Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Lupauksia ei pidetä Venäjällä, mutta pitäisikö tuon yllättää?

6 tykkäystä

Pitäneekö kuvattu pelkotila paikkansa:

Pohjois-Korean meininkiä.

12 tykkäystä

“…concerns we have about the possibility that China will provide lethal material support to Russia”

USA on huolissaan, että Kiina alkaa toimittamaan aseistusta Venäjälle, tämä on täysin mahdollinen skenaario, koska Kiinan intressissä ei ole lännen voitto ja Venäjän luhistuminen.


Toisaalla, Venäjän palkka-ongelmat jatkuvat:

13 tykkäystä

Eli nykyiset suurvallat Kiina ja USA kävisivät sijaissotaa toisiaan vastaan ja toinen näistä sijaissotijoista olisi entinen suurvalta ja suurvalta-asemaan kuuluvaa arvostusta janoava Venäjä. Jos tämä toteutuisi, niin Venäjästä olisi sukeutunut aikamoinen kansainvälisen politiikan aisankannattaja.

9 tykkäystä

Lock and load. Taas mennään

10 tykkäystä

Saksan ulkoministeri Annalena ei usko, että Ukraina on turvassa ellei Putin muuta suuntaa 360-astetta.

12 tykkäystä

Sotahistorioitsija Phillips O’Brien pohtii Venäjän nykyisen suurhyökkäyksen toteutusta. Lukusuositus.

So what is happening in Ukraine and what does it mean? Well, there is a large Russian offensive going on, but it reveals how much the war is shifting in Ukraine’s favor and how, apart from significant learning, the Russian military is declining in efficiency.

Lyhyesti: Venäjä valtaa nykyään Ukrainan aluetta huomattavasti hitaammin kuin viime kesänä, samalla kun keskimääräiset tappiot ovat yli nelinkertaiset. Kuten huomaamme, trendi on tasaisesti kasvanut joka kuukausi Kesäkuusta lähtien. Mikäli trendi jatkuu, mitä näemme Toukokuussa?


Lähde: https://twitter.com/DefenceHQ/status/1624707961019924481?s=20

11 tykkäystä

Tästä tuli heti mieleen että Kiina voisi rahoittaa tälläiset armeijan palkkaus ongelmat helpostikin mutta kun eihän tässä ole kyse rahasta. Venäjällä kyllä rahaa riittää palkkojen maksuun mutta korruption kulttuuri on niin tehokas että ne rahat eivät ikinä päädy sinne eturiviin.

4 tykkäystä

“The White House has also told Zelenskyy’s team, per multiple officials, to prepare for the offensive now, as weapons and aid from Washington and Europe flow freely, for fear that backing from Ukraine’s European neighbors could be finite.”

“In the best estimation of U.S. intelligence, Putin believes that despite the setbacks his military has faced, Russia still has two decisive advantages: manpower and time. European intelligence officials further assess Putin feels confident he can wait for an inevitable break in Western resistance.”

“Aides have explored attempting to covertly get Biden across the border in Ukraine but a trip has been all but ruled out. The president is one of the last Western leaders who has not made the journey, which would require a 10-hour train ride or a daring flight. But most aides believe the security risk to Biden or Ukraine would not be worth it.”


Tämä minullakin kävi mielessä, heppu joka vetäytyy Herssonista vapaaehtoisesti ei voi olla kovin agressiivinen.

5 tykkäystä

Iltasanomilta hyvä ja informatiivinen artikkeli, joka osaltaan selittää Venäjän toilailuja Ukrainassa. En voi sanoa olevani yllättynyt, enkä kovin pahoillani asiasta. Jatkakoot hyviä käytäntöjään hamaan tulevaisuuteen.

Thorntonin mukaan Venäjän avaruushallinto keskittyi ennen sotaa tekemään rahaa myymällä kantorakettikapasiteettia länsimaille. Omien satelliittien laukaiseminen kiertoradalle jäi toissijaiseksi.

Suosittelen Glonassia käyttävien siirtyvän GPS:ään pikaisesti.

Ensimerkiksi venäläisen Glonass-paikannusjärjestelmän 24 satelliitista kiertoradalla on nyt 23. Niistä kymmenen tuhoutuu ilmakehässä noin vuoden kuluessa. Ne pitäisi korvata, mutta miten?

20 tykkäystä

Kauppalehti on haastatellut eversti Pekka Turusta Ukrainan sodasta; mielenkiintoisia kysymyksiä ja hyviä vastauksia. Linkin takaa löytyy 13 minuutin haastattelu sekä parissa minuutissa luettava juttu. Ei maksumuuria.

3 tykkäystä

Piti alunperin ihmetellä tätä uutista Nokia-ketjussa, mutta taitaa sopia paremmin tänne…

Oletteko miettineet, mitä tästä voisi seurata? →

En usko tähän vaihtoehtoon, sillä Kiinan politiikka perustuu niin vahvasti oman edun tavoitteluun ja oman aseman vahvistamiseen. Toisaalta, en uskonut myöskään Venäjän hyökkäävän Ukrainaan.

Venäjän tuhoamissodan tukemista tuskin nähdään kiinalaisnäkökulmasta järkevänä. Sotilaallinen tuki terroristeille johtaisi nopeasti laajoihin sanktioihin, jotka vaarantaisivat nopeasti myös Kiinan sisäisen vakauden.

Jos Kiina kuitenkin lähtisi tukemaan aseellisesti terroristivaltion hyökkäystä Ukrainaan markkinat menisivät nopeasti sekaisin. Saksassa ihmeteltäisiin ensi kertaa vakavissaan mitä tehdä kiinalaislaitteilla rakennetuille tietoverkoille, mutta se olisi huoli pienimmästä päästä.

Luotetaanko lännessä liikaa siihen, että Kiina olisi todennäköisesti tällaisen siirron suurin häviäjä? Kiinaa on joka tapauksessa syytä pitää silmällä.

31 tykkäystä

Kiina pyrkii täysin omaan etuunsa ja suostuu maksamaan ostamistaan raaka-aineista ja tuotteista selvästi käypää hintaa vähemmän. Samoin myymistään tuotteista ottavat varsin potran hinnan. Kun kiinalaiset lähtivät viemään jotain autoa Venäjälle, osittain myös kokoonpantavaksi, niin sen hinta on Venäjällä nelinkertainen Kiinan markkinoihin. Pidän jokseenkin varmana, ettei Kiina lähde mitenkään rahoittamaan Venäjän sodankäyntiä, tuskinpa antaa edes luottoa kaupankäynnissä.

1 tykkäys

Kiina ottaa mielellään pantiksi luonnonvaroja.

1 tykkäys

Mikäli pantti sijaitsisi Venäjällä, eikä Venäjä haluaisi maksaa sen noutaminen olisi kallista miehistö ja kalusto tappiossa.

Venäjän tappio Ukrainassa tarkottaisi länsimaiden vaikutusvallan globaalia kasvua. Tätä Kiinan eliitti ei halua. Kiinan valtaeliitti vastustaa demokraattisia liikkeitä ja voimia.

21 tykkäystä

Scribblemapsin The War in Ukraine ei ole tainnut päivittyä viikonlopun aikana, joten muutama sana Venäjän hyökkäyksestä Twitterissä sodasta raportoivan Andrew Perpetua:n keräämän tiedon pohjalta. Miehen ylläpitämä kartta löytyy täältä.

Bahmutin pohjoispuolella tilanne on monien lähteiden mukaan huonontunut selvästi. Venäläisjoukot ovat jo ylittäneet M03-tien ja taisteluja käydään Yahidnen ja Berkhivkan hallinnasta. Venäläisjoukkojen suuntana on Kromove, jonka valtaaminen katkaisisi ukrainalaisten tärkeän – Bahmutin viimeisiin kuuluvan – huoltoreitin.

Venäjä on edennyt myös Luhanskin rintamalla hyökkäyksessä kohti Kupianskia ja Bahmutista n. 50km etelään sijaitsevassa Avdiivkassa kerrotaan Venäjän hienoisesta etenemisestä.

Venäjällä on selvästi paljon pelissä. Perääntymisestä huolimatta Ukraina on toistaiseksi pystynyt estämään isot läpimurrot.

Edit. Zelensky Corriere della Serassa. Lausunnot Bahmutin suhteen ovat hieman pehmentyneet. →

But is it still worth losing men defending Bakhmut, a minor town in Donbass?

Yes, it’s not a particularly big city . Actually like many others in the Donbass devastated by the Russians. It is important for us to defend it, but not at any price and for everyone to die. We will fight until it is reasonable, the Russians then want to continue to Kramatorsk and Sloviansk, up to the borders of Donbass and up to Dnipro if they can. We are resisting and in the meantime we are preparing the next counterattack».

8 tykkäystä

Itse luotan (toivon) siihen, että Kiinaa ohjaa eniten talouteen liittyvä ajattelu, ei sotilaallinen tukeminen.

3 tykkäystä

Perunilta hyvä Powerpoint-esitys miten Ukrainan sota on ollut, päättyipä se lopulta miten vain, Venäjälle strateginen tappio. Venäjän tappio ei ole kuitenkaan sama kuin Ukrainan voitto, mikä on tilanne missä menetetyt maat saataisiin takaisin ja raja turvattua. Siihen on vielä matkaa.

18 tykkäystä

Tämä on todennäköisesti turha toivo. Tämä päti vielä edellisen presidentin ja Xi:n ensimmäisen presidenttikauden aikana, mutta useat viitteet Kiinasta kertovat siitä, että se luisuu autoritaarisempaan suuntaan välittäen vähemmän taloudesta ja omista kansalaisista. Näitä merkkejä ovat mm.

  1. Xi valitutti itsensä kolmannelle presidenttikaudelle, heti sen jälkeen kun perustuslaissa se muutettiin mahdolliseksi. Aiemmin Kiinassa oli Maon jälkeen estetty kahta kautta pidemmät presidenttikaudet. Arvatkaa miksi? Miten tämä oli mahdollista Kiinan parlamentissa, jossa oli aiemmin monia intressitahoja ja presidentit eivät olleet yksinvaltiaita? Kiinan parlamentti on nyt identtinen Venäjän duuman ja Pohjois-Korean parlamentin kanssa. “All hail Xi!”

  2. Uiguurien massiivinen vangitseminen ja yleinen orjatyövoimana käyttö.

  3. Hong Kongin itsemääräämisoikeuden ja demokraattisten instituutioiden nujertaminen.

  4. Poliittinen ja sotilaallinen uhittelu Taiwanille. Xi on asettanut Taiwanin yhdistymisen Kiinaan yhdeksi päätavoitteistaan.

  5. Sisäisen turvallisuuden nostaminen keskeiselle taholle ja toisinajattelijoiden vainoaminen paitsi kotimaassa, myös ulkomailla. Sisäisen turvallisuuden budjetti on suurempi kuin armeijan.

Nämä kaikki ovat niitä - ei niin heikkoja - signaaleita Kiinasta, jotka ovat aivan samanlaisia kuin mitä Venäjältä on kuulunut viimeiset 15 vuotta. Eikä pidä unohtaa, että toinen Tsetsenian sota alkoi omien kerrostalojen räjäyttämisillä jo vuonna 1999.

Aina voi toivoa, että Kiina ajattelisi talous etunenässä, mutta viimeisten vuosien näkymät antavat aivan toisen kuvan. Xi ei tarvitse enempää rikkauksia, mutta hän tarvitsee perinnön. Kiinan yhdistäjä. Hän nousisi historiaan Kiinan ensimmäisen keisarin rinnalle. Onko mitään hintaa, joka ei ole liian suuri? Putinille Pietari 1:n manttelin sovittamiselle ei ainakaan vielä ole tullut hintaa vastaan. Tuleeko koskaan?

59 tykkäystä