vallasta. Neuvottelut ovat tätä luukuun ottamatta ainut ratkaisu sodalle, koska Venäjä voi jatkaa tätä pommittamista ja hyökkäämistä oli rintamalinja missä tahansa. Merkittävää on, ettei Ukraina luhistu ja Venäjä saa isoa voittoa tästä sodasta.

4 tykkäystä