Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Harhautusmaaleja on käytetty iät ajat.Helsingin ilmapuolustuksessa venäläiset lentäjät harhautettiin pommittamaan aivan vääriä alueita. USAlla oli toisen maailmansodan aikana yksikkö, joka keskittyi ainoastaan harhamaalien rakentamiseen. On tiedossa, että Venäjä on käyttänyt tankkien lisäksi myös ilmalla täytettäviä IT-ohjusjärjestelmiä Ukrainan sodan aikana. Ukraina on rakentanut ainakin puisia Himars-ajoneuvoja harhamaaleiksi.

9 tykkäystä

Tässä sodan alkuajoilta. Harhautus on merkittävä osa sodankäyntiä. Myös suomalaiset tekivät aikoinaan tukeistä tykkejä pommitusten harhauttamiseksi.

Tässä vähän vanhempaa asiaa:

Ja tästä voi tilata ikioman:

Tämän kertainen uutisointi lähti laukalle tästä:
https://www.facebook.com/photo?fbid=514961837483566&set=pcb.514962344150182

4 tykkäystä

Britit taisivat käyttää valealuksia D-Dayn aikaan harhauttaakseen Saksaa maihinnousupaikasta.

1 tykkäys

Kyllä ainakin vielä 10v sitten meidänkin tykistössä harjoiteltiin myös erilaisia harhautuksia. Perus kauraa varmaan missä vaan toimintakykyisessä armeijassa.

2 tykkäystä

Netissä kiertää myös aika ajoin tarina toisesta maailmansodasta, jonka mukaan saksalaisten vanerikoneiden päälle olisi britit pudottaneet puisen pommin. Tuolta voi lukaista lisää.

5 tykkäystä

Me seuraamme nähtävästi taas eri sotaa :smiley:

Minun mielestäni alueiden valtaus takaisin Venäjän hyökkäyksen jälkeen Kiovan, Chernihivin, Sumyn ja Harkovan alueilla on ollut kokonaisuutena hyvinkin helppoa ja eteneminen näissä takaisinvaltauksissa nopeaa ja suoraviivaista. Maa-alueiden valloittamisen tai niiltä perääntymisen ei kyllä voida yksiselitteisesti sanoa olevan hyvä tai huono asia sodassa. Maa on vain resurssi muiden joukossa, jota voidaan vaihtaa joukkoihin, sotamateriaaliin tai aikaan ja riippuen vaihtosuhteista sen käyttäminen voi olla edullista tai kallista. Samaan tapaan muita resursseja voidaan taas toisella ajanhetkellä vaihtaa takaisin maan saamiseksi ja koska vaihtosuhteet elävät sodan aikana, maan takaisinvaltaus voi olla hinnaltansa myös halvempaa kuin mitä siitä on aiemmin saatu.

Se ei edes ole saletti, että läpimurrot olisivat hyökkääjän kannalta positiivinen asia. Venäjän läpimurto Dnperin yli Hersonissa oli katastrofi, joka asetti tuon rintaman hyökkäysjoukot logistisesti huonoon asemaan ja maksoi Venäjällle lopulta mielettömän paljon. Mikäli läpimurtoa ei oltaisi saatu ja joen ylityspaikat oltaisiin onnistuneesti tuhottu Ukrainan toimesta, Venäjä olisi voinut ohjata nämä resurssit Zaporižžjan rintamalle ja niillä oltaisiin todennäköisesti saatu paljon tuhoa aikaiseksi ja mahdollisesti pystytty jopa koukkaamaan itärintaman selustaan sekä pakottamaan Ukraina vetäytymään Donetskin alueen linnoitetuista alueista halpaan hintaan. Tässä tapauksessa siis Ukrainalle olikin hyvä asia, että Venäjä teki läpimurron ja eteni aivan liian pitkälle Ukrainaan.

Sodan logiikka on kylmää ja Ukrainalla on paljon lääniä, jonka arvo on yleisesti kovin vähäinen. Venäjälle sen sijaan tulee suuria logistisia haasteita, mitä pidemmälle se Ukrainassa etenee kauemmaksi toimivien rautatieyhteyksien varrelta, eikä tehokkaita hyökkäysjoukkoja ja kalustoa ole kuin rajallinen määrä, jonka korvaaminen on hankalaa ja hidasta. Jos Ukraina vaihtaa poteron ja Bah’mutin lähipubista poimitun Igorin yhteen Wagnerin täysin varusteltuun ammattipalkkasoturiin, niin se lienee selvää kummalta “loppuvat” nämä resurssit ensin.

Mikäli Venäjä hyökkäisi Suomeen, niin meidän kenraalithan muuten joutuisivat miettimään näitä samoja asioita oman maamme osalta. Minkä arvoinen on Tohmajärvi Suomelle ja kuinka paljon sen puolustamiseen kannattaa käyttää resursseja? Jos Joensuu menetetään kuuden kuukauden taisteluiden jälkeen ja 5500 suomalaista sotilasta kaatuu, onko se hyvä vaihtokauppa mikäli Venäjä menettää hyökkäyksessä 40 000 sotilasta? Kyllä siinä vastuu varmasti painaa sodanjohdon hartioita kun näitä joutuu päivittäin miettimään ja uskonkin että tuohon rooliin ajautuu lähinnä matalan tunneälyn ihmisiä, koska liiallisesta empatiakyvystä on sodankäynnissä vain haittaa.

38 tykkäystä

Tähän tilanteeseen tuli nopeasti lisätietoa. Venäjän väitetään yrittävän tällä suunnalla isoa vastahyökkäystä.

Aamun twiiteistä päätellen hyökkäykset Yampolivka:n suuntaan jatkuvat. Toistaiseksi hyökkäyksiä on kuvailtu tunnusteluiksi.

6 tykkäystä

Keskustelun taso ei nouse kovin korkeaksi tällä tavalla, jos sellaista olit edes hakemassa.

En luonnollisesti tarkoittanut Venäjän vetäytymistä Kiovan tai Hersonin suunnalta. Sen sijaan Harkovan operaatio oli täydellinen onnistuminen Ukrainalta ja kävi yllättävän helposti läpimurron jälkeen – ja Venäjän joukkojen sählätessä Hersonin suunnalla. Sen jälkeen tilanne on muuttunut selvästi.

Näin en väittänytkään. Kirjoitin näin:

“…missään sodassa rintaman laajuudelta perääntyminen ei ole ollut varsinaisesti positiivinen asia.”

“Rintaman laajuudelta” tarkoittaa sitä, että esim. The War in Ukraine tunnistaa tänään yli 20 erillistä venäläisten hyökkäyssuuntaa monen sadan kilometrin rintamalla. Ukraina on tällä hetkellä ainoastaan puolustusasetelmissa ja perääntyy.

En nyt oikeastaan keksi mistä lähtisin väittelemään kanssasi, sillä en ole kirjoittamastasi eri mieltä.

3 tykkäystä

Vanha juttu. Näitä käytettiin jo 2. maailmansodassa.

Jo muinaiset Kiinalaiset… Eli noita valemaaleja on ihan kaikilla. Niistä nyt vain on jostakin syystä tehty uutinen. Ehkä siksi, että Venäläisten ilmapallot tyhjenivät ja heitä on kiva tylyttää. Viime keväänä näin jonkun videon, jossa S300 ilmatorjuntaohjusten siilot huojuivat tuulessa Venäläisen upseerin takana kun häntä haastateltiin, eli onhan näitä.

14 tykkäystä

Mielenkiintoista lukea sitten joskus jälkeenpäin tuosta Soledarinkin taistelusta. Se voi olla että perääntymisestä huolimatta taistelu oli Ukrainalle valtava voitto. Tai oikeastaan juuri siitä johtuen.

Venäläiset kärsivät Yhdysvaltain arvioiden perusteella tammikuun ensimmäisinä viikkoina “casualities increased from 100 000 to 188 000 men” valtavat miehistötappiot. Arviot ovat karkeita ja koskevat koko sotaa, mutta tuolla ajanjaksona venäjä hyökkäsi soledariin ja twitterit olivat täynnä videoita valtavista lösseistä kuolleita venäläisiä avoimilla pelloilla. Ukraina pidätti venäjää ja sai sen tuhoamaan valtavat määrät sotilaitaan. Tietämättä Ukrainan lopullisia tappioita tuosta kamppailusta on mahdotonta vetää nojatuolituomiota siitä kumpi “voitti”, mutta jos Ukraina vaihtoi Soledarin kylän ~88k venäjän miestappioon niin lisää näitä ja sota on ohi kuukaudessa.

Saattaa myös olla että Soledarissa tylsytettiin venäläisten kevään suurhyökkäykseen kasaamat uudet joukot siinämäärin, että mitään isoa hyökkäystä ei enää tule.

11 tykkäystä

Tuo iso pomppu tappioarvioissa ei todennäköisesti tapahtunut viikoissa vaan Jenkit tekivät yleistasoisen muutoksen siihen miten laskeskelevat noita arvioita. En ole varma mistä moinen ero, mutta näin spekulaatiota että että aiemmin Jenkit laskivat länsimaisten tasoisen haavoittuneiden ja kuolleiden suhteen varaan. Tämä on sittemmin paljastunut yltiöoptimistiseksi johtuen Venäjän kyvyttömyydestä evakuoida ja hoitaa haavottuneita. Lisäksi arvuuteltiin että tullut dataa siitä miten hyvin ilman kunnon varusteita on selvitty talvesta, eli “hävikkiä” olisi tullut myös paljon yhdistelmästä pakkanen + ei asianmukaisia vaatteita tai suojaa. Ja sitten näiden johdosta olisi arvioita nostettu osin takautuvasti.

12 tykkäystä

Samat uutiset toistuvat tasaisin välein, sen mukaan mikä on uutistilanne, poimitaan pöytälaatikosta jotain täytettä.

Tuplahämäys sen vasta jotain onkin. Laitetaan vihollinen uskomaan, että kysymyksessä on hämäys, mutta se ei sitten kuitenkaan olekaan hämäys. Valmisteleva keskitys ja ryhmä etenee meluten, jotta vihollinen luulisi sieltä tulevan hyökkäyksen. Vihollinen ei mene harhautukseen, vaan siirtää joukot toiseen reunaan. Mutta se ei ollutkaan harhautus. Tai lentäjä naureskelee, että tuollakin on puhallettava tykki noin näkyvästi muka hämäämässä häntä pommittamaan. Mutta sitten ei enää nauratakaan, kun puhallettava oli vain kuori oikealle tykille ja tykki antaa soittaa.

Entä sitten triplahämäys? Vihollinen luulee, että kyseessä on tuplahämäys ja menee ottamaan vastaan. Mutta mitään hyökkäystä ei tulekaan. Mutta tulee kuitenkin, mutta vasta kun vihollinen uskoo että se oli harhautusta ja lapsii levolle.

Sitten on kaikkien harhautusten äiti. Putin harhautti hyökkäyksellään aivan kaikki. Kukaan ei vieläkään tiedä, mitä hän oikeasti tavoittelee, ehkä ei itsekään.

12 tykkäystä

Sodan iso kysymys on mikä on Ukrainan ja Venäjä välinen tappiosuhde. Menee varmaan pitkälle tämän vuoden loppuun, että perinteinen tykkitaistelu muuttuu Ukrainalle suuresti edulliseksi.

9 tykkäystä

En muista oliko täällä ollut jo linkattuna uutista tästä että Ranska voi olla valmis lähettämään hävittäjiä. Lisäksi pari muuta päivitystä eiliseltä ainakin kertausmielessä jos ovat jo olleet.
ILn seuranta siis kyseessä:

Macron: Ranska avoin hävittäjien lähettämiselle Ukrainalle

klo 15:48: Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, ettei Ranska sulje pois hävittäjien antamisen mahdollisuutta, kertoo Financial Times. Macron sanoo Ranskan arvioivan hävittäjien lähettämistä tietyin ehdoin, jos Ukraina niitä Ranskalta pyytää. Toistaiseksi Ukraina ei sitä ole tehnyt.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan lähetettävät koneet olisivat todennäköisesti vanhempia Mirage-hävittäjiä.

Ranska harkitsee myös ukrainalaisten hävittäjälentäjien kouluttamista, kertoo puolestaan Politico. Ukrainan Puolustusministeri Oleksi Reznikov pyysi asiaa Ranskalta viime viikolla ranskalaislehti Le Figaron haastattelussa.

Ranskan ulkoministeri: Ranska lähettää Ukrainaan lisää Caesar-haupitseja

klo 16:58: Ranska lähettää Ukrainaan 12 Caesar-haupitsia, kertoo Ranskan puolustusministeriSébastien Lecornu. Asiasta uutisoi Reuters.

Reuters kertoo Ranskan lähettävän myös asevoimiensa henkilöstöä kouluttamaan ukrainalaisia sotilaita. 150 Ranskan armeijan henkilöstön joukko pystyy kouluttamaan arviolta 600 ukrainalaissotilasta kuukausittain.

Ulkoministeri Kuleba: Ukraina saamassa aluksi 120–140 tankkia

klo 16:19: Ukraina on saamassa 120–140 panssarivaunua liittolaisiltaan toimitusten “ensimmäisessä aallossa”, kertoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba. Asiasta uutisoi Reuters.

Tankkeja toimittavaan liittoumaan kuuluu 12 maata.

Norja lähettää Ukrainalle Leopardeja “niin pian kuin mahdollista”

klo 12:35: Puolustusministeri Björn Arild Gram lupaa Norjan lähettävän Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja “niin pian kuin mahdollista”, uutisoi Sky News.

Lähetettävien tankkien lopullista määrää ei kuitenkaan ole vielä päätetty. Norjalla on yhteensä 36 Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunua.

Tähän mennessä Ukrainalle on luvattu 321 panssarivaunua. Norjan lisäksi tankkeja ovat luvanneet lähettää Iso-Britannia, Espanja, Puola, Saksa ja Yhdysvallat.

18 tykkäystä

Paris has informed other European capitals that the possibility of sending additional weapons systems, including jets, is on the table, according to two officials briefed on the discussions, but a decision is unlikely to be made in the immediate future. The priority remains to provide air and missile defence systems, they said, and the new push to provide tanks and train Ukrainian crews to use them.


In Paris, Reznikov appeared upbeat about the prospect of obtaining fighter jets from the West, and told reporters he believed the mood among allies was changing.

“[The fighter jets] may be F-16s or [Swedish] Gripens or something from France, I’m not sure what will be the first … We’ll see, but I’m optimistic, and I think it will be as soon as possible,” Reznikov said.

The talks in Paris came after President Emmanuel Macron on Monday said “nothing was excluded” when it came to arms requests from Kyiv, and cautioned that any new type of delivery should not inflame the conflict in Ukraine, and not weaken France’s defense forces.

France is currently transitioning to an air force fleet entirely made up of Rafale planes, which means Paris will have older jets, such as Mirage 2000s, which could be given to Ukraine, according to several people familiar with the matter.


Mirage 2000 voisi olla kompromissi, edistysaskel nykyiseen neukku-museokalustoon, mutta ei kuitenkaan niin moderni, että Venäjän sotilasjohto alkaisi panikoida. Esim. Meteoria tai Amraam-ohjusta ei ole integroitu. Uskon että Ukraina tarttuu tähän, jos mitään muuta ei ole saatavilla.


Ranska on tunnettu sujuvasta “business only” asekaupasta:

“The contract signed by the Ukrainian defence ministry, the French defence ministry and Thales covers the delivery of a complete short-range air defence systems, including a GM200 radar, a command-and-control centre, a radio communications system and air target designators.”


5 tykkäystä

Belgialaisyrityksellä olisi runsas määrä tarpeettomia Leopardeja ja yritys tietysti toivoo, että ne päätyvät Ukrainaan reilua korvausta vastaan. Ei maksumuuria.

BELGIASSA sijaitsee lentokonehalli, josta löytyy rivi toisensa perään raskaita taistelupanssarivaunuja – muun muassa saksalaistekoisia Leopard 1 -taistelupanssarivaunuja, joiden jälleenmyynnille Saksa avasi ovet viime viikolla.

Hallin omistaa belgialainen puolustusalan yritys OIP. Sen varastosta löytyy noin 500 panssaroitua ajoneuvoja, joiden joukkoon lukeutuu myös 50 saksalaisvalmisteista Leopard 1 -vaunua.

10 tykkäystä

Internetin experttien™ kommenttien mukaan Leopard 1 on jotakuinkin T-55 tasoa, ja ainoastaan A5-version modernisoidut kamerat ja ammuntajärjestelmä tekee siitä tyhjää paremman, muttei kovin hyödyllisiä ainakaan hyökkäyksien tukemiseen. Ehkä puolustuksen takalinjana niille olisi käyttöä.

4 tykkäystä

Ukrainan armeijan pääesikunta kertoo tänään venäläisten tekevän aktiivisesti tiedusteluoperaatioita valmistellessaan hyökkäyksiä useilla alueilla.

WarMonitor kertoo venäläisten vallanneen Sakko I Vantsettin ja pyrkivän etenemään.

Tarkemmin kartalla (karttaa ei ole vielä päivitetty) →

Sakko I Vantsettin venäläisjoukoilla on muiden lähteiden mukaan pääsuuntana pohjoinen ja Siverskin kaupunki.

Venäjän joukkojen eteneminen n. 30km pohjoisempana länteen ja etelään, Dibrovan ja Yampolivkan suunnalla, voi tarkoittaa, että venäjä pyrkii sulkemaan tämän suuren pussin. Ihan hetkessä se ei varmasti tule tapahtumaan. Eiköhän tähtäimessä olisi sen jälkeen taas Kramatorsk ja Sloviansk, mutta sinne on vielä matkaa.

5 tykkäystä

Martti J. Karin uusimmat tuumailut vajaan tunnin verran


General Atomics toimitusjohtaja vahvistaa, että yhtiö hakee vientilupaa vanhoille Reaper lennokeille Ukrainaan.

Mihin hiukan liittyen, uskon että teoreettinen mahdollisuus Ranskalaishävittäjästä Ukrainan käytössä on laittanut vauhtia USA:n aseteollisuuteen, joka on poliittisesti vaikutusvaltainen. Mirage 2000 Ukrainan käytössä tarkoittaisi, että sitä seuraava kone on todennäköisesti Rafale, eli USA:lta menee bisnekset sivuun vuosikymmeniksi. Ja kääntäen tämä asia ymmärretään myös Ranskassa.

14 tykkäystä